Apple Cinema Display 30" Zilver Review

Anoniem: 114342
19 april 2005, laatste update op 19 april 2005, 7.591 views

Apple Cinema Display 30" Zilver

De Apple Cinema HD Display 30 inch is de grootste monitor ter wereld, en met zijn vraagprijs van EUR 3090 zeker ook een van de duurste. Hij werd geïntroduceerd op 28 juni 2004, maar leek een tijdlang vaporware te zullen worden: het heeft tot het begin van 2005 geduurd voordat hij voor het eerst in Nederlandse showrooms was te zien. Blijkbaar bleef de beschikbaarheid van 30" panelen (wie ze levert weet ik nog steeds niet) in eerste instantie achter bij wat Apple nodig had voor de roll-out. Problemen met nVidia's 6800-kaarten met de vereiste dual link-DVI aansluitingen hebben het er niet beter op gemaakt. Ik begin, onorthodox, even met de nadelen: effenheid van de kleurweergave en het contrast zijn iets minder dan bij de beste 20...

Pluspunten

• Enorm beeld dat de kijker opzuigt
  • Niet meer dan één scherm nodig

Minpunten

• Niet volkomen effen kleurweergave
  • Contrast niet ultiem
  • Alléén met dual link-DVI aan te sluiten

Ik begin, onorthodox, even met de nadelen: effenheid van de kleurweergave en het contrast zijn iets minder dan bij de beste 20 inch en 23 inch-schermen (die van Apple bijvoorbeeld), en hij kan niets aanvangen met TV-achtige signalen (was leuk geweest). Belangrijker: zowel de Mac als de PC hebben een (dure) videokaart met een of meer dual link-DVI aansluitingen nodig. In het geval van de Mac zijn dat de ATI Radeon X800 XT Mac Edition (plm. EUR 500), de nVidia GeForce 6800 Ultra DDL (plm. EUR 600), en de nVidia GeForce 6800 GT DDL (plm. EUR 500). Voor x86-machines is er een PCI-X (!) kaart van Matrox. Sommige van ATi en nVidia's kaarten in de "werkstation"-klasse zouden inmiddels ook al Dual-DVI moeten hebben.

De genoemde nadelen zijn te overzien, althans: voor mij. De beste van de beste beeldkwaliteit heeft voor mij niet de allerhoogste prioriteit, en merk op dat de kwaliteit altijd nog zeer goed is. Maar ik kan hier wel lichte compromissen doen in ruil voor veel werkruimte. Veel creatievelingen, ik ook, behielpen zich tot op heden met twee of meer schermen; met de Apple Cinema 30 inch is dat voor bijna niemand meer nodig. Voor mij zijn de geboden 2560 bij 1600 beeldpunten in ieder geval meer dan genoeg. Zo scheelt dit 30 inch scherm al met al toch ruimte (!), en met zijn twaalf kilo is hij nog altijd meer dan de helft lichter dan één van de 21 inch CRT's die de Cinema HD opvolgt. Ook het energieverbruik is beduidend omlaag gegaan.

Niet iedereen zal dezelfde afweging maken als ik. Wie een dikke EUR 3000 uit kan geven aan een monitor zal absoluut perfect beeld eisen. Dit scherm komt in mijn ogen niet verder dan "zeer goed". Vertrouw mij niet op mijn woord: de recensenten van Macworld zijn in deze review bijvoorbeeld veel positiever over de beeldkwaliteit dan ik. Ik ben het niet eens met hun oordeel over de Apple Cinema 23 inch monitor. Het Amerikaanse PC Magazine velt in dit artikel over het beeld van de Cinema 30 inch ongeveer hetzelfde oordeel als ik.

Overtuig je grondig voordat je dit scherm aanschaft: deze monitor zal zeker vrienden vinden, maar een andere groep is nog steeds beter af met tweemaal 20 inch of tweemaal 23 inch. Zo'n setup biedt meer pixels voor minder geld, maar is minder elegant. Om zich een beeld te vormen (letterlijk) zal de geïnteresseerde wel even moeten zoeken. Ikzelf heb de Cinema 30 inch inmiddels zien staan bij Machouse (Amsterdam, Rotterdam, Woerden) en Bossina (Groningen). De meeste andere AppleCenters zouden hem ook wel moeten hebben staan.

Heb jij ook een Apple Cinema Display 30" Zilver?

Wat houd die dual link-DVI precies in? 2 DVI connector's voor een beeld of een 2 keer zo snelle DVI connector?
Ik weet het al. Het zijn 2 connector's voor 1 beeld maar de videokaart moet het wel kunnen onderstuenen dat dan al het beeld op 1 scherm komt (zie beter uitleg post hieronder).
Het is mogelijk op een normale PC met een:

ATI:

Wildcat VP 990 PRO 809,- euro
Wildcat VP 880 PRO 489,- euro

*= op deze videokaarten kunnen 2 dual-link schermen
Anoniem: 114342 2 mei 2005 14:22
@Brada: Het is inderdaad verwarrend, maar "Dual-DVI" betekent 1 aansluiting, dubbel verkeer. nVidia Mac 6800 Ultra heeft twee Dual-DVI aansluitingen (!).
Het is inderdaad nogal verwarend maar dit is wat ik op internet vond:
Verkeerd gekeken. Het is gewoon een soort van opgevoerde DVI connectie. Maar niet al de videokaarten die wel dual-link ondersteunen hebben de kracht om 2 keer deze resolutie's aan te kunnen.
Ik heb ook deze 30" ACD en heb ook enige kleurverschillen over het beeld heen. Verder een droom van een monitor je kan 3 browsers naast elkaar open hebben. 3 MS Word Pagina's op 99% of gewoon waanzinnige gamen op 2560x1600. De groote van het scherm zuigt je echt in het spel. De monitor heeft wel ondanks z' n groote een kleine pixel size; 0.25 versus 0.27 van een 24". Je kan het scherm dus niet al te ver weg zetten anders is de tekst lastiger leesbaar. Je kan dit deels verhelpen door de lettergroote in je display setting te vergrootten maar niet alle tekst ' reageert ' hierop.

Inmiddels zijn er ook een aantal consumer kaarten uit die onofficieel deze monitor op z'n native resolutie kunnen draaien; de Asus V9999GE, de Dell 6800 GTO en een 6600 GT kaart van een minder bekend merk; check het Apple.com/Support/Displays 2004 forum, waar een draad loopt met alle pc kaarten die deze monitor aankunnen. Deze kaarten kosten ergens tussen de 200 en 250 euro.

Voor gamen op meer dan low quality settings @2560X1600 zal je moeten wachten op de volgende generatie video kaarten, de NV48 en R520. Deze zullen naast 24 pipelines ook 512MB hebben wat voor hogere beeldkwaliteit geen overbodige luxe is. Deze nieuwe generatie zal waarschijnijk ook standaard dual-link DVI hebben. Let wat dit betreft op sommige fabrikanten specificeren nog dual-link DVI voor hun kaart terwijl ze dual DVI-output bedoelen. Maar zoals al gezegd, zelfs op low quality ziet de ena laatste generatie games, HALO, Far Cry, C&C-G, Unreal 2004 er prachtig uit.
Ik heb inmiddels ook een ACD 30". De videokaart die ik gebruik is de Dell GeForce 6800 GTO (PCI Express) die je op de Dell-site kunt bestellen als upgrade voor de Dimension 8200MT desktop. Na het verwijderen van de koeler (ivm montage van een Zalman waterkoelblok) bleek dat er onder de heatsink een Quadro FX 3400 zit. De GeForce 6800 GTO is dus blijkbaar gebaseerd op het reference design van de Quadro FX 3400 (die op zich niet veel verschilt van een normale GeForce 6800 GT). Vandaar dus de ondersteuning van dual link DVI op deze kaart.

Ik de ACD 30" net vanavond uitgepakt. Mijn user review post ik wel als ik meer ervaring met het scherm heb opgedaan, maar ik kan in ieder geval al zeggen dat de afwerking en het design van de monitor erg goed is en dat de resolutie echt geweldig is. Ik was een triple monitor-opstelling gewend maar dat hoeft nu echt niet meer. Als was het maar omdat het moeilijk is om geschikte monitoren te vinden die qua design en resolutie in een dual monitor setup met de ACD 30" passen. Een 17" TFT is zielig klein in vergelijking met de 30" en twee 30 inchers wil je niet vanwege de prijs en de grootte :) .
Anoniem: 50039 7 december 2007 15:17
Weet iemand hoe ik mijn Macbook Pro én mij PC gemakkelijk kan aansluiten op dit schem? Ik zie wel switches op het web staan, maar die ondersteunen niet de maximale resolutie van de Cinema HD Display