Shuttle XPC Barebone SH170R6 Review

pharmacist
27 juni 2016, laatste update op 30 juni 2016, 1.170 views Rapporteer

Shuttle XPC Barebone SH170R6

Een kleine en compacte mini super PC met wat kleine design flaws.

Pluspunten

• compact en stil
  • mooi design
  • extra powered USB 3.0 poorten om zo je iPad of iPhone op te laden

Minpunten

• te dikke PCI-E 6-pin stroomconnector, waardoor je bij veel videokaarten in de problemen komt met de drive-bay die dan er niet meer in kan.
  • blikkerig gebouwd in vergelijking met de vroegere Shuttle barebones die ik gehad heb.
  • 300 Watt voeding: hierdoor is de maximale videokaart een nNvidia GTX-950 (maximaal 90-100 Watt)

Zo dit is ondertussen mijn 5de Shuttle barebone in een rij. Had ik eerst een SK43G voor de AMD socket A, toen voor de AMD socket 754 Shuttle SN78G4 V2, toen een AMD socket 939 SN95G5, vervolgens een Intel socket 1155 SH67H7 en nu recentelijk deze SH170R6 voor de Intel socket 1151.

Het valt me op dat de behuizing met de jaren als maar dunner is geworden. De SN95G5 en de SH67H7 zijn steviger gebouwd, terwijl deze SH170R6 wat blikkeriger is geworden, jammer. Waar vroeger de afsluitklepjes voor de PCI-E/AGP sleuven van gepolijst dik roestvrij staal was, is het tegenwoordig een blikkerig materiaal. Een gemiste kans en volgens mij een verkeerde bezuiniging.

Verder vind ik dat Shuttle niet goed heeft nagedacht over de PCI-E 6-pin connector om videokaarten van de nodige stroom te voorzien. Terwijl deze compacte barebone perfect grote videokaarten kan huizen is de plaats en de dikte van de PCI-E 6-pin stroomconnector veel te dik. Plaats je de videokaart er in en vervolgens probeer je de videokaart aan te sluiten op de 6-pin stroomconnector, kom je tot de constatering dat de drive-bay niet meer teruggeplaatst kan worden in de barebone. Haal je die eraf dan kan die er wel in, maar dan start je computer helaas niet meer op, want niet genoeg stroom voor de videokaart. Bij sommige videokaarten, waarbij de stroomconnector in de lengte van de kaart zit (dus 90 graden gedraaid) heb je dit probleem niet. Shuttle had hiervoor een low profile connector erbij moeten leveren, zodat de bedrading plat tegen het dak van de drive-bay zijdelings kan worden afgeleid. Dit is toch een ernstige ontwerpfout. Het gevolg is dat mijn Gigabyte GTX-950 OC-2GB met zo'n connector heb moeten terugsturen en een Asus mini-ITX GTX 950 heb moeten bestellen die zonder 6-pin connector werkt. Had die connector van die Gigabyte GTX-950 90 graden gedraaid zijn, dan was er geen probleem geweest, want er is zelfs nog 2-3 cm tussen de videokaart en de drive-bay als je die erin steekt, maar helaas onvoldoende plaats als je de stroomstekker erop steekt, dus een beetje kafkaiaans.

Afgezien van deze tekortkomingen ben ik toch heel tevreden met deze mini-PC's. Compact, stil en elegant gebouwd, zeker in combinatie me een Intel Core i7-6700K en 32 GB DDR-4 geheugen en een Samsung 850 EVO 500 GB harde schijf. Overigens kan je in deze mini-PC ook M2 of mini PCI-E SSD steken, zodat je de drive-bay kunt gebruiken voor een extra mechanische schijf.

Voor de rest moet ik zeggen dat de BIOS nogal simpel is uitgevoerd. Alles is aanwezig, maar ik had een meer flashy design verwacht met een Shuttle logo bij het opstarten. Nu hebben ze een standaard AMI BIOS genomen zonder franjes.

Indien je zonder externe videokaart gebruik wilt maken van 4K beeld, dien je minstens een Core i3 te kopen. Er zijn 2 display poorten versie 1.2 aanwezig, zodat je in theorie 2 4K schermen tegelijkertijd kunt aansturen op 60 Hz.

Heb jij ook een Shuttle XPC Barebone SH170R6?