Inleiding:
Ik heb deze koeler gekozen voor mijn i7 systeem vanwege de mooie prijs en uiterlijk.
De doos:
De Achilles zit in een doorzichtige plastic doos, met stukken karton rondom aan de binnekant waar onder andere de naam, specificaties en features op staan.
De koeler zelf:
Deze koeler is een toren model dat gebruikt maakt van H.D.T.(Heat-pipe Direct Touch) wat wil zeggen dat de heatpipe direct contact maken met de CPU. De koeler meet 120x120x25mm en maakt gebruik van vier 8mm koperen heatpipes met aluminium vinnen. De koeler heeft een gewicht van 660g met fan.
Meegeleverde fan:
Er wordt een doorzichtige zwart met orange 120mm fan meegeleverd die middels een PWM connector op het moederbord wordt aangesloten, dit zorgt er dus voor dat de koeler stiller kan draaien. De fan draait tussen 800 en 1500 RPM en produceert maximaal 20.64DB en 61.375 CFM. De fan heeft een aantal witte led's wat een mooi effect geeft.
Compatibiliteit:
Alle AMD platforms m.u.v. Socket 462(A)
Intel Socket 775/1366
Om deze koeler te kunnen mounten op een s1366 moederbord zul je nog de ACK-1(I)7363 Crossbow Bolt Thru adapter kit moeten aanschaffen. Sommige s1366 moederborden hebben ook nog 775 mounting holes dus in dat geval kun je ook gewoon het meegeleverde 775 push-pin systeem gebruiken.
Installatie:
Voordat ik aan de installatie begonnen was heb ik eerst de sticker onderaan op het koelvlak verwijderd, dit liet een laag plaksel achter op het koel oppervlak waar ik niet zo blij van werd. Dus heb ik die eerst verwijderd met mijn goede vriend aceton. De installatie gaat heel makkelijk als je de ACK-1(I)7363 Crossbow kit gebruikt, ik weet nog van vorige ervaringen met push-pin koelers dat het een slecht systeem is dat je moederbord nogal liet doorbuigen dus dat is ook nog een van de reden dat ik die niet heb gebruikt. De fan wordt doormiddel van 4 rubber pinnen aan de koeler gemount, de fan maakt geen contact met de koeler waardoor er geen trillingen doorgestuurd wordt naar de koeler zelf.
De koeler mounten:
Eerst doe je de meegeleverde isolatie stickers op de hoeken van de backplate zodat deze geen contact met het moederbord maken. Dan schroef je de clips op de koeler. Vervolgens leg je het moederbord gelijk met de gaten van de backplate, dan de koelpasta aanbrengen op zowel de CPU en de koeler(vanwege de H.D.T.). De koeler op de cpu drukken en de eerste schroef(met veer) een paar slagen vastmaken dan de tegen over gestelde kant ook een schroef aanbrengen, ook weer een paar slagen. Dit herhaal je voor de ander twee ook en dan gewoon gelijk aan vastschroeven. Ik heb zelf nog wat kartonnen ringentjes tussen het moederbord en de schroef gedaan om beschadiging te voorkomen.
De fan mounten:
De fan is ook vrij makkelijk te plaatsen, steek eerst aan een zijde een rubberen pin door beide gaten van de koeler vervolgens plaats je de andere rubber pinnen aan de andere kant op de koeler zelf. Dan plaats je de pinnen die aan de fan zitten op de koeler als die vast zitten duw je de ander pinnen er door heen en vervolgens trek je ze gewoon aan totdat ze door de gaten van de fan zijn.
Meegeleverde koelpasta:
Xigmatek leverd bij de koeler ook wat pasta in een papieren zakje, de pasta werkt goed alleen was deze niet zo fijn om te smeren, omdat de ene helft waterig was en de andere helft net klei ondanks dat heb ik het er toch fatsoenlijk erop gekregen.
Gebruikte onderdelen:
Behuizing: Antec Performance One Mini P180
Voeding: OCZ StealthXStream 700W
Moederbord: Asus Rampage II GENE
Processor: Intel Core i7 920
Videokaart: Sapphire HD4890 Toxic Gamestar 1GB
HDD: Hitachi 640GB, Seagate 500GB
Ruimte:
Om nog even terug te komen op de grootte van de koeler, in mijn geval stak de koeler over het eerste ram slot heen en ongeveer 5mm over de mosfet koeler. Er zit in de hoogt ongeveer 5mm tussen het geheugen en de onderste koel vin waardoor het eerste slot onbruikbaar wordt als je er hoge ram modules in zou doen. Mocht je alle geheugen banken willen gebruiken dan is het verstandig om eerst het RAM geheugen er in te doen voordat je de koeler mount, anders kan je geen geheugen meer in het eerste slot krijgen. Dit is natuurlijk alleen het geval als je de koeler mount zoals ik dat heb gedaan met de fan omhoog anders zul je er geen last van hebben.
Koel prestaties:
De koeler doet zijn werk goed, in idle heb ik als laagste temperatuur 30 graden gemeten en tijdens de IntelBurnTest met Orthos tegelijk was de hoogste temperatuur 62 graden. Tijdens het gamen kwamen de temperaturen niet boven de 52 graden uit. De kamer temperatuur bedroeg 26 graden tijdens de test.
Geluid:
Tijdens de gehele test heb ik de fan niet een keer gehoord, ook toen die op 100% draaide heb ik hem niet gehoord.
Overbodige informatie:
"Ready for 45nm"
Nou ja wat ze hiermee willen bereiken snap ik niet helemaal maargoed...
Temperaturen:
Mocht je nog wat spelfouten vinden, dan mag je dat melden maar op een normale manier!