Ubiquiti Unifi Security Gateway (USG) Review

HugoTilburg
23 juli 2016, laatste update op 23 juli 2016, 15.979 views

Ubiquiti Unifi Security Gateway (USG)

Geweldige router, en klein kastje wat best wel wat warmte af geeft, wel bijzonder solide gebouwd en een echte alles kunner

Pluspunten

• solide kast
  • snel
  • degelijk
  • loopt niet vast
  • goede SW

Minpunten

• geeft nogal wat warmte af

Een kleine router met grootse mogelijkheden en perfect te beheren.

In eerste instantie kreeg ik hem niet goed geconfigureerd, en na verwoede pogingen een keertje de 24/7 live chat support uitgeprobeerd welke in de controller console zit ingebouwd en binnen een half uur had ik het allemaal geregeld, en werkt perfect goed en tot op heden bijzonder betrouwbaar (draait 2 dagen)

Alles wat je van eer router kan en mag verwachten biedt deze kleine alleskunner.

Hij meet periodiek wat je snelheid van je netwerk is en met deep packet inspection kan je precies in de gaten houden wat er aan internetverkeer voorbij komt in je netwerk.
de router heeft 4 poorten waarvan 1 console aansluiting, een WAN en LAN en een VOIP poort, en als extra kan je die VOIP om zetten naar een 2de WAN poort.

Ik kan er niks anders over zeggen dat ik het geweldig spul vind en zeker in combinatie met onze 2 WAP van Ubiquiti UniFi AP AC PRO

Voor de rest kan ik iedereen dit aanraden als je een profi netwerk wil wat betrouwbaar en goed werkt, wel voor de iets ervarene gebruiker, het is geen aansluiten en werken, maar je moet nogal wat kunnen instellen en wat kennis in huis hebben.

Ook ben ik heel erg te spreken over de support welke in het controlle console ingebouwd zit, erg geduldig begripvol en mega veel kennis daar aanwezig...

kortweg bijzonder geweldig goed spul!!!

Heb jij ook een Ubiquiti Unifi Security Gateway (USG)?

Dus er is maar één LAN port aanwezig?
Dat 't ding dan router mag heten... ;-)
Ik vind het de grootste onzin dat een router meer dan 3 poorten heeft. Een router is om te routeren en een switch is om te switchen. Zeer groot verschil!!
Niet perse mee oneens, maar waarom zou je niet meer dan drie poorten willen?
Kunt alles doorzetten naar switches, meestal met VLAN tagging, maar kan ook optionele interfaces gebruiken voor dit soort dingen.

Belangrijkste is dan dat de router hardware het goed voor elkaar heeft.
Als je gaat switchen met Hardware die bedoelt is om te routeren dan kunnen je performance inkakken. Nu heb je routers die een zogenoemde "hardware" switch aan boord hebben die kunnen snel routeren en snel switchen. Deze hardware is alleen tikkie duurder. Maar waarom zou je dat willen als je daar achter toch weer een switch hangt?
Specifieke DMZ oplossingen wellicht.
LAGG met meerdere core switches.
wederom, waarom direct op je router en niet gewoon een switch erachter? Als je op het niveau komt dat je een internet verbinding met 2Gbit kan vol krijgen investeer je wel iets meer in zijn grote broer de usg pro of een klasse daar ver boven.

Dit is gewoon een goede router die i.c.m. een unifi switch centraal te regelen is naast je acces points (zoals een netwerk hoort te zijn) Geen router/switch/accespoint waar alle 3 brak werken, maar 3 losse devices die allen via POE werken en gewoon goed werken!
Ga je daar nou echt bijna twee jaar later op reageren???
Ik ga niet eens lezen waar het over ging.
Yariva Moderator internet & netwerken @freshy981 oktober 2019 08:56
Makker het was anders erg belangrijk :+
helemaal mee eens!!!
Je niet moet gaan switchen tussen je input's en je output's maar dat heeft niet veel met het aantal porten te maken. Afhangelijk van het aantal subnets dat je aan elkaar wilt knopen en failover wilt doen heb je porten nodig

[Reactie gewijzigd door Mr_Light op 22 juli 2024 15:08]

Bij mij is elk subnet een apart VLAN en dat kan prima op 1 poort (DMZ doe ik meestal dan wel appart)

Als je inderdaad failover wilt hebben(2 internet lijnen en 2 lijntjes naar je switches toe) zou ik sowieso geen USG aanraden. Dan zou ik al gaan kijken naar wat meer "proffesioneel" spul.
Heh, ik bedacht me later dat ook bij failover je er in de praktijk waarschijnlijk ook maar 3 nodig hebt. Immers als je de switch dubbel uitvoert en de uplink heb je waarschijnlijk ook je router dubbel en dan hang je 1 router aan iedere uplink. Tenzij je verwacht dat je router en je uplink het tegelijk begeeft. :Y)

mja als je alleen maar de infra nodig hebt om een uplink naar het internet te hebben kom je wel weg met een usg toch? En tja als de mensen een half uur geen uplink hebben en op hun handen zitten dan heb je het geld voor de hardware om het redundant uit te voeren er zo uit. Zeker bij kleine branch office's vaak het geval.
Jij snapt het ;) toch zou ik dit apparaat nooit bij een bedrijf neerleggen..... Dan zou gaan voor een fortigate (30D is goed te betalen) en dan heb je tenminste een fatsoenlijke appliance die ook SSL inspectie, IPS, anti virus etc doet.
Binnenkort 2 poorten. De voormalig VOIP poort die in controller 5 niet meer functioneert toveren ze binnenkort om om in een 2e lan poort. Nu al wel te gebruiken als 2e WAN poort.
hey Robbinonline, dat is ook een leuke optie, hoe ben jij aan die wijsheid gekomen? Heb je dat ergens op een forum gezien, ben erg nieuwsgierig naar dit soort nieuwe ontwikkelingen.
Laat me eens weten waar je dat ergens gezien hebt?
Beste jsnl,

Dat klopt, dit omdat je middels de controle console alles kan beheren op je netwerk, en dan is het eigenlijk de bedoeling om achter deze geweldige router een switch te zetten van Ubiquiti zodat je dat gedeelte dan ook kan beheren, ik denk dat dit de reden is waarom er maar 1 LAN poort op zit.

grtz Hugo.
Mooi spul.

Wij hebben nog het oudere type liggen. Maar hier kon je via de (controller) web-gui nog niet eens NAT / Static Routes mee configureren, is dit tegenwoordig verbeterd?
Ik denk niet dat je bij een "enterprise" product kan verwachten dat alles via de GUI gaat, bij veel HP spul gaat ook 80% via de CLI!
mwuah dit zijn toch wel 'kleine' dingen die je ook via de GUI zou moeten kunnen. Voor de rest vindt ik ze geweldig.
Krijg alleen bij sommige klanten die Ziggo gebruiken weleens de opmerking dat de verbinding hapert. Externe RDP valt er dan nogal vaak uit, met een Draytek gebeurd dit niet, dus waarschijnlijk ergens een instelling niet goed staan, zal eerder een foutje aan mijn kant zijn :-)
Hoi Simpele1986,

Klopt hier heb ik in de controller ook niets van gezien, maar zal wel mogelijk zijn via de de command-prompt.
Ik heb hem zelf een jaartje in gebruik. Hij word inderdaad erg warm, maar is wel heel erg betrouwbaar. Alleen jammer dat je voor management een losse controller nodig heb. Dit heb ik dan op een aparte linux VM draaien 24/7. In de tussentijd erg veel updates geweest en er komt steeds meer functionaliteit in. Alleen nog geen ipv6 ondersteuning, of local VPN users.

Je kan dingen aanpassen via (SSH) CLI, maar wanneer je settings op de controller aanpast dan word de settings overruled via controller. En dit zorgt er dan ook voor dat je alle handmatige settings opnieuw moet doen.
Geen IPv6? Serieus?
Dat kan toch niet bij een netwerk product in 2016?
Je kan IPv6 activeren via de shell - maar dan kom je in een complexe situatie terecht met het exporteren van config bestanden, deze als template in een specifieke directory van de controller dumpen etc etc. Bij mij ligt de USG al maanden in de kast te bestoffen. Weinig plezier van gehad.
Dus dit product wordt compleet genoemd terwijl er geen ondersteuning is voor:
IPv6
Ingebouwde VPN server
Geen optie voor static routes? Erg onhandig als je dan besluit een eigen VPN server op te zetten...

Daarnaast 1x LAN en je hebt een management controller nodig om dit ding fatsoenlijk te beheren?

Klinkt als een flop imho... Waarom niet voor €130 een router aanschaffen van Asus, TP-Link, Netgear o.i.d. en eventueel OpenWRT installeren? Meer mogelijkheden lijkt mij..
Net zoals ik op de opmerking van @bartvb antwoordde : je kan die dingen wel, maar enkel via de shell. Als je nood hebt aan VPN/Static routes/... kan je beter uitkijken naar een EdgeMax van UBNT. Da's de iets volwassener broer van de USG. 't was de bedoeling om een kleine all-in-one router met ingebouwde telefooncentrale op de markt te brengen (vandaar de VoIP poort) maar dat leek tijdens de beta's al helemaal nergens naartoe te gaan - dus die hebben ze maar afgevoerd. Nu heb je dus een 'router' met een nutteloze VoIP poort die binnenkort een LAN poort wordt (confusius says ...)
Aha. Het had mooi kunnen zijn dan. Misschien is een Fritzbox nog iets voor je? Die doen ook voip dacht ik..
Deze is uit de unifi serie en werk dus zo als je al zegt via de management controller. Die is een beetje loos als je die maar voor 1 apparaat nodig hebt maar als je jouw Switches en AP's ook uit de unifi serie hebt is het makkelijk in gebruik je regeld je hele netwerk dan via 1 controller. Het is dan ook meer een toevoeging op de scherp geprijste PoE switches en AP's. Ergens heen VPN'en heeft alleen zin als je iets op het doel netwerk moet bereiken. Meeste (sataliet) kantoren hebben niet meer iets aan servers staan en ben je alleen maar bezig om een goede uplink te leveren.
Heb je voor het gebruik van dit product in combinatie met de AP's van Ubiquiti continue de controller software nodig, of alleen om in te stellen?
Hey Chuckie, de controller is alleen nodig om de setting in te stellen, daarna kan je de controller helemaal uit zetten, heb je verder niet meer nodig.
Tenzij je guest wifi met login pagina of dergelijken wilt doen, dan serveert dat ding de pagina, kan tokens genereren, etc
Klopt helemaal, dan heb je wel de controller nodig om via login pagina gebruik te kunnen maken van het gasten netwerk.

Of je moet een eigen password opstellen voor je gasten netwerk, en dan niet via de login pagina gebruik maken van je gastennetwerk.

Dat is dus een optie welke je goed moet afwegen.

1 password voor je gastennetwerk (wat misschien wel makkelijker te kraken is) of inderdaad de controller laten draaien, en middels de login pagina het gastennetwerk laten beheren wat ook bijzonder goed werkt en je meer beheersbaarheid geeft over je gastennetwerk.
Hoi,

Ik ben aan het overwegen om ook een USG te kopen samen met een switch en één of meerdere AP's van ubiquiti zodat ik alles kan beheren via de unifi controller maar er is nu een thread op ubnt en reddit met meldingen dat er redelijk wat packet loss zou zijn van UDP verkeer bij WAN verbindingen van boven de 100Mbs. Dit zou ook merkbaar zijn wanneer je games en zo speelt.

Merk jij hier iets van?

Kenny
Hoi Kenny,

Nee hier merk ik niks van, en ben toch best een intensieve internetter, maar ik game helemaal niet, maar lijkt me dat dit geen probleem hoeft te geven.

Hugo.
Dank je wel Hugo!
Uit nieuwsgierigheid, wat is de snelheid van je internet verbinding. Ik overweeg namelijk om een 200/20 verbinding te nemen.

Kenny
Nou is helemaal niet verkeerd hoor 200/20 ik heb Ziggo en ik heb max genomen 300/30 en binnenkort wordt dit ook nog eens ge-upgrade naar 400/40 dus....

gas erop!!