Asus Eee PC 1005HA-H Review

_AvA_
9 augustus 2009, laatste update op 14 augustus 2009, 9.471 views

Asus Eee PC 1005HA-H

In de doos:
In de doos vind je de Eee PC 1005HA-H ingepakt in een hoesje van verpakkingsmateriaal. Als je het frame uit de doos neemt waar de eee in ligt, ligt er een leuke extra van Asus voor je neus: een sleeve van zacht foam. Onder de sleeve liggen de acculader en de accu. De acculader heeft een los te koppelen netsnoer. Het transformatorblok en de kabel naar de netbook zijn uit een stuk. Rechts in de doos vind je de accu, verpakt in een hoesje van verpakkingsmateriaal. Dan vind je nog een simpele gebruikershandleiding, een CD-ROM met software en een garantiekaart.
Hoe ziet hij er uit?

Pluspunten

• Accuduur
  • Scherm
  • Toetsenbord
  • Snelheid
  • Meegeleverde sleeve

Minpunten

• Vingerafdrukken

In de doos:
Hoe ziet hij er uit?

Asus heeft erg zijn best gedaan op de styling van de Eee. De nieuwe seashell design netbooks hebben afgeronde hoeken en een glimmende lak. Als de netbook dichtgevouwen is, is het design helemaal afgerond. Het scherm zit vast met een scharnier dat geen vergrendeling heeft. Het scharnier is stevig genoeg om er voor te zorgen dat de netbook niet uit zichzelf open klapt. De naden sluiten goed aan, om de hem open te krijgen is er een verdikking in de rand van het beeldscherm gemaakt, zodat je grip hebt om het scherm open te krijgen. Bij de eerdere Eee PC’s lag het scharnier van het scherm als het ware op de laptop, bij de 1005HA ligt het scharnier wat dieper verzonken. Daardoor valt de onderste rand van het scherm voor een gedeelte achter het toetsenbordgedeelte. Het scherm komt daardoor wat lager uit, en hij lijkt er kleiner door. Deze Eee ziet er kleiner uit dan de pre-seashell Eee’s.

De Asus Eee PC 1008HA, de platte broer van de 1005, heeft plastic klepjes op de poorten. Dat heeft deze versie gelukkig niet. De klepjes schijnen niet uit te blinken in bouwkwaliteit en zouden daarom wel eens stuk te kunnen gaan. Gebruikers van de 1005HA zullen hier geen last van hebben. De poorten zijn namelijk niet afgedekt. Dat betekent dat er stof in zou kunnen komen en dan je vanaf de zijkant de poorten ziet zitten. Gelukkig heeft Asus over dat laatste nagedacht: de audiopoorten zijn niet gekleurd, zoals bij de 901, maar zwart. De VGA poort is ook niet blauw, maar netjes zwart. De poorten vallen dus niet heel erg op vanaf de zijkant gezien mocht je dat belangrijk vinden.

Wat ook meteen opvalt zijn de grote toetsen van dit kleine notebookje. Ik heb al een aantal keren mogen spelen met een Asus eee pc 901 go, het toetsenbord daarvan is een behoorlijk stuk kleiner. De muistoetsen van de 1005 zijn samengesmolten tot een grote toets. Dat leek me vervelend, maar je merkt er niet veel van. De meeste muisklikken doe je toch met het touchpad, en zelfs al gebruik je het touchpad niet voor je muisklikken, dan moet deze knop nog goed genoeg zijn.

Het touchpad heeft een soort bobbeltjes. De lak van de laptop loopt helemaal over in het touchpad. De enige manier om te zien waar het touchpad zit, is door te kijken naar de bobbeltjes. Ondanks dat de bobbeltjes ervoor zorgen dat het touchpad niet vlak is, heb je er geen last van. Het zijn een soort van kleine, lage braillepuntjes.

Buitenkant

Asus voorziet de Eee’s van een hoogglans lak. Vingerafdrukken zie je goed op de lak. Ik maak de buitenkant elke dag schoon met een zachte doek die ik bij mijn PC beeldscherm kreeg. Ik stoor me er niet aan, want alles is er zo af te poetsen.
De speakers klinken voor een netbook niet onaardig. Zoals altijd met kleine laptopspeakertjes missen ze lage tonen. Maar de hoge tonen klinken niet onaardig. Spraak is zeer goed verstaanbaar.

Op de bovenkant van de Eee Pc zaten een paar stickers geplakt met o.a. het Intel Atom en de bekende ‘Designed for Windows XP’ sticker. De twee grootste stickers aan de rechterkant waren gemakkelijk los te peuteren, maar de stickers aan de linkerkant zaten met dikke, taaie lijm vast. Als je deze stickers er af gaat halen is het aan te raden een schoonmaakmiddel te gebruiken dat de lijm oplost, maar de lak heel laat.

Als je de Eee PC voor het eerst start, zie je hoe Norton Ghost een image terugzet. Nadat dat afgerond is, start hij opnieuw op en begint met de installatie van Windows. Je word door de bekende wizard heen geloodst waar je de nodige persoonlijke informatie mag opgeven. De netbook start opnieuw op en windows XP komt in beeld.

Opslag
De 160 GB harde schijf is groot genoeg voor de gemiddelde netbook gebruiker. Het is voor velen slechts een tweede PC’tje, en dat betekent dat de grote bestanden meestal worden opgeslagen op de hoofdcomputer . Het is jammer dat Asus geen optionele SSD kan leveren. De SSD van bijvoorbeeld de Eee Pc 901 Go zou zeer geschikt zijn. De 160GB schijf is groot en snel genoeg voor de netbook. Je zou hem makkelijk mee kunnen nemen op vakantie om met de ingebouwde SD kaartlezer al je foto’s over te zetten en je netbook zo te gebruiken als imagetank. De kaartlezer ondersteund ook MMC en SDHC (High Capacity) Ik heb dit getest door mijn 8GB SDHC kaart uit mijn telefoon in de laptop te duwen. Lezen en schrijven gaat snel. Ik heb nog geen meting kunnen doen want daar heb ik de software niet voor.

Bluetooth
Ik heb een bluetooth muis aangesloten van Microsoft. Dat deed ik omdat ik op mijn hoofdcomputer ook een draadloze Microsoft muis heb, die een ruime 3 maanden mee gaat op een setje batterijen. De notebookmuis die ik heb aangeschaft is kleiner dan mijn desktopmuis, en werkt niet met AA maar met AAA batterijen. Desondanks claimt Microsoft dat de muis 3 maanden mee gaat op 2 AAA’s.

Accu
De accu van dit apparaat heeft veel waar te maken. Asus geeft namelijk op dat deze netbook zo’n 10,5 uur mee moet gaan op de batterij. Althans, met het zwaarste type batterij. Er zijn drie typen: de 3-cells accu en er zijn twee 6-cells accu’s. Bij alle webwinkels die ik gezien heb, werd bij de specificaties aangegeven dat de ‘zwaarste’ 6-cells accu meegeleverd word. De lichtere accu’s zijn blijkbaar voorbehouden aan de Asus Eee Pc 1005HA-M, die van binnen weinig lijkt op de ‘H’ versie.
Ik heb de accu nu 2 keer opgeladen. Als ik de Asus Super Hybrid Engine (te vinden op de taakbalk in het tray) op energiebesparend zet, wifi en bluetooth uit zet meld windows mij dat de resterende tijd op de accu nog 10 uur is.

Om aan de lange accuduur te komen gebruikt Asus de Super Hybrid Engine. Het programma kent 4 verschillende modi:
Super Performance Mode
High Performance Mode
Power Saving Mode
Auto Mode
Door een modus te kiezen word de processor op de bijbehorende snelheid ingesteld. Op Power Saving Mode word de Intel Atom van 1.66Ghz teruggeklokt naar 850Mhz. Zelfs in de power saving mode reageert de netbook nog redelijk. Als je aan het tekstverwerken of internetten bent zul je zelfs niets merken. Auto mode zorgt ervoor dat de processor ver teruggeschroeft word, maar zodra er wat extra processorkracht nodig is word de snelheid omhoog bijgesteld. Dit zorgt ervoor dat je snel kunt werken en toch nog energiebesparend bezig kan zijn.

Beeldscherm

Asus Splendid is een programmaatje wat Asus meelevert om de kwaliteit van het beeldscherm te verbeteren. Nu is het zo dat het glanzende scherm van de 1005HA-H al mooi is, maar door een van de instellingen te selecteren kun je dat naar wens nog verbeteren. De Splendid mode zorgt bijvoorbeeld voor levendigere kleuren en een beter contrast.
De backlight van het scherm is heel goed, het maakt gebruik van energiebesparende LED’s, wat als bij-effect heeft dat het contrast van het schermpje erg hoog is. Je kunt de backlight instellen met de functietoetsen op het toetsenbord, de software laat daarbij 15 verschillende niveaus toe. Als je niet tevreden bent met de hoeveelheid licht, kun je eeectl downloaden. Dit programmaatje is gemaakt voor eee pc’s en voegt een paar functies toe. Als je de backlight instelt met eeectl kun je nog meer licht krijgen, de winst is zelfs heel behoorlijk. ’s Avonds op de bank staat de backlight meestal op een van de laagste standen, en overdag op ongeveer driekwart. In de zon is het met de backlight vol aan prima te doen, en als je de hulp van eeectl inschakelt is het meer dan genoeg. Als ik de Eee naast mijn 24” scherm van LG zet, is duidelijk te zien dat door de LED-backlight een hoger contrast gehaald kan worden, het viel me al op dat zwart ook echt zwart is, maar naast een ander beeldscherm valt mij op dat wit ook echt wit is (met eeectl).

Geheugen upgrade

Deze netbook word geleverd met een reepje van 1GB geheugen. Upgraden naar het maximum van 2GB doe je doormiddel van het vervangen van het 1GB reepje voor een reepje van 2GB. Toen in de desktopcomputerwereld iedereen was overgestapt naar 512MB naar 1GB, en de eersten begonnen met de overstap naar 2GB, vroegen mensen zich af of het nog wel zin had om zoveel geheugen in een computer te stoppen. Wat ik me herinner uit de tests met Windows XP is: de upgrade van 512MB naar 1GB levert soms een prestatiewinst van richting de 40% op. Van 1 naar 2GB overstappen levert zo’n 2 a 3% prestatiewinst op. Ik heb voor mijzelf een 2GB reepje aangeschaft zodat ik de pagefile kan uitschakelen.

Het installeren van het geheugen is heel simpel. Je legt de netbook ondersteboven op tafel neer. Vergeet niet er iets onder te leggen, een theedoek of iets anders zachts, om te voorkomen dat er krassen op het apparaat komen. Aan de onderkant is een luikje op te maken. Het luikje zit vast met een schroefje, en als het schroefje er uit is, kan het klepje worden weggenomen. De bios herkende mijn Kingston Valueram zonder problemen. Over prestatiewinst vergeleken met de 1Gb module kan ik niets zeggen, want ik heb het geheugen samen met de laptop besteld en geïnstalleerd voordat ik de netbook voor het eerst startte.
Het valt mij alleszins mee hoeveel trials en onnodige software op de Eee staan. Er stond alleen een koppeling op het bureaublad om Norton software te installeren: het was nog niet geïnstalleerd vanuit de fabriek. Dat is wel zo handig, want zo heb je geen last van achterblijvende registersleutels als je de software verwijdert hebt. Ik heb in de eigenschappen gekeken waar de bron van de snelkoppeling zat en de map opgezocht met windows verkenner. Nadat ik de map verwijdert had en de koppeling van het bureaublad had gehaald was er geen spoor meer van te vinden.

Heb jij ook een Asus Eee PC 1005HA-H?

zeer uitgebreid review. Ik zou als minpunt ook noteren dat de optionele SSD niet mogelijk is.

en idd foto's

Verder een top review.. helder duidelijk en alle punten aangestipt
Iedere 2.5" SATA SSD kan er gewoon in.
Dat is niet waar. Ze mogen maximaal 9.5mm dik zijn.
Ik heb de 1005HA-M ook en heb in het bios de Hybernate functie geactiveerd en dat werkt perfect. Allen ik wil hem het liefst dual boot maken met Ubuntu remix om zo ook bij mijn harde externe usb schijf te komen, die in linux formaat is geformateerd, maar dat wil dus niet omdat er al 4 primaire partities zijn.
Ik den er dus over om de 2 partities die je niet ziet omdat ze waarschijnlijk gebruikt worden voor de installatie, te verwijderen met dan eerst een iso te maken van die 2 en vervolgens dan de ubuntu er op te zetten. Het is bekend dat dan de Wifi drivers apart moeten worden geinstalleerd.
Hallo Hannesie,

Ik zou graag willen weten of het je gelukt is om een dual boot te maken met Ubuntu.
Zo ja, zou je dan met mij willen delen hoe?
wat zijn dan de grote verschillen tussen de ha-h en de ha-m? omdat je zegt dat ze van binnen compleet van elkaar verschillen? de enige verschillen die ik kan zien zijn de processor n280 tegenover n270, geen bluetooth in de HA-M en de webcam van de HA-H is wat beter. of dat was het waarschijnlijk wel zo ongeveer?

in ieder geval, ik twijfel tussen de HA-M en de HA-H, maar de prijs verschilt nogal wat, en dat alles voor kleine dingetjes en wel of geen sleeve.

wat adviseren jullie?

bedankt
Je hebt wel zo'n beetje de verschillen opgenoemd.
Webcam verschil is 0.5 M --> 1,5 M resolutie. Verder is het verschil dus nog dat de M een mat scherm heeft, en de H een glossy scherm.
@_AvA_

Heb er al eentje gekocht, ik zat iets te moeilijk te denken, via energiebeheer kan je slaapstand/hibernate gewoon inschakelen en werkt dan perfect :9~

Jouw accuduur van 10 uur is nog redelijk krap, met bluetooth/wlan/webcam uit en scherm op de donkerste stand geeft hij bij mij zo'n 14 uur aan :9 . Hoeveel watt uur levert jouw accu? Die van mij 63,268 O-)

@Matthijsdv: de Ha-H heeft ook een glossy scherm, sterkere accu, 1.3 megapixel webcam en ik dacht ook nog bluetooth :Y)
Anoniem: 178447 31 augustus 2009 13:24
Heej AvA, bedankt voor de goede review. Ik had nog een vraagje, na rondspeuren op het internet noemen verschillende winkels dat het niet mogelijk is om de 1gb intern geheugen aan te passen. Dit heeft mij ertoe gezet om contact met asus op te nemen en deze lieten weten dat het niet mogelijk is om een 2gb geheugen erin te zetten. Hoe werkt dat bij jouw, heeft het tot problemen geleid of werkt het allemaal gewoon en weet die callcenter medewerker, en zijn baas waar hij het aan moest vragen, gewoon niet waar hij het over heeft (gebeurd wel vaker namelijk).

Zou graag van je horen.
Bedankt!
Ik heb recentelijk ook een 1005HA-H aangeschaft, en zelf het geheugen vervangen voor 2Gb, geen enkel probleem. Ik gok op het laatste, callcenter-medewerker was niet goed op de hoogte.
Anoniem: 314635 26 januari 2010 13:55
Mischien een domme vraag hoor, maar ondanks dat er een Intel GMA 950 videokaart in zit, valt er nog iets mee te gamen?

Natuurlijk moeten 2D games geen probleem vormen, maar werken oude 3D games van een jaar of 5 geleden wel op deze machine?

Ik ben zelf een liefhebber van World of Warcraft, maar dat kan ik neem ik aan wel vergeten op deze machine, zelfs op 800x600 en alles op de laagste stand? :9
Mijn beste, ondersteunt een EEE PC ook Wake-On-Lan?

Ik wil er een Thuis-server van maken (grote schijf er in, en WOL aan, linux er op en klaar) en dan is WOL wel zo handig.... Anders staat ie alsmaar aan, niet de bedoeling.
Zou jij me kunnen vertellen of bij jouw de slaapstand werkt?

Ik heb toevallig vanmorgen bij de Mediamarkt aan een 1005HA (zonder de extra H dus, met accu van 8.5 uur) staan te voelen omdat ik interesse heb in dit model. Maar wat mij opviel was dat er geen slaapstand mogelijk was, weet niet of dit door de losgehaalde accu komt of door iets anders. Maar ik wil wel graag slaapstand hebben }:O
Als je met slaaptstand Hybernate bedoeld, dan is het antwoord nee..
Stand by is wel gewoon mogelijk, maar zelfs de hele Eee PC uitzetten gaat nog redelijk vlot. Je hoeft in ieder geval niet meer dan een halve minuut te wachten, ondanks alle geladen tray-iconen.
De tijd die het kost om in en uit stand by te gaan is overigens ook afhankelijk van het werkgeheugen.
Laat de 1005 niet liggen vanwege de missende Hybernate modus, dan laat je echt wat moois liggen...
Je zou eens moeten opzoeken waardoor het komt dat hybernate niet werkt: als het op de 1005 niet werkt is er een grote kans dat het op andere netbooks ook niet werkt.
Laat het me weten als er iets is wat niet klopt, dan kan ik het aanpassen. Alleen een paar sterretjes geven voor mijn review is voor mij niet handig: laat weten wat je wel of niet bevalt dan zal ik het verbeteren.
Foto's komen er vanmiddag op. Ik had al foto's gemaakt bij het uitpakken, dus die komen er nog bij.

Oerigens snap ik niet waarom die reactie naar beneden gemod is, ik heb er immers om gevraagd.
Foto's zijn te vinden in mijn fotoalbum.
Anoniem: 317462 8 september 2009 20:57
hoi AvA,
ik twijfel tussen de ha-h en ha-m. ik wil de laptop ook kunnen gebruiken als ik buiten zit, en hoorde dat je dan beter een mat scherm kunt nemen, wat de ha-m wel heeft maar de ha-h niet.
verder zei jij dat de ha-h het in de zon prima doet. bedoel je dat als in wanneer je binnen zit en er valt wat zon op, of als je buiten in de zon zit? oftewel, is deze laptop geschikt om buiten in de zon mee te werken, of kan ik dan toch beter voor de ha-m gaan ivm het matte scherm?
@ nooberke: jij zegt als verschil dat de ha-h ook een glossy scherm heeft. wat is daar het voordeel van dan? want een mat scherm geeft toch minder spiegeling en lijkt mij dus juist beter?
en zit er veel verschil in hoe snel deze 2 laptops werken, of maakt dat nauwelijks uit?
ik hoop dat jullie mij kunnen helpen!