LG 34UC88-B Zwart Review

3 juli 2016, laatste update op 24 november 2017, 4.530 views Rapporteer

Ik kan nooit meer terug!

UPDATE(31-10-16):
Hij gaat dus wel terug!!!

UPDATE(21-10-17):
Same Shit Different Day!

UPDATE(24-11-17):
Reparatie bijna geslaagd!

Pluspunten

• Haast geen backlight bleed!
  • Curve!
  • Hij is zoooooo groot!

Minpunten

• Hij is zoooooo groot!
  • Niet goedkoop!
  • Veel stuck (sub)pixels (31-10-16)
  • image persistence (31-10-16)
  • Nieuwe monitor krijgt ook stuck (sub)pixels (21-10-17)

2 van 5 sterren (Slecht)
Ik kom van een 60hz 2560x1440p (WQHD) IPS monitor en zat te twijfelen tussen een 144hz WQHD of een 3440x1440p (UWQHD) en in elk geval IPS, omdat de grootte van belang is en ik 144hz nog niet heb mogen meemaken, is het dus de LG 34UC88-B geworden.

In reviews had ik gelezen dat deze LG bijna geen backlight bleed heeft en dit klopt, geen clouding, FreeSync support, 8bit + FRC dus 10 bit colour depth en een sterkere kromming dan andere curved UWQHD's.

De curve van de LG bedraagt 1900R/1.9m en die van andere populaire UWQHD's zoals de Dell U3415W en Samsung S34E790C 3800R/3.8m, dit maakt games spelen en films kijken tot een belevenis.

De 10 bit colour depth is ook mooi meegenomen, maar werkt alleen met Displayport 1.2 en met FreeSync uit.

FreeSync gebruik ik niet, want ik heb een 780Ti en denk eraan om te upgraden naar een GTX 1070.
De FreeSync range is beperkt tot 55-75hz, maar je kan met een hack de ondergrens eventueel verleggen naar 40hz of nog lager.

Het scherm zelf heeft geen pixeldefecten en is vrij van clouding en komt gekalibreerd uit de fabriek, maar je moet er op letten dat als je de driver installeert, je ook gelijk een ICC profiel installeert en die kan je beter uitschakelen in kleurbeheer.

[img]6gON0rQ1[/img]

Backlight bleed is een vaak gehoorde klacht bij deze UWQHD's, maar de nieuwe LG 34UC88-B en LG 34UC98-W hebben daar haast geen last van, ik heb het een heel klein beetje links- en rechtsonder, zoals ook bij enkele reviews online te zien is.

De LG 34UC98-W is bijna gelijk aan de LG 34UC88-B, ze hebben beiden DisplayPort, twee keer HDMI 2.0, USB 3.0 hub met twee host-poorten, audio-uitgang en aansluiting voor de externe voedingsadapter, alleen is de LG 34UC98-W duurder, heeft twee extra mini-DisplayPort aansluitingen, waardoor Thunderbolt beschikbaar is en hij is wit, een LG UWQHD met een Apple sausje zeg maar.

Verder is het menu makkelijk te bedienen met de joystick midden onder het scherm.

Ik ben nu een paar dagen in het bezit van deze monitor en hoewel niet goedkoop, het is zeker een aanrader en eyecatcher!

UPDATE(31-10-16):

Ik heb het scherm nu enige maanden en nu de dagen donkerder worden, zie ik opeens tijdens het spelen van Kerbal een klein wit lichtpuntje op mijn scherm.
Ik was in de veronderstelling dat het een oplichtend stofje was, maar na controle met EIZO-monitortest zijn meerdere delen van het scherm bezaaid met stuck pixels en subpixels.

[img]fvhecICk[/img]

[img]mlr9PRK4[/img]

Ook heeft het scherm last van "Image Persistence" of "Image Retention" .
Hoe het ook heet, voor een monitor van €800,- geen goede reclame!
Tijdens het kijken van een film zie ik mijn taakbalk iconen nog minutenlang.
Quote van Overclock.net LG 34UC88/34UC98/34UM88 Monitors Thread:

Originally Posted by T0B5T3R

Hi,

anyone can help me?

"I love this monitor, except for one problem: temporary image burn in. If you have any white background images on the screen for a few minutes and then switch to a grey screen or similar in another program, you will see a ghost image of your previous screen."

This is major flaw of those monitors. It it strictly dependent on brightness. I use 15% for games (obviously no burn it from animations or hud, it happens basically only in web browser) and 0% for web browsing (still a bit too bright, poor brightness range adjustment on those monitors) and I get only minor burn-in, or rather image persistence, burn-in is permanent, that is not occuring of course.

Those monitors are not perfect by any means, they are just the best of what is available.

Duidelijk een geval voor garantie, maar het is jammer genoeg geen pickup & return!

UPDATE (10-01-2017): Reparatie aan huis door CE Repair.

Het scherm van de monitor is vervangen, maar jammer genoeg vertoont dit nieuwe scherm een licht roze tint aan de linkerkant en dit is zeer storend bij een witte en licht grijze achtergrond.
Backlight bleed is wel bijna helemaal verdwenen.
De reparatie zelf is niet helemaal goed verlopen, meerdere plastic aansluitpinnen van de backcover zijn afgebroken!

[img]9pYqGHus[/img]

[img]Rmm0Gv6d[/img]

[img]TtytiVUW[/img]

Het is nu wachten op onderdelen voor reparatie nr. 2.

UPDATE(20-01-17): Nieuwe monitor ontvangen!

UPDATE(21-10-17): Weer stuck (sub)pixels!

Extra informatie op Overclock.net LG 34UC88/34UC98/34UM88 Monitors Thread:

Originally Posted by nicoliani

Man had I had issues with this screen. My screen developed 50 dead white/colored pixels during a year.

I serviced the screen they fitted a new panel, but I had to send it back as the backlight bleed was enormous. They fitted a new panel but told me that has major backlight bleed as well. So they changed a new panel again, and told me this is the best we can do. There is still backlight bleed but not that much. I assume backlight bleed is something you have to count with when they manually service the screen.

But just after a week a red dead pixel came up on it again. Sending it back again, and hoping I will get a new fabric screen.

Originally Posted by Prince666

I've had the same problems, mainly stuck (sub)pixels appearing after 3 months or so. They replaced the panel with one that had a pink hue on the sides., but the repair at home didn't go so well and some plastic clips from the back broke.
So they exchanged it for a new LG 34UC88, and now stuck subpixels are appearing on the left side of this one!

Originally Posted by Krzych04650

My screen developed few dead pixels after 18 months and it seems that more are appearing with time. Although this is not like constant one color always. When displaying any color, there are few green pixels. When displaying white, there are no stuck pixels, all are working properly. When displaying black or near black, there are multiple stuck pixels of either green, red or blue, probably 20+ of them. And they are all of different intensity, generally green ones are visible if you know where they are, while blue and red ones when displaying black are so small and have so subtle light that I cannot notice them without literally touching the screen with my nose.

This is not a big problem though, when I play games, especially third person ones, I have my display very close to me, I mean really close, and still even those few intensive green pixels are not doing much damage to the experience, I don't really see them even though I know exactly where they are. I planned to RMA the screen in January before warraty ends, but from what I hear it doesn't make much sense if they are just going to replace the panel and likely cause much more damange to the screen than those few stuck pixels are doing right now. The screen won't be worth too much when warranty ends anyway, with stuck pixels or not, probably I won't be able to sell it for much more than half of original price, even though the price didn't change since then or even went up a bit here. I think it is better to keep it in original state, even with those stuck pixels. Especially if I don't see anything interesting coming out soon so I will probably use this display for longer than just until January.

So far I didn't try any "stuck pixel fix" videos or software that make different colors blink with crazy speed because I am not sure if they won't give exactly opposite effect, for example make another stuck pixels appear sooner then they normally would.
Edited by Krzych04650 - 10/18/17 at 12:58am

UPDATE(24-11-17):

Reparatie aan huis door CE Repair bijna gelaagd, alleen bleek het scherm vervoersschade te hebben opgelopen.
Ik houd ook nog een paar plastic onderdelen over, maar ja plastic breekt nu eenmaal.

[img]J0pFEk05[/img]

[img]Q6I8AeZq[/img]

Heb jij ook een LG 34UC88-B Zwart?

Dank voor de review :)
Ik ben hem ook aan het overwegen. Wat ik hier en daar lees is dat native 75Hz mogelijk is, ook op NVidia hardware, als FreeSync aan staat.

Fantastische monitor zo te zien maar pff de prijs!
Graag gedaan.
Met een Nvidia kaart geeft die wel 75Hz aan als je FreeSync activeert, maar ik heb al gelezen dat er sprake is van frame skipping met games:
"By default, both 34UC88 and 34UC98 feature 60 Hz refresh rate. However, both are featuring AMD FreeSync technology that allows panel to reach 75 Hz. After enabling FreeSync in monitor OSD, 75 Hz refresh rate appears in control panel. However, you can do this effectively only with AMD card, because even though it theoretically works with Nvidia cards, there is phenomenon called frame skipping that will cause all your system and monitoring tools report 75 Hz and FPS while you will see only 60 FPS effectively and those additional 15 frames are going to be skipped."
Ah, duidelijk. Nouja, dan moeten we het maar met 60Hz doen.
Jammer overigens dat nvidia freesync weigert te implementeren.
Ik zie geen frame skipping bij 75 Hz en ook niet bij een overclock van 80 Hz.
|:(

[Reactie gewijzigd door Prince666 op 23 juli 2024 13:41]

Mooie monitor, ik ben ook aan het overwegen om er ééntje te kopen.
Maar ik heb gelezen dat er sommige last hebben van image retention.
Heb je er iets van gemerkt?
Daar heb ik ook iets over gelezen, maar zelf heb ik daar nog niets van gemerkt.
Dank voor de review! Ik heb deze monitor sinds een week en het is werkelijk een plaatje. De hoge resolutie is een verademing en geeft gaming een extra dimensie. Ik heb trouwens ook een minimale bleed linksonder, maar is in de praktijk niet merkbaar. Het is de prijs dubbel en dwars waard.

Ik heb Freesync enabled en de monitor via de Nvidia properties op 75Hz gezet. Ik merk geen skipped frames, hoe ga/kan ik dat merken? Ik heb een GTX 1080.
Ik heb hem nu ook precies 1 week en het is een blijvertje!
Frame skipping zou je kunnen meten met een test: Blur Busters Frame Skipping Test.
Volgens de test op testufo zijn alle frames op 75Hz valid, dus geen frame drops. Ik neem dat je deze test bedoelde?
Ja, die test bedoelde ik.
Ik heb het zelf ook net getest en ik krijg ook gewoon 75Hz, misschien dat iemand anders hier iets meer van weet.
Ik heb dezelfde monitor en ik ben al maanden bezig om m'n geld terug te krijgen of een andere oplossing voor de image retention. Heb jij al een oplossing?

Ik been een softwareontwikkelaar dus ik maak heel veel gebruik van software met donkere thema's dus ik heb er echt continu last van dat de StackOverflow posts nog leesbaar zijn als ik terug switch naar PHPStorm.

Ik en de verkoper zijn nu al maanden hier ruzie over aan het maken met LG maar ze willen het probleem niet erkennen, wat doe jij?
Dat LG het probleem niet wil erkennen, is raar want er wordt genoeg over geschreven op Reddit en Overclock.net.
Geld terug is voor mij geen optie, want ik heb het scherm al enige maanden en nu terugsturen en het scherm laten vervangen voor een exemplaar die het hoogstwaarschijnlijk ook heeft ook niet.
Ik wacht nog wel en hoop dat ze de kinderziektes er uit kunnen krijgen voordat de 2 jaar garantie is afgelopen.
Ik dacht dat ik een goede koop had gedaan, maar in dat opzicht kun je beter voor een Dell gaan ,die heeft veel betere garantievoorwaarden en pickup & return.
EDIT dit is een reply moeten zijn op je laatste bericht

Ik heb vrijdag de hele dag met Azerty aan de telefoon gezeten. LG heeft uiteindelijk het probleem erkent en gaat een scherm van een andere batch verzorgen (die het probleem niet zou moeten hebben) of het volledige bedrag terug geven.

Misschien toch nog het proberen waard, al moet ik toegeven dat ik al 6 maanden bezig ben om dit voor elkaar te krijgen.

[Reactie gewijzigd door Tim Fennis op 23 juli 2024 13:41]

Ik heb contant opgenomen met Redable.nl en ze gaan de monitor aanmelden voor reparatie bij CE Repair, omdat ze niet kunnen garanderen dat het voor de kerstdagen klaar is, doe ik dit na de feestdagen.
Kan jammer genoeg niet veel positiefs vinden over CE Repair :(
De review zal volgend jaar weer geüpdate worden.

[Reactie gewijzigd door Prince666 op 23 juli 2024 13:41]

Al nieuws over het image retention issue ? Ik zat ook naar deze monitor te kijken aangezien de rest van de 34 inch Ultrawides op niks trekt en ook te duur zijn (DELL U3415W, Asus PG348Q, Acer Predator X34,...). Dusja niet echt veel keuze. Misschien de DELL U3417W, maar die is ook weer veel te duur en nog bijna niks van info erover....
Image Retention is wel iets om rekening mee te houden, het is alsof de problemen pas na een aantal weken of maanden optreden.
Zo heb ik mijn scherm de eerste dag getest op pixeldefecten, IR en BLB, maar niets bijzonders kunnen vinden totdat ik een paar maanden verder was.
Ik heb al van meerdere Tweakers gehoord dat ze problemen hebben met IR en dat CE Repair geen problemen constateert.
Mijn monitor wordt na de feestdagen opgestuurd, maar ik heb LG wel gevraagd of het scherm ook weer gekalibreerd wordt door CE Repair.
Ik wacht nog op een reactie van hun technische afdeling.
Ik ben inderdaad ook erg benieuwd naar de oplossing van dit probleem. Zou zelf ook graag dit scherm aanschaffen aangezien het een zeer compleet scherm lijkt voor een redelijke prijs. Ik zit echter natuurlijk niet te wachten op de problemen die je hierboven beschrijft.

Was de image retention vanaf dag 1 al zichtbaar of is dit later pas opgetreden?
Image retention heb ik de eerste maanden niet kunnen constateren, maar hetzelfde geldt voor de stuck (sub)pixels en het lijkt erop dat het zelfs toeneemt.
Na de feestdagen wordt mijn monitor opgestuurd en dan douwen ze er een nieuw scherm in en krijg ik hem ongekalibreerd weer, wat een service!
Dit is wel erg vervelend, vooral ook omdat het in eerste instantie kan lijken dat het scherm voldoet, maar dat later alsnog problemen zich voordoen...
Bedankt in ieder geval voor je informatie en succes met de verdere afhandeling bij CE Repair...
Nog info over deze monitor? hoe is het afgelopen want ik overweeg deze..
Ik vind het een hele mooie monitor, maar ik heb er niet veel geluk mee.
Het exemplaar dat ik ter vervanging heb gekregen, vertoont nu ook al defecte subpixels.
Gelukkig alleen aan de linkerkant, maar dat is niet wat ik van zo'n dure monitor verwacht.
En wat je ter vervanging gekregen hebt is dat dezelfde monitor maar dan een nieuwe, of een compleet andere?
Een nieuwe LG 34UC88-B.