Fibaro RGBW Controller Review

timmiej93
31 mei 2016, laatste update op 31 mei 2016, 2.588 views

Fibaro RGBW Controller

Een prima apparaatje, met een ruime featureset voor de prijs. Bijzonder klein formaat, en kan zowel op 12 als 24 Volt gebruikt worden. Het enige nadeel wat ik heb kunnen vinden zijn de kabelklemmetjes. Deze zijn redelijk fragiel, en willen nog wel eens de kabel loslaten.

Pluspunten

• Kan gebruikt worden op 12V én 24V
  • Bijzonder compact
  • Vier analoge ingangen

Minpunten

• Kabelklemmetjes
  • Extra hardware nodig om analoge ingangen te gebruiken

Ik gebruik de Fibaro RGBW module in combinatie met Domoticz op mijn RPi (via RazBerry). De module wordt gebruikt om een RGBW LED-strip van 2 meter aan te sturen.

Bij ontvangst schrok ik er bijna van hoe klein het apparaat is. Zelfs een USB kabel van 30cm neemt meer ruimte in dan dit apparaatje. Bijzonder makkelijk om weg te werken dus.

De bouwkwaliteit van het apparaat is niets mis mee. Geen bijzonderheden, niet aan de positieve kant, en niet aan de negatieve kant.

Het installeren van de module (hardwarematig) was relatief lastig. De kabeltjes die gebruikt worden zijn extreem klein, en dus erg friemelig, zeker voor iemand met grote handen, zoals ikzelf.
Op zich is dit niet zo'n probleem, maar het kan lastig zijn wanneer je twee draden in één aansluiting wilt hebben, zoals ik graag wilde met de voedingskabel die vanaf de adapter komt, en de voedingskabel die naar de LED-strip toe gaat. Doordat het geheel zo klein is, zijn de klemmetjes ook redelijk klein, en past dit allemaal maar net. Ik heb ook veel moeite moeten doen om beide draden tegelijkertijd vast te krijgen. Echter was dit natuurlijk simpel op te lossen door de draden aan elkaar te solderen, wat ik niet gedaan heb.
Softwarematig ging het installeren ook niet helemaal soepel, maar het is voor mij onmogelijk om te zeggen of dit aan de Raspberry Pi, de RazBerry, Domoticz, of de daadwerkelijke Fibaro module lag. Mijn gok is dat de schuld bij de RazBerry of Domoticz (of mijn gebrek aan ervaring met deze dingen toentertijd) lag, en dat de Fibaro module dus niets te verwijten valt.

Verder heeft de module nog 4 0-10V ingangen. Hier heb ik zelf echter nog niets mee gedaan. Zowel omdat ik er (tot nu toe) nog geen doel voor had, en omdat ik simpelweg niet weet wat of hoe.

Om een voorbeeld te noemen: Ik was van plan een temperatuursensor aan te sluiten. Deze zijn voor een paar euro verkrijgbaar (ook van Fibaro). Echter was ik niet 100% zeker of deze direct op de RGBW module aangesloten zou kunnen worden, dus heb ik een bedrijf (geen idee of bedrijfsnamen noemen gewenst/toegestaan is, dus zal het voor de zekerheid laten) een mailtje gestuurd met die vraag. Het antwoord was dat dit niet direct kon, en er een andere module van €40 tussen moet. Leuk dus dat deze ingangen er op zitten, maar zonder extra investering kan je er (voor zover ik weet) weinig mee.

Als laatste de prijs. Op zich niet belachelijk duur, maar vergeet niet dat je er veel nodig kan hebben. Eén van deze modules kan slechts:
één RGBW LED-strip aansturen,
óf één RGB LED-strip en nog één andere losse lamp (bv. een losse witte LED-strip),
óf vier losse één kanaals LED-strips (bv. vier losse witte LED-strips, of andere verlichting/apparaten die op 12/24V werkt)
aansturen.

Voordeel is wel weer dat je tot 144 / 288 Watt kan gaan (resp. 12 en 24 Volt). Met een RGBW LED-strip komt dit neer op ongeveer 14 res. 28 meter LED-strip, afhankelijk van het verbruik (Mijn LED-strip zou ongeveer 8W per meter moeten verbruiken, het verbruik dat de sensor aangeeft als elk kanaal op 100% staat is ongeveer 10W per meter). Het is dus mogelijk om met één Fibaro module bijvoorbeeld LED-strips te installeren onder elke trede van een gemiddelde trap, zowel bij een 12 als 24V systeem. Dit betekent echter wel dat elke LED-strip op dezelfde manier gedimd zal worden, er kan dus geen regenboog effect o.i.d. gemaakt worden.

Lang verhaal kort: Voor dit moment lijkt me dit een van de beste dimmers/controllers voor een RGBW LED-strip. Prima kwaliteit, goede features, makkelijk in gebruik, en een redelijke prijs.

Heb jij ook een Fibaro RGBW Controller?

Vraag & Aanbod

En hoe werkt hij?
Kun je er in Domoticz leuke disco effecten enz mee maken?
Of blijft het bij stabiele kleuren?
Ja hoe werkt ie, het ding zelf doet gewoon wat ie moet doen, en kent niet veel meer functies dan een variabel voltage/amperage doorgeven op basis van invoer natuurlijk. Hij werkt echter nog steeds precies zoals ie moet doen, en ik heb er ook absoluut geen klachten over.

Ik heb geprobeerd er een temperatuursensor op aan te sluiten, maar helaas heb ik alleen werkende versies gevonden die een klein fortuin kosten (€50 per sensor o.i.d.). Ik heb verder nog geen gebruik gemaakt van de analoge inputs die de controller heeft.

Qua disco: Ik denk wel dat dit moet kunnen. Ik heb het zelf niet geprobeerd, maar ik weet dat je in Domoticz de reactietijd van de lampen kan aanpassen, dus met een reactietijd van 0ms heb je een onmiddellijke reactie. Persoonlijk gebruik ik een langere reactietijd, voor een subtielere overgang.
Voor je disco effecten zou je echter wel zelf een script moeten schrijven, waar dan heel snel de kleuren en eventueel intensiteit wordt aangepast. ik geloof niet dat er een standaard optie voor is.

[Reactie gewijzigd door timmiej93 op 23 juli 2024 11:00]