ASRock ION 330 Zwart Review

luckyjan
23 september 2009, laatste update op 27 oktober 2009, 41.184 views

ASRock ION 330 Zwart

Inleiding: Ik was al enige tijd op zoek naar een alround multimediaplayer. Mijn vader had laatst een HD mediaplayer gekocht maar met zo'n hardware oplossing zie je toch altijd dat niet alle bestanden die je hebt vlekkeloos af te spelen zijn. Verder ben je heel erg afhankelijk van de firmware updates van de fabrikant en is ook de interface beperkt. Mijn ideale mediaplayer moet klein zijn, eenvoudig alles afspelen, makkelijk te updaten en liefst ook nog te gebruiken zijn om te browsen op het net voor de verschillende uitzending gemist pagina's. Pas geleden viel mijn oog op de Asrock 330 ion minipc. Deze pc met een intel atom 330 dual core processor en een moederbord met...

Pluspunten

• Heel klein.
  • Speelt alles af.
  • Instant Boot.
  • Zuinig met energie.

Minpunten

• Weinig extra's meegeleverd.
  • Geen front usb aansluitingen.

Inleiding:

Pas geleden viel mijn oog op de Asrock 330 ion minipc. Deze pc met een intel atom 330 dual core processor en een moederbord met de nvidia ION chipset zou in staat moeten zijn aan al mijn wensen te voldoen.
p.s. Alles wat onderstreept is in deze review linkt naar de bijbehorende webpagina.

Het uitpakken:

De Asrock 330 zat goed ingepakt in een kleine eenvoudige doos. De zwarte pianolak was ook nog eens extra beschermd door doorzichtig plastic wat er eenvoudig er af te halen was. Op de doos staat dat de pc geschikt zou zijn om 1080P HD materiaal af te spelen. Verder dat ie stil zou zijn en dat er een product bij zit dat instant boot heet.
Het eerste wat opviel na het uitpakken was hoe klein de pc was. Ongelooflijk dat men tegenwoordig zoveel hardware in zo'n klein kastje kan proppen. Het kastje voelt stevig aan en ziet er verder netjes uit.

Specificaties:

1. Intel Atom 330 (Dual-Core CPU)
2. NVIDIA ION graphics processor met support voor DX10 (gebaseerd op de GeForce 9400)
3. Klein (2.5L)
4. 320 GB 2.5 inch harddisk
5. 2GB dual channel 800mhz geheugen.
6. DVD brander (slim line)
7. HDMI aansluiting (met een adapter om er DVI van te maken) en een analoge VGA aansluiting
8. GBit lan aansluiting en 6 usb aansluitingen.
9. 5 kanaals HD audio (3 aansluitingen met extra S/PDIF aansluiting).
10. 65 Watt voeding
11. 19,5cm breed, 7 cm hoog en 18.6 cm lang.

Feature set:

Veel extra's zit er niet bij.

1. Een losse voeding.
2. HDMI naar DVI adapter.
3. Een driver/tool cd met o.a. instant boot en een overklok utility.
4. Anti slip mat.

De installatie:

Na het uitpakken heb ik de 330 verbonden via hdmi op mijn HD ready TV en natuurlijk een usb muis + toetsenbord aangesloten.
Ik kreeg meteen een scherm met een menu waarin een aantal opstart keuzes zitten zoals het flashen van een nieuwe firmware en het aanpassen van de bios.
Na een paar seconden begon het systeem de cd met een windows xp installatie te booten die ik in de DVD brander had geplaatst (deze licentie had ik nog over van een oude Aldi pc).
Het installeren verliep zonder problemen. De nieuwste drivers (chipset/vga en hdmi geluid) had ik voor de installatie al gedownloaded bij nvidia en op een usb stick gezet.
Deze usb stick werd meteen herkend door windows xp en na het installeren van alle drivers heb ik er ook nog de instant boot tool opgezet en het programma coreavc geïnstalleerd.
Coreavc moet ervoor moet zorgen dat de videokaart gebruikt wordt tijdens het afspelen van hd bestanden.
Vervolgens heb ik alle andere codecs (divx, xvid enz) geïnstalleerd met behulp van de combined codec package cccp (waar ik heb aangegeven dat de zogenaamde haali media splitter niet geïnstalleerd hoefde te worden en ook H.264 uitgevinkt aangezien dit via coreavc gaat).
Ook nog een netwerkkabel aangesloten op mijn internet router en de 330 waarna ik meteen een verbinding had met internet.
Als laatste de gratis versie van avira antivirus gedownload en verder nog wat andere software geïnstalleerd zoals mozilla firefox en de adobe pdf reader.

Gebruik:

Nadat alles geïnstalleerd was heb ik meteen geprobeerd een 1080P mkv af te spelen via een share op het netwerk en dit ging zonder problemen.
De geluidsproductie van de ingebouwde fans in de 330 zijn tijdens het afspelen van 1080P materiaal voor mij onhoorbaar. Ik las dat sommige mensen op het tweakers forum klaagden dat ze het apparaat teveel geluid vonden maken maar ik had hier geen last van.
Hierna meteen diverse andere bestanden met de 330 afgespeeld en hij speelde echt alles zonder problemen af. Ik ben nog niets tegengekomen dat problemen geeft met het afspelen.
Een nadeel is wel dat het programma coreavc 15 dollar kost. Wil je helemaal gratis de pc instellen om hd materiaal af te spelen dan staat op guru3d een mooie handleiding om dit met mediaplayer classic te doen.
Verder is het ook mogelijk om m.b.v. Linux en XBMC al je media af te spelen.
Veel informatie hierover vind je op het tweakers forum of via een handleiding.
Het grote voordeel van XMBC is dat dan alles gratis is (dus ook het operating systeem).
Het nadeel is dat het toch nog wat lastig kan zijn om alles te installeren als je helemaal geen verstand hebt van Linux en of XBMC.
Hier een filmpje van XBMC in actie op een 330.

De ingebouwde nvidia kaart had wel last van overscan op hdmi. Dit kun je oplossen met een tool in het nvidia configuratie scherm.
Via een mini bluetooth dongle die ik in een van de usb poorten gestopt heb kon ik mijn draadloze bluetooth muis zonder problemen gebruiken. Deze muis gebruik ik als afstandsbediening voor de 330.
Het losse toetsenbordje met draad ligt nu onzichtbaar achter de tv en zal ik verder niet zoveel meer nodig hebben.

De bios:

De bios is eenvoudig te benaderen door de optie in het opstart menu te kiezen.
Via de bios kan je heel eenvoudig de 330 overklokken tot 2100mhz, ook de videokaart is eenvoudig in de bios te klokken.
Verder is het aan te raden om in de bios het videogeheugen op 512mb te zetten. Dit komt ten goede aan het afspelen van HD materiaal.

Bijna alles kan je aanpassen in de bios (geheugen, voltages, processor enz.) maar aangezien de standaard instellingen voldoende zijn voor wat ik er mee wil doen heb ik alleen het videogeheugen op 512mb gezet.

Instant boot.

Een van de grote verassingen van deze asrock ion pc was voor mij toch wel het programma instant boot. Wat dit programma doet is na het afsluiten van de pc deze nogmaals opnieuw booten en vervolgens in de slaapstand zetten (waarbij er stroom op het geheugen blijft staan).
De pc gebruikt dan zo’n 2 watt als ie uitgezet is. Als je hierna de pc aan zet is deze werkelijk binnen een paar seconden operationeel. De tijd die ik nodig heb om mijn TV op hdmi te zetten is al voldoende om de pc op te starten.
Het voordeel is dat je altijd een verse schone windows hebt en dat bij het uitzetten netjes de updates van windows geïnstalleerd worden. Het uitzetten duurt hierdoor wel wat langer maar daar heb je toch geen last van.
Dit stukje software had ik ook graag voor mijn gewone pc gehad. Helaas werkt het alleen met asrock hardware.
Op youtube staat een filmpje van asrock waarin instant boot wordt uitgelegd.

Stroomverbruik/Warmte productie:

Op het internet kun je diverse testen vinden waar men ook het stroomverbruik meet. In de uit stand ongeveer 1 tot 1.5 watt en met instant boot in de uit stand 2 watt. Als de 330 volledig wordt belast zit ie rond de 40 watt. Vergeleken met een normale pc dus heel erg zuinig. Ook onder volle belasting kan je het kastje nog gewoon vastpakken. Echt heet wordt het niet.

Nadelen:

Er zijn niet echt veel nadelen te bedenken.
Het enige nadeel is wellicht dat er geen front usb aansluitingen op de 330 zitten. Ook zit er geen ingebouwde kaartlezer en draadloze netwerkverbinding in.
Dit kun je oplossen met een usb verlengkabel, een externe kaartlezer en een externe usb wifi adapter.

Conclusie:

Ben je op zoek naar een mediaplayer die echt alles kan afspelen op je HD TV (er is ook een bluray) versie dan is deze asrock een hele goede keuze.
Doordat asrock het programma instant boot erbij levert waarmee de 330 in een paar seconden opgestart is hoeft je hem dus niet de hele dag aan te laten staan als je hem af en toe gebruik.
Ook voor mensen die zoeken naar een hele kleine pc voor te browsen op internet, tekstverwerking, mail, msn e.d. is deze 330 een prima keus.
Zelfs gamen is mogelijk (bijv. quake3 draaide best wel goed) met sommige games.
Ik denk dat deze 330 nog lang naast mijn tv zal staan. Wellicht dat er nog een draadloos toetsenbordje en/of afstandsbediening later bijgekocht worden :)

Heb jij ook een ASRock ION 330 Zwart?

:( ik krijg m'n 1080p maar niet vloeiend....
heb nu corecodec (coreavc) (don't ask!) geinstalleerd maar hoe moet ik mn MPC nu instellen? heb echt zowat alles geprobeerd en blijft stotteren....
win7 64-bits @ 2100mhz

of zal het aan de 64-bits liggen? zie net dat er een speciale 64bits versie van coreavc is.....
thanks!
wat je moet doen is in het optie-paneel van Media Player Classic Home Cinema de juiste renderouput kiezen. Ga daarvoor naar View -> Options en kies in het volgende venster voor Playback -> Output.
Voor Windows XP dien je onder DirectShow Video nu te kiezen voor VMR9 (renderless). Voor Windows Vista of Windows 7 dien je te kiezen voor EVR of EVR Custom Presets.

In dat laatste geval kun je rechts in het scherm nog de wijze waarop de GPU videobeelden moet schalen instellen: standaard is Bilineair, maar Bicubic biedt mooiere resultaten. De melding (PS 2.0) geeft aan dat er van de pixel shaders binnen de GPU gebruik gemaakt wordt om de schaling te berekenen.

[Reactie gewijzigd door Shanquish op 22 juli 2024 18:50]

Bedankt voor deze post, het heeft bij mijn ION330 geholpen! Vloeiend beeld nu, en ook undecoded DTS via S/PDIF na het uitvinken van de internal DTS decoder in MPC. Daarvoor kreeg ik alleen Stereo aangeboden naar m'n receiver, of ' stotterend' DTS-signaal aangeboden zodra ik de internal DTS-decoder gebruikte.

Nu is het helemaal perfect! :)

[Reactie gewijzigd door iNSaNe-oNe op 22 juli 2024 18:50]

320 MB 2.5 inch harddisk, wow das old school :P
Das idd wel erg weinig :P Maar ff GB van gemaakt. Tnx voor de tip.
@edjex: xbmc is er ook voor windows xp en werkt goed hoor

>Ik heb deze AsRock ION 330 (DVD versie) ook en Windows 7 draait er prima op i.c.m. het K-Lite codec pack en Media Player Classic. Hij speelt tot nu toe alles af.

XBMC is natuurlijk mooier, maar zover ik begrepen heb ondersteunt de Windows versie nog geen CUDA o.i.d. waardoor de GPU niet benut wordt. Onder Ubuntu werkt dat wel, waardoor het afspelen van HD materiaal daarop beter werkt.
Ik wil echter gewoon Windows 7 kunnen gebruiken omdat zowel mijn vriendin als ik dat gewend zijn en we de AsRock ook voor internetten gebruiken. Ik hoop dus dat XBMC in de nabije toekomst ook onder Windows soepel gaat lopen.

Of heeft een van jullie andere ervaringen dan wat ik hierboven beschrijf (geen eigen ervaringen, gebaseerd op internetsites)?
je kan wel een externe speler aanroepen in xbmc (zoals mpc), dat zou je probleem op kunnen lossen, al is het geen hele mooie oplossing.
Overigens mooie review, ben ook aan het denken zo'n kastje te kopen, maar probleem is dat mijn ambx lampen achter mijn tv niet werken onder linux en ik dan net zo goed mijn normale pc kan houden als mediacenter als het toch op windows moet.

[Reactie gewijzigd door Bastard op 22 juli 2024 18:50]

@edjex: xbmc is er ook voor windows xp en werkt goed hoor

En waarom zou je niet kunnen internetten met Ubuntu?
goede vraag, dat wil ik namelijk ook graag weten.

Ik hoop dat ik niemand tegen het zere been aan schop, maar kan ik onder ubuntu youtube/ trailers.apple.com bekijken? (dus flash en Quicktime plugins aanwezig?)

Hoe lang duurt het trouwens voordat ubuntu met xbmc opgestart is, en werkt het instantboot programma hier ook mee?
Tuurlijk kun je ook internetten onder Ubuntu. Maar ik wil geen Linux op dat systeempje zetten. Ik wil bij Windows 7 blijven.
op WIN7 spelen 1080p's vlekkeloos af met max 10% cpu usage in windows media center :) (gpu accelerated)
Anoniem: 266454 23 september 2009 13:01
Mooie review, eerste in een tijdje compleet met foto's en dergelijke :)

5-Stars ;)
Het weglaten van een IR oog vind ik een gemiste kans van asrock. Nu moet je weer met een losse usb receiver aan de gang. Nog meer draden...
Het afgelopen jaar heb ik veel vaker mijn netbook (i.c.m. 20" Dell LCD) gebruikt dan mijn (krachtiger) PC. Op mijn (Windows) PC gebruik ik alleen nog GB-PVR i.c.m. een (analoge) TV kaart. In voorkomende gevallen neem ik TV films op waarvan de eventueel aanwezige commercials automatisch worden verwijderd.

Ik speel nu met de gedachte om een Asrock Ion aan te schaffen, ter vervanging van mijn PC, met een digitale kabelontvanger (Anysee E30C plus), waarmee ik (HD) content kan opnemen. Het afspelen van content doe ik uitsluitend via een NMT (Egreat M34a). Ondanks de review van Hardware.Info concludeer ik, mede op basis van de onderhavige (puike) review, dat mijn voornemen uitvoerbaar is.
Anoniem: 264351 15 november 2009 20:18
Iemand enig idee of je eenvoudig DVB-T zou kunnen bekijken (mits de juiste hardware?). En zou EPG/opnemen dan ook kunnen? Welke software lijkt hiervoor aangewezen?
Gebruik deze als Mediacenter. Ik kijk films, stream m'n squeezebox en kijk gratis via een DVB-T stick. Dit laatste gaat perfect. Vloeiend beeld, ook opnemen gaat zonder haperingen. Timeshifting zal niet lukken, daarvoor heb je echt een zware jongen nodig (Athlon x2, Phenom of Core2 Intel)
Ipv CoreAVC kan je ook geheel gratis VLCPlayer nemen.

Speelt alles af :)
Gebruikt VLC dan ook hardware decoding? Volgens mij niet hoor....
Anoniem: 144586 9 december 2009 17:18
Ik heb de AsRock Ion 330 HT-BD
Zit een afstandsbediening en IR oog bij.
Afstands bediening zit een MEdia Center knop op. Deze werkt ook onder xbmc.
Ik had er eerst xbmc op staan, maar ben toch terug gegaan naar het MCE van Windows 7.
Deze ondersteund DXVA (hardware acceleratie) en XBMC heeft dat nog niet.
Eerlijk toegegeven.. XBMC ziet er wel mooier uit, maar MCE werkt toch net wat makkelijker, en ondersteund alle formaten out of the box. Ik heb niet een codec hoeven installeren en speel gewoon 1080p mkv bestanden af.

Geen resolutie problemen.. maar mijn tv is full hd.
Anoniem: 208108 3 januari 2010 15:51
hallo

nu hoor ik allemaal verhalen over full hd ,nu wil ik de asrock ook aanschaffen en en icm met anysee e30tc icm win7
ik wil eigelijk alleen weten als de asrock deze volledig ondersteund
*timeshiften
*opnemen
*digitaal tv kijken via ziggo (als vervanger voor samsung 360)

verder wil ik de asrock gebruiken als opslag voor muziek en foto's
films kijk ik bijna niet en als ik dat al doe via dvd speler