Netgear ReadyNAS 102, 4TB Review

DeeeBeee
20 juli 2016, laatste update op 20 juli 2016, 725 views

Netgear ReadyNAS 102, 4TB

Goedkoop in aanschaf. Miserie tijdens gebruik. NIET KOPEN als je het mij vraagt.

Pluspunten

• Prijs zonder HD's is aanvaardbaar
  • telefonische support enkel ENG/Frans nam de tijd om te pogen oplossing te vinden.

Minpunten

• Firmware geven problemen, waar support dan niet dadelijk weg mee kan.
  • Proberen onderhoudscontract te verkopen
  • Proberen schuld op kapotte HD's te schuiven die niet kapot blijken te zijn.

2 van 5 sterren (Slecht)
Ik heb inmiddels deze NAS netgear RN102 sinds maart 2014 in gebruik.
Netgear biedt 3 jaar support op de hardware. En 90 dagen support op de software.

Een tijd geleden deed ik de install van nieuwe firmware 6.4.2 en daarna begon het fout te lopen. NAS was op een bepaald ogenblik niet meer bereikbaar.
Na lange tijd nam ik dan maar de tijd om even de support te contacteren. Vanuit België via 02/6268730.Enkel Frans of Engelstalige support mogelijk.
Je komt terecht bij hun support afd. die gevestigd is op de Filipijnen.

Een vriendelijke dame stond me te woord. Bijna 3 uur hing ik met haar aan de lijn. Ik en ook zij hadden op dat ogenblik veel geduld.
Volgens de resultaten via hun Netgear Raidar software zou de hardware het probleem niet zijn. Het zou dus waarschijnlijk een harddisk zijn die een probleem gaf. We deden verwoede pogingen om in het boot menu te geraken.
Eén van mijn problemen was tevens het afzetten vd NAS dmv de on/off knop. Vlgs de handleiding zou je deze 2x na mlekaar moeten indrukken om de power af te zetten. Dit lukte bij mij niet. Enkel door de stroomkabel uit de NAS te halen kon ik het ding afzetten.

via bovenstaande link kan je dit lezen:
To access the boot menu:

1. Power off your storage system.
2. Using a straightened paper clip, press and hold the Reset button.
[AND (-> dit belangrijke woord ontbreekt hier). Je moet RESET blijven indukken + stroomkabel op zelfde moment indrukken)
3.Press the Power button. The system powers on.

De support mevrouw deed me de stappen nooit samen doen. Daarom lukte het niet. Later toen het me wel lukte heb ik er voor gekozen om een OS reinstall te doen. Dat zorgt er op dit ogenblik dat mijn HD 's opnieuw met mekaar aan het syncen zijn. Het geeft wel wat herinstelwerk tot gevolg, maar dat neem ik er nu graag bij indien ik al mijn data terug beschikbaar krijg.

Ik had bij de opstart van de NAS in het verleden gekozen voor een Raid 1 configuratie. Maw de 1e disk zou steeds een complete copy van disk 1 zijn. Nu blijkt volgens de supportdame echter dat bij een defecte 2e harddisk, de eerste disk gewoon niet bereikbaar is. Wat is dan het nut van een raid1? Ik begrijp er niets van. Misschien is dat te wijten aan het netgear eigen systeem. Ook al om deze reden in de toekomst geen netgear meer.
Anderzijds toch voor beginnende kopers meegeven dat ze beter iets meer uitgeven een een NAS kopen met wat sterkere RAM. Deze RN102 is echt een instapmodel. Volgende keer kies ik waarschijnlijk voor de marktleiders van Synology of eventueel ASUSTOR of Qnap. En daar zal het met de actuele ervaringen in het achterhoofd mee ophouden.

Heb jij ook een Netgear ReadyNAS 102, 4TB?

Ik heb de RN102 al langer en ik ben er zeer tevreden mee moet ik zeggen. Ik draai er backup tasks op en apps zoals CouchPotato, SABnzbd, MySQL etc. van RNXTRAS.com. Draait als een zonnetje. En zeer frequente Firmware updates die de werking elke keer weer een stukje verbeterd. Jammer dat je er andere ervaringen mee hebt want persoonlijk vind ik het een uitstekende NAS voor een uitstekende prijs.
Heb zelf ook een Netgear nas en hij bevalt me prima. Inmiddels is hij wel iets aan de trage kant aan het worden maar het beestje doet het nog goed (Maart 2009). Heb 1x de harde schijven vervangen van 2x 500GB naar 2x 2TB. Ging probleemloos.

Het RAM is bij veel instapmodellen laag. Daar heb je ook voor gekozen. Echter bij diverse modellen kun je deze zelf ook aanpassen door een andere RAM module erin te doen. Zo heb ik in mijne van 128MB een 1GB module erin gedaan. Tot 512MB was echt merkbaar stond op internet maar ik had geen andere op voorraad. Vooral met onderdelen draaien op de NAS merk je dat het net even soepeler gaat.

Veel Nasjes draaien in RAID 1 en dan staat er op disk 1 een soort verborgen partitie met het besturingssysteem. Hier start de nas dan van op. Echter er zijn bepaalde checks. Waarom dit zo is...? Geen idee Het klinkt mij logischer als dit op beide disks staat.