Waarom deze schijf
Deze schijf heb ik destijds (november 2003) aangeschaft bij mijn pc (P4 2,6 Ghz, P4P800 etc.). 80 GB vond ik eigenlijk te klein en 120 was op zich niet zoveel duurder, dus wat let je dan

, de keuze voor de versie met 2 MB cache ipv de versie met 8 MB lag meer in de leverbaarheid van die laatste dan in het prijsverschil.
Prestaties
Ik ben dik tevreden over de prestaties, als je ze vergelijkt met mijn DM 10 (zie ook plaatje) dan ontlopen zij elkaar nauwelijks (NCQ even niet meegerekend). Hoewel ik een stiltefreak ben ben ik ook weer niet zo'n extreme variant ervan, dus prestaties tellen zeker ook mee. De 2 MB cache is op zich niet zo'n groot probleem aangezien ik veel met (grote) videobestanden werk en daar de cache dus niet echt nuttig voor is.
Featureset
Features van deze schijf zijn: 120 GB opslagcapaciteit, 2 MB cache en 7200 RMP in combinatie met ATA133 op de IDE kabel

. Op zich is deze schijf geen bijzonder iets zoals de DM10 of de Raptor. Voor de prijs hoef je deze schijf niet te kiezen, een variant met 8 MB cache is 5 cent goedkoper

. De ondersteuning voor ATA133 is leuk, maar in feite nutteloos. Intel gaat met zijn eigen controllers toch niet verder dan ATA100 en zelfs moderne schijven krijgen ATA100 nog geeneens vol.
Stabiliteit&Betrouwbaarheid
Zoals ik al eerder zei in mijn
Product Survey van mijn DM10, komt het vaak voor dat mensen Maxtor aanmerken als een fabrikant met schijven die het niet lang uithouden. Deze schijf is daar absoluut geen voorbeeld van, de laatste 5 maanden draait hij prima 24/7 en daarvoor was het ook al iets van 12 uur per dag, zonder toe nu toe enige bad sectors of head crashes

Compabiliteit
Deze schijf is een P-ATA 133 schijf, in principe dus geschikt voor alles waar een P-ata aansluiting opzit

. Ook is de schijf kleiner dan 128 GB waardoor het ook geen problemen oplevert met oudere PC's (de 48bits LBA limiet). Ik heb hem zelf ook tijdelijk getest op een P3B-F en een P2B en dat ging prima

Geluids-&warmteproductie
Eigenlijk valt deze schijf qua warmteproductie nog best mee (dit komt waarschijnlijk doordat er maar 2 platters zijn gebruikt). Op dit moment doet hij 27 graden (idle), dit met een 120 mm Papst@5V ervoor

. Onder load wordt hij ongeveer 34 graden, nog steeds erg netjes

. Qua geluidsproductie is hij niet bepaald stil, maar ik heb daarentegen acoustic management wel aanstaan, zij het minimaal. Helaas heb ik nog niet getest wat het effect is zonder AC.
Prijsbeoordeling&conclusie
Deze schijf was destijds zeker een goede koop. Goede prestaties tegen een alleszins redelijk prijs. Tegenwoordig is deze schijf eigenlijk een beetje gedateerd. Niet allen qua opslagcapaciteit maar meer qua features. Voor de prijs hoef je het ook niet te doen, aangezien rond de 60-80 euro diverse (grotere) capaciteiten wel te vinden zijn. De versie met 8 MB cache was destijds nogal lastig leverbaar vandaar dat ik maar voor deze koos, maar tegenwoordig is die ook goed leverbaar en zelfs nog iets goedkoper. Daarom zou ik, mocht je deze schijf overwegen als upgrade voor een oude pc e.d., dan toch aanraden om de 8 MB versie te kopen, daar deze even duur is en (waarschijnlijk) iets beter presteert. De schijf kort samengevat:
toen een goede (en nog steeds koele) schijf, tegenwoordig achterhaald.