Achtergrond
Ik was opzoek naar een headset om te gebruiken tijdens het hardlopen. Mijn vorige bluetooth headset van Sony wilde niet pairen met mijn TomTom Spark Cardio+Music. Omdat ik bij het hardlopen een koptelefoon wil die goed blijft zitten moest dit een model zijn dat als het ware achter de oren haakt. Uiteindelijk bij deze koptelefoon uitgekomen.
Eerste indruk
De koptelefoon zelf is gewoon prima. Snel opgeladen (binnen 2 uur volledig vol) en eenvoudig te pairen met ieder bluetooth apparaat. De band die achter het hoofd langs loopt is heel flexibel.
[img]Jk5w8ZBy[/img][img]8ThSuWSl[/img][img]CtBOLTwO[/img]
Gebruik
Het "opzetten" van de koptelefoon is in het begin wat onwennig. Het voelt alsof je je oren een beetje moet vouwen om de koptelefoon goed te plaatsen. Na een aantal keer gaat dit steeds makkelijker. Dit komt omdat je tegelijkertijd het "haakje" om je oor heen moet leggen en de speaker in je oor moet plaatsen. Een lastig klusje de eerste paar keer, maar hierdoor zit het wel goed vast en kun je zonder zorgen fanatiek gaan sporten.
Wat mij opviel was dat ik na ongeveer een uur irritatie aan de binnenkant van mijn oorschelp begon te krijgen op het punt waar het oortje zich vast klemt. Helemaal als ik veel gebruik heb gemaakt van de knopjes op de zijkanten. Gelukkig is dit een kwestie van gewenning en gaat het iedere keer iets beter. Wellicht dat een verbeterpunt voor Plantronics zou zijn om verschillende maten oortjes mee te leveren. Vooral voor mensen met kleine oren.
Update 01/08/2016
Na ongeveer 2 weken gebruik (+/- 12 uur) is de irritatie volledig verdwenen.
Bediening
De bediening kan met enkele knoppen aan de zijkanten van de speakers. Rechts zit de knop om een gesprek te beantwoorden en de powerknop. Als je tijdens het gebruik de powerknop kort in drukt wordt het batterijniveau als gesproken tekst medegedeeld.
Links zit de play/pauze knop en één volume knop. Twee keer kort achter elkaar op play/pauze drukken is naar het volgende nummer gaan en de volume knop kort in drukken is volume verhogen en ingedrukt houden verlaagd het volume in stapjes totdat je de knop weer los laat. Deze wijze van bediening is even wennen, maar voldoende voor mij tijdens het hardlopen. Het volume- en powerknopje moet je voelen omdat dit een klein uitstekend puntje is aan de rand van de grote knop (play/pauze en opnemen).
Opladen
[img=620]9sdaUPk7[/img]
Voor het opladen moet een klein klepje losgepeuterd worden. Dit klepje zit er waarschijnlijk om het zweet buiten te houden, maar is eigenlijk vooral vervelend. Het meegeleverde USB naar micro-USB kabeltje is slechts 30cm en had van mij wel iets langer gemogen. Daarnaast is er geen adapter meegeleverd dus ben je genoodzaakt om een telefoonlader te gebruiken of om de koptelefoon via een computer op te laden. Gelukkig is de batterijduur prima, met ongeveer 8 uur bij alleen muziek luisteren. Zelf hang ik de koptelefoon iedere week aan de lader en kom ik dus niet verder dan 4 tot 5 uur gebruik per lading. Echter heb ik nog niet meegemaakt dat het stemmetje dat het batterijniveau aangeeft zei "Battery level low". Waardoor de 8 uur een realistische periode zou moeten zijn.
Bellen
De koptelefoon bevat de mogelijkheid om audiogesprekken te voeren, maar deze optie heb ik nog niet gebruikt.
Overige
De koptelefoon wordt geleverd met een mooi opbergtasje.
[img]Sf4V3pZY[/img]
Dit tasje is binnenstebuiten te keren en dan te gebruiken als armband met daarin ruimte voor een smartphone. Mijn Sony Xperia Z3 compact past hier met gemak in, grotere telefoons (op de iPhone 6 Plus na) zouden ook geen probleem moeten opleveren.
[img]wsQomuH4[/img]
Daarnaast is de firmware van de koptelefoon eenvoudig te updaten middels een app (BackBeat FIT) op de telefoon. Ik heb zelf alleen ervaring met de Android versie van deze app en het updaten ging prima en was met een paar minuten klaar. Updaten was meer uit nieuwsgierigheid dan uit noodzaak, heb tot dusverre geen storingen of andere problemen gehad met deze koptelefoon.
Resumé
Prima koptelefoon voor een redelijk hoge prijs. Als je opzoek bent naar een koptelefoon voor tijdens het sporten die goed moet blijven zitten en je niet al te kleine oren hebt is dit zeker een goede koop. Het geluid is gewoon prima voor een bluetooth headset. De grootste beperkingen zijn de bediening en het comfort bij langere periodes dragen (vanaf ongeveer een uur).