€ 1.369,- bij Cameranu

Nikon AF-S Nikkor 200-500mm f/5.6E ED VR Review

bReChThOu
15 september 2016, laatste update op 17 september 2016, 2.803 views

Nikon AF-S Nikkor 200-500mm f/5.6E ED VR

Draagbare super telezoom voor wie de extra mm's nodig heeft. Prijs/Kwaliteit biedt deze lens meer dan voldoende. Komt deze lens in de buurt van de 500mm f/4 prime? Waarschijnlijk niet, maar de prijs en het gewicht ook niet.

Pluspunten

• Scherp
  • Snelle Auto focus
  • Beeldstabilisatie
  • Elektronisch diafragma
  • Met statief gondel (itt 300mm f/4e)

Minpunten

• Lange zoomring
  • Losse focusring
  • Uitgezoomd toch wel aan de grote kant
  • Grote filtermaat (dure filters)

Sinds aanschaf van mijn Nikon D5300 merk ik dat wildlife meer en meer mijn specialisatie/hobby is geworden. Hiervoor had ik dan ook de Tamron 70-300mm f/4-5.6 SP Di VC USD aangeschaft. Als beginner voldeed deze telelens wel aan mijn behoeften. Maar al snel liep ik tegen de grenzen aan van de lens. Ik gebruikte hem enkel op 300mm waarbij mij 2 dingen opvielen: 300mm was te vaak niet ver genoeg en op 300mm was deze lens veel te soft waardoor je eigenlijk amper kon croppen om het eerste probleem tegen te gaan. De snelheid van de autofocus viel ook tegen, zowel qua tracking (veel missers) als qua snelheid.

Na wat gespaard te hebben ging ik op zoek naar een betere opvolger.
De zoekcriteria waren de volgende
  • Bereik van meer dan 300mm
  • Optische stabilisatie
  • Autofocus met motor in de lens
  • Maximum €2000, Liefst ~1000€
Concreet bestond de keuze dus uit de volgende modellen:Tamron viel eigenlijk al af omdat ik niet tevreden was van de prestaties van de Tamron die ik al had. De 2 Sigma's en de Nikon maakten dus de top 3.
Ik had elders al gelezen dat de Nikon zeer goed zou presteren op het uiteinde en toen ik zag dat Mediamarkt hem aanbood tijdens de btw-deals (21% korting) was het eigenlijk een no brainer en heb ik hem gelijk besteld.

Specificaties
Lensconstructie 19 elementen in 12 groepen (waaronder 3 elementen van ED-glas)
Beeldhoek 12°20′ - 5°00′ (FX) / 8°00′ - 3°10′ (DX)
Aantal diafragma lamellen 9, afgerond
Diafragma opening f/5.6 - f/32 (over de hele range)
Filtermaat 95mm
Kortste scherpstelafstand 2.2m (Autofocus) / 2m (Manuele focus)
Maximale magnificatie 1:46
Afmetingen 108 × 267,5 mm
Gewicht Circa 2300 gram (inclusief statiefbevestigingsring) circa 2090 gram (zonder statiefbevestigingsring)
Eigenschappen
VR Vibration Reduction: Optische Stabilisatie
SWM Silent Wave Autofocus Motor
F/5.6E Elektronisch diafragma van F/5.6 over het hele bereik
ED 3 elementen van ED-glas (extra lage dispersie) staan garant voor minimale chromatische aberraties
Lensconstructie

De lens voelt in zijn geheel zeer solide aan en een stuk zwaarder dan de Tamron 70-300mm .

De tripod collar bestaat uit massief ijzer, de lens zelf uit plastic met een ijzeren mount. Toch voelt het geheel zeer zeker niet fragiel aan.
De lens kan losstaand niet steunen op de voetsteun. Met de body eraan wel en voelt het geheel ook goed gebalanceerd aan. Helemaal uitgezoomd valt hij voorover.
De lenshood is groot en bestaat uit z'n geheel uit plastic. Hij voelt mede door de grootte minder solide aan dan die van de Tamron. In de doos zit een grote etui waarin je de lens kan steken voor vervoer, maar die gebruik ik persoonlijk nooit.

De tripod collar kan je indien gewenst van de lens halen om zo gewicht te besparen. In de praktijk haal ik deze er niet af. Als ik een statief gebruik moet je hem op de voetsteun zetten ivm de balans. Als ik zonder statief werk en bv. in het veld of bos wandel gebruik ik hem als handvat om vast te houden of als balanceerpunt tijdens het fotograferen.

De focusring zit het dichtst bij de body maar is gewoon niet stroef; hij zit eigenlijk gewoon veel te los. De zoomring is erg breed en zit aan het einde van de lens. Wat hier opvalt is dat je hem heel lang moet doordraaien voor je aan 500mm zit. Dit is in de praktijk niet handig. 90° draaien zou veel handiger zijn dan de 180° van nu om van 200mm naar 500mm te gaan. Bij het uitzoomen wordt de lens nog een stuk langer.

Op de lens zelf zitten 5 switches aan de zijkant:

• Lock 200: Met deze switch kan je de lens blokkeren op 200mm zodat deze niet verder zoomt tijdens reizen of wandelen. FYI: Deze lens heeft geen last van Zoom Creeping waarbij het kan zijn dat door de zwaartekracht de lens automatisch uitzoomt tijdens het wandelen of naar beneden houden.
  • M/A - M: Hiermee bepaal je of de lens moet automatisch focussen. M: enkel manuele focus door aan de zoomring te draaien. M/A: automatische focus met de mogelijkheid om met de zoomring te finetunen.
  • Full - 6m+: Met deze switch kan je het focusbereik beperken tot alles vanaf 6m. Dit scheelt aanzienlijk in snelheid als je toch zeker weet dat je onderwerp zich altijd op minstens 6 meter zal bevinden. Weet je het niet zeker of bevindt je onderwerp toch dichter dan moet je hem weer op Full zetten.
  • VR On/Off: Optische stabilisatie aan- of uitzetten. De enige reden waarom je deze zou uitzetten is als je een foto op een statief maakt met een lange sluitertijd
  • VR Mode Normal - Sport: Meer info en een beter uitleg kan je hier vinden. Het komt erop neer dat je met Sport modus met burst niet het schokkerige gedrag in de viewfinder zal ondervinden.
Aan de bovenkant is er een afstandsschaal te zien wat handig kan zijn bij manuele focus of als je autofocus gebruikt en je verwacht dat je onderwerp zich op X aantal meter zal bevinden.

De zonnekap kan je bevestigen met een bajonet kliksysteem. Als je hem niet nodig hebt kan je hem andersom bevestigen maar door de grootte kan je de zoomring niet meer goed bedienen.

Dankzij het elektronisch diafragma kan je het resultaat in Live View meteen zien Bij andere lenzen moet je eerst uit Live view gaan, diafragma aanpassen, live view aanzetten. Dat is nu niet meer nodig dus.

Scherpte is een van de belangrijkste punten waar deze lens goed op zal moeten scoren.
Wat je kan verwachten kan je al afleiden uit de MTF charts die Nikon heeft gepubliceerd:

Op 500mm en f/5.6

De zwarte lijn duidt het DX gebied aan als je de lens zoals mij op een APS-C body schroeft.
Opgelet: doordat ik geen Full frame body heb kan ik geen uitspraken doen over de scherpte/vignettering in de hoeken.

In het centrum zou de lens flink scherp moeten zijn wide open op 500mm. In de hoeken is er wel wat verval, maar voor wildlife (meer bepaald vogels) is het centrum het belangrijkste.

Uiteraard wil ik graag zelf kijken hoe de lens presteert d.m.v. een test chart.

De volledige charts kan je hier downloaden:

200mm f/5.6
400mm f/5.6
400mm f/6.3
400mm f/8
400mm f/11

(klik voor grotere versies)

200mm Centrum F/5.6 - F/6.3 - F8 - F/11

200mm Midden (FX) / Rand (DX) F/5.6 - F/6.3 - F8 - F/11

300mm Centrum F/5.6 - F/6.3 - F8 - F/11

300mm Midden (FX) / Rand (DX) F/5.6 - F/6.3 - F8 - F/11

400mm Centrum F/5.6 - F/6.3 - F8 - F/11

400mm Midden (FX) / Rand (DX) F/5.6 - F/6.3 - F8 - F/11

500mm moet ik opieuw doen, denk dat ik daar misfocused heb (alle charts zijn met manuele focus geschoten), die heben jullie nog tegoed

De lens is scherper dan verwacht, en een hele verbetering tegenover de Tamron. Zie bv. 400mm f/5.6 in het centrum; zeer puike prestatie en ik kan zeggen dat het verval bij 500mm f/5.6 echt zeer minimaal is. Wil je op het uiteinde toch maximale scherpte dan zal je moeten afstoppen tot f/8 of f/11

Chromatische aberratie heb ik niet getest. Op de test charts kwam niks naar boven en ook in de praktijk heb ik hier nog niks van gemerkt.

Deze sectie sla ik met opzet over omdat ik geen full frame body heb en dus de hoeken niet kan testen op vignettering.

Ook lens flare sla ik over omdat ik niet weet hoe ik dit kan testen zonder rechtstreeks de zon te fotograferen wat sowieso dom is.
Bij een wide angle lens kan de zon nog langs een grote hoek in de lens schijnen. Bij dit soort lenzen ga je dat niet voorhebben, zeker niet met de lenshood op.

Ik zou deze lens niet aanraden voor macro foto's te maken. Zoals je eerder al kon lezen bedraagt de vergroting minder dan 1:5.
Ik heb geprobeerd om extension tubes te gebruiken maar ik kreeg deze niet goed werkend.

Al bij al kan je toch wat mooie close ups maken. De afbeeldingen zijn gestopt: let ook even op de bokeh:

Nikon beweert 4.5 stops optische stabilisatie. Ik kan in elk geval vertellen dat de stabilisatie verbluffend is
Kanttekening is dat je voor wildlife zoals mij weinig hebt aan de stabilisatie aangezien ik op 1/1000s of sneller fotografeer.

Een foto maken van de maan op 1/50 was in elk geval geen probleem, nog tragere sluitertijden was misschien ook nog mogelijk .

Zonder stabilisatie zou je al op minstens 1/640s moeten fotograferen (450mm * 1.5 Crop = 675mm => 1/640s).

Bokeh is iets persoonlijks. Ik post wat foto's, de lezer mag zelf bepalen of hij/zij deze storend of zacht vindt.
Ik vind hem zelf zeer aanvaardbaar.

Prachtige lens voor een scherpe prijs ( no phun intended ;) ). Ik kan er niet meer over zeggen dan dat Ik ben zeer blij met mijn keuze.

Heb jij ook een Nikon AF-S Nikkor 200-500mm f/5.6E ED VR?

Vraag & Aanbod

ben (pas) bij de alinea van de knopjes / schuifjes op de lens maar ik geloof dat je hier zoom en focus een beetje door elkaar haalt :)
Inderdaad, bedankt voor het melden; is aangepast!
Mooie review en top dat je de scherpte van de lens duidelijk in beeld brengt. Ik kijk uit naar de 500mm resultaten!
In de review van Photography Life hebben ze een sample getest die bij onderwerpen die dichtbij waren scherp waren, maar bij onderwerpen op afstand minder scherp zouden zijn. Dit is, dacht ik, ook bij andere reviews geconstateerd. Heb jij een verschil in scherpte gemerkt tussen dichtbij en veraf?
En kun je aangeven op welke afstand de test chart is geschoten?
De charts zijn op een meter of 2-3 geschoten, net voorbij minimum focusafstand dus. Over 2 weken krijg ik mijn camera terug (uitgeleend) en dan ga ik proberen om chart te testen op 500mm vanaf meerdere afstanden.
Mediamarkt hem aanbood tijdens de btw-deals (21% korting)
Je krijgt geen 21% korting, je betaald de BTW niet, dus 17,35% korting. Over 100 euro betaal je 21 euro BTW, 21/121=17,35%
Veel mensen die zich rijk rekenen :), wel lekkere korting.
Mooie lens.

[Reactie gewijzigd door Pooh_Winnie op 24 juli 2024 17:49]

Ik zie dat hij niet meer beschikbaar is in de MediaMarkt (België), maar ik zie in de pricewatch dat alle webshops hem aanbieden voor €1599. Ik heb hem bij MediaMarkt kunnen kopen voor €1304.13. Dat is dus een verschil van 18.44%. Dus wat dat betreft heb ik mezelf wel rijk gerekend ;)