Battlefield 1943, PS3 Review

GekooktEi
1 augustus 2009, laatste update op 3 augustus 2009, 3.385 views

Battlefield 1943, PS3

Als je denkt aan een spel met zowel vliegtuigen als tanks, en jeeps en boten, denk je al snel aan de Battlefield-serie. De serie staat bekend om de altijd origineel gebleven gameplay waarbij je meerdere vlaggen in een bepaald gebied in moet nemen. Battlefield: 1943 spel is niets anders, en neemt ons mee naar The Pacific, ofwel de Stille Oceaan. Battlefield 1943 is toch wel een tikkeltje anders dan 1942, Vietnam en 2. Battlefield: 1943 (BF1943) kost namelijk maar 13 euro en ligt in plaats van bij je lokale gameshop in de digitale schappen van de Playstation Store, Xbox Live Arcade (dat sinds kort Xbox Games on Demand heet als ik het goed heb) en later ook nog op de website van Electronic Arts, de uitgever van het spel, op de...

Pluspunten

• Het typische Battlefield-gevoel
  • Enorm goedkoop
  • Vliegtuigsturen is heel leuk

Minpunten

• Voor sommigen kan de lol er snel af zijn
  • Snipen wordt belemmerd door rode puntjes boven hoofd
  • Explosievenspam

Battlefield 1943 is toch wel een tikkeltje anders dan 1942, Vietnam en 2. Battlefield: 1943 (BF1943) kost namelijk maar 13 euro en ligt in plaats van bij je lokale gameshop in de digitale schappen van de Playstation Store, Xbox Live Arcade (dat sinds kort Xbox Games on Demand heet als ik het goed heb) en later ook nog op de website van Electronic Arts, de uitgever van het spel, op de PC. Natuurlijk heeft de lagere prijs consequenties; BF'43 heeft maar 4 maps, 2 facties, 3 klassen en een handjevol wapens en voertuigen. Ik was er, helemaal na de 30 minuten die de gratis trial iedereen biedt, echter toch zeker van dat dit spel het geld helemaal waard was. Ik behandel alle aspecten van het spel één voor één.

Graphics
Het eerste waar je bij een spel natuurlijk wat van verneemt, zijn de graphics. BF1943 loopt op een vernieuwde engine van Battlefield: Bad Company, namelijk de Frostbite-engine. De graphics van BF1943 zijn goed, niet exeptioneel maar goed. Wat bij BF: Bad Company heel nieuw was, was dat gebouwen gedeeltelijk opgeblazen konden worden. De hoeken van de muren zullen altijd blijven staan maar de muren zelf kunnen naar lieve lust in stukken geblazen worden. Dit heeft natuurlijk ook invloed op de gameplay, het maakt dekking zoeken wat lastiger, en een tank besturen stukken leuker.

Geluid
Het geluid is ook best goed. De schoten klinken realistisch, net als de andere geluidseffecten, van de klassieke *pling* waarmee het magazijn van de M1 Garand eruit schiet bij het herladen tot het luide geronk van de rupsbanden van een tank die eraan komt rijden. Het quick-menu met de ingeprogrammeerde uitroepen zoals "Enemy spotted", "Hop in", "I need repairs" en "I need a medic" is achterwege gelaten, waardoor je de stemmen minder hoort. Maar de soldaten roepen wel dingen als ze iemand vermoorden of als ze vermoord worden. Dat laatste gaat soms gepaard met een luide "Aaaaargh", wat ietwat overdreven over komt, maar ik ergerde me er niet echt aan.
Muziek is in BF1943 niet gevarieerd, er is eigenlijk alleen een hele langdurige versie van het Battlefield main theme die je hoort in het hoofdmenu en tijdens het laden. Die muziek had van mij iets opzwepender gemogen, zoals je hem hoort in de trailers, want ik werd er al snel zat van, vooral als je bedenkt dat de "leuke" stukken niet als eerste komen en je niet vaak minuten lang in het hoofdmenu zit. Echter blijft het Battlefield-thema een klassieker dus het is aardig om naar te luisteren.

Gameplay
Voor de meeste mensen gaat het uiteindelijk natuurlijk niet om het geluid of de graphics, maar om de gameplay. Om te beginnen, BF1943 stuurt als de meeste shooters. Richten en schieten met de schouderknoppen, springen met X, herladen met Vierkantje enzovoort.
De standaard gameplay van BF wordt in eer gehouden en is weinig veranderd. Er zijn op elk eiland 5 basissen die overgenomen kunnen worden door de vlag van je team naar boven te hijsen. Als één team meer vlaggen heeft dan het andere loopt het "levensbalkje" van het team met de minste vlaggen langzaam leeg. De snelheid waarin het balkje leegloopt hangt af van het aantal vlaggen dat het andere team heeft ; als de vijand 5 vlaggen heeft is je team sneller verslagen dan als jouw team er ook 2 in bezit heeft.
Er zijn 3 klassen in BF1943:
De Rifleman is uitgerust met een standaard semi-automatisch geweer, granaten, een raketwerper-toevoeging aan het geweer en een bajonet voor handgemeen.
De Soldier is eigenlijk hetzelfde als de Engineer uit vorige Battlefields, maar vervult deze keer ook de rol van Anti-Tank. Hij is uitgerust met een automatisch submachinegeweer, granaten, een bazooka en een moersleutel die zowel dient om voertuigen mee te repareren als om mensen de kop mee in te slaan.
De Scout als laatste is de Sniper uit vorige Battlefield-games, en heeft een scherpschuttersgeweer, een pistool, remote charges om vallen mee te zetten voor aankomende tanks of jeeps (of je kan ze ook op het doelwit plakken) en een mes of een mini-katana, afhangende van welk team je speelt.
Zowel de explosieven als de ammunitie van de geweren is oneindig. Je kan de geweren zo vaak herladen als je wil, maar de explosieven hebben een 'herlaadtijd' wanneer ze alle 2 of 3 op zijn. Deze is echter niet lang, wat ik jammer vind voor de balans want dit resulteert vaak in explosievenspammers, omdat in de tijd dat je al je granaten weg kan gooien, je bazooka al weer gevuld is.
Vijanden worden soms ook gemarkeerd met rode puntjes boven het hoofd. Dit is best handig bij grotere gevechten, als je snel wilt kunnen zien waar vijanden zijn, maar soms zie je ook gewoon iemand op een paar honderd meter in de bosjes zitten. Het kan dus voorkomen dat je rustig zit te snipen maar je opeens van alle kanten aangevallen wordt omdat ze een rood puntje boven je hoofd zien. Aan de andere kant is dit voor de vijand net zo, dus beide partijen hebben dezelfde handicap en snipen wordt er gewoon wat moeilijker door.
Er zit ook een ranking system in Battlefield: 1943, maar die heeft verder geen nut. Verder zijn er naast de Trophies/Achievements (die enorm makkelijk zijn gemaakt omdat er een limiet is voor downloadable games) zogenaamde Stamps en Postcards. De Stamps zijn gelijk aan de Trophies maar zijn gewoon moeilijker (Trophy = Kill one enemy with a melee attack en Stamp = Kill 10 enemies with a melee attack, bijvoorbeeld) en Postcards zijn dingen als "Get 4 kills with a .... in one match", en die kan je herhaaldelijk halen. Stamps en Postcards hebben verder ook geen nut.

Battlefield: 1943 is die schamele 13 euro dubbel en dwars waard. Het is zeker een volwaardige Battlefield-deel te noemen. Dat er maar een paar maps zijn en het dus niet heel afwisselend is, dat is gewoon het offer dat het spel heeft moeten geven om zo goedkoop te zijn. Je moet je dus niet af laten schrikken door de cijfers, want het is gewoon een heel verslavend spel.

Heb jij ook een Battlefield 1943, PS3?

Beetje zelfgemaakte plaatjes en misschien nog iets uitbreiden en je gaat naar de 4sterren. :)
Ik zal kijken of ik ooit zal proberen om daar te komen, lijkt me iig wel tof. Wat voor zelfgemaakte plaatjes zouden dat dan kunnen zijn?
Een goede review, bedankt hiervoor. Ik vind het leuk dat je een online-game hebt gereviewd, dat zou naar mijn mening wel wat meer mag op tweakers.

Je verhaal is volgens mij duidelijk, en zoals je het brengt is 13 euro inderdaad een goede prijs voor Battlefield 1943.

Wat ik wel mis zijn screenshots o.i.d. Je verteld wat over de graphics, zoals muren die je kan slopen en laat vervolgens niets zien.
Ik dacht, laat ik me de kritiek maar even aantrekken, ik heb er wat plaatjes bij gezet die bij de tekst horen :)

Hoop dat ik nu 4 sterren krijg :9
Ziet er mooi uit van mij krijg je ze ;)
Mooie review,

Maar er is eigenlijk een soort taboe om kritiek te uiten op deze spel, als je dat toch doet krijg je allemaal commentaren van "Ja tis maar een arcade game , je moet niet zo zeiken etc. "

vind toch wel jammer dat de jappen gebruik maken van een KAR sniper ( duitse wapen ) ipv hun eigen ( Arisaka ?)
Ik denk dat dat inderdaad wel één van de grootste redenen is dat er zo weinig user reviews van het spel zijn, de meningen over het spel zijn enorm uitlopend.

Over die K98; DICE heeft dat zelf nog verklaard. Dat was vanwege budgetrestricties:
quote: DICE
The IJN are using a German K98 [sniper rifle] instead of an Arisaka. This choice was made not out of ignorance but rather because of budget constraints and we could not afford to build the correct rifle. We had a German rifle and had to go with it.

[Reactie gewijzigd door GekooktEi op 23 juli 2024 12:35]

Nette review, je hebt van mij 4 sterren gekregen ;) Weet iemand of er meer maps komen? Dat is me nog wat vaagjes namelijk. Snap dat het allemaal redelijk low budget is gedaan, dus dat er simpelweg geen geld is voor meer gamecontent.
Nee, er is al één nieuwe map bijgekomen zoals je vast al weet, een op vliegtuigen gebaseerde map genaamd Coral Sea, waarbij elke speler een vliegtuig krijgt en er verder geen gevechten op land uitgevochten worden. Wel een aardige game mode, maar het wordt al snel heel eentonig jammer genoeg. En die map was ook al van tevoren ingebouwd in het spel en moest unlocked worden, maar of ze nog echt nieuwe maps aan het maken zijn weet ik niet. De meeste games tegenwoordig krijgen in ieder geval wel DLC, en daar moet je dan wslk voor betalen maar dat kan ook nooit veel geld zijn aangezien het spel zelf maar 13 euro is :) Maar aangezien het spel het bestverkopende XBLA/PSN game ooit is, heeft dat DICE vast wel aangespoord om er verder aan te werken ;)

[Reactie gewijzigd door GekooktEi op 23 juli 2024 12:35]

Leuke poging van de Battlefield serie :) een 13 euro versie met wat minder mappen en enkel een online versie toch ?
Ik ben er in ieder geval van overtuigt deze editie te kopen, een goed review dus ;)!
Ik denk dat dit gewoon een vernieuwing is van de Battlefield 1942 (daarom ook 1943!) en dit dus in een nieuw jasje gestoken à la PS3.
Ben benieuwd hoe het speelt!
Anoniem: 249710 @TheRzr1 augustus 2009 12:09
De demo is zeker aan te raden even te spelen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 249710 op 23 juli 2024 12:35]

Fijn dat je de review goed vond. En inderdaad, online-only, maar de single player modus van Battlefield is nooit meer geweest dan de multiplayer-modus met bots -- op Bad Company na dan, die had als eerste BF een echte singleplayer campaign.

Als je (of iemand anders) het met me wil spelen, mijn PSN is GekooktEi :). Zet dan even in de friend request dat je van Tweakers bent ;)
Snipen wordt juist mogelijk gemaakt door de rode puntjes boven het hoofd. Maakt het makkelijker om targets te vinden.
Ja, dat is inderdaad de andere kant van het verhaal, zit wat in. Maar het voelt toch niet helemaal eerlijk om gewoon een puntje te kunnen zien van een doelwit terwijl je die met het blote oog nooit gezien zou hebben.
Geweldig vind ik het spel, alleen wat meer maps hopelijk in de toekomst en het is een volwaardige game ;)
Erg mooie review, 4/5! Maar dit vind ik toch raar: 'De hoeken van de muren zullen altijd blijven staan maar de muren zelf kunnen naar lieve lust in stukken geblazen worden. Dit heeft natuurlijk ook invloed op de gameplay, het maakt dekking zoeken makkelijker,' Als je het mij vraagt wordt dekking zoeken toch niet gemakkelijker als alle muren zijn omvergeschoten? 8)7 Maar toch een mooie review ;)
Dank je, dat zal ik even veranderen ;)
Klein commentaar op je opmerking;
"Vijanden worden soms ook gemarkeerd met rode puntjes boven het hoofd. "

Vijanden krijgen alleen een rood puntje op hun hoofd als iemand op deze persoon gemikt heeft. Zie het als een vereenvoudigde vorm van spotten uit Battlefield 2. Zo hoef je zelf alleen te mikken en is de vijand ook zichtbaar voor je medespelers.

Je zult dus als sniper je locatie prima geheim kunnen houden. Zolang je maar weg duikt na een schot of twee.

Ik zie het dus niet als nadeel van het spel. Maar een feature.

leuke review verder.
Andere opmerkingen;
- Rankings hebben geen nut? Heeft het alleen nut als je betere wapens unlocked tijdens het ranken?
- Je zegt "het is een heel verslavend spel" en als min punt zeg je "voor sommige kan de lol er snel af zijn". Waarom kan het voor sommige snel af zijn terwijl het verslavend is?

[Reactie gewijzigd door KeesFluitman op 23 juli 2024 12:35]

"Vijanden worden soms ook gemarkeerd met rode puntjes boven het hoofd. "
Ja, je hebt hier inderdaad wel een punt, maar ik zie het toch als iets anders als simpelweg een vereenvoudiging van spotten, want er is geen bepaalde tijd waarmee iemand op een vijand moet richten, om het puntje te laten verschijnen. Dit houdt in dat als je je aim snel over een struik heen flasht, je meteen een sniper ontdekt, en ook tijdens het lopen enz richt je toch wel op meerdere plekken om dan "per ongeluk" vijanden te ontdekken. Ik had de precieze oorzaak van de puntjes echter zelf nog niet ontdekt, dus dank je dat je dat even zegt ;)
Dat was inderdaad wel een beetje mijn idee. Ik zag het als een extraatje wat spelers een beetje aan het spelen moest houden en het is ook wel leuk voor de vergelijking hoor, daar niet van, en achteraf zou ik het ook niet genoemd hebben inderdaad. Ik kreeg er op andere sites waar ik de review postte ook al commentaar op, hetzelfde over de stamps.
Dat was een beetje mijn manier om te zeggen dat de één er meer lol in zal zien dan de ander. Ik bijvoorbeeld speel het soms nog steeds, vind het een leuk spelletje voor tussendoor en vind het ook niet erg dat er maar enkele wapens en maps in zitten. De ander echter is na enkele uren al uitgekeken op die paar maps en gaat gewoon meteen weer verder met een 'echte' shooter als CoD4. Ik had het inderdaad ook niet hoeven noemen, het is gewoon pure logica dat de één er meer fun van zal hebben dan de ander.

Dank je voor je commentaar/kritiek nog.