Inleiding:
In mijn zoektocht naar mijn ideale pc ben ik al heel wat combi's doorgelopen... Het begon met een grote normale kast, daar maakte ik een micro-atx, itx, nuc en nu weer dit van. Ik was op zoek naar een stille, compacte maar toch krachtige pc en ik heb hier met de Asrock Deskmini 110 voor nu de voor mij beste oplossing voor gevonden.
Wat mij trok aan deze asrock was het totaal plaatje. Een erg compacte case met wel de flexibelheid om je eigen cpu te kiezen, cooler (tot op zekere hoogte), ruimte voor 2x2.5" schijven en een M2. SSD... Verder een zuinige voeding en prima prijs.
Het bestellen leverde wel wat problemen op, na 2x in nederland te hebben besteld om te horen te krijgen dat hij toch niet geleverd kan worden heb ik hem uiteindelijk via amazon.de besteld en binnen gekregen. Daarnaast ook een i5-6500 aangeschaft en een Noctua NH-L9i.
Eerste indruk:
Het is inderdaad een erg compacte case, uiteindelijk wel een stukje groter dan mijn NUC6i5 (iets meer dan ingeschat) maar alsnog prima en makkelijk op mijn buro onder de monitor te plaatsen. Qua design ben ik iets meer fan van de NUC, maar vind het zeker niet lelijk.
Inbouwen:
Inbouwen is een kwestie de 4 schroeven aan de achterkant eruit draaien en je kunt het geheel (incl moederbord) er zo uit trekken. Als je ook gebruik wil maken van 2.5" schijven moet je de drivebay ook nog even losschroeven, de sata verbinding wordt met specifieke kabeltjes en connectors gedaan welke gelukkig wel gewoon meegeleverd worden (2 stuks). Zo lang deze niet stuk gaan wat mij betreft geen minpunt.
Enige puntje waar ik even de mist mee inging was dat ik een SATA M2 ssd had. Deze wordt niet ondersteund door het moederbord, alleen de PCIe Gen3 x4 M.2 versie SSD wordt ondersteund... Staat vernoemd op de site, maar niet bij stil gestaan. Gelukkig had ik nog een bracket achtig iets liggen waarmee ik de SSD alsnog kon gebruiken (in de 2.5" slot via sata).
Door de NUC was ik al gewend aan weinig USB poorten, maar toch had ik er graag nog een paar gezien. Al waren het er maar 2 extra ofzo. Then again, geen enorm punt. De voorkant heeft ook een USB-C poort, maar daar heb ik nog niet direct een toepassing voor.
Zoals vermeld had ik er een i5-6500 bij besteld en een Noctua NH-L9i koeler (de stock cooler zou ook moeten passen, maar had positieve ervaringen met de noctua en zoals vermeld wilde ik een zo stil mgoelijk systeempje).
Inbouwen was dus erg eenvoudig, de stock fan op de noctua is vervangen door een iets hogere (2.5cm) be quiet pure wings 2. Dit pas ook net (schroefjes komen wel net tegen het rooster aan van de case, maar kan nog steeds dichtgeschoven worden).
Dan nog een 1.5TB SATA 2.5" HD erin, 8GB DDR4-SODimm en het feest kan beginnen. Ondertussen is de sata schijf eruit (was hetgene wat nog het meeste lawaai maakte dus heb ik deze vervangen voor een 960GB SSD) en zit er 16GB aan ram in...
Gebruik:
Tja, wat kan ik zeggen. Het werkt prima

De performance van een volwaardige pc met het gebruik en geluid van een uiterst compact en stil systeempje. Het enige wat ik hoor is de 2.5" schijf, die overweeg ik nog te vervangen voor een ~1TB SSD maar eerst zien of ik deze wat sneller/betrouwbaarder in slaapstand kan krijgen. Ik gebruik hem namelijk als dataschijfje en hij hoeft dus niet continu gebruikt te worden.
Ik speel verder (bijna) nooit spellen, anders was dit systeempje geen goede keuze geweest. Je hebt namelijk geen manier om een videokaart in te bouwen of aan te sluiten.
De cpu wordt op een 36-37graden idle gehouden zonder dat ik de koeling hoor, er zit verder ook geen andere fan in.
Nu het me eindelijk gelukt is de 2e harddisk echt in slaap te laten gaan na x minuten is het systeempje werkelijk helemaal stil...
Een toevoeging mbt energie verbruik
Idle: 14-15W
Beetje internetten: 19-20W
Youtube Big Buck Bunny @1080p60: 22-30W
Youtube Big Buck Bunny @2160p60: 40-58W
Dit alles was nog met de volgende specs:
i5-6500 cpu
2x8GB Kingston Valueram
1x256GB M2 Intel 600p SSD
1x960GB Sandisk Pro SSD
1x250GB Samsung Evo 850 SSD
1xIntel WIFI m2 kaartje
USB Geluidskaart
Al met al prima tevreden hier
Benchmarks schijven:
Op verzoek van een comment hieronder hier ook nog even de benchmarks van alle schijven in het systeem (voor details rondom de 960evo, zie de review zelf daarvan

AS SSD:

CrystalDIsk Mark:

~40GB File copy van sandisk naar target SSD:
(Sandisk is de limiterende factor hier, max 500mb/s transfer snelheid mogelijk):
Conclusie:
So far so good, een prima apparaatje met volle pc mogelijkheden maar een fractie van het formaat en energieverbruik. Het moederbord IS te vervangen dus evt zou je een toekomstig socket formaat, indien daar een STX moederbord voor komt, moeten kunnen gebruiken maar dat is natuurlijk afwachten.
Verder heb je best veel flexibiliteit in de vorm van keuze voor cpu en deels cooler, 2x2.5" HD en een M2 (mits PCIe Gen3 x4) SSD en 2 slots voor RAM. Ook is er een M2 slot voor een wifi kaartje en heeft het moederbord aansluitingen (en de case openingen) voor een twee-tal extra usb slots. Kabeltje is onderweg via ebay (evenals wifi kaartje, just becase).
Het wifi-kaartje welke ik had besteld was de volgende: Intel 8260NGW Dual Band Wireless-AC 8260 867Mbps BT4.2 NGFF (
http://www.ebay.com/itm/391514200476?rmvSB=true )
Daarnaast had ik deze antenne gekocht: DeLOCK 89454 (
https://www.megekko.nl/pr...nnes/DeLOCK-89454-antenne ).
De connectors op het wifi kaartje zijn IPEX-MHF4 (kleinere variant van IPEX) en veel van de antennes zijn gewoon IPEX, dus bovenstaande antenne was vooral omdat de prijs prima was en hij snel te krijgen was.
Werkte als een trein en snelheid was volle ziggo snelheid (heb een 120mb verbinding). Ondertussen heb ik deze er wel weer uitgehaald omdat hij toch altijd aan de kabel hangt, wat mijn voorkeur heeft.
Je krijgt voor het geld een ASrock H110M-STX moederbord, 120W powerbrick/voeding en prima afgewerkte case. Als je bedenkt dat een dergelijke moederbord los al zo'n 100 euro kost en een 120W picopsu met brick al gauw 70 euro kun je zien dat (vanaf) 150 euro voor de Deskmini een prima deal is...
Grootste punt was vooral levering, maar ik kan ook net pech gehad hebben.
Als er nog specifieke vragen zijn hoor ik het graag