Inleiding
Deze laptop sprak me aan vanwege het
relatief lage gewicht (moet veel mee op reis), de redelijke specs in combinatie met goede prijs. Daarnaast vind ik belangrijk de bouwkwaliteit en een fatsoenlijke accuduur zodat ik zo'n 4 uur zonder stroom kan werken (bijv. op luchthaven).
Gewicht en bouwkwaliteit
Het gewicht is goed, het was één van de lichtere laptops die ik kon vinden. De bouwkwaliteit voelt goed aan, hoewel ook bij deze laptop de klassieke afbreekpunten van het scherm niet lijken te ontbreken. En volgens mij zijn die van plastic (niet van ijzer zoals mijn oude IBM/Lenovo's), dus veelvuldig open/dicht doen van het scherm kan op den duur tot breuk leiden.
Wel beschadigt het plastic relatief snel en
Geluid
Als je een stille laptop wilt is dit niet de goede keuze, tenzij in Battery Savings mode. De fan is redelijk aanwezig.
Ergonomie
Het
toetsenbord is prettig en ook de
touchpad werkt prima. Halve scriptie op geschreven en dat leverde, ondanks dat het uiteraard ergonomisch onverantwoord is, geen noemenswaardige problemen/klachten op.
Blu-Ray & CD/DVD-Brander
Aan boord zijn verder een Blu-Ray lezer & multi CD/DVD brander combi. Na veel gepeil heb ik de Blu-Ray eindelijk aan de praat gekregen. Ben nieuw in de wondere wereld van de B-R, maar had behoorlijke problemen om de Die Another Day BR afgespeeld te krijgen. Asus probeerde te helpen, maar uiteindelijk kon ik het oplossen door een trialversie van decryptie software te installeren. Het zat duidelijk in de sleutels. Ik vind het dan ook bizar dat we en masse op deze maffia instappen: legaal gekocht product en ik kan het niet eens afspelen zonder (mogelijk) illegale software. Enfin, die discussie hoort niet hier thuis.
De audio CD's die ik gebrand heb bleken van tikken te zijn voorzien. Exact dezelfde MP3's branden met de Macbook van mijn vrouw resulteerde in foutloze, heldere CD's. Ik hoop dat dit firmware gerelateerd is, maar feit is dat het eerste resultaat niet bemoedigend is.
Mobiliteit
Bedroevend vind ik de kwaliteit van de
accu. Met een volle acculading en op Battery Savings modus kan het apparaat het
nog geen anderhalf uur volhouden. Zie ook het bijgevoegde plaatje - en dit is vrij rooskleurig gesteld. De laptop is bij dit schrijven een maand oud. Oorspronkelijk dacht ik dat het de eerste paar keer opladen was, maar helaas het is niet beter geworden. Vandaar voor mobiliteit het predikaat zeer slecht: ja hij is licht, maar kennelijk is gewicht vooral bespaard op de accu. En ik ben niet de enige met dit probleem, zo leert
een rondgang op de fora.
Beeldscherm & geluid
Het beeldscherm is dan weer juist mooi. Native resolutie van 1280 x 800 betekent
16x9 verhouding bij perfecte 720p playback met voor mij niet-hinderlijke zwarte balkjes onder en boven. Het scherm heeft een weerspiegeling, maar geeft (misschien daardoor?) wel zeer levendige kleuren. Je kunt voor wat betreft het scherm prima een film kijken als je op reis bent.
Geluid is een beetje wat je er van kunt verwachten in dit formaat. En dat betekent dat het zacht blijft en blikkerig is. Het voldoet voor wat kantoortoepassingen, meldingen, skype en dat werk. Maar bijvoorbeeld een film kijken en op een meter afstand zitten (je bent met z'n 2) is geen optie. En ja, dit was het beste wat we hadden toen we 3 maanden in Costa Rica zaten, dus aparte speakertjes gekocht en het werd acceptabel.
Aangesloten op het lichtnet is het een prima werkmachine. Voor echt mobiele doeleinden moet je deze laptop niet hebben.
Update: ik heb mijn garantie aangesproken en de laptop geretourneerd. De belangrijkste reden was de uiterst belabbelde accu en daarmee de verminderde mobiliteit.