LG KG800 Chocolate Zwart Review

HotFix
7 september 2009, laatste update op 7 september 2009, 692 views

LG KG800 Chocolate Zwart

Aangezien dit mijn eerste review is, zou ik constructieve kritiek op prijs stellen De KG800, oftewel de Chocolate, zoals hij altijd werd aangeprezen. In de tijd dat hij uitkwam, ongeveer drie jaar geleden, was het een ontzettend leuke telefoon. In die tijd had ik nog geen besef van reviews en interesseerden de specificaties mij compleet niet. Nu denk ik er anders over, en als ik er toen ook zo over dacht, had ik deze telefoon niet aangeschaft. Waarom? Daar gaan we het nu over hebben De featureset: Ik was in het begin aardig tevreden over deze telefoon. Ik maakte vooral gebruik van de oh-zo bekende belfunctie. Soms een sms-je, maar daar bleef het eigenlijk bij. Nu ik wat meer sms, in de drie jaar tijd dat ik hem in gebruik heb,...

Pluspunten

• Design. Daar koop je hem zeker voor.
  • Krasbestendig voor die tijd!

Minpunten

• Slecht bereik. Telefoongesprekken vallen weg, of komen niet door.
  • Geen firmware updates, problemen blijven dus

3 van 5 sterren (Voldoende)
Aangezien dit mijn eerste review is, zou ik constructieve kritiek op prijs stellen O-)

De KG800, oftewel de Chocolate, zoals hij altijd werd aangeprezen.

Waarom? Daar gaan we het nu over hebben :)

De featureset:

Ik was in het begin aardig tevreden over deze telefoon. Ik maakte vooral gebruik van de oh-zo bekende belfunctie. Soms een sms-je, maar daar bleef het eigenlijk bij. Nu ik wat meer sms, in de drie jaar tijd dat ik hem in gebruik heb, kom ik er achter dat de 150 (in werkelijkheid 145) smsjes die de telefoon op kan slaan toch bar weinig is. Elk uitgaande sms-je en elk binnenkomend berichtje wordt opgeslagen op de telefoon zijn interne geheugen, die dus al redelijk snel vol zit. Da's een minpunt.

De mediaspeler die eigenlijk maar enkele formaten ondersteund doet het verder goed, maar het geluid ervan is niet om over naar huis te schrijven Ja mam, hij geeft echt goed geluid joh!. Wel heeft hij een 4-band equalizer, maar heeft alleen standaardinstellingen.

De telefoon zijn camera, 1.3MP, is wat je ervan verwacht. Slechte, onderbelichte foto's op een relatief klein formaat. Maargoed, hij is dan ook 3 jaar oud. Als ik hem zou moeten vergelijken met de meeste mobiele telefoons van die tijd is het normale kwaliteit.

Veel meer van de features gebruik ik eigenlijk niet, zoals de webbrowser en dergelijke. Maar een ding kan ik zeggen, van de featureset moet deze mobiele het niet hebben.

Dan nu, Gebruiksgemak:

Het mobieltje werkt op zich goed. Makkelijk te bedienen, hoewel de aanraakgevoelige menutoetsen wel enige ervaring vereisen (zeg maar 10 minuutjes werken). Tijdens het bellen gaan de toetsen automatisch uit, dus heb je geen last van het per ongeluk afbreken van een gesprek.

Het T9 woordenboek voor het sms'en is goed genoeg voor normaal gebruik. Let wel, ga niet Latijn typen, dat herkent hij dan weer niet. Ook worden woorden die je zelf aan het woordenboek toevoegt maar tijdelijk opgeslagen. Dat is zeker een groot nadeel, sommige woorden gebruik je vaak en worden niet herkend.

Ik voeg de accuduur maar bij het kopje gebruiksgemak. Vanaf het begin al vond ik dat de levensduur van een batterij erg kort was. 3 dagen kon hij maximaal uithouden. Dat is, na de aanschaf van een 3rd-party batterij nog niet veranderd. Mede daardoor is mijn mobieltje dikker van normaal, de batterij puilt nu uit. Maargoed, ik kan dan wel claimen dat ik een custom model heb, nietwaar? 8-)

Ook het bereik van dit mobieltje is zwak, om me 'zwak' uit te drukken. In huis val ik of weg, of ik hoor de helft van de tijd niets van de persoon aan de andere kant. Zelfs als ik buiten sta moet ik geluk hebben, want daar ben ik ook slecht bereikbaar. Een groot minpunt

Om nog maar te spreken over de stabiliteit en betrouwbaarheid. Hoewel ik eigenlijk nooit last heb van vastlopers, komt het vaak genoeg voor dat het mobieltje zichzelf spontaan herstart. Ik ben gelukkig niets kwijt dan, maar het is erg hinderlijk in een gesprek. Dit soort (softwarematige?) problemen zijn niet op te lossen door een firmware update. Waarom?
Die bestaan niet. Er is geen update voor de bestaande firmware die hierop draait, ookal zijn er wel meerdere soorten die vanuit de fabriek zijn geinstalleerd. Je moet dus maar geluk hebben dat je een wat meer up-to-date firmware hebt, als dat al uitmaakt.

Maar, nu komen we bij het onderdeel wat het mobieltje bijna aantrekkelijk maakt om de kopen:
Het Design _/-\o_

Hiervoor koop je het ding. LG staat redelijk bekend om haar designs van producten van al haar takken (denk aan TV's, monitoren etc.) en ook dit mobieltje valt daaronder. De zwarte finish is redelijk krasbestendig, hoewel hij nu _eindelijk_ na drie jaar dof begint te worden. Ook het glas voor het schermpje, wat nu wel onder de krassen zit, heeft het lang uitgehouden zonder krassen. (De krassen zijn dan ook vooral ontstaan door eigen geweld, zoals het dragen van sleutels in je broekzak - bij je mobieltje.
De afwerking is dan ook erg goed gedaan. Hoewel er dunnere mobieltjes bestaan, is het design van dit mobieltje nog steeds actueel. Zwart met zilverkleurige randen. Knoppen die niet of nauwelijks eruit steken. En de overloop van het mobieltje naar de originele batterij was amper te voelen.

Maar, over het algemeen is dit mobieltje niet waard om 104 euro aan uit te geven, zoals hij op het moment van schrijven nog staat in de Pricewatch. Ik had hem aangeschaft met een abonnement van Telfort, voor 24,95 per maand, met 100 belminuten, voor twee jaar, wat de uiteindelijke prijs dus bracht op 598,80. Veel te duur voor dit mobieltje, en is het zeker niet waard.
Natuurlijk is hij onderhand wel verouderd, en zelf zit ik nu te jagen op een nieuwe E71, maar aangezien dit de eerste (fatsoenlijke?) review is van de KG800, is het nog steeds handig voor mensen die op zoek zijn naar een leuk goedkoop (je vind hem zeker nieuw voor onder de 104 euro) design-telefoontje.

Heb jij ook een LG KG800 Chocolate Zwart?

Dat je dat geld op dit moment niet meer voor deze telefoon neerlegd is in mijn ogen vrij logisch en geld (bij mij iig) voor alle telefoons die ik in mijn bezit gehad heb. Het geld dat ik ooit uitgegeven heb aan de samsung S500 of de E800 zou ik nu nooit meer over hebben voor een telefoon met de functionaliteiten van toen. Maar dat is alleen maar omdat je vandaag de dag voor dat geld veel meer telefoon kan hebben ;)

Mijn viendin heeft dit toestel ruim een jaar geleden op de kop getikt tijdens een aanbieding bij de blokker, toen kon je hem voor een paar tientjes meenemen. Ik herken in je review een aantal punten waar mijn vriending ook over valt zoals de beperkte opslag van smsjes en het niet onthouden van alle toegevoegde t9 woorden. De problemen met de ontvangst en het uit zichzelf opnieuw opstarten komen mij echter niet bekend voor. Hoe ziet dat zilvere randje aan de zijkant er bij jou uit? Die van mijn vriendin is na ruim een jaar wit in plaats van zilver.

Maar waar ik voornamelijk benieuwd naar ben: kloppen de weeknummers in de agenda bij jou? Sinds begin maart 2008 kloppen de weeknummers niet meer bij mijn vriendin, heel toevallig dat dit precies gebeurd tijdens een schrikkeljaar ;)
Haha, nu je het zegt, volgens mij lopen we een week achter. Het is deze week week 37 toch? Bij mij zegt 'ie 36.

Het zilveren randje is bij mij voor het grootste gedeelte nog zilver. De verf is een beetje aan het schilferen, maar op zich zie je nog duidelijk dat het zilver is.

En inderdaad, tegenwoordig kan je veel meer telefoon voor hetzelfde geld hebben. Maar ook toen ik hem aanschafte waren er al betere mobieltjes op de markt; deze kocht men vooral voor het design.
En ik denk ook dat het uit zichzelf opstarten een soort van slijtage is. Misschien is hij na drie jaar gewoon een beetje op aan het raken.