Gelid Solutions Tranquillo Rev.4 version A Review

Foritain
21 juli 2016, laatste update op 26 mei 2017, 6.231 views

Gelid Solutions Tranquillo Rev.4 version A

De jongste Tranquillo biedt eigenlijk vooral meer van hetzelfde: goedkoop, prima prestaties, lekker stil, en in de zoektocht naar de aller laagste prijs moet je genoegen nemen met hier en daar wat kostenbesparingen. Maar het blijft een capabele prijsvechter wat processorkoelers betreft.

Pluspunten

• Goede koelprestaties, nauwelijks onder voor bekende middenklassers van een tientje meer
  • Op lage toeren onhoorbaar
  • Bij realistische load op een i5/i7 onhoorbaar. Hoeft enkel geluid te maken bij overclock + stress.
  • Installatie redelijk in orde.
  • Geen overlap eerste PCI-E slot
  • Uitstekende prijs-prestatieverhouding
  • (Vergeleken met Rev 3:) Stiller op volle toeren dan voorheen.
  • (Vergeleken met Rev 3:) Iets dikkere uitstraling dan voorheen.

Minpunten

• Hij zit vrij dicht op het eerste geheugenslot, standaard geheugen past, extreme heatsinks moet je de foto's even voor beoordelen.
  • Stoerder dan z'n voorganger, maar nog altijd wat traditioneel in de uitstraling.
  • Hoewel de voorganger nu officieel EOL is is hij momenteel nog wel te krijgen tegen bodemprijzen, een uitdaging voor een prijs-prestatievechter.

Review: Gelid Tranquilo Rev 3, Tranquilo Rev 4 & Antarctica

- Inleiding
- Specificaties
- Uitpakken
- Inbouwen
- Testmethodes
- Prestaties
- Conclusie

Gelid hebben we de laatste jaren nog niet gek veel van gereviewd. Toch is het een merk wat in een vergelijking van processorkoelers eigenlijk niet mag ontbreken, want de Tranquillo series is één van de populairste koelers gebleken in de laatste jaren. Dit was grotendeels te danken aan het feit dat die koelers veel prestaties wisten te bieden bij vooral een lekker lage prijs, en daarbij kon je in praktisch elke (web)shop waar je je andere onderdelen bestelde wel een Gelid Tranquillo uit voorraad meenemen, een voordeel wat je in de druk bevochten categorie van budget koelers niet moet onderschatten; extra verzendkosten betalen zorgt zo maar voor een toename van 25-33% in de prijs.

Met deze review gaan we dan ook een kleine Gelid-inhaalslag maken door zowel de nieuwe Tranquillo Rev 4 als de recent uitgebrachte Antarctica koeler te testen. Daarbij nemen we ook nog de Tranquillo Rev 3 mee in de vergelijking gezien deze de komende weken nog leverbaar zal zijn tegen bodemprijzen. Daarbij is het ook een belangrijke vergelijking omdat de algemene consensus was dat de ‘vernieuwingen’ bij de Rev 3 na de Rev 2 eerder achteruitgang waren dan vooruitgang. Nu heb ik geen Rev 2 meer om te testen, maar die is inmiddels ruim EOL en Gelid krijgt dus een schone kans om aan te tonen dat de nieuwe variant, zoals zij beloven, ook daadwerkelijk beter is.

De specificaties van respectievelijk de Tranquillo Rev 3 en 4:

Zoek de verschillen! Groot zijn ze niet. Het voornaamste is dat de Rev 4 nu gebruik maakt van ‘Direct Touch’ heatpipes, maar op papier zien we verder weinig verschillen en vooral ‘gemiddelde’ papieren wat een 120mm tower koeler betreft. Relevante extra is dat alle recente AMD en Intel sockets (inclusief 775 en 1366) worden ondersteund, maar dat je voor S2011(-3) een extra, los verkrijgbare montagekit nodig hebt.

Hoewel de papieren van de ventilator ook niet extreem anders zijn, anders dan dat de maximum RPM wat is verhoogd, geeft Gelid wel aan dat deze technisch gezien aanzienlijk is verbeterd, en zelfs stiller zal zijn. We zullen het gaan ervaren!

De Antarctica is duidelijk een klasse hoger gepositioneerd. We zien een extra heatpipe en de 120mm ventilator plaats maken voor een 140mm model. Dat heeft uiteraard consequenties voor de hoogte van de koeler, waarbij de ~154mm van de Tranq’s net wat vaker in te zetten is dan de 160mm van deze. Naast ‘groter’ zien we dat Gelid bij deze koeler ook wat luxere, retail, koelpasta meelevert.

We beginnen met de meest bekende weg, de Tranquillo Rev 3. Voor een heuse prijsvechter eigenlijk geen onaardige uitstraling, en ook de fysieke bouw, hoewel niet je-van-het, is eigenlijk prima in orde. Koperen heatpipes en aluminium koelvinnen is inmiddels een bekende combinatie. De twee-kleur ventilator geeft een beetje contrast aan het geheel; al met al best een aardig koelertje.

De Tranquillo Rev 4 is een beetje ‘meer van hetzelfde’. Dezelfde combinatie koper en aluminium was te verwachten, maar we zien wel dat het koelblok zelf net wat agressievere lijnen heeft waardoor het resultaat net wat meer in het oog springt dan zijn voorvanger, en het aluminium lijkt wat donkerder wat ook in de smaak zal vallen.. De ventilator is nog altijd zwart/wit, maar het zwart is ditmaal wat matter, en het frame is wat chiquer uitgevoerd waardoor de Rev 4 wat mij betreft een leuke upgrade is in ‘the looks department’.

De Antarctica is weliswaar de grotere broer, maar hij is opvallend genoeg wel wat slanker gebouwd. We zien een iets dikkere bouw, en een feature die we vaker in wat luxere modellen aantreffen: nikkel plating op de koperen delen. Niet alleen zorgt dat voor een wat strakkere ‘zilveren’ look, zeker in combinatie met de weer wat lichtere kleur staal, maar in de praktijk zorgt het laagje nikkel ervoor dat op de lange termijn de uitstraling beter stand houdt. Verder is het niet een gek opvallende processorkoeler natuurlijk, maar met de geheel zwarte 140mm ventilator toch een aardige middenklasser om te zien.

In het vorige hoofdstuk hebben we de extra’s overgeslagen, maar op wat kleine details na komt de installatie praktisch geheel overeen. Verwacht niet te veel luxe natuurlijk bij een prijsvechter, want je moet het doen met een simpel doosje met daarin de montageonderdelen en schroeven.

De keuze voor een backplate installatie zorgt voor wat houdbaarheid op de lange termijn, en de installatie is al met al best ok te noemen: schroefjes in de backplate, backplate achter het moederbord, schroefje erop, en een beetje koelpasta op de CPU natuurlijk.

Aan de andere kant is het een kwestie van de juiste (Intel of AMD) clips aan de koeler te schroeven, en vervolgens mik je de koeler tegen je moederbord, correctie: plaats je de koeler voorzichtig op de processor. Een aardig detail is hier het verschil tussen de nieuwere Rev 4 met ‘direct touch’ heatpipes, tegenover het gesoldeerde gladde oppervlak van de Rev 3.

Met geveerde schroeven zet je de koeler vast, en klaar. Niet de meest chique installatie ooit, maar het is prima te doen en een mooie ‘voldoende’ score. De door Gelid gebruikte fan clips zijn wel wat dunnetjes, en clips zijn veelal wel prutsen als je de installatie binnen een behuizing uitvoert, maar de koelblokken van Gelid zijn dusdanig gevormd dat het niet echt een probleem is om de clips vlot in het blok te hangen. Gewoon ok dus.

We kijken nog even naar de compatibiliteit. Eerst de Tranquillo Rev 3, daar zien we zowel het geheugen als het eerste expansieslot geheel vrij. Als je goed kijkt zie je ook dat de koeler iets naar achteren leunt met zijn heatpipes om dit te verzorgen.

En daar zien we weer het verschil met de Rev 4, waar de heatpipes recht staan. Ook hier vermoed ik dat een kostenbesparing een rol speelt, maar het gevolg is wel dat de Tranquillo Rev 4 dus wel richting je geheugen gaat. Standaard geheugen gaat prima, low-profile ook, maar echt dikke ram heatsinks zijn dus geen optie. Best jammer gezien ‘tof’ geheugen op de Nederlandse markt vaak niet meer kost dan low profile of standaard heatsink-vrij. Ook hier zien we verder een vrij expansie slot.

Bij de Antarctica is het exact andersom, want het slanke ontwerp zorgt ervoor dat het werkgeheugen geheel vrij is, en je dus prima uit de voeten kan met welk soort geheugen dan ook; zeker geen vanzelfsprekendheid in de middenklasse overigens, waar extreem dikke koelers zoals de Fuma of Mugen varianten geregeld in het vaarwater van het geheugen zitten. Toegegeven: de allerdikste modules zoals Corsair Dominator Platinium o.i.d. zullen wel dicht tegen je ventilator zitten, maar of je een dergelijke extreme geheugenmodule combineert met een koeler als dit betwijfel ik. Als 140mm model zit de koeler wel erg dicht tegen je eerste expanieslot aan, hou daar rekening mee bij ITX builds of zeldzame (Micro) ATX moederborden met het slot voor de grafische kaart in rij één.

Ik test, in elk geval voorlopig nog even, met een Intel Core i7-4770k chip zowel op 3.9GHz op 1.14V, en 4.2GHz @ 1.20V. Hoewel de stock snelheid technisch gezien 3.5GHz is, boost een Intel Core i7-4770k zich normaliter tot 3.9GHz. Hoewel de meeste moederborden dan slechts één core tot 3.9GHz tillen zet ik ze wel alle vier op 3.9. Hoewel ik de term 'stock' aanhoud, is het dus eigenlijk ietsje hoger geklokt.

Overige punten:
- Tests worden uitgevoerd op een open test-bench: de Cooler Master Test Bench v1.0
- Geen verdere ventilatoren of koeling, enkel de onderdelen die de fabrikanten in de doos mee leveren worden gebruikt
- Ik gebruik de meegeleverde koelpasta, mocht je dat er niet bij krijgen (zeldzaam) gebruik ik Arctic MX-4.
- Voor load test op de i7 gebruik ik Prime95 met de setting In-place large FFTs. In de regel is deze belasting flink zwaarder dan gamen of video bewerken.
- Temperaturen worden genoteerd bij 15 minuten stabiele resultaten.
- Bij het passeren van 90 graden Celsius faalt de koeler een test, en vervallen de resultaten op die instelling. Ik kan het dan niet aanraden om die betreffende koeler in het dagelijkse leven te gebruiken met die bepaalde instelling, gezien andere factoren zoals een warme zomer dag, of de opbouw van stof in de case, dan wel tot kritieke temperaturen kunnen leiden.

Vanaf heden wordt er ook een extra test toegevoegd, de prestaties op een constante 40dBA. De ventilator wordt hier op een analoge controller aangesloten en in combinatie met de Voltcraft SL-100 geluidsmeter op 30 centimeter afstand op een stabiele 40.0dB afgesteld. Er is specifiek gekozen voor 40 dB omdat dit wel hoorbaar is, maar veelal als bescheiden of niet hinderlijk ervaren zal worden, iets wat ik acceptabel acht voor een systeem welke onder volle load wordt gebruikt. Aan de andere kant is het een waarde welke het gros van de koelers kan bereiken voor een directe vergelijking bij een vaste geluidsproductie. Op deze vaste geluidsproductie wordt enkel getest op stock snelheid om zo veel mogelijk koelers binnen de vergelijking te kunnen houden.

Let op: Resultaten zijn sterk afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte chip, maar ook de behuizing waarin je ze gebruikt. Hou altijd je temperaturen in de gaten als je gaat overklokken, ook met zeer krachtige koelsystemen. Reviews als deze dienen dan ook voornamelijk als een product-prestatie-vergelijking, en zijn geen garantie dat je bepaalde temperaturen of overklok met een koeler kan bereiken.

Het zijn niet de meest dominante processorkoelers uiteraard, maar we zien dat de Gelids zichzelf redelijk positioneren wat hun afmetingen betreft. Nog belangrijker is dat beide wat prijs betreft zich erg goed positioneren. De Antarctica neemt het op tegen de marginaal duurdere Mugen Max (die dusdanig irritant te installeren is dat ik de Gelid wel zou kiezen) of de marginaal duurdere be quiet! Shadow Rock Slim (die m.i. wel lekker oogt met zijn zwart). We zien ook nog de Ninja 4 of de Fuma als iets duurdere en koelere oplossingen, maar die zijn net als de Mugen Max wel weer heel erg groot. De Antarctica biedt in dat segment een mooie balans van een bescheiden uitstraling met goede ram compatibiliteit, en een redelijke installatie.

De Tranquillo vinden we wat hoger in de grafiek, wat ook weer past bij het prijspunt en de heatpipe minder. Omdat het bij deze koelers grotendeels (zo niet volledig) om de prijs gaat is het vergelijken met o.a. enkele Cryorigs (duurder maar mooier en chiquer installeren) een beetje scheef, en is de voornaamste concurrent (naast de onderlinge concurrentie) eigenlijk de Cooler Master 212X die we net voor blijven.

Lastig blijft het natuurlijk wel, want je zal je altijd moeten afvragen of de prestatiewinst van een Antarctica over een Tranquillo nou echt zin heeft, een vraag die je evengoed kan aanhalen met een nog goedkopere koeler als een CM TX3i, waar Gelid ook een antwoord op heeft in de vorm van de Gelid Snowstorm, maar die ik dan weer niet heb getest. Echter gezien de meerprijs van meestal slechts enkele euro’s bij de meeste webshops voor een koeler als een Tranquillo zal een 120mm oplossing veelal toch de voorkeur genieten boven die maar marginaal goedkopere 92mm modellen, want het voordeel wat betreft koelprestaties is nog wel duidelijk zichtbaar in de grafiek, en daarbij heeft een 120mm ventilator (of groter) wel de voorkeur wat geluidsprofiel betreft.

Wellicht zal je overigens al met een boze vinger naar Gelid aan het wijzen zijn wat betreft de onderlinge prestaties, want we zien de Rev 4 niet echt de beloofde verbetering bieden wat betreft pure koelprestaties. In die grafiek gaan we echter voorbij aan de geluidsproductie, waarbij de nieuwere Rev 4 wel iets stiller is op volle toeren. Stellen we de koelers in op een vaste 40 dBA, een mooi uitgangspunt voor volle load, dan zien we dat de Rev 4 daar weer nipt beter scoort dan de Rev 3, als is het verschil niet echt reden om aan de champagne te gaan. Een beetje lood om oud ijzer? De Antarctica doet het daar eigenlijk ook erg goed, want gelijk aan de flinke Ninja 4 en slechts 2 graden achter de enorme Scythe Fuma is een keurige prestatie.

Het zijn niet de spectaculairste producten voor een review, maar het zijn de populaire werkpaarden waar menig systeem toch van zal profiteren. Ik wil ook opmerken dat het niet mee valt wat pure budget koelers betreft, want consumenten verwachten nu eenmaal dat een Tranquillo lekker betaalbaar is terwijl de huidige stand van de dollar de reeds beperkte marge op deze producten verder onder druk zet. Bij deze dan ook een klein beetje begrip voor Gelid en het feit dat ze nog wat kostenbesparingen proberen door te voeren, want laten we wel wezen: dat is wat de ‘upgrade’ naar deze direct touch heatpipes is (en dat marketing er wat moois van maakt snappen we allemaal ook wel). Niet alleen vind ik het niet erg gezien de combinatie met de nieuwe ventilator (althans, ik vermoed dat de winst toch daar in moet zitten) de efficiëntie van deze prijsvechter-reeks keurig in stand weet te houden; bij gelijke geluidsproductie een klein winstje, de prestaties an sich wat zowel geluidsproductie als koeling betreft zijn ook gewoon helemaal niet verkeerd, en de maximale geluidsproductie ligt bij de nieuwe variant wat lager. Laten we reëel blijven: Tranquillo’s moeten heel veel bieden voor lekker weinig, zoals stil zijn in idle, en met voldoende koelprestaties om zelfs een dikke CPU met bescheiden overclock (stil) te koelen is het vervolgens belangrijker dat ze vervolgens een paar euro goedkoper zijn dan de directe concurrenten, dan dat ze het moeten winnen op 1-2 graden. Ik vind het dan nog een belangrijkere opmerking dat vanwege de besparing richting ‘rechte’ heatpipes de Tranquillo Rev 4 in tegenstelling tot zijn broer wel erg dicht op het eerste geheugenslot zit, waardoor meer dan ‘standaard’ modules (of pak gerust low profile) niet aan te raden zijn. De Rev 3 is op dit moment verder dusdanig goedkoop dat je er eigenlijk niet om heen kan, een eigenschap die cruciaal is voor Gelid om in stand te houden wat hun Tranquillo line-up betreft. Daarmee zet hij zijn jongste broertje die overal net wat duurder is natuurlijk flink onder druk, maar het is een veilige aanname dat in de komende weken de Rev 3 en zijn bodemprijzen geheel van de markt zullen verdwijnen. De Rev 4 zal dan ongetwijfeld nog iets verder in prijs zal zakken en zich wederom zal positioneren als een super goedkope, mogelijk zelfs –de- goedkoopste, 120mm prijs-prestatie-tower waar een tot op de euro bewuste koper simpelweg niet om heen kan en zelfs iemand met overclock wens toch even over dient te denken. Zolang Gelid blijft zorgen voor goede beschikbaarheid in alle grote shops komt het volgens mij wel goed met de Tranquillo reeks.

Net als de Tranquillo’s is ook de Antarctica erg goed in het scoren van ‘ruim voldoendes’. Ook bij de grotere broer zien we een redelijke (maar niet denderende) installatie, een aardige maar niet uitbundige uitstraling, en wat kleine opmerkingen met betrekking tot de compatibiliteit; waar de Tranquillo Rev 4 nipt tegen het eerste geheugenslot (bij grotere heatsinks) aan zit zien we de Antarctica juist tegen het eerste expansieslot vallen. De meerprijs van een tientje (of zelfs iets meer als we naar de huidige Rev 3 bodemprijzen kijken) weegt wel redelijk op de super-budget builds, en een Tranquillo kan tenslotte ook een i7 eenvoudig koel houden (wat je weer doet denken over het nut van 'betere' koeling), maar we zien toch wel een sprong op gebied van de bouwkwaliteit en prestaties en wederom een efficiëntie welke in zijn eigen klasse zeker niet misstaat. Puntje blijft wel dat deze koeler in de buurt zit van koelers welke op hun eigen manier andere voordelen bieden, zoals een nog soepelere installatie, of een wat opvallendere uitstraling, maar welke factoren jij in je build mee wilt nemen moet je zelf bepalen. In dat drukke stukje van de markt heeft geen enkele koeler het echt voor het zeggen, maar de combinatie van geen geheugen overlap en een scherpe prijs-koelprestatieverhouding maken het een interessante, zij het ietwat onopvallende, aanschaf.

tweakers - nomineer voor review van de maand

Tijd over? Hier vind je nog ruim 250 andere reviews om je door je werkdag te slepen!

Terug naar boven

Heb jij ook een Gelid Solutions Tranquillo Rev.4 version A?

Wat ik me nu afvraag bij deze koeler wat hij doet kwa temps als je er een extra fan opzet?
Kan best zijn dat hij dan een Noctua NH-U12S killer wordt namelijk ;)

Verder weer een duidelijke review kerel :) +3

[Reactie gewijzigd door calsonic op 22 juli 2024 14:20]

Dual fan geeft je in de regel een graad of 2-3, maar is m.i. eigenlijk de investering zelden waard. Op deze niet, op mid-range niet, en zelfs op iets als een D15 (vs D15S).

'U12S killer' zou je hem sowieso kunnen noemen als het op prijs/koeling aankomt, maar laten we niet vergeten dat Noctua hun installatie nog wel wat relaxter is, de bouwkwaliteit hoger ligt van koelblok en fan, en andere dingen zoals het gratis ontvangen van nieuwe mounting kits als die over een paar jaar een keer nodig is. Het is een beetje een Skoda met een Audi vergelijken oid, waarbij voor beide voldoende te zeggen valt. (En ik zeg bewust Skoda, want voor het geld zijn het briljante autos)

* Foritain moest dat even zeggen anders wordt Kiswum boos.
En vergeet niet Skoda is eigenlijk volkswagen vandaag de dag ;)
Dus gewoon duitse degelijkheid - net zoals mijn Ford die ook gewoon in Duitsland gebouwd wordt :)

Maar OT het is een prima koeler voor dat geld dat zonder enige twijfel - al ben ik zelf toch wel een fan van Noctua en dus ook gewoon iets meer geld investeer want je doet er toch jaren mee namelijk.

[Reactie gewijzigd door calsonic op 22 juli 2024 14:20]

offtopic:
Duitse degelijkheid? Toch al bijna 2 decennia niet meer in autoland.
Duitsers komen steevast het slechts uit de test bij betrouwbaarheids onderzoeken. Zeker de duurdere merken zoals audi, bmw en mercedes maken technisch ruk auto's (scoren nog slechter dan fransozen). Volkskwagen en Opel scoren signifcicant beter maar wil je een degelijke auto? Koop een aziaat. Minder sexy, minder status, maar zo degelijk als een audi uit de jaren 80/90 en een stuk goedkoper.
Is dat niet met alles wat vandaag de dag gemaakt wordt?
Een koelkast uit 1960 doet het ook nog steeds terwijl er een uit 1999 allang overleden is.
En na 2-3 jaar koop ik toch weer een nieuwe auto dus ik maak me daar echt niet druk om.
Mwah, de verhoudingen liggen inderdaad wel anders. Vooral ook de verhouding uurloon vs productiekosten waardoor je vroeger veel langer onderdelen bleef vervangen en reparaties bleef uitvoeren. Vandaag de dag zijn dingen vaak nog wel te repareren, maar met de kosten van iets nieuws, waarom zou je? En dan reken ik besparingen vanwege verbeterde zuinigheid, iets waar grote stappen in zijn gemaakt, niet eens mee.

Echter een auto na 2-3 jaar afschrijven lijkt mij wat extreem, dat jij hem inruilt is leuk, maar de restwaarde wil je toch iets van terug zien. Ook als het lease is rekenen ze die wel mee he ;)
Maar als je daarna in een Audi stapt dan rijdt dat toch 'anders' ;) In het verlengede van de metafoor is het op zich ook best wel goed je af te vragen in hoeverre een chiquere bouw je nog wat brengt natuurlijk.

Ik denk dat beide alternatieven gewoon prima keuzes zijn, iemand die iets meer wil investeren en zich daar prettig bij voelt ziet er ook duidelijk wat voor terug, iemand die wil besparen heeft ook opties zat. Ik probeer het ook niet te veel te zien als 'wat beter is'.
+3 , Heerlijke review , Duidelijk verhaal , Budget Fighters :) !
Dank je :D Goedkope koelers verdienen af en toe ook wat liefde he :D
Anoniem: 372172 21 juli 2016 12:16
Wederom een zeer gave review van Foritain :) +3
FYI , vanaf Dinsdag 26-07-2016 ruim 400+ beschikbaar voor NL , Prijs gaat ook nog iets verder omlaag.
Ik vraag me af hoe de rev. 2 zich verhoudt tot de rev. 4, de rev. 2 was ook na het uitkomen van de rev. 3 nog erg populair. Ik verwacht niet veel verschillen, de rev. 3 was van de reviews niet echt beter dan de rev. 2 maar zou toch nuttig zijn om even te checken :) Zoals ik het lees, heb ik een goede koop gemaakt door goedkoop een rev. 2 op de kop te tikken ipv te wachten op de rev. 4.
De onderlinge verschillen zijn bijzonder lastig om in de praktijk uit te leggen, uiteindelijk denk ik dat het voor je resultaat heel weinig uitmaakt of je nu een 2 of een 4 hebt gekocht.
van Dale:

Betekenis ' reviewdiarree '
zie gebruiker 'Foritain' op HWI of T.net

+3 goede review plus foto's
Dank je voor dit ongebruikelijke compliment... tenminste dat is het toch? :D
Pracht review alweer! Een dikke +3! _O_
Goede toevoeging die test op 40dB. De grafieken erboven vind ik minder interessant. Ja, je ziet wat je out of the box kunt koelen, maar als de fabrikant een straaljager inzet dan sta je in de grafiek goed.
Ik zit nu te kijken naar een heatsink van rond de 30 euro en dan is het lastig om te bepalen of deze heatsink of een 612 ver 2 de beste keuze is. Qua temperatuur is de Tranquillo dat, maar qua geluid?
Exact de reden dat ik het ben gaan doen. Wellicht zelfs de reden dat fabrikanten koelers soms mega luid laten gaan, want voor de grafiekjes is het leuk. Het voegt nog wat toe wat betreft maximale oc capaciteit, maar veel meer doet het niet :D

Ik heb geen 612 meer, maar ik zou schatten dat die nog net wat efficienter is. Echter ook wat duurder natuurlijk. 612 toont nu in de grafiek niet zo spannend meer, maar het was wel een lekker stil ding.

Weet niet welke CPU je hebt overigens, zonder OC, of met zeer bescheiden OC, zal je moeite hebben het verschil in de praktijk te ervaren.
Het is nu nog een verkenning, ik denk eraan om de G1820 een andere heatsink te geven. Dus goede kans dat ik uiteindelijk gewoon voor een Tranquillo Rev.3 of een Cooler Master Hyper 212X ga. De G1820 heeft een bescheiden TDP en draait gewoon stock.
Die houd je nog koel met een haardroger in de woestijn. Die twee modellen hebben daar nul moeite mee. Ik zou zelfs zeggen: overkill. Maar ik snap een evt drang naar een 120mm model boven een kleinere wel.
:D
Het is meer dat ik wat 12cm ventilatoren heb liggen, als ik al niet passief ga. Maar goed, suggesties zijn welkom. :) Normaal zit in een iets hoger segment, daar heb ik meer zicht op.
Je kunt i.p.v. de ventilator aan de geheugenkant, toch ook aan de PCIe-slotkant zetten?
Dat kan. Kost je meestal iets prestaties (of je dat gaat merken is 2), maar visueel vind ik het niet heel netjes. Maar op de meeste koelers, en op de meeste moederborden, kan dat zeker..
HWI heeft haar test nu ook afgerond op het nieuwe testplatform.

Hij is zeker beter als rev 2&3

Mooie stap vooruit :)

Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen.