Voor de koop
Door een interessante actie van Canon waardoor ik 50 euro terugkreeg leek deze all-in-one met een adviesprijs van 200 euro (en bij Zercom als goedkoopste voor 150 euro) een koopje! Dat was dus namelijk 100 euro ipv 200 euro!
Het was het topmodel voor particulieren indertijd, en was dan ook onder de indruk van de beloofde printkwaliteit, het automatisch dubbelzijdig afdrukken

(geen gedoe meer met printen, papier JUIST omdraaien en opnieuw printen), het printen op cd's (geen stickers meer),...
Mijn huidige HP Photosmart 2575 waarvan de scanner niet zo scherp scande en papier regelmatig scheurde kon dus vervangen worden.
Na de koop
Iets minder enthousiast...
De MP630 scande wel scherp en scheurde mijn papieren niet zoals de HP wel eens durfde te doen, maar over de meer conventionele eigenschappen ben ik minder te spreken.
De
printkwaliteit is natuurlijk dik in orde, maar was niet beter dan wat mijn Photosmart 2575 gaf.
Dat was dus de eerste tegenvaller, het 'picoliter-printen' dat tegenwoordig nog steeds reclame maakt voor de Canon-modellen onder het Fine-stickertje is niet beter dan wat mijn HP printte. Uiteraard was de Photosmart 2575 indertijd ook niet een van de goedkoopste, maar ik had toch beter verwacht.
De
printsnelheid is in 1 woord dramatisch.
Deze printer is niet een model dat bij kantoren of winkels in gebruik zou zijn en dagelijks print.
Dat 'regelmatig printen' is echter wél de voorwaarde als je acceptabele printsnelheden wenst.
Wanneer je de printopdracht start, zie je het klepje automatisch openen indien dat nog niet open stond, mooie feature

, maar dan... je hoort dat hij iets aan het doen is, maar wat?
Bij 'inktverbruik' hieronder kan je lezen wat hij dan doet... je wacht al snel 30 seconden, tot soms wel een minuut, eer dat hij daadwerkelijk aan de printopdracht begint

! Nog nooit heb ik zo'n traag geval meegemaakt! En dan durven ze te adverteren dat het zowat 30 ppm zou doen, niet als je die opstarttijd meerekent! Als je daarna nog iets te printen hebt start hij wel vrijwel onmiddelijk...
Dubbelzijdig printen is nog zoiets, de printer slikt het geprinte blad dan opnieuw in print verder op de achterkant. Leuk zolang het niet hele proces per pagina niet zo'n
15 seconden duurt

! Als je dus even werkje van 20 pagina's afdrukt ben je zowat 2:30 minuten verloren aan de tijd die de printer neemt om iedere pagina om te keren! Mijn HP kon niet uit zichzelf dubbelzijdig afdrukken, maar printe eerst de voorkanten aan een stuk door, gaf instructies om het geprinte bundeltje om te keren en opnieuw in de lade te steken, en ging verder, een proces dat dan nog geen 10 seconden duurde!!
De
scankwaliteit was wel in orde, je mond valt er niet van open als je het resultaat zag, maar was zeker wat je zou verwachten. Uiteraard heb je die typische scanfouten die je bij iedere scanner/all-in-one hebt zoals zwarte lijntjes die her en der minder goed doorkomen of kleine witte puntjes/arceringen in foto's, maar dat had ik bij mij vorige all-in-one ook. Ook de
scansnelheid was gewoon zoals het hoorde
De
featureset was ook in orde, je kan vanuit het menu van de printer (via het schermpje) foto's afdrukken van kaart of stick, kopiëren, foto's reproduceren (speciale handeling om foto's te scannen en te printen, waarbij hij automatisch de foto herkent en verbetert) en zelfs lijntjespapier/muziekpapier/controlelijstjes/grafiekpapier/enzovoorts kon maken van je wit printpapier!
Dat laatste is natuurlijk leuk, maar vanwege de printkosten is het dus eerder een noodoplossing voor het geval je huidige voorraad motiefpapier op is of je maar enkele exemplaren nodig hebt.
Het
inktverbruik is weer zo'n punt wat tegenvalt.
Als je zoals mij maar maximaal wekelijks iets afdrukt, is de inkt na een halfjaar op. Natuurlijk is het logisch, omdat als je printer even stilstaat meer inkt verbruikt om opnieuw te starten, maar toch blijft het een pak meer dan wederom mijn ouwe trouwe HP Photosmart 2575 verbruikte. Vooral het zwart, dat 2 inkttanks ter beschikking heeft. Dit verbruik (en het lange wachten voor de printtaak hierboven vermeld) komt door het feit dat de printkoppen iedere keer weer gereinigd worden! Een tijdrovend en inktslurpend proces waar ik niet om gevraagd heb, en niet uit te schakelen is!
Op papier is het allemaal interessant, dat
voor iedere kleur een aparte cartridge gebruikt wordt, waardoor je enkel die kleur vervangt die leeg is. Maar die kleuren zijn altijd gelijktijdig op! De ene kleur houd het misschien een paar inktbeurten langer uit dan de andere, maar uiteindelijk ga je naar de winkel om al die verschillende kleurcartridges tegelijk te kopen, en je in het totaal meer betaalt dan die ene tricolorcartridge voor modellen die net zo goed (beter?) printen. Verder zijn er 2 (verplichte) inktcartridges voor het zwart, zodat je die dubbel moet kopen en dubbel zoveel betaalt als bij een ander merk!! Bovendien moeten de kleuren ook gevuld zijn als je zwart-wit afdrukt, de zwarte tanks exclusief gebruiken is niet mogelijk. Het is dus niet meer dan slim doordachte geldklopperij, waar de consument op voorhand juist het tegenovergestelde van denkt

. Hoed u dus ook voor huidige modellen die aparte kleuren gebruiken!!
De
drivers en stabiliteit zijn wél weer in orde.
Hij wordt goed herkent en de cd-rom helpt je te installeren.
Ook bij Apparaten in Windows 7 is je all-in-one goed te beheren.
Extra programma's installeer je naar believen om je all-in-one beter te beheren of afdrukcreaties te maken.
Sommige programma's kunnen echter eerder nutteloos zijn, of gebruik je nadien toch nooit.
Minpunt is dan weer het 'eigenschappen'-scherm van de printer, dat je kan ophalen bij iedere afdruktaak.
In tegenstelling tot mijn HP was het nogal ingewikkeld, de keuze om pagina's in de omgekeerde volgorde af te drukken (zodat ze direct goed liggen als je ze uit de printer haalt) heb ik pas sinds kort ontdekt, terwijl ik hem al een jaar heb. Ook de optie 'afdrukken in grijstinten' is eerder nutteloos omdat de kleurencartridges TOCH gebruikt worden (in tegenstelling tot bij HP, oftewel mijn 2575) en het dus geen keuze is om je kleuren te sparen.
Samenvatting
De punten die mij overhaalden tot aankoop bleken uiteindelijk zwaar tegen te vallen.
De beloofde printkwaliteit was niet bter dan wat mijn HP Photosmart 2575 bood, het dubbelzijdig afdrukken ging zo traag dat ik het liever manueel doe en het printen op cd's enzo heb ik nooit gedaan omdat ik dat beprintbare cd's moest kopen en ik vrijwel niets meer brandde omdat ik tegenwoordig alles op mijn externe schijf stockeer.
Verder was de prijs van 200 euro mijn mening veel te hoog gegrepen voor dit model. Natuurlijk eisen het automatisch dubbelzijdig afdrukken enzo hun meerprijs, maar dan hoorden die ook wel degelijk te werken! (wat dus niet zo is)
Niet alleen dat dubbelzijdig afdrukken maar ook iedere eerste afdruk laat lang op zich wachten, soms wel meer dan een minuut voordat hij eindelijk begint met printen!
De goede punten zijn ook bij andere all-in-ones te vinden...
Edit januari 2012: Vlak nadat ik een afdruk had gedaan verscheen foutmelding B200 op het schermpje. Google vertelde me dat dat zou gaan over een defect in de printkoppen. Enkele mogelijke oplossingen zoals de stekker een tijdje uit het contact laten, patronen te vervangen, driver herinstalleren hielpen niet. Het bizarre is echter dat wanneer ik de printer aanzette terwijl de printkap geopend was, en nadien sloot ik terug even toegang kreeg tot het menu: vlug een testafdrukje eruit laten komen dat er overigens per-fect uitzag (probleem printkoppen???). Vlak daarna helaas opnieuw B200 foutmelding die niet meer wegging. Printer weigerde alle dienst en technische dienst van Canon werd aangeraden.
Vooral die testafdruk vond ik zeer sterk, daarom dus een duidelijk geval van Planned Obsolescence dat in werking treed (gepland falen). Ik ga hem uiteraard niet laten repareren dus ben maar op zoek gegeaan naar een andere all-in-one, en geen Canon meer.