/m/192566/1BEqwzv44mNub268Y9vv2DdleAlMDGI4pxx75vQJTmY2aCKwHc?f=620xauto)
Mijn oude vaatwasser heeft na meer dan 10 jaar dienst gedaan te hebben (precieze ouderdom weet ik niet, apparaat zat al in de keuken bij kopen van mijn woning) een maand geleden de brui er aan gegeven. Het water werd niet meer weggepompt. Het volgen van aanwijzingen/tips van internet/bekenden bood geen soelaas, het euvel heb ik niet weten op te lossen. Uiteindelijk heb ik er niet voor gekozen om het apparaat te laten repareren omdat een nieuwe hoogstwaarschijnlijk veel zuiniger met energie en water om zal gaan dan deze oude. En met een nieuw apparaat zit ik de komende tijd wel weer goed.
/m/192566/1BEqFq1W6yaENW060BnqgB7T9AI0CO38Vxkh9PHfxQLB8xC0Wc?f=620xauto)
/m/192566/1BEqBQ3hqMiFoGj9mSGzbUkq9U7ZuZ2PRTL3F7h3oFyZHGXsDd?f=620xauto)
Ik heb het apparaat bij BCC besteld vanwege de van-te-voren-opmeet service dat ze bieden. Hierbij komt er iemand van hun langs, meet het oude exemplaar op en geeft aan welke vaatwassers bij BCC allemaal zonder meer zullen passen in mijn keuken. Deze service kost €49,95, maar dit bedrag krijg je terug als je uiteindelijk een vaatwasser bij BCC besteld.
Ik heb uiteindelijk voor de Siemens SN69M003NL gekozen omdat er wegens een actie geen installatiekosten twv €79,95 in rekening gebracht zouden worden. Daarnaast heeft het apparaat een energieklasse van A++. Niet de efficiëntste klasse, maar zeker niet de laagste klasse. De prijs van €579 op moment van aanschaf vond ik daarom wel schappelijk. Het is wel mijn eerste ervaring met een apparaat van Siemens. Al mijn andere huishoudelijke apparaten zijn van het merk Bosch of Samsung.
Op een zaterdag heb ik het apparaat besteld en heb een afspraak gemaakt voor de woensdag daarop. Voor de BCC kon ook eerder, maar dan kon ik weer niet. Dinsdagavond kreeg ik een SMS waarin stond aangegeven tussen welke tijdstippen ze de installatie hadden ingepland. De volgende dag werd ik een kwartier voordat ze zouden arriveren gebeld. De installatie was binnen 20 min. gepiept, waarbij mijn oude vaatwasser en het karton/plastic verpakking van de nieuwe weer werd meegenomen.
/m/192566/1BEqBQn4k86eqZeuAJMud2x8enf7kmy8fJ1699TUlwXclhUQNW?f=620xauto)
Uiteraard zit er nog geen vaatwasserzout in de vaatwasser en moest deze gevuld worden. Volgens de handleiding moest ik eerst het reservoir met water vullen en daarna pas het zout er in doen. Aanwijzingen uiteraard netjes opgevolgd. Vervolgens heb ik de vuile vaat in de vaatwasser geplaatst zoals op onderstaande afbeeldingen te zien is:
In vergelijking met mijn vorige vaatwasser is voor mijn gevoel de ruimte hetzelfde. Enige verschil is dat er een apart rekje is voor messen, wat alleen maar goed is.
Terug naar boven

Ik heb de verschillende basisprogramma's gedraaid en met elkaar vergeleken. Daarbij heb ik gelet op het lawaai dat de vaatwasser maakt tijdens het wassen, de energie dat daarbij gebruikt wordt en hoe schoon de vaat uiteindelijk wordt. Uiteraard is een belangrijk aspect van een vaatwasser ook de hoeveelheid water dat het verbruikt. Dit heb ik helaas niet kunnen meten.
De programma's heb ik 's avonds na het eten gedraaid en midden in de nacht door middel van de uitstelfunctie. De programma's 's avonds waren puur om een indruk van het lawaai te krijgen. En 's nachts, wanneer er geen tv, waterkoker of pc aan staat, kon ik een goede indruk krijgen van het verbruik van het programma. Ik heb daarbij het verbruik achteraf bekeken op de Toon thermostaat en in Illustrator de grafiek overgetrokken. Een heel precieze verbruik kan ik op die manier niet krijgen omdat er een 'golvend' verbruik van apparaten die 's nachts aan staan er bij staan. Het is echter beter dan niets. Dit is de grafiek dat ik met de verschillende basisprogramma's heb gekregen:
Wanneer de vaatwasser aan staat, wordt er tevens een blauw licht op de vloer van de keuken geprojecteerd. Zo lang de deur van de vaatwasser eigenlijk niet open gedaan mag worden, brandt het lichtje. Is het programma afgelopen, hoor je de vaatwasser vijf keer piepen en dooft het lichtje.
Een programma kies je door op de knop van het betreffende programma te drukken, vervolgens op de start knop te drukken en daarna de klep dicht te doen. Afhankelijk van of je de start hebt uitgesteld of niet, start de vaatwasser gelijk met afwassen.
Een programma wijzigen is nadat je op start geklikt hebt erg omslachtig. Stel je de volgende situatie voor: je hebt een programma x gekozen, de start uitgesteld met 2 uur, op de start knop gedrukt en de klep van de vaatwasser gesloten. Na een uur bedenk je je en open je de klep om een ander programma te kiezen. Je kunt alleen een ander programma kiezen door het gekozen programma helemaal af te breken, oftewel de vaatwasser te resetten volgens de handleiding. Resetten kan door de Start toets 3 seconden in te drukken. Een teller van 1 minuut verschijnt op de display. Vervolgens moet je de klep dicht doen en een minuut wachten. Na aflopen van het minuut en openen van de klep is te zien dat de teller op 0 staat. Nu kan de vaatwasser uitgeschakeld worden en is het programma uit het geheugen gehaald. Je kunt dan pas een nieuw programma kiezen en een eventueel ingestelde start uitstelling moet opnieuw ingesteld worden.
Intensief
Dit programma duurt 2:15 uur. De vaatwasser hoor je het meest bij dit programma en het is tevens het meest geschikt voor potten en pannen waarbij het eten is aangekoekt of opgedroogd. In de handleiding wordt aangegeven om de potten en pannen helemaal onderin te plaatsen om deze schoon te krijgen. Vanwege het geluid, dat ik overigens alleen hoorde wanneer de tv wat minder geluid produceerde, raad ik aan om dit programma vooral 's nachts te draaien. De vaat komt er goed schoon uit en het energieverbruik is het hoogst.
Auto
Dit programma duurt 2:40 uur. De vaatwasser is iets luider, maar nog steeds verreweg van storend. De vaat komt er ook helemaal schoon uit.
Eco
Standaard staat de vaatwasser op dit programma ingesteld. In de handleiding staat dat dit om ecologische redenen gedaan is. De vaatwasser verbruikt het minste energie, maar dit programma duurt ook het langst: 3:30 uur. De vaatwasser is zo stil dat ik blij ben dat het lichtje brandt. Zelfs als je bij de vaatwasser staat, is bijna niet te horen dat er een programma bezig is. De vaat komt er helemaal schoon uit. Prima dus.
Glas
Voor gevoelig serviesgoed, bestek en temperatuurgevoelige kunststoffen en glazen wordt dit programma aangeraden. Dit programma duurt 1:30 uur waarbij de temperatuur tijdens het reinigen maximaal op 40 graden wordt gehouden. Wat betreft geluid is het een behoorlijk stille programma, vergelijkbaar met de eco stand. Ik heb geen gevoelige serviesgoed, dus ik kan niet zeggen of dit programma inderdaad helpt. Wat het wel doet is normaal serviesgoed goed schoon wassen. Bij sommige van de glazen bleef er echter wel een witte waas achter.
Snel
Dit programma is voor de snelle was, bijvoorbeeld wanneer er bezoek is en er weer snel schone vaat nodig is. De vaatwasser is hoorbaar, maar niet zo hoorbaar als tijdens de intensieve programma. Dit programma duurt tevens het kortst van allemaal: 0:40 uur. De glazen, borden en bestek dat ik heb af laten wassen kwamen er allemaal schoon uit.
/m/192566/1BErhX3grZMB2A5Y3oOUsjoZHvxDpzAboi0MZfFBc6KMGmWRqc?f=620xauto)
De vaatwasser heeft één extra functie en dat is de functie om tijd te besparen (VarioSpeed). Volgens de handleiding wordt de looptijd, afhankelijk van de gekozen afwasprogramma, 20% tot 50% verkort door een verhoogd water- en energieverbruik. Wat het dus doet is extra veel water en/of energie verbruiken om de vaat in een korter tijd af te wassen. Ik heb het verbruik niet gemeten met deze functie aan, maar de looptijd wordt inderdaad korter: tot wel een uur bij bijv. de eco stand. De vaat komt er precies hetzelfde uit als wanneer deze functie niet wordt ingeschakeld, dus een extra schoner vaat levert de extra inspanning niet op. Volgens mij wordt er per saldo uiteindelijk wel meer energie en water verbruikt.
Terug naar boven
Voor de Tweakers met kinderen die enerzijds te jong zijn om te snappen dat wanneer het blauwe lampje brandt, de deur van de vaatwasser niet open gemaakt dient te worden en anderzijds groot en stevig genoeg om de zware deur van de vaatwasser te openen, kan de meegeleverde kinderslot een oplossing bieden.
Zelf heb ik de kinderslot niet geïnstalleerd. Mijn dochter is oud genoeg om de deur niet te openen, mijn zoon is nog niet lang genoeg om bij de hendel van de klep te komen

Ik heb het kinderslot daarom in de verpakking gelaten. Wat ik echter van de verpakking begrijp is dat de vaatwasser een beetje uit zijn plek geschoven moet worden voor de installatie er van. Het is daarom aan te raden van te voren na te denken over de installatie er van.
/m/192566/1BErlBLEDI2pnveoO9UhxjfIHS68xBQ1zAlmGMFAYNY9e6OBtK?f=620xauto)
Ik ben blij met de aanschaf van deze vaatwasser. Hoewel het niet de efficiëntste of goedkoopste vaatwasser op de markt is, is het een prima apparaat dat in mijn afwasbehoeften voorziet. Zelf gebruik ik de eco programma het meest, waarbij ik met behulp van de timer de vaatwasser midden in de nacht laat draaien. Dit levert een goed schone vaat op zonder dat ik de vaatwasser hoor.
Het enige minpuntje van de vaatwasser is mijns inziens de omslachtige manier om een gekozen programma te resetten. Er is nog genoeg ruimte op het paneel voor een extra reset-knop of reset het programma als je het apparaat bijvoorbeeld aan of uit zet middels de aan/uit-knop.
Update na 2,5 jaar
Bij het schoonmaken van het paneel waarbij ik een vochtig doekje gebruikte, kwam de beschrijving er van af. Ik heb nog niet eens zo heel hard gedrukt. Eigenlijk alleen maar de druk uitgeoefend wat je normaal doet bij het poetsen.