TomTom Runner 3 Music Zwart/Groen + Hoofdtelefoon (L) Review

mkools24
14 september 2016, laatste update op 14 september 2016, 5.948 views

TomTom Runner 3 Music Zwart/Groen + Hoofdtelefoon (L)

Voor deze lage prijs krijg je een geweldig sporthorloge die mijn vorige Garmin Forerunner op alle fronten wegblaast.

Pluspunten

• Quick GPS, supersnelle fix!
  • Prijs
  • Koptelefoon meer dan ok.
  • Nauwkeurig
  • Multisports (lopen, zwemmen, fietsen etc).
  • Stappenteller voor wie dat leuk vindt.
  • Gebruikersvriendelijk / eenvoudige bediening

Minpunten

• Polsbandje beetje gefreubel
  • Apps zijn slecht
  • Eénmalig PC nodig voor koppelen MySports
  • Geen backlight zonder lopende aktiviteit
  • Beperkte handleiding
  • Onhandige laadkabel
  • Geen 'on the spot' navigatie

Inleiding

Ik las over de Tom Tom Runner 3 op Tweakers en mijn interesse was gewekt. Ik kom van een Garmin Forerunner 220 en dat was op zich wel een fijn horloge alleen de GPS was ontzettend brak. Alleen met een vol blauwe lucht buiten kreeg ik een fix en dat duurde dan vaak nog een aantal minuten. Als je dan denkt dat dat horloge mij € 250,- kostte en dit horloge 'slechts' € 180,- dan heeft Garmin nog wel wat huiswerk te doen.

Hoe dan ook de Runner 3 vorige week besteld bij TomTom zelf en tot mijn verbazing de dag erop direct geleverd waar ik dacht dat TomTom pas ging leveren vanaf oktober. Ik was dus helemaal gelukkig!

Edities

Er zijn verschillende edities van de Runner 3. De Runner 3 music lijkt mij hierin de meest logische keuze voor de meeste casual sporters zoals ik. Voor 180 euro heb je het horloge + bluetooth koptelefoon terwijl je voor de cardio versie + koptelefoon gelijk bijna 300 euro moet aftikken.

Om alleen je hartslag te meten voor 120 euro extra vind ik dan wel heel ver gaan, bovendien geloof ik toch niet in optimale vetverbrandingszones. Ik geloof hoe harder je loopt hoe meer je (achteraf) verbrand en als je hartslag niet constant is merk je dat wel tijdens je workout want dan ga je kapot, daar heb ik geen hartslagmeter voor nodig. Voor professionele sporters zal het dan wel weer een eis zijn maar die zullen dan ook geen probleem hebben om hier 300 euro voor uit te geven.

Ervaring

Ik heb er 3x mee gelopen nu dus het is wellicht nog iets te vroeg om een uitgebreide review te schrijven, maar voor degene die nog twijfelen wilde ik toch alvast iets op papier zetten.

Handleiding

Eerste wat je zal opvallen is dat de handleiding erg minimaal is, het is een soort Ikea handleiding met 8 plaatjes maar op zich is dat niet erg want het wijst zichzelf wel uit hoewel een echte digibeet wel wat problemen gaat krijgen denk ik.

Bediening

De bediening van het horloge is zeker even wennen maar als je het eenmaal door hebt erg fijn en door heb je het ook heel snel.

Verbindingen

Het connecten via bluetooth van de koptelefoon ging snel en soepel maar voor de calibratie van het kompas had ik wel een aantal pogingen nodig.

Apps

Het koppelen van de app is dan wel weer wat lastiger, je moet het horloge verplicht op een PC aansluiten om het te kunnen connecten met je MySports account en dat is jammer. Als dat eenmaal is gebeurd kun je hem wel met je telefoon laten syncen met de mysports app (en die weer automatisch met Runkeeper zoals ik het doe) maar in deze tijd is het jammer dat je perséé een PC nodig hebt en een Win32 applicatie om het te laten werken. Die apps zijn dan ook wel een minpunt, de MySports app is zowel op de PC als op Android erg gebrekkig.

Koptelefoon

De koptelefoon is dan weer prima, heerlijk licht en het geluid is meer dan ok en hij valt niet uit tijdens het hardlopen. Hij heeft maar 3 knoppen, aan/uit en harder/zachter en die zijn goed te bedienen tijdens het lopen. Het is ook echt super om muziek te kunnen skippen via je horloge.

GPS

Maar wat echt geweldig is is de quick gps fix. Je loopt naar buiten en luttele seconden later heb je al een fix en kun je gaan rennen, wat een verademing! De GPS is ook nauwkeurig en hierin merk ik geen verschil met mijn Garmin (als die eenmaal fix had tenminste).

Accessoires

Wat wel iets beter had mogen zijn is de laadkabel, het is een beetje omslachtig hoe deze aangesloten dient te worden. Ook het polsbandje is niet geweldig, je bent altijd wel een beetje aan het freubelen om hem goed aan te krijgen en de polsband op de juiste manier te sluiten. Zit hij dan zit hij lekker en gaat nergens meer heen dus daar geen klachten.

Accu-duur

De accuduur is wel ok en je kunt hem met het always-on display ook overdag dragen en dan telt hij bijv ook je stappen (lekker nutteloos). Nu heb ik een gewone Seiko voor overdag dus die functie gebruik ik zelf niet en voor 180 euro is het ook wel een hele dure stappenteller als je hem alleen daarvoor zou gebruiken. Wanneer je de nachtmodus aanzet dus met backlight gaat lopen gaat het wat harder, drie keer een half uurtje rennen met muziek op en het horloge moet weer aan de lader, wat voor mij niet zoveel uitmaakt want ik laad toch weer na elke run.

Scherm

Het scherm is meer dan goed en zeker duidelijk met de nachtmodus, wat wel een groot nadeel is en ik hoop dat dat nog opgelost wordt met een update is dat de backlight niet aan gaat wanneer je niet aan het rennen bent. Dus als je een beetje door de menu's aan het scrollen bent is backlight uit en moet je er een lamp op zetten als het donker is om toch nog iets te kunnen zien.

Navigatie

Wat ik nog moet testen is het toevoegen van trails en de navigatiefunctie uitproberen. Ik heb al wel het kompas een keer nodig gehad toen ik een beetje verdwaald was en die werkte iig wel prima maar ik had een beetje de indruk dat je ook tijdens het lopen een route toe kon voegen, of bijv kon zeggen navigeer nu naar huis maar dat kan dus niet of ik heb het nog niet gevonden. Dat zijn dus dingen die ik nog moet proberen/uitvinden.

Voor de casual hardloper is dit denk ik momenteel toch wel een instabuy als je ziet wat je krijgt voor je geld. Ik zou deze momenteel verkiezen boven ieder Garmin horloge.

Heb jij ook een TomTom Runner 3 Music Zwart/Groen + Hoofdtelefoon (L)?

Dank voor de eerste review. Ben erg benieuwd naar dit horloge en ik heb dezelfde Garmin. Ben ik ook wel tevreden over, maar dit horloge van TomTom heeft wel interessante functies.

Alleen 1.5 uur voor de batterij is wat kort voor mij. Is dat ook als je bluetooth uitzet (zonder muziek) ?

Ook ben ik benieuwd naar je ervaringen met de navigatie als je die gebruikt hebt. Lijkt me handig als ik weer eens ga rennen in een vreemde omgeving en de backtrack kan gebruiken.
Die 1.5 uur lijkt me niet correct ik heb vorige week een halve marathon gelopen in 1:43 en daarna had ik zeker nog 70-80% over, iig veel meer dan de helft volgens de batterij indicator en ik heb constant muziek opgehad. Ik neem ook even aan dat ze hem toch wel zo ontwikkeld hebben dat je minimaal een marathon kunt lopen. De koptelefoon heeft trouwens zijn eigen accu dus ik kan me ook niet voorstellen dat muziek spelen nu zoveel extra kost.

Mijn ervaring met de backtrack functie is niet heel erg goed, wat die doet is exact dezelfde weg weer terug tonen maar ik had liefst gewoon een stipje gezien of ik noord, west, zuid, oost moet gaan meer niet en zo zelf de terugweg kan bepalen, bijv. met een omweg nog of zsm naar huis. Nu is het een beetje verwarrend omdat je een superklein getekend lijntje ziet op je horloge en ga dat maar eens volgen en je dan ook nog concentreren op je run. Ik moet overigens wel zeggen dat ik het nog niet heel uitvoerig heb getest omdat ik meestal wel de weg terug weet dus wellicht is het nog onkennis/onkunde van mijn kant.

Verder ben ik echt supertevreden met dit horloge heb er al heel wat runs op zitten en hij verslaat mijn forerunner 220 op vrijwel alle fronten behalve dan op de laadkabel die is wat irritant bij de TomTom dat was bij de Garmin een stuk beter/handiger maar als je kijkt naar de prijs van de TomTom en die van de Forerunner zou ik altijd voor de TomTom gaan.
Anoniem: 863959 1 januari 2017 16:27
Zoals bij de minpunten al gezegd is de app inderdaad slecht en dan heb ik het niet zozeer over de eerste koppeling want daar had ikzelf geen moeite mee. Wat vaak in beoordeling van sporthorloges vergeten wordt is dat de app 50% zo niet meer van de functionaliteit biedt van een sport horloge. Zonder goede app is het sport horloge eigenlijk niet bruikbaar. En daar is waar deze Runner in combinatie met de MySports app die verplicht gebruikt moet worden (ook bij door koppeling naar andere apps) volledig faalt.

De taak van een app voor een sporthorloge is dat je alle trainingen goed kunt bijhouden in een overzicht. De app is hiervoor niet geschikt om de doodeenvodige reden dat het een weergave functie betreft en je behalve een beperkt aantal trainingstypes in de app geen gegevens kunt toevoegen wijzigen of zelfs training kunt verwijderen. Op het eerste zicht lijkt dit geen probleem. Maar wat als je in het begin wat fouten maakt en wat loze trainingen maakt. Wat als je ergens met de auto naar toe rijdt de training start met een druk op je horloge maar bij het einde van de training op stop vergeet te drukken. Dan is de rit naar huis ook onderdeel van de training totdat je er achter komt dat je niet op stop hebt gedrukt. Dom maar menselijk. De trainingsgegeven zijn dan onbruikbar omdat je de stoptijd achteraf niet kunt aanpassen. Ander scenario. Je hebt een roeimachine. Je gaat trainen. Het enige wat je horloge registreerd is je hartslag. Op zich niet vreemd maar als je achteraf de training niet naar het type roeitraining kunt omzeten en niet bijvoorbeeld de geroeide afstand kunt invoeren in de app dan zegt de alleen geregistreerde hartslag niets over de waarde van de training. Een lagere hartslag hoefd namelijkniet te betekenen dat je vooruitgang hebt geboekt het kan ook beteken dat je gewoon minder zwaar hebt getraind.
Een veldje voor opmerkingen zo handig zijn zodat je het doel en eventuele ervaringen kunt loggen.

Zolang TomTom zijn app niet aanpast aan de wensen van de gebruikers (zie de TomTom support website) is deze runner 3 kwalitatief goed alleen niet bruikbaar voor mensen die echt denken dat ze hiermee een volledig trainings logboek binnenhalen.

TomTom zegt dat ze wel plannen hebben om de app aan te passen maar kan geen termijn noemen. Als developer vraag ik me af hoe veel moeite het kosten om gegevens in een app aanpasbaar te maken. Mijn ervaring zegt 'niet al te veel'. Het lijkt er meer op dat het Tom Tom niet echt de noodzaak inziet van wijzigingen.
Het is ook niet echt een probleem, ik gebruik de app puur om m'n gegevens te syncen van m'n horloge naar m'n telefoon. Van daaruit wordt alles weer gesynct naar Runkeeper en daar kan wat jij zegt allemaal wel. Je moet dus zeker niet de TomTom app als 'main app' gebruiken om je activiteiten bij te houden maar puur en alleen voor firmware updates en synchronizatie. Wellicht dat TomTom het ook zo bedoelt heeft.

Hoe dan ook je kunt al je activiteiten syncen naar je favo app, Strava, Runtastic, Runkeeper etc. en dat is prima die apps zijn daar voor bedoelt. Laat TomTom zich maar focussen op het horloge en een ander de app maken ik heb daar op zich weinig moeite mee, het is éénmalig instellen en daarna gaat het syncen automatisch en heb je er geen omkijken meer naar.