Sigma 80-400mm f4.5-5.6 EX DG APO OS RF Review

Ralph Smeets
17 oktober 2005, laatste update op 30 november 2009, 6.827 views

Sigma 80-400mm f4.5-5.6 EX DG APO OS RF

Toen ik op zoek was naar een fatsoenlijk tele-objectief voor mijn Nikon D70, kwam ik min of meer automatisch op deze uit. Uit voorbeeldfoto's op het internet bleek dat dit objectief qua optische kwaliteit niet onderdoet voor het equivalent van Nikon, de 80-400 VR. Mede daardoor ben ik beiden gaan vergelijken, voordat ik tot de koop van dit objectief overging De optische stabilistatie van de Sigma 80-400 werkt goed, gemiddeld kunnen er 2,5 tot 3,5 stops mee gewonen worden. Zoals al eerder geschreven is de optische kwaliteit gewoon goed tot zeer goed, de lens is scherp en heeft weinig last van vervormingen, chromatische aberratie of vigentering. De bouw van de lens is de bekende EX-bouw van Sigma, stevig dus en zonder spelling in ringen.

Pluspunten

• Groot bereik
  • Optische kwaliteit
  • Goede optische stabilisatie
  • Stevige bouw
  • AF altijd spot-on.

Minpunten

• Geen HSM
  • Zwaar

De optische stabilistatie van de Sigma 80-400 werkt goed, gemiddeld kunnen er 2,5 tot 3,5 stops mee gewonen worden. Zoals al eerder geschreven is de optische kwaliteit gewoon goed tot zeer goed, de lens is scherp en heeft weinig last van vervormingen, chromatische aberratie of vigentering. De bouw van de lens is de bekende EX-bouw van Sigma, stevig dus en zonder spelling in ringen. Helaas was de zoomring in het begin wel wat stroef, maar dat veranderd in de loop ter tijd. De zoomring zit gelukkig op het eind, iets dat ik zelf bij AF-objectieven prefereer, omdat deze zo stabieler zijn vast te houden. Scheelt toch weer een arm-bewegin ;)

De twee grote nadelen van de lens zijn de AF-snelheid en het gewicht. Net als de Nikon 80-400 heeft de lens geen ultrasone ringmotor, maar een eigen normaal motortje. Gezien de flinke berg glas die bewogen moet worden, resulteerd dit in een redelijk trage AF. Gelukkig heeft de lens geen last van hunten, tenminste als je weet hoe je met het AF-systeem van de D70 in low-light situaties moet omgaan ;) Het andere nadeel is het gewicht, met iets meer dan 1,9kg is dit objectief gewoon zwaar. Het is dan ook geen objectief om mee te nemen op een lange bergwandeling ;)

Heb jij ook een Sigma 80-400mm f4.5-5.6 EX DG APO OS RF?