De Apple Cinema HD Display 30 inch is de grootste monitor ter wereld, en met zijn vraagprijs van EUR 3090 zeker ook een van de duurste. Hij werd geïntroduceerd op 28 juni 2004, maar leek een tijdlang vaporware te zullen worden: het heeft tot het begin van 2005 geduurd voordat hij voor het eerst in Nederlandse showrooms was te zien. Blijkbaar bleef de beschikbaarheid van 30" panelen (wie ze levert weet ik nog steeds niet) in eerste instantie achter bij wat Apple nodig had voor de roll-out. Problemen met nVidia's 6800-kaarten met de vereiste dual link-DVI aansluitingen hebben het er niet beter op gemaakt.
Ik begin, onorthodox, even met de nadelen: effenheid van de kleurweergave en het contrast zijn iets minder dan bij de beste 20 inch en 23 inch-schermen (die van Apple bijvoorbeeld), en hij kan niets aanvangen met TV-achtige signalen (was leuk geweest). Belangrijker: zowel de Mac als de PC hebben een (dure) videokaart met een of meer dual link-DVI aansluitingen nodig. In het geval van de Mac zijn dat de ATI Radeon X800 XT Mac Edition (plm. EUR 500), de nVidia GeForce 6800 Ultra DDL (plm. EUR 600), en de nVidia GeForce 6800 GT DDL (plm. EUR 500). Voor x86-machines is er een PCI-X (!) kaart van Matrox. Sommige van ATi en nVidia's kaarten in de "werkstation"-klasse zouden inmiddels ook al Dual-DVI moeten hebben.
De genoemde nadelen zijn te overzien, althans: voor mij. De beste van de beste beeldkwaliteit heeft voor mij niet de allerhoogste prioriteit, en merk op dat de kwaliteit altijd nog zeer goed is. Maar ik kan hier wel lichte compromissen doen in ruil voor veel werkruimte. Veel creatievelingen, ik ook, behielpen zich tot op heden met twee of meer schermen; met de Apple Cinema 30 inch is dat voor bijna niemand meer nodig. Voor mij zijn de geboden 2560 bij 1600 beeldpunten in ieder geval meer dan genoeg. Zo scheelt dit 30 inch scherm al met al toch ruimte (!), en met zijn twaalf kilo is hij nog altijd meer dan de helft lichter dan één van de 21 inch CRT's die de Cinema HD opvolgt. Ook het energieverbruik is beduidend omlaag gegaan.
Niet iedereen zal dezelfde afweging maken als ik. Wie een dikke EUR 3000 uit kan geven aan een monitor zal absoluut perfect beeld eisen. Dit scherm komt in mijn ogen niet verder dan "zeer goed". Vertrouw mij niet op mijn woord: de recensenten van Macworld zijn in
deze review bijvoorbeeld veel positiever over de beeldkwaliteit dan ik. Ik ben het niet eens met hun oordeel over de Apple Cinema 23 inch monitor. Het Amerikaanse PC Magazine velt in
dit artikel over het beeld van de Cinema 30 inch ongeveer hetzelfde oordeel als ik.
Overtuig je grondig voordat je dit scherm aanschaft: deze monitor zal zeker vrienden vinden, maar een andere groep is nog steeds beter af met tweemaal 20 inch of tweemaal 23 inch. Zo'n setup biedt meer pixels voor minder geld, maar is minder elegant. Om zich een beeld te vormen (letterlijk) zal de geïnteresseerde wel even moeten zoeken. Ikzelf heb de Cinema 30 inch inmiddels zien staan bij Machouse (Amsterdam, Rotterdam, Woerden) en Bossina (Groningen). De meeste andere AppleCenters zouden hem ook wel moeten hebben staan.