Emtec Movie Cube - K120 500GB Review

cytherea
6 september 2009, laatste update op 6 september 2009, 5.457 views

Emtec Movie Cube - K120 500GB

Gisteren bij de Mediamarkt op zoek gegaan naar een oplossing voor het afspelen van films en muziek op mijn tv (tje) en mijn stereo. Na lang wikken en wegen gekozen voor de Emtec K120. De reden voor mijn keuze was de Scart aansluiting, de mogelijkheid om een SD-kaart erin te stoppen, de ingebouwde 500 Gig schijf en uiteraard de prijs die erg gunstig is.
Toen ik thuis was meteen uitgepakt en aangesloten natuurlijk. Ik heb hem aangesloten via de AV-out tulip stekkertjes. De gele naar mijn TV en de rode en witte naar mijn stereo. Voeding erin en proberen maar.

Pluspunten

• Doet wat het moet doen
  • Simpel en werkt vrij vlot

Minpunten

• Geen ID3 tags
  • Muziek afspelen kan alleen per map
  • Muziek en films worden niet ingedeeld in een structuur

3 van 5 sterren (Voldoende)

De voorkant van het apparaat is vrij strak en sober, er zit een aan/uit schakelaar op en een indicatie ledje waarmee je kan zien of hij bezig is. Na een druk op de knop aan de voorkant hoor je de harde schijf opspinnen en zie je op het scherm dat hij bezig is met initialiseren.

Hij is vrij vlot klaar voor gebruik en je kan kiezen uit de volgende mogelijkheden, Films, Music, Photo's, File.

Uiteraard staat er nog niks op de harde schijf dus mijn LACIE USB schijf er maar bij gepakt en in de aansluiting aan de zijkant gestoken. Wie dit bedacht heeft snap ik niet echt. De USB aansluiting zit helemaal achteraan aan de linker zijkant. Ik heb het apparaat in een kastje staan dus om het juiste gaatje te vinden zit je behoorlijk te klooien.

Na het aansluiten van de USB Schijf wordt deze meteen herkend en zie je in het scherm dat hij USB Dev 1 gebruikt. Op zich zou hij de naam kunnen uitlezen die ik onder Ubuntu ook zie (LACIE) lijkt me. Nu kun je voor bijvoorbeeld Films kiezen en hij gaat alle films indexeren die op de schijf staan. Deze zie je kan in een ongeordend lijstje onder elkaar. Met de afstandsbediening kun je scrollen naar een film en op "Enter" klikken om het afspelen te beginnen.

De navigatie zit vrij eenvoudig in elkaar en ook de presentatie van de bestanden is nogal simpel. Hij gebruikt geen ID3 tags om wat meer informatie weer te geven over de bestanden die je bekijkt. Hoewel ik niet veel verwachtingen bij het apparaat had valt het me toch wel een beetje tegen. Het is wel erg simpel hoe het werkt.

Muziek afspelen werkt best goed maar je kunt niet verder navigeren terwijl een nummer afspeelt, je moet dus eerst op stop drukken om het afspelen te onderbreken en dan het volgende nummer te starten.

Het gebruik van een SD-kaart werkt net zo makkelijk als een USB-schijf. Erin steken en hij herkend hem meteen. Ook hierbij weer het probleem van het juiste gaatje vinden omdat het helemaal achteraan zit.

Aansluiten van een laptop gaat heel makkelijk via USB. Onder Ubuntu wordt hij meteen herkend als een externe hard disk en kun je bestanden erop zetten. Handiger zou een netwerk aansluiting zijn om via het netwerk bestanden erop te zetten.

Qua kwaliteit ben ik vrij tevreden, films spelen direct af en dat gaat vrij soepel zonder onderbrekeningen Hoewel ik een heel klein TV-tje heb vind ik de kwaliteit prima. Ook qua geluid is het prima.

Ter conclusie; Het is een vrij eenvoudig apparaat voor de niet veeleisende gebruiker die afentoe een filmpje wil kijken in plaats elke keer een laptop aan te hoeven sluiten. Het doet wat het moet doen maar ook zeker niet meer. Het is handig als je een beperkte hoeveelheid muziek en films hebt en het zelf in een handige mappenstructuur indeelt. Qua prijs is het ook goed te doen, een 500 gig schijf is bijna even duur.
Maar wil je uitgebreide features dan moet je echt verder kijken.

Heb jij ook een Emtec Movie Cube - K120 500GB?

Aardige review. Beetje aan de korte kant en wat foto's erbij was ook leuk geweest maar voor de rest vertel je precies wat interessant is. Anderzijds had je wel wat meer kunnen vertellen over (ik noem maar wat hoor...)
  • aansluitmogelijkheden
  • geluidsproductie
  • verpakking
  • garantie
  • uitbreidmogelijkheden
  • etc...
Mocht je trouwens opzoek zijn naar een gelijk apparaat met netwerk mogelijkheden dan heeft emtec (zo uit mijn hoofd) de q120... misschien interessant voor je?
Ruilen bij mediamarkt binnen 14 dagen :9
Foto's wilde ik inderdaad nog plaatsen alleen mijn camera was leeg :) (batterijen worden opgeladen as we speak)

Het is ook mijn eerste review dus weet niet precies wat wel en niet interessant is, maar zal hem op mijn gemakje aanvullen met de dingen die je noemt, bedankt voor de terugkoppeling.
Anoniem: 317467 8 september 2009 22:48
Ik heb een Emtec moviecube k120. De films dit ik er op heb gezet, kan net met de setup worden gewijzigd soms wel handig dat ik de ondertitels kan instellen.
Wat doe ik fout of kan het systeem dit niet?
Graag gedaan! :)
Voor de rest zoals ik al zei prima review. Je schrijfstijl is duidelijk en leest fijn weg. Voor een 1e review vind ik hem netjes!
Sorry, ik snap je vraag even niet. Wil je met behulp van de k120 ondertitels plaatsen onder een filmbestand?
Anoniem: 319619 25 september 2009 14:42
Heb gisteren ook de K120 gekocht en heb gisteren wat films em muziek bestanden op de HD gezet en uitgeprobeerd of het goed werkt. Kom een tweetal problemen tegen waar ik tegen aan loop, betreft:

Naam van de DVD film is in het menu Movie list niet zichtbaar wel in het menu FILE

Ondertiteling doet het niet bij afspelen films ik krijg bij het bedienen van de afstandbediening linksboven op het televisiescherm een handje te zien.

Kan iemand mij hier svp een antwoord op geven ik zie in bovenstaande reactie dezelfde vraag over probleempje ondertiteling naar voren komen, helaas zonder antwoord.

Graag een reactie als iemand hier ervaring mee heeft of de oplossing heeft, alvast bedankt.
ook ik heb problemen met ondertitles, hetzelfde handje verschijnt in het scherm zodra deze knop wordt ingedrukt (afspelen VIDEO_TS). Ook via het DVD menu kan je subtitles niet instellen, omdat je niet kan navigeren door het DVD menu.

iemand een oplossing hiervoor misschien ?
Anoniem: 323457 24 oktober 2009 13:27
iemand een oplossing voor de ondertiteling?
Anoniem: 325089 3 november 2009 22:16
Wat de ondertiteling betreft (eveneens het handje met een K120 - 1Terra met laatste firmware bank30.rom) is de enige oplossing die ik tot dusver kon vinden het 'hard coden' van de ondertitels op de avi. Onder Linux kan dit via avidemux, onder windows kan het via vobsub of via autogk. Hopelijk een tijdelijke oplossing in afwachting van een update van de firmware. Wat het nog vreemder maakt is dat dezelfde files (avi en srt in hetzelfde dossier en dezelfde naam) probleemloos met ondertiteling afspelen op m'n Emtec Q800
Anoniem: 325089 6 november 2009 16:21
Is het iemand opgevallen dat de .srt files niet werken als je een film bekijkt van op een externe usb schijf die je aan de Emtec K120 hangt ? Maar als je de films bekijkt van op de interne harde schijf dan lukt het wel.
Is er trouwens iemand die weet hoe je de positie van de ondertitles kan wijzigen. Op een aantal forums wordt gesugereerd om de 'up-down' knoppen van de afstandsbediening te proberen maar dit werkt niet op de Emtec K120