Algemene beoordeling
De Thermaltake Fanless103 CL-P0019 heb ik aangeschaft om onze Tyan S2985 met een tweetal Opterons fanloos te koelen. Nou ja, ik zeg wel fanloos, er blazen twee NEXUS 12cm fan's voor intake als outake over en tegen deze passieve koelers aan. In ieder geval bespaar ik me twee extra fan's tbv de Opteron processoren en dus minder geluid en stroom verbruik.
Installatiegemak
De installatie is zeer eenvoudig en er wordt een korte maar duidelijke handleiding bijgevoegd. De bijgeleverde beugel moet met de originele Tyan beugel worden vervangen en is een questie van 2 schroefjes. Met de bijgeleverde pasta kan de ThermalTake geplaatst worden op de Opteron processor en met een metalen beugel stevig vastgeklemd.
[img=620]IperMPRE[/img]
Koelvermogen
De koeleigenschappen zijn zeer goed te noemen, ook met de fluisterstille 12cm NEXUS Fan die er bijna tegenaan blaast bij de intake respectievelijk zuigt bij de outtake, waardoor er ook een mooie airflow ontstaat in de kast. Er worden 2 Opteron 244 gekoeld op deze wijze, bij een omgevings temparatuur van 20 graden en bij 100% processor gebruik is de temp rond de 45 graden.
Geluidsproductie
Volledig passief en dus geluidloos
Compatibiliteit
Compatibility problemen zouden kunnen zitten in de afmetingen van deze Thermaltake Fanless103. Er zou wel eens iets op het moederbord of grafische kaart in de weg kunnen ziiten zodat deze niet zou passen
[img=620]6mULvMHc[/img]
Modbaarheid
Er valt niets aan te modden, en als het zou kunnen zou ik dat zeker nier proberen.
Prijs
Vindt het zijn prijs wel waard, maar dat is mijn persoonlijke mening:
UPDATE: Oktober 2005
Deze temp is momenteel hoger door een BIOS 1.02 update van het Tyan moederbord waarbij Tyan een ander meetpunt gebruikt waardoor de temp t.o.v. van de BIOS 1.01 "realistischer" is en momenteel ligt tussen de 58 en 63 graden wederom bij 100% processor gebruik. Dat valt mij dus een beetje tegen, maar is nog net voldoende om net onder de 65 graden te blijven, al zal dat in de zomer wel eens kunnen oplopen boven de 65 a 70 graden.
Dat het tegen valt heeft natuurlijk ook te maken met de 3 langzaam en bijna geruisloos draaiende (1100RPM) NEXUS Fan's die dus minimale maar prima airflow produceren. Als ik de originele Chembro case fan's plaats zakt de temparatuur naar rond de 28 graden. De Chembro fan's draaien wel met 4700 RPM en stijgt m'n servertje nog net niet op, maar lijkt dan wel net een hovercraft.!!
[img=620]gBtYyQ0c[/img]
UPDATE: Maart 2006
BIOS Update van het Tyan moederbord naar versie 1.03 heeft tot gevolg dat de presentatie van de temparatuur weer lager is en op hetzelfde nivo als van BIOS versie 1.01. De gemiddelde temp is momenteel weer rond de 45 graden bij een processor (dual Opteron) gebruik van 100% en omgevings temp vam 21,5 graden.
De Thermaltake Fanless103 zonder goede airflow in de kast zou ik niet als enige koeler durven in te zetten om de Opterons 100% passief te koelen. Maar met een relatief stille airflow van de NEXUS fan's kan deze Thermaltake Fanless103 uitstekend bijdrage aan een stille, koele en energie zuinige opstelling.
UPDATE AUG 2007
Tja, De Thermaltake Fanless103 heeft geen bewegende delen en zal dus ook niet stuk gaan. Heb ze nog steeds in gebruik, al is de koeling op warme dagen en bij 100% processor gebruik aan de krappe kant, maar ook de relatief weinige airflow is daar debet aan. Maar ja, je wilt een still systeem of niet, al zijn er meer mogelijkheden die waarschijnlijk een beter "koelings" resultaat geven, maar kan natuurlijk niet aan de gang blijven. Tot nu toe tevreden met deze combinatie.