Popcorn Hour C-200 Review

BlizzarD
29 september 2009, laatste update op 29 september 2009, 39.016 views

Popcorn Hour C-200

Omdat ik onder andere gek werd van het hard-encoden van ondertitels, omdat de Playstation 3 deze niet ondersteund, ben ik een tijd geleden opzoek gegaan naar de ideale mediaspeler. Na veel over de Popcorn Hour C-200 gelezen te hebben, had ik besloten om deze te bestellen. Gelukkig kwam de eerste batch vorige week naar Nederland en kon ik hem eindelijk gaan uitproberen! Uitpakken maar! De Popcorn Hour C-200 zit in een wellicht wat simpele kartonnen doos verpakt, maar goed hier kijk je toch maar 1 keer naar. Wanneer je de doos opent, vindt je de volgende accessoires: - De Popcorn Hour C-200 - Stroomkabel - HDMI kabel - RF Afstandsbediening met 2 aaa-batterijen - Een korte handleiding en diverse schroefjes. Opvallend is dat er standaard...

Pluspunten

• Speelt haast alle bestandsformaten probleemloos af, onafhankelijk van grootte of hoge bitrate.
  • Zelfde breedte als andere HiFi apparatuur (versterkers etc.)
  • Veel aansluitmogelijkheden (HDMI, Component, Composiet, Gigabit LAN, Coax, Optisch en S-Video).
  • Gemakkelijk uitbreidbaar met hardeschijf en/of DVD of BluRay speler.
  • Goede ondersteuning en regelmatige firmware updates.

Minpunten

• Stabiliteit huidige firmware (02-01-090904-19-POP-408).
  • RF afstandsbediening reageert niet altijd even goed.
  • Geen thumbnails bij het bekijken van foto's.
  • Geen uitgebreide handleiding meegeleverd.
  • Standaard geen ondersteuning om een bibliotheek voor je films aan te maken (inclusief afbeeldingen, informatie etc). Dit is wel mogelijk met bijv. UMC of YAMJ.

Uitpakken maar!
- De Popcorn Hour C-200
- Stroomkabel
- HDMI kabel
- RF Afstandsbediening met 2 aaa-batterijen
- Een korte handleiding en diverse schroefjes.

Opvallend is dat er standaard geen netwerkkabel in de doos zit.

RF Afstandsbediening
Bij de Popcorn C-200 wordt een z.g.n. RF (Radio Frequency) afstandsbediening wat inhoud dat hiermee het apparaat bedient kan worden zonder dat je de afstandsbediening hoeft te 'richten'. Hoewel dit natuurlijk uitermate handig is, blijkt dit in de praktijk niet altijd evengoed te werken. Zo moet je soms 2 of 3 keer op een knop drukken om te zorgen dat er daadwerkelijk wat gebeurd op het apparaat. Dit zou eventueel nog door storingen van andere apparaten kunnen komen (nog niet getest), maar op het forum van PCH hebben meer mensen er last van. Wellicht dat dit met een firmware update verholpen kan worden.

Aan de andere kant is afstandsbediening wel heel prettig; de knoppen hebben een duidelijke indeling en de toetsen zijn verlicht. In een later stadium is het ook mogelijk om de C-200 geleverd te krijgen met normale infrarood afstandbediening + ontvanger; dit wel tegen een meerprijs.

Films
Toch eigenlijk wel het grootste punt van overweging bij de aanschaf van een mediaspeler is hoe goed deze films kan afspelen; worden de juiste codec's ondersteund en is er genoeg capaciteit om 'zware' bestanden af te spelen. Bij mij staan mijn films opgeslagen op een Synology DS109. De bestanden staan gedeeld via het NFS protocol en via de Popcorn Hour C-200 kun je deze probleemloos oproepen. Verder staat alles bij mij verbonden via een gigabit D-Link switch, om er zeker van te zijn dat alles zo soepel mogelijk loopt.

Over het afspelen van films kan ik verder erg kort zijn: haast ieder bestand wat je probeert af te spelen gaat zonder problemen! Enkele bestanden die ik getest heb zijn:

- Diverse ISO's van DVD's; inclusief menustructuur.
- BluRay ISO van The Dark Knight (23,2GB); speelt zonder enige hapering af inclusief het BluRay menu.
- 'The Killa Scene'; de beruchte vogelscene uit de documentaire serie Planet Earth. Speelde bij mij goed af op slechts 2 kleine haperingen na.
- 32GB M2TS bestand; speelde zonder enige hapering af.

Verder heb ik ook diverse andere bestanden geprobeerd (zoals MPG, AVI en M2TS) en succesvol afgespeeld. Hierbij wil ik wel vermelden dat momenteel PGS ondertitels welke in M2TS bestanden ingebakken zitten, het nu nog niet doen. Ook had ik 2 WMV bestanden waarbij de audio het niet deed. De audio was gecodeerd met WMAPRO, maar worden niet gedecodeerd door de C-200. Dit schijnt opgelost te worden met (waarschijnlijk) de aankomende firmware update.

Foto's
De weergave van foto's is momenteel vrij basic bij de C-200. Om foto's te bekijken via een hdd/usb stick/nas krijg je een simpele mappenstructuur te zien, waarbij er op dit moment helaas geen thumbnails worden weergegeven van de foto's:

Dit kan onhandig zijn wanneer je je foto's bijvoorbeeld niet netjes in mappen hebt gesorteerd of net opzoek bent naar een specifieke foto. Indien je eenmaal de goede foto hebt gevonden of de slideshow hebt geopend, dan gaat het weergeven zonder problemen of haperingen. Foto's worden vlot geladen, zien er perfect uit op je scherm en je kunt zelfs nog diverse instellingen bij de slideshow veranderen (weergave tijd, effecten etc.)

Muziek
Uiteraard kan er ook muziek afgespeeld worden vanaf de C-200. Hoewel er geen uitgebreide muziekspeler aanwezig is, doet hij gewoon wat hij moet doen. Coverart wordt, indien aanwezig, netjes weergegeven bij het afspelen van nummers. Er is een mogelijkheid om afspeellijsten te maken en kun je muziek op de achtergrond laten afspelen terwijl je bijvoorbeeld foto's aan het bekijken bent.

Algemene performance
Hoewel ik de C-200 helaas niet direct kan vergelijk met zijn voorganger, de A-110, kan ik zeggen dat hij op papier in ieder geval flink verbeterd is. De nieuwe processor zorgt ervoor dat het menu vlot doorlopen kan worden en dat films met gemak bekeken kunnen worden. Interessant om te weten is dat de doorvoersnelheid via het netwerk flink is verbeterd; wanneer je een hardeschijf in de C-200 plaatst zul je snelheden van rond de 14MB/sec krijgen, waardoor je niet meer eindeloos lang hoeft te wachten voordat een film op je mediaspeler staat. In ieder geval een goede verbetering en een nette prestatie t.o.v. andere mediaspelers.

LCD Scherm
Het LCD scherm aan de voorkant van de C-200 zit er niet alleen maar voor de sier. Via dit scherm wordt onder andere informatie weergegeven over het bestand wat afgespeeld word (bestandsnaam, totale duur en hoeveel reeds is afgespeeld), maar is het ook mogelijk om via de menustructuur bijvoorbeeld muziek af te spelen of internet radio te beluisteren zonder dat je tv aan staat!

Enig minpuntje van dit lcd scherm is dat ik deze van een afstandje niet heel goed leesbaar meer vindt. Vooral als je er vanaf een meter of 2 a 3 in een hoek voor staat, is het niet duidelijk wat er precies op het scherm staat. Het scherm is, mocht je het te fel vinden, in 3 standen dimbaar en kan ook in zijn geheel uitgezet worden.

Uitbreidbaarheid
Dit is toch eigenlijk wel een belangrijk punt waarom je een C-200 zou moeten aanschaffen. De speler biedt plaats aan:

1x BluRay/DVD-speler + 2.5" hardeschijf
of
1x 3.5" hardeschijf + 1x 2.5" hardeschijf

Indien je alleen een 3.5" hardeschijf wilt installeren is dit zeer gemakkelijk te doen; deurtje aan de voorkant open, hardeschijf erin en weer dicht doen.

Verder is er op het moederbord nog plaats voor een miniPCI WiFi kaartje (moet nog uitkomen), een aansluiting voor 2 ventilatoren (1 voor op het koelblok van de processor en 1 om warme lucht via de achterkant weg te voeren). De C-200 voelt ook stevig en goed gebouwd aan, niet een product wat na 1 keer open maken hopeloos uit elkaar valt.

De Popcorn Hour C-200 biedt erg veel mogelijkheden. Het is niet een goedkope mediaspeler, maar wellicht wel eentje die het beste bied voor het geld. Hoewel het nu al een goede mediaspeler is, denk ik dat hij met toekomstige firmware updates nog veel beter kan worden. Zo is de huidige firmware nog in de beta-fase, waardoor de speler soms kan vastlopen. Dit gebeurt bij mij voornamelijk wanneer ik wissel tussen verschillende films welke ik probeer af te spelen. Ik denk dat dit ook het probleem is wat early adaptors hebben bij de aanschaf van een mediaspeler.

Gelukkig heeft Popcorn Hour een erg actieve community en worden er regelmatig updates uit gegeven. Er zijn mogelijkheden om bugs aan te geven, features aan te vragen en er is een heel forum om je problemen opgelost te krijgen.

Al met al zit er nog erg veel potentie in deze mediaspeler. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat met de aankomende firmware update (welke deze week nog uit zou moeten komen) een hele hoop bugs/problemen opgelost zullen worden.

Interessante linkjes
Popcorn Hour C-200 specs:
CNET UK review:
Networked Media Tank forum, afdeling voor de C-200:
C-200 Wiki:

Heb jij ook een Popcorn Hour C-200?

Nette review BlizzarD. Geeft aan wat de meeste andere bronnen ook aangeven. Jij gebruikt NFS dus hebt daardoor waarschijnlijk geen last van de netwerk-performance bug.
Ik denk dat het probleem van dit apparaat op dit moment is dat hij nog niet bedoelt is voor de grote meute. Op dit moment is het eigenlijk nog een verlengde beta test. Het apparaat heeft veel potentieel, en ik zal 'm hoogst waarschijnlijk ook gaan kopen, maar hij biedt nu nog weinig meerwaarde t.o.v. andere players. En daarbij is ie dan op het moment gewoon te duur. Er wordt gewerkt aan een flash-based GUI en een geintegreerde database voor je media, maar hoe lang dat nog gaat duren is niet bekent. Ik ben heel benieuwd naar de nieuwe firmware, en hoeveel bugs ze er daarmee uit halen.
Ikzelf wacht nog even totdat op z'n minst hier in Nederland de IR-kit leverbaar is. En hopelijk gaat de prijs ook nog iets naar beneden als hij echt leverbaar wordt, zeker nu de concurentie een stuk groter is dan in de tijd van de A100/A110.
BlizzarD, wil eerst zeggen dat je een hele duidelijke en waardevolle review hebt gemaakt!
Waar ik zelf benieuwd naar ben is de warmte.
Er zijn mogenlijkheden voor plaatsbare fans, maar betekend dit dat dit ook nodig is?

Waar ik totaal NIET op zit te wachten is dat hij te warm wordt zonder de fans, en indien ik al fans plaats, die weer lawaai maken....

Dus de vraag is dan eigenlijk, is het apparaat op "gezonde" temperatuur bij normaal gebruik in "default" staat, dus zonder fans?

Wat ik me ook afvraag is betreffende de lcd display...
Je kan het dimmen maar, veranderd daarbij ook het contrast, of is het echt gewoon in verhouding?
Wat het display zo onduidelijk maakt is naar mijn idee het contrast.
Ligtblauw en wit...
Waarom niet gewoon "zwart" en alle tekst en design in wit/groen, oid.

[Reactie gewijzigd door RAZORDUDE op 24 juli 2024 06:40]

Bedankt :)

Syabas (de maker van de PCH) geeft aan dat het plaatsen van ventilatoren niet nodig zal zijn. Echter kan het wellicht wel uitmaken wanneer je 2 hardeschijven ingebouwd hebt zitten en hij tussen andere hifi apparatuur staat.

Bij mij staat hij bovenop mn versterker die ook aardig wat warmte kan produceren. Ik heb er geen hardeschijf in zitten (wel een dvd speler) maar heb er voor de zekerheid een 60mm fan van een paar euro in gedaan, better safe than sorry.

Het LCD scherm is overigens ook in contrast instelbaar las ik laatst.. op de achterkant van het schermpje zit een kleine potmeter, waarmee je dit schijnt te kunnen instellen. Dat blauw had overigens ook niet mijn keuze geweest maarja ;)
Thanks again, very usefull info! :)

En hoe is het met de geluids productie van de fan in het gebruik (aan, uit, stand-by)?
Gaat hij ook sneller draaien bij intentiever gebruik/warmte? of blijft hij gewoon constant op een snelheid draaien?

Tis misschien wat nitpicking, maar ben wel er benieuwd naar ;)
Volgens mij kan de fan zich niet automatisch aanpassen als het warmer word in de behuizing.. je kan wel met een jumper aangeven of hij op 12 volt of 5 volt moet werken. Vind je m dus te veel herrie maken, kun je hem op 5 volt laten draaien.

Persoonlijk vind ik m niet storend op 12 volt, op 2.5meter afstand hoor ik m eigenlijk nauwelijks en al helemaal niet als je gewoon een film aan het kijken bent.
Erg duidelijke review.

Mijn vader is opzoek naar een nieuwe media speler en stelt vrij hoge eisen. De C200 is dan ook een van de spelers die erg interessant is en qua specificaties voldoet aan zijn eisen.

Gezien de opmerking over de rf afstand bediening heb ik echter nog een vraag. Thuis maken wij gebruik van de Logitech Harmony One op de site geven ze aan dat de C200 ondersteund word maar heeft iemand hier al ervaring mee?

p.s. vinden jullie een harddisk een must in dit systeem of kan het ook perfect zonder?
Om de C200 met de Logitech te kunnen bedienen moet je ook de IRK-200 set bij kopen. Dit is een IR-ontvanger (waarvan je de 3,5mm stekker achter in de C200 prikt) en een bijbehorende afstandsbediening (die je dan niet nodig hebt). De prijs valt erg mee, $12,- (Bij HDSupplies.nl €12,-)

Een harddisk is zeker niet noodzakelijk. Je kunt met HD de applicaties installeren en lokaal media neerzetten, maar als je alleen maar films, foto's en muziek wilt bekijken/beluisteren, dan kan dat prima met het kale apparaat en externe opslag.

[Reactie gewijzigd door buzzbuzz68 op 24 juli 2024 06:40]

Bedankt voor de vlotte reactie, die IRK-200 set is dan inderdaad een must. (zo'n harmony is echt geniaal)
Mooie review en zet me aan het denken over het product.

Zou je kunnen vertellen of de .m2ts bestanden die je gebruikt groter dan 20GB zijn, if so? Loopt de ondertiteling (.srt) synchroon aan elk audiospoor? AC3, TrueHD, DTS-MA e.d.?

Dank voor het uitzoeken en je antwoord.
Ik heb 1 .m2ts bestand afgespeeld welke 32GB groot was. Deze bevatte verschillende geluidssporen (AC3, TrueHD en DTS), maar deze laat ik door de C-200 omzetten naar analoog PCM omdat mijn versterker nogal oud is ;)

Overigens heb ik met een ander bestand wel een los .srt bestand in de map erbij gezet en dit ging dan ook goed. Vaak zijn ondertitels ook aan te passen qua kleur, formaat, positie en kun je instellen qua delay (zowel positief als negatief met het geluid mee laten lopen).
Nette review. Zit zelf ook te kijken naar dit apparaat maar heb nog 1 vraag die ik nauwelijks beantwoord krijg.

Ik vraag me namelijk nog steeds af welke functie het ingebouwde scherm heeft en of het bijvoorbeeld mogelijk is om door een muziek-bibliotheek te scrollen middels dat schermpje zodat je niet telkens de tv aan hoeft te zetten?

Zou je iets meer willen inzoomen op het schermpje?
Goed punt, heb er even een extra stukje over geschreven in de review :)
Ik vind het niet echt eerlijk dat je in een review zet wat je van je vorige (PlayOn!HD) vond. Die fouten zijn ook al opgelost of worden opgelost net zoals de C-200.
Dat niet, maar ik wou benadrukken waarom ik de C-200 heb gekozen. Zoals ik heb beschreven is deze ook nog niet perfect, alleen de Playon!HD kon destijds niet eens fatsoenlijk films afspelen (zowel niet via netwerk als interne hardeschijf).. iets wat nogal belangrijk is bij een mediaspeler ;) Heb er inmiddels wel bijgezet dat dit wellicht is verholpen met de nieuw uitgekomen firmware.
Beetje jammer dat je de C-200 vergelijkt met de Playon HD, aangezien de C-200 ruim tweemaal duurder is. Bij mij speelt de Playon de video's wel goed af.

Goede review verder.
Oke ik heb het stukje over de PlayonHD eruit gehaald; het was niet mijn bedoeling om deze met de C-200 te vergelijken maar meer ter inleiding van de rest van de review. Blijkbaar werd het verkeerd opgevat hetgeen niet de bedoeling was :)
Kon je nu ook gewoon muziek luisteren zonder je tv aan te hoeven zetten maw kan je navigeren door je muzieklibrary mbv de front-display?
Ja, dat kan. Maar op dit moment moet je dan wel gewoon door de directory structuur heen scrollen (misschien dat het handiger gaat als je muziek vanaf een UPnP AV server komt die de mogelijkheid bied om op titel, artiest, album te scrollen).
Een zoekfunctie zit er nog niet in.

[Reactie gewijzigd door buzzbuzz68 op 23 juli 2024 05:44]

Ik hoop dat deze interface ook backwards wordt gemaakt naar de a100/110. Belangrijkste functie die ik elke dag nog mis, is het muziek afspelen (de player die daar nu in zit is uit 1980 ofzo >.<), mijn (oude) xbox dient nog altijd als audio servertje beneden omdat er op de popcorn gewoonweg niet fatsoenlijk met muziek gespeeld kan worden.

Bij deze popcorn is het mogelijk om muziek te luisteren en ondertussen naar andere muziek te kijken en eventueel foto's te bekijken. Dat alleen is voor mij al super en mijn overweging waard om te 'upgraden'.
Mooie review Blizzard....:)

Na al mijn aanloop problemen heb ik de c200 nu prima draaien.

IK heb er een Lite-on blue ray spaler ingestopt en een blue ray geleend.
Deze speelt ie ook zonder problemen af met DTS-HD (mijn versterker kan de hd audio formaten aan). En wat een super geluid met dat hd audio.
Doordat mijn kabel in de muur niet lekker is heb ik een connectie van 100mb.
Zelfs overt dit lijntje speelt ie blue ray goed af maar niet met de HD audio formaten (gaat haperen).
En omdat ik binnenkort ga verhuizen ga ik geen nieuwe kabel meer in de muur trekken.

Wat ie niet doet bij mij is wmv audio maar dat zal ik de volgende fw wel opgelost zijn.
Ik heb 1 film m2ts met een losse srt file en alleen bij dit formaat pakt ie de srt niet.
Wat ook niet lekker draait is een blue ray iso met treu HD geluid, hier hapert het geluid en als ik van audio switch naar gewoon dts dan gaat het wel goed. Denk ook een firmware issue.

Voor de rest een prima apparaat en met een (pc) blue ray speler van lite-on (71 euro) is het ook nog eens een volwaardige blue ray speler.

[Reactie gewijzigd door MindRuler op 24 juli 2024 06:40]