Heb hem nu pas 3 dagen in bezit, dus uitgebreid reviewen gaat niet lukken. Kort samengevat:
Prestaties
Je zou hem bijna als desktop kunnen beoordelen. Ik heb geen 3DMark oid getest, ik ben meer van het type: spel installeren en kijken wat ie doet. Dus, Far Cry 2 geinstalleerd en gespeeld op 1920 x 1080 met alle settings op Ultra High. De koelers kuchen een keer en vervolgens loopt het geheel als een zonnetje. En dat in de "Standard" mode (kan nog een "Overclock" mode bovenop). Pas toen ik antialiasing ging inschakelen begon de framerate te kelderen, maar al bij al speelt het heerlijk.
Vanzelfsprekend dat in de Vista omgeving alles snel reageert. Programma's opstarten is seconden werk.
Beeldkwaliteit
Scherm is kraak helder, heel mooi om naar te kijken. Het is wel een spiegelend scherm. Ik heb er geen last van (kun je mooi kijken of je haar goed zit als het scherm even zwart is tijdens een spel), maar sommige hebben de voorkeur voor matte schermen. 18 inch is tegenwoordig niet veel meer, maar het blijft een laptop he? Kleuren zijn niet echte natuurgetrouw, zwart is niet helemaal zwart, meer een erg donker grijs, maar ik stoor me er niet aan. Kan altijd nog een scherm aan gekoppeld worden (zowel VGA als HDMI uitgangen aanwezig).
Bouwkwaliteit
Hij voelt stevig aan. Het is natuurlijk een grote, lompe laptop, maar de toetsaanslagen, de afwerking, het open en dicht doen van het scherm voel erg goed aan. Alle delen sluiten goed aan, niks ramelt of trilt.
Ergonomie
Ik denk dat dit wel een van de "mindere" punten is. Probleem is namelijk dat het toetsenbord 4 cm boven de tafeloppervlakte ligt. Je kunt dus niet echt gemakkelijk je polsen op de laptop laten rusten en je armen op tafel (maar ja, volgens de arbo MAG dat ook niet...

). Als je je tafel wat naar beneden kunt afstellen, dan kan ik dat wel aanbevelen (maar dat kan mij eettafel niet). Natuurlijk is het een "full" toetsenbord, dus inclusief numpad. De toetsen voor getallen en letters zijn verrassend groot, echt opvallend, maar de toetsen voor bijvoorbeeld delete, home, pageup, pijltoetsen, etc zijn dan weer kleiner gemaakt. Na in totaal 3 - 4 uur er mee gewerkt te hebben ben ik er nog niet helemaal aan gewend. Verder nog een min punten: links van het toetsenbord zitten de "touch" knoppen voor het afspelen van muziek en DVD's. Een van deze knoppen start een soort "Windows Media Center" programma (AI TouchMedia genoemd) en zit precies naast de "Esc" toets. Ik ben zo'n type die af en toe zijn hand op het linker gedeelte van de toetsenbord laat liggen, en ik heb mezelf er al een paar keer op betrapt dat ik dan net die "touch" knop aanraak waardoor AI TouchMedia wordt opgestart. Beetje frustrerend tijdens een game. Was misschien handig geweest als je die knoppen kon uitschakelen, net zoals je de touchpad kunt uitschakelen.
Verder over die touch knoppen alleen maar lof. Ze reageren prima. Alleen de "slider" voor volume is wat onwennig waardoor ik vooralsnog voorkeur heb voor het gebruik van fn+F7 en fn+F8, etc. De slider voor schermverlichting, daarentegen, werkt dan weer wel perfect.
Ik heb in andere reviews gelezen dat het touchpad wat klein is, en dat kan ik bevestigen. Ik heb meteen een muis aangesloten. Maar dat heeft ook te maken dat ik hoe dan ook liever met een muis werk. Maar de touchpad is inderdaad te klein, had minstens wat breder mogen zijn.
Warmte- en geluidsproductie
Bijzonder goed. Ik stond echt te kijken. Van warmte heb ik nog geen last gehad, maar ik heb er nog niet langer dan 1 uur aan een stuk achter gezeten. Geluid is prima. Normaal internet en e-mail lezen gaat geruisloos en als je een game opzet dan willen de koelers wel wat geluid maken, maar zeker niet storend.
Mobiliteit en accuduur
Tja, het is een laptop van 5 kg en bijna een halve meter breed. Hij is prima te tillen om, bijvoorbeeld, van de eettafel naar de bank te verplaatsen, maar ik zou er niet mee aan de sjouw gaan. De meegeleverde rugzak biedt wel uitkomst voor langere afstanden. Alles past er in, inclusief de lomp zware stroom adapter. De accu heb ik niet getest. Ik ben ook niet van plan om deze laptop ooit zonder netstroom te gebruiken. Andere reviews melden een accuduur van ongeveer 60 min. Dat zou wel kunnen kloppen.
Prijs
De goedkoopste die ik op internet kon vinden was 2195 (thx Tweakers). Dat is zeker veel geld, zeker als je gaat kijken wat je daarvoor in de desktop wereld voor kunt krijgen. Tja, het is een beetje een afweging. Ik wilde graag een high performance desktop, maar dan voor in de woonkamer, dus liever een laptop. Dit is precies wat ik zocht, dus ik zou het voor over hebben. "Zou" omdat ik deze 2e hands heb gekocht voor heel wat minder dan 2200 euro.... Als ik hem nieuw zou moeten kopen, had ik misschien wat langer getwijfeld...
Al bij al ben ik zeer tevreden. De prestaties zijn geweldig, zelfs als je hem als desktop zou beoordelen.
Feit dat hij niet te tillen is en een maandsalaris kost doet er dan niet meer toe.