HP Envy x360 15-aq015nd Review

17 juli 2016, laatste update op 13 mei 2021, 1.820 views Rapporteer

HP Envy x360 15-aq015nd is een mooie deugdelijke laptop (als 2-1 is hij een tikkie te zwaar) met een goed geluid met een redelijke snelheid.

Pluspunten

• Clamshell
  • USB type c
  • HDMI
  • wifi AC
  • genoeg hdd ruimte

Minpunten

• 1 page manual
  • adaptor to 50 degrees
  • rand keyboard is iets te scherp
  • USB stekkers moeilijk in te steken

3 van 5 sterren (Voldoende)
Compromissen blijven het toch.
Na lang wikken en wegen bij vele winkels langs gegaan om de touch en feel van de laptop te voelen. Plaatjes kijken op een website zegt vaak erg weinig over de laptop. Zelfs reviews zijn toch ook altijd zeer persoonlijk.
Hoe is het scherm hoe gaat de laptop open hoe voelen de toetsen, hoe gaan de stekkers er in.hoe warm wordt de behuizing hoeveel geluid maken de ventilatoren en ga zo maar verder.
Natuurlijk is dan ook de snelheid van belang maar goed bij computers is dat niet zo eenvoudig als een auto. Waar je even instapt en een proefritje maakt.
Daarom:
Jammer dat de CoolBlue winkels zo weinig laptop modellen ter beschikking hebben ook had tweakesr meer foto's ter beschikking dan CoolBlue.
Ik heb de HP Envy x360 15-aq015nd om de volgende reden gekocht:
onder de €1000 , minstens 15 " scherm en HD IPS en touch, Type A HDMI, Type c USB, AC Wifi, deugdelijke vormgeving. (al hoewel dat moet natuurlijk nog blijken)
Daar voldoet deze laptop natuurlijk aan.
Wat krijg je:
Mooi uit aluminium gefreesde Laptop , adapter en een AC kabel (helaas weer zo'n speciale en maar 1 meter) en één blaadje wat installatie instructies heet dus echt geen handleiding naar mijn bescheiden mening.
Ok opstarten maar ,dat ging soepel totdat ik er achter kwam dat de voorgeïnstalleerde office mijn outlook 2013 tegenwerkte en direct tijdens het ophalen van openoffice een trojan ontvangen gelukkig pakte de virus scanner die op. Dus gewoon weer volledig her installeren (ESC F1) koste toch weer 2,5 uur. Wat van mijn eigen software geinstaleerd kwam er achter dat de USB poorten wat krap uit het aluminium zijn gesneden dus je hebt wel wat kracht nodig om ze eruit te kunnen trekken. Gelukkig is de SD port breder.
Touch scherm is lekker helder genoeg, natuurlijk glanzend spiegelend werkt lekker met en zonder keyboard in alle standen waar ze dat kunnen, wat mij betreft. Hij is ook magnetisch aan de boven rand en daarom zit er een uitsparing boven de camera, voor het open maken(wel even wennen) Camera vindt ik wat magertjes de keyboard verlichting is een beetje te vel aan de randen van de toetsen, de ventilatie lijkt mij juist goed geregeld maar de rand van het Keyboard vind ik toch een beetje te scherp en ik begrijp helaas nog steeds niet waarom die stekker zo groot moet zijn?
Over de accu kan ik nog niks zeggen maar hij gaat zeker 4 uur mee.
Al met al best tevreden op het moment maar dat kan altijd veranderen over tijd.

Heb jij ook een HP Envy x360 15-aq015nd?

Die haperende blokjes heb ik ook last van, ze gaan bij mij pas weg wanneer ik de applicatie minimaliseer en vervolgens weer maximaliseer. Een vreemde gewaarwording, die misschien met scaling te maken heeft.... Ik heb het nl alleen bij Firefox.
Ik heb ook geconstateerd dat dit inderdaad alleen bij Firefox optreed. Helaas niet consequent.
En nog steeds tevreden? Hoe is het scherm?
Ja nog steeds tevreden maar een aantal extra opmerkingen erbij:
Schermbeugels kunnen wat mij betreft een beetje stroever. Door het gewicht van het scherm blijft hij niet in de positie van 45 tot 80 graden als je snel opsta uit een luie stoel.ook lijkt het dat de refresh van het scherm soms hapert,er blijven soms zwarte blokje achter als je menutjes verplaats of sluit. Ik vind het ook jammer dat verschillende powersettingen niet simpel te configureren zijn. Verder alleen maar touchscreen en muiscurser gewennings verschijnselen.
Goed. weer een aantal maanden verder en weer met wat meer ervaringen. het blokjes probleem is wat minder geworden. Maar helaas moet ik constateren dat een aantal updates niet lekker liepen verschillende keren bleef hij hangen. waardoor ik zou het niet weten.Elke keer hard stoppen (4secPower knop) kon een aantal hardware updates niet uitvoeren. geen van support suggesties uit de HP support assistant hielpen. Als hij vast zit kan je daar natuurlijk ook niet bij. De volgende updates zijn geskipped. Intel HD graphics. HP system BIOS, Synaptic Touchpad en HP PC hardware Diagnostic UEFI. Ik zou niet weten waarom. Al met al nog geen reden voor geld terug. Al komt het wel steeds dichterbij.
Heb je ervaring met het aansluiten op een extern 2560x1600 scherm?
Ik zou deze laptop graag op zo'n scherm aansluiten maar weet niet op die resolutie op de connector 'aangeboden' wordt. De GPU kan het met gemak aan.
Nee, sorry heb geen ervaring met 2560x1600 scherm en deze laptop. Ik heb deze resolutie niet zien staan onder de graphics settingen.
Als je hier kijkt ( https://software.intel.co...%29%20HD%20Graphics%20520) zie je de issues. Alleen wat kan hoeft nog niet te kunnen, als je begrijpt wat ik bedoel. :)

Maar wat let je om naar de winkel te stappen en je laptop aan te sluiten op een dergelijk scherm?
Laat even weten wat het resultaat was als je het gaat testen. Succes.
Ok weer wat verder ben er nu achter gekomen dat de ronde rubber stickers aan de onderkant loslaten, ook mogen wat mij betreft de ventilatie gaatje aan de onderkant meer naar de zijkanten geplaatst worden. Als je de laptop op je schoot hebt liggen sluiten je benen de gaatjes en wordt de laptop minder gekoeld wat tot uiting komt in de ventilator geluid. Ik zou ook graag willen dat ik de touchpad gevoeligheid kon verminderen, ook gaat de driver voor de muispad niet helemaal samen met mijn bluetooth mouse scrollen met het wieltje werkt niet lekker. Accu mag wel een beetje langer werken.
Weer een update van mij, nu alweer een tijdje is er een probleem met flash, browsers, geluid, onscreen keyboard, tablet modus, sleep modus en de action center die allemaal wel een keer op de dag ermee uitscheiden. het zijn echt veel verschillende mogelijkheden waarbij of het een of het ander niet werkt naar behoren. al met al wat mij betreft is het echt software gerelateerd in samenspel met het type hardware dat gebruikt is in deze laptop. Uiteindelijk denk ik dat mijn nieuwe laptop geen HP meer wordt. :9~ :? Ik moet eerlijk zeggen ik heb alles al eens een keer geprobeerd, ook het terug zetten van backups en zelfs naar alles wat er eerst op stond en vervolgens alleen de updates erop terrug zetten. Maar niets werkt voor lange duur. Helaas.
! jaartje verder, 2 jaar oud, nu nog wat extra feedback, alhoewel misschien is deze laptop niet meer zo actueel.
Die rubber stickers waren gewoonweg een lijm fiasco wat mij betreft en nog steeds.Zeker omdat hij toch warm wordt en als je hem op je schoot heb zitten laten die rubber stickers los. Alle bovenstaande punten kloppen helaas nog steeds maar waar ik nu tegenaan gelopen ben is dat als ik de laptop uit doe het zij met de onscreen functie shut down of hybernate, soms als ik hem dan weer aandoe, ik de muispad niet kan gebruiken. Helaas kan er ik niet achter komen hoe wat en waar. Het gebeurd gewoon onregelmatig. Ook heb ik gemerkt dat als je de onscreen shutdown functie gebruik hij niet helemaal uit is. en als je de aan en uit knop 6 seconden ingedrukt houd, hij dat wel is maar dan laad hij niet meer je aangekoppelde USB devices op.
Ik vind het touchscreen gewoonweg heerlijk in het gebruik, het verlichte keyboard is een verademing in de avond. Maar het gewicht telt nu vaker mee dus als er een nieuwe laptop komt wordt hij zeker lichter in gewicht, de stevige aluminium shell is ook een goede keuze maar kon wat minder scherp afgewerkt worden. Ik vind het ook een pluspunt dat 1 USB poort gebruikt kan worden om een USB device op te laden, ook als je de onscreen shut down gebruikt. maar dan had ik de poort toch op een andere plaats ontworpen en de wijze waarop de powerkabel aangesloten is en hetzelfde met de aan/uit knop .Die laatste als je hem in mijn rugzak stop heb je kans dat hij aan gaat. . Nog steeds ben ik ervan overtuigd dat de volgende geen HP wordt. Maar welke dan wel?
Weer een aantal maanden verder. Dat probleem met de muis, is nog steeds niet opgelost, kan ik nu zeggen gaat samen met de ir camera waar Win 10 gebruik van maakt. Kortweg gezegd weer een driver issue. Ja ik heb alles geprobeerd drivers weggehaald en terug gezet maar dat hielp slechts voor korte duur. Ik heb zelfs alles opnieuw geïnstalleerd. (wow wat duurt dat lang met al die updates.) Ook heb ik natuurlijk HP support Assistent geïnstalleerd. Nog steeds soms, onregelmatig ongeacht dat ik sleep, hybernate, shut down of restart gebruik komt de camera niet aan en of de muis werkt niet. Het enige remedie dat werkt is 6 seconden de power knop ingedrukt houden. Jawel, soms wil hij dan ook niet opstarten. Ik weet ook nog steeds niet waarom? Maar goed we gaan gewoon weer verder, bijn alweer 3 jaar. Hij zal toch weer vervangen moeten worden.
Nee ik koop geen volgende HP laptop. De muispad faalde en de accu nu Wat ik erg jammer vind. 8)7