Waarom de Odin GT?
Ik was op zoek naar een modulaire voeding voor in mijn
casemod omdat ik daarin simpelweg geen plek heb voor de kabelbrij. Toen ik de Odin 550GT voor een leuk prijsje in vraag en aanbod tegenkwam kon ik deze niet laten liggen. De Odin GT stond al op mijn shortlist samen met Zalman en nog een paar merken waarbij bekend was dat het echt ging om kwaliteitsvoedingen.
Ik had de Odin Gts al eens gezien bij Gigabyte en op zich spraken me deze voedingen wel aan door het ontwerp en aansluitmogelijkheden, in combinatie met een goede prijs en een hoge kwaliteit.
Ik was eigenlijk op zoek naar een 300W voeding, maar die zijn onvindbaar als je ze modulair wilt, je zit dan gelijk op 450W of meer voor een modulaire voeding. Omdat ik deze voeding voor een mooi bedrag kon krijgen heb ik maar genoegen genomen met een behoorlijke overhead. Op zich heeft dit ook z'n voordeel, gezien een voeding doorgaans op z'n efficienst werkt bij een belasting van +- 50%.
Features
De Odin GT beschikt over de volgende feature:
• modulair
• inputs voor 4 thermaldiodes
• losse fankabels
• USBaansluiting voor uitlezen en regelen voeding.
Daarnaast beschikt de voeding over een 140mm fan voor de koeling en wordt de voeding verlicht door middel van blauwe leds die in de heatsink van de voeding zijn geïntegreerd.
klikbaar voor hi-res
Modulair
De voeding heeft aansluitmogelijkheden voor 2 PCIe kabels (beide 6 pins), 2 stroomkabels voor P-ATA en floppy en 2 voor S-ATA. In totaal kunnen er 6 S-ATA apparaten, 5 apparaten met een molex en 1 apparaat met floppyconnector aangesloten worden.
Een vaag iets is wel dat er op de voeding een input is gelabeld PCI-E 3 en PCI-E 4, maar 1 en 2 zijn nergens te vinden. Natuurlijk werkt het wel, maar de nummering is niet helemaal logisch.
De plaatsing van de connectoren had iets beter kunnen zijn, als de bovenste 2 connectoren een kwartslag naar boven waren gedraaid en de onderste een kwartslag naar onderen. Nu kun je namelijk vrij lastig een kabel losmaken als er eentje naast zit. Maar een dooddoener is dit niet echt, gezien je een voeding normaliter 1 keer installeer
klikbaar voor hi-res
Thermal diodes
Naast de aansluitingen voor de stroomkabels zitten er 4 connectoren voor thermaldiodes. Deze kunnen vervolgens op verschillende hardware in de kast worden aangesloten om de temperatuur hiervan in de gaten te houden. Omdat alle kabels toch al uit de voeding komen is dit op zich een logische plek om de thermaldiodes te plaatsen, wat mij betreft een handige feature dus. Hoe deze uitgelezen worden staat hieronder.
fankabels
Er zit een losse kabel bij met 2 fanconnectors, waarmee de fans die erop aangesloten worden geregeld kunnen worden.
USBaansluiting
De Odin GT beschikt ook over een USB aansluiting. Deze kan gebruikt worden om de waardes van de voeding uit te lezen vanuit de Gigabyte Powertuner utility. De bovengenoemde thermaldiodes en fanconnectoren kunnen door middel van de Powertuner aangestuurd worden.
Powertuner is een vrij simpele utility waarbij je toch veel info kunt zien. Op de eerste pagina staat een overzicht van de verschillende voltlijnen en de temperaturen, net als de fanspeeds van de PSUfan en de system Fan.Verder staat er bovenin een metertje die het huidige verbruik meet en de peak aangeeft. Er zit hier nogal een afwijking in (+- 30W) tussen wat de voeding aangeeft en wat ik met de Voltcraft meet. Dit kan natuurlijk door de afwijkingen tussen de apparaten komen, maar ook omdat er geen rekening gehouden wordt met de efficientie van de voeding (vermoedelijk meet de meter in de PSU wat de onderdelen trekken, maar het uiteindelijke verbruik ligt nog wat hoger). Hoe dan ook geeft het een aardig beeld van het verbruik van 't systeem.

Je kunt de namen van de thermaldiodes zelf invullen, zodat makkelijk te herkennen is welk temperatuur bij welke thermaldiode hoort. In dit geval heb ik er eentje op de cpu, een op de chipset, een op de videokaart en eentje op de RAIDcontroller gegplaatst.

Op de 2e pagina kun je de fanspeeds instellen. Zelf heb ik de voeding op silencemode staan, zodat hij pas boven de 55 graden de fan harder laat draaien. Daaronder draait de fan op ongeveer 800rpm, wat het ding praktisch onhoorbaar maakt.

Wat hier ook mogelijk is is het instellen van het voltage. Mijn 3.3V lijn stond iets te hoog, dus die heb ik naar 3.29V gezet waardoor hij effectief perfect op de 3.3V blijft staan.
Met deze functie in de powertuner is het mogelijk de voltages op de lijnen wat te tweaken bij het overclocken, waardoor het mogelijk is spanningsdipjes die mogelijk ontstaan op te vangen.

Op de laatste pagina kun je de alarmen instellen voor fanspeeds en temperaturen.
Op iedere pagina onderin staat nog een led knopje, waarmee je de ingebouwde leds van de voeding aan of uit kunt zetten.
Benchmarks
Om eens te kijken hoe goed de voeding presteert heb ik deze vergelijken met 2 andere voedingen uit ongeveer dezelfde range. Namelijk de Zalman ZM500HP (500W) en de Zalman ZM600HP (600W).
Door middel van een Voltcraft energiemeter heb ik de verschillende voedingen vergeleken onder diverse loads.
Het systeem dat ik heb gebruikt voor deze test bestaat uit.
Energieverbruik - idle |
Zalman ZM500HP |   2.4 W |
Gigabyte Odin GT |   3.3 W |
Zalman ZM600HP |   2.6 W |
gegenereerd door TERW_DAN's benchbakker
Uit mijn metingen blijkt dat de Gigabyte vrij efficient omspringt met energie, waardoor deze in alle tests minder stroom verbruikt dan de 2 Zalmanvoedingen. Alleen als het systeem uit straat trekt de Gigabyte Odin nog 3.3W, terwijl de Zalmans dit met 2.4 tot 2.6W doen, maar als ik kijk naar het verschil in de verschillende tests dan maakt de Gigabyte het daar weer meer dan goed.
De voeding in gebruik
De voeding was eigenlijk bedoelt voor mijn casemod, maar ik ga deze gebruiken in mijn werkbak en de Zalman 500W die daarin zit gaat richting casemod. Ten eerste omdat hij efficienter uitvalt dan de huidige (modulaire) Zalman ZM500HP en omdat het wel leuk is om de thermaldiodes te verwerken in dit systeem.
Een 'nadeel' is wel dat ik niet voldoende connectoren heb op de voeding, gezien ik 11 harde schijven heb, een TFT scherm en wat externe aansluitingen voor onder andere de optical. Maar omdat ik gebruik maak van zelfgemaakte stekkers voor de harde schijven kan ik prima alles aansluiten op de bijgeleverde kabels.
De kabels zijn netjes afgewerkt. Als ik bijvoorbeeld kijk naar de ATX stekker van de Odin GT is de sleeving hier helemaal tot het einde gedaan.
Odin GT ATX connector
ZM500HP ATX connector
Voor de stroomkabel naar de cpu toe heeft Gigabyte een 8 pins en een 4 pins op de voeding zitten die aan elkaar zijn doorgelust.
Aan de ene kant is dit wel heel makkelijk, want je zit niet met 2 losse connectortjes (die je nergens fatsoenlijk ingedrukt krijgt), aan de andere kant is het wel zo dat er een los kabeltje in de kast hangt die wat lastig weg te werken is.
Gigabyte is misschien niet een bekende voedingenbouwer (zo heel lang doen ze het immers nog niet) maar de voedingen zijn van prima kwaliteit. De koeling is prima in orde en de ingebouwde features zijn erg bruikbaar.
Met een nieuwprijs van €90,-- is de voeding iets duurder dan de gemiddelde modulaire 550W voeding met een 80+ certificering, maar met de extra opties die erbij zitten is het wel een interessante kandidaat om te overwegen bij de aanschaf van een nieuwe voeding.