Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Gebruikers

- Reviews

Prijs
Specificaties 5GHz WiFi-ac + router, 4x 1Gbps switch - Bekijk alle specificaties
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Netgear R6400 Review

+1
tweakradje 26 april 2016, laatste update op 14 december 2016, 1.731 views

Netgear R6400

Ik kom van een bijna 10 jaar oude linksys wrt54 met dd-wrt 2.4sp1 en wilde iets snellers omdat er nogal wat wifi verkeer bijgekomen is in de vorm van TV smartphones en tablets. Ik zocht een performante ac wifi router voor om en nabij de 100 euro.

Pluspunten

  • prijs/prestatie
  • stabiele wifi
  • prima voor doorsnee thuisgebruik

Minpunten

  • mist wifi opties
  • forse behuizing
  • geen VPN op WAN

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Beheerbaarheid Score: 4
WLAN-bereik Score: 4
Prestaties Score: 3
Featureset Score: 4
Betrouwbaarheid Score: 4
Prijs Score: 4
Ondersteuning Score: 3
Dat is dus deze Netgear R6400 geworden, mede omdat het ook mogelijk is dd-wrt te draaien. Maar voorlopig even eerst de standaard (laatste) Netgear firmware testen. De router staat bij mij achter de ISP router (Experia V8 met uitgeschakelde Wifi) die alleen dienst doet als modem en WAN.
De eerste indruk van het apparaat en de firmware is prima. Ziet er allemaal degelijk en overzichtelijk uit. Mis op het eerste gezicht niet veel opties.

Wat me positief heeft verrast is de signaal kwaliteit en stabiliteit. Ondanks het ogenschijnlijk zwakke signaal op bijvoorbeeld mijn smartphone wifi indicator op grotere afstand is de verbinding robuust en snel. Dit komt mogelijk door de beamforming techniek in de Netgear firmware.
De 2.4 Ghz band is voor de smarthones en tablets. De 5 Ghz (vermogen op 50% ingesteld) gebruik ik voor de TV en laptops. Juiste kanalen opgezocht met een Wifi analyzer.

Na wat testen en meten ben ik tot de conclusie gekomen dat de 3 antennes toch echt precies verticaal moeten staan voor het beste bereik. Dit in tegenstelling tot de geadviseerde 45 graden voor de buitenste antennes door Netgear.
EDIT: met het dos commando netsh.exe wlan show int krijg je netjes de signaalsterkte in %. De beste antenne opstelling die ik nu heb is de rechter antenne verticaal en dan 20 graden naar achteren, de linker antenne verticaal en dan 20 graden naar links. Mss voor iedereen wel anders?

De mogelijkheid om in de router een lijst aan te leggen met sites die geblokkeerd moeten worden is welkom voor centrale adblocking op het netwerk.

De opties als USB printer en DLNA/uPnP heb ik niet getest omdat ik een Wifi printer en NAS heb.

Wat ik wel mis zijn bepaalde wifi instellingen die je toch mag verwachten zoals Wifi beacon interval. Kan deze nergens vinden.

Het is helaas niet mogelijk aan de WAN kant een extra VPN tunnel op te zetten. Wel ondersteunt de router VPN passthrough van clients.

Wat mij weerhoudt om er nu al dd-wrt firmware op te zetten is dat ik nog niet weet of die ook Beamforming ondersteunt. Of is dat een hardwarematige functie? Ik kan het nergens vinden op internet mbt deze router en dd-wrt.

Al met al een performante wifi router met doorsnee opties in de standaard firmware.

EDIT 26 april 2016:

Vandaag slecht weer en de nieuwsgierigheid naar dd-wrt jeukte enorm. Dus een backup van de Netgear firmware instellingen gemaakt en dd-wrt (2.4sp2 build 27261) van hier er op gezet. Kijk dan gaat er weer een wereld voor je open. Hieronder in het kort mijn bevindingen.

Omdat ik al vertrouwd was met de microbuild van dd-wrt 2.4sp1 was het makkelijk om alle instellingen te vinden. WL0 is 2.4 Ghz wlan adapter, WL1 is de 5 Ghz. Die laatste bleek moeilijk te configureren te zijn. Kreeg hem maar niet in beeld bij de clients. Uiteindelijk is dat wel gelukt maar het lijkt nog wat buggy.

De wireless instellingen zijn legio. De 5 Ghz wlan heeft idd ook beamforming ondersteuning. Zowel voor clients met beamforming (explicit) als clients zonder beamforming adapter (implicit).

Tip: schroef het standaard 71 mW vermogen per wlan adapter niet klakkeloos op. Het geeft meer streepjes op je wlan clients maar die kunnen niet harder terugzenden. De 5Ghz zit in radar ether. Dicht bij radar installaties heb je daar dus een probleem. De hogere 5 Ghz kanalen mogen met meer vermogen uitzenden.
Lees meer over dit soort onderwerpen een dd-wrt handleiding hier.

Het instellen van een gasten netwerk per wlan adapter is makkelijk. Klik op add virtual adapter en stel deze in (zie een van de plaatjes hieronder).

Het opstart script aangepast zodat deze een adblocking hosts file van het internet als lokale hosts file gebruikt. Hiervoor moet je DNSMasq (de linux DNS server) inschakelen als DNS server.
Het opstart script:

# wait a little after boot
sleep 20
# get adblocking hosts entries
wget -qO- http://adaway.org/hosts.txt|grep "^127.0.0.1" >> /tmp/hosts
echo 127.0.0.1 ad.360yield.com >> /tmp/hosts
# re-read hosts file
killall -HUP dnsmasq


Andere toepassingsmogelijkheden met dd-wrt

Dd-wrt ondersteunt wel een OpenVPN client naar WAN. Dit kan voor sommige gebruikers een plus zijn. Andere opties zijn DLNA, Samba/CIFS, ftp en een heuse Bittorrent (Transmission) client. Ook kan je een website hosten op de router. Voor vele diensten zal je jffs2 moeten aanzetten (file systeem in flash geheugen)
Tevens zit er een USB over IP functie in. Dit kan weer handig zijn om USB sleutels op virtuele PC's te koppelen.

Na wat dagen testen vind ik de enige bestaande dd-wrt firmware niet stabiel genoeg. Jammer dat er momenteel niet wat meer ontwikkeld wordt voor de r6400.
Ben uiteindelijk weer terug naar de Netgear firmware.
Op het dd-wrt forum kan je met name in deze thread meer lezen.

De opties met dd-wrt zijn legio en geliefd. Echter ontbeert dd-wrt een hardware NAT. Echter als je opties als QOS gebruikt (in elke firmware) zal hardware NAT uitgeschakeld worden. Niet echt bezwaarlijk dus.

Er is een vuistregel voor de maximaal haalbare snelheid met dd-wrt: max expected speed = CPU frequency / 4.5
Aangezien de R6400 op 800 Mhz draait zal je dan ongeveer op 178 Mbs uitkomen. Meer dan genoeg voorlopig.

Zou ik hem weer kopen? Nee, ik zou iets meer uitgeven voor de R7000 of Asus RT-AC68U of 66U.

ps: zag hem voor $89 dus er kan nog wel wat af in NL :)

EDIT 5-5-2016: telnet aanzetten met http://<ip router>/debug.htm

EDIT 20-6-2016: R6400 wordt nu officieel ondersteund door dd-wrt team!
KONG - http://www.desipro.de/ddwrt/K3-AC-Arm/
BrainSlayer - ftp://ftp.dd-wrt.com/beta...016-r29968/netgear-r6400/

EDIT 13-8-2016: met dd-wrt build 30370 (2016/08/10) is het helemaal in orde met de 2.4 en 5 Ghz radio's. Eindelijk een betere performance dan de standaard ASUS firmware. Perfect bruikbaar en performant. Met de huidige prijs en deze nieuwe dd-wrt wordt het een aanrader!

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Netgear R6400?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Reacties (6)

Wijzig sortering
Nieuwe dd-wrt versie van KONG build 11 juni 2016 in http://www.desipro.de/ddwrt/K3-AC-Arm/
De dd-wrt firmware voor de R6400 wordt beter.
Nog wat tips voor het configureren van dd-wrt flash:
- telnet naar de router
- login als root
- geef commando: erase nvram
- geef commando: reboot
- na reboot configureren dd-wrt:
kies EUROPE (niet Netherlands ivm bug in kanaal instellingen )
Tomato firmware. Niet getest maar loopt qua drivers achter bij dd-wrt. Niet zo uitgebreid als dd-wrt
https://advancedtomato.com/downloads/router/r6400
https://www.myopenrouter....-netgear-r6400-07-09-2016
Xwrt Vortex firmware voor de R7000 (niet getest op R6400) Minder mogelijkheden dan dd-wrt, hardware NAT ondersteuning.
http://xvtx.ru/xwrt/download.htm
Dag tweakradje,

ik wou je een PB sturen, maar dat lukte helaas niet.
Ik was opzoek naar info over de Netgear R6400; en zag dat jij deze in gebruik heb.
Ik zit met het volgende, Ik ben van plan om de standaard firmware te gebruiken, en de router ter vervanging van mijn Experiabox V8 te plaatsen.

Mijn grote vraag is... heb je hier ervaring mee? met name het doorgeven van de VLANs voor internet en IPTV?

Alvast bedankt voor je info.
Ik zit met de R6400 (dd-wrt) ook achter een Experiabox V8. Maar of de R6400 die kan vervangen heb ik me nooit in verdiept. Daarnaast bellen we ook via de Experiabox.
Neem aan dat je dan een losse VDSL modem aanschaft?
VLAN tagging en bridging wordt wel ondersteund door Netgear. p43 van manual: http://www.downloads.netg...00/R6400_UM_07Aug2015.pdf
Zou de vraag bij Netgear neerleggen.
Mvg


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*