Acer Predator G9-791-71PK Review

23 april 2016, laatste update op 23 april 2016, 601 views Rapporteer
Testpanel +3

Prachtige laptop met wat kleine missende features, zoals fan aanpassingen of keuze uit QHD/UHD scherm. De hardware die er in zit is wel erg mooi, i7-6700HQ en GTX 970M. De prijs is ook niet verkeerd voor een laptop van dit type!

Pluspunten

• Hardware, onder andere i7-6700HQ en GTX970M
  • Materiaal voelt goed aan
  • Er zijn lampjes
  • Extra fan toevoegen
  • Hoogste temperaturen zijn niet "dodelijk"
  • Ieder spel kan op minimaal 30fps gespeeld worden
  • Erg robuust en mooi gebouwd

Minpunten

• Fan speed kan niet aangepast worden
  • Materiaal laat snel vingerafdrukken achter
  • Lampjes niet aanpasbaar
  • Kan erg luid zijn
  • Erg zwaar, wat wel begrijpelijk is.

Inhoudsopgave:

In deze review gaan we kijken wat de "predator" ons te bieden heeft. We gaan ons vooral richten op software maar andere dingen komen ook nog aan bod. Ik heb nooit eerder een gaming laptop in eigen handen gehad, dus ik ben even benieuwd als jullie zijn. De prijs klinkt voor desktop personen erg hoog, maar na een beetje tweakers pricewatchen (nieuw werkwoord! :P) kwam ik er achter dat de €2000 (prijs op dit moment) een redelijke prijs is voor een dergelijk product.

De officiële specificaties van de Acer website en trailer.

Besturingssysteem
Solid State drive capaciteit 256 GB
Solid State drive interface Serieel ATA/600
Type optisch station DVD-brander
Beeldscherm
Schermformaat 43,9 cm (17,3")
Schermtype Active Matrix TFT kleuren-LCD
Lithium-ionbatterij
AC Adapter
Garantie
Garantie

Het goedkoopste model (goedkoop…?) heeft 16gb aan RAM, een i7-6700HQ, een GTX 970M met 3gb aan VRAM en een HD 1080p display. Dit alles kan je uitbreiden tot 16gb, een i7-6700HQ, een GTX 980M met 4gb VRAM en een HD 1080P. Ook zijn er verschillende versies qua hoeveelheid ROM, je hebt keuze aan een 1 of 2TB HDD en een 128 of 256GB SSD. Je zult zien in deze lijst aan specificaties dat het enige dat verandert de ROM en GPU is.

Uitgangen zijn er waarschijnlijk voor de meeste mensen ook genoeg van. Op deze laptop is zijn vier USB 3.0 geplaatst, een thunderbolt uitgang (waarmee je dus nog meer USB zou kunnen uitbreiden), een displayport uitgang, een LAN uitgang, audio uitgangen, SD kaartje en de stroom. Je kunt ook nog zodra je de laptop in handen hebt keuze maken over een DVD invoegen of een fan. Maar daar hebben we het later in deze review nog wel over. Het toetsenbord en de audio werken ook heerlijk.

Het gewicht van het laptop is, zoals de meesten van jullie wel dachten, ook heel wat, 3,95 KG en dan ook nog eens de AC-adapter.

De doos zag er erg fancy uit van de buitenkant, mooi predator logo en ook een leuke foto van de laptop zelf. Eenmaal de buitenkant opengemaakt zaten er in de doos zelf, je zult het niet geloven, drie dozen! Een van die dozen bevatte de AC-adapter, een bevatte een extra fan die je kunt omwisselen met het DVD schijfje en de laptop zelf. Eenmaal de laptop doos geopend had ik wat kleine problemen met de laptop uit het laatste omhulsel halen, maar voor de rest zag het er allemaal mooi uit!

Op het eerste gezicht zag het er erg mooi gemaakt, dat het ook is. Het is namelijk van rubberachtig iets gemaakt, wat heerlijk aanvoelt, en ook stevig lijkt. Natuurlijk zit er ook een prachtig predator logo op de top van de laptop.

De aansluiting zijn fijn geplaatst, twee USB's aan iedere zijde, audio aansluitingen aan de linkerkant met de stroom aansluiting, een DVD slot dat kan worden omgewisseld met fan en ook een sd-card slot. Aan de rechterzijde hebben we thunderbolt, DisplayPort, HDMI en LAN. Aan de achterkant zit nog een fan systeem.

Het toetsenbord zijn er mooi gemaakt uit en voelt stevig aan. De indeling is de US-International indeling met een kleine enter knop, in tegenstelling tot sommige toetsenborden.

Als je de laptop eenmaal hebt aangezet zie je prachtige ledjes aan de achterkant en achter het toetsenbord oplichten. De kleuren zijn zover ik weet niet aanpasbaar.

Bloatware
Er zitten veel leuke dingen op deze laptop, zoals een aantal van te voren geïnstalleerde programma’s, ook wel bloatware genoemd. Sommigen personen zouden dezen meteen verwijderen, anderen niet. Hierbij een lijstje wat iedere bloatware software doet:
  • Acer Care Centre: Deze software is een soort van multi-tool voor je PC. Het laat specificaties zien, checkt je batterij en opslagschijfen op hun status (als ze nog goed werken), optimaliseert opstarten, update windows, heeft een ondersteuning scherm als je hulp nodig hebt, laat je PC resetten, vernieuwen en laat back-ups maken.
  • Acer Quick Access: Kleine functies, waaronder Coolboost (fans gaan harder draaien), Dustdefender (blaast je fans schoon), Bluelight Shield (vermindert blauwe licht) en USB-opladen uitschakel om batterij te besparen.
  • PowerDVD: software om videos of DVD's af te spelen. Sommige mensen zullen dit handig vinden. Persoonlijk zou ik dit verwijderen omdat windows ook al zijn locale programma hiervoor heeft.
  • Dolby Audio: Handige software voor geluid geeks. Dit staat je toe geluidsinstelling aan te passen of de profiles te kiezen die beter geluid zouden moeten leveren voor wat je aan het doen ben.
  • Killer Network Manager Suite: Een software om met de internet settings te tweaken. Dit staat toe bepaalde programmas tot een bepaalde hoogheid internetsnelheid toe te staan en andere juist meer. Bijvoorbeeld voor de gamers, Steam hoogst toegang geven en chrome normaal, waardoor in het geval er een internet bottleneck is, steam eerder/meer toegang over het geleverde internet krijgt.
  • Predator Sense: In deze software krijg je momentopnames van je systeem te zien, dit houdt dingen in zoals cpu-frequency, temperaturen en fan speed. Ook geeft het je toegang de macro keys in te stellen en bepaalde gebieden verlichting op je toetsenbord uit te zetten.
  • XSplit Gamecaster: Handige software om spellen op te nemen. Je krijgt er een 6 maanden licentie gratis bij met een aankoop van een acer predator laptop (niet helemaal gratis dus).
Main Software
Een paar van de netgenoemde software helpen het systeem ook echt, in tegenstelling tot XSplit PowerDVD etc. Deze software ga ik in nu discussiëren, waaronder Acer Care Centre, Killer Network Manager Suite en Predator Sense.

Acer Care Centre:
Zoals ik eerder al genoemd had is dit echt een multi-tool voor je computer. Het kan een heleboel handige dingen zonder allemaal virussen van het internet te downloaden voor die ene software om je batterij te checken. Op de homepage zie je al snel een overzichtelijk menu voor alles wat mogelijk is op de software.

Wanneer je op een van de tiles drukt zie je een balk met allemaal andere opties en het menu van de optie die je had geselecteerd, in mijn geval Mijn systeem.

Ieder menu heeft zijn eigen functionaliteiten. Hierbij een lijst met precies wat alles doet:
  • Mijn systeem: Een menu met systeemeigenschappen, niet heel nodig maar kan in sommige gevallen wel handig uitkomen.
  • [li[b]]Controle:[/b] In dit menu kan je de batterij harde schijven en internet laten controleren op status, handig als een van je harde schijven niet meer goed werkt of je batterij na 10 minuten het weer opgeeft.
  • Optimaliseren: Ik neem aan dat de meeste mensen die deze review lezen wel van CCleaner hebben gehoord, in principe is dit hetzelfde maar van Acer zelf. Bevat onder andere de opties om je disk te reinigen, ongewenste bestanden verwijderen, toepassingen starten (bij het opstarten kan je toepassingen prioriteit geven) en schijfdefragmentatie.
  • Updaten: Menu om je bloatware en stuurprogramma te updaten, niks speciaals maar wel effectief.
  • Ondersteuningen: Menu met links naar FAQ en ondersteuningswebsite, ook de klantenservice kan hier worden opgezocht met een link naar het internet.
  • Herstelbeheer: In dit menu heb je de optie back-ups te maken en ze herstellen, handig toch?
Killer Network Manager Suite:
Handige software op je LAN/Wifi te configureren. Het leuke van deze laptop is dat het LAN en Wifi tegelijk kan gebruiken! Bij het Wifi moet je configureren wat je snelheid is zodat het hele systeem zich daarop aanpast. Op de home screen is het eerste een beetje puzzelen wat wat doet maar na een tijdje wordt het best overzichtelijk.

Er zit ook een leuk Prestaties menu bij dat laat zien welke software het meest internet slurpt, het download en upload gebruik aantoont en de sterkte van het wifi signaal laat zien.

Zoals eerder aangetoond kun je kiezen welke applicatie je meer toegang wilt geven, mijn voorbeeld was Chrome Normaal en Steam Hoogst voor gamers.

Predator Sense:
De Predator Sense software is waarschijnlijk de enige must-have software op deze laptop. Dit komt vooral omdat je vele van de fysieke dingen van de laptop hier kunt aanpassen, zoals macro’s en gebieden lampjes aan en uit. Ook toont deze applicatie fan-speed, temperaturen en CPU-frequentie.

Op het toetsenbord, zoals je misschien al gezien hebt, zitten vijf extra knoppen genummerde knoppen en een P knop. De P staat voor profile, je kunt hiermee dus de groep macro-knoppen kiezen die je wilt. Er zijn vijf knoppen en drie profielen, dus een totaal van 15 macro knoppen. Er zijn ook vier built-in opties om te kiezen voor de knoppen. Dat zijn: Altijd discrete video card gebruiken, plaktoetsen uitschakelen, Max. ventilatorsnelheid en Instellingen multimediamodus. De macro’s hebben ook een fijn record scherm.

Heerlijke laptop om op een plek in huis te laten staan of hem ergens een keer mee te nemen, maar om in de trein even voor werk een e-mail te lezen, vergeet dat maar. De laptop weegt 3,95kg en is 17.3" groot. Dit neem je dus niet even mee. Zo’n groot scherm wel fijn wanneer je de laptop gebruikt, niet je ogen samenknijpen om een e-mail te lezen. Voor dingen zoals LAN-Party’s, niet een bureau waar plek voor een monitor is of andere dingen is deze laptop prachtig. Persoonlijk als ik hem zou kopen zou ik wel de GTX980m erbij kopen, met een benchmark (die ik zo ga laten zien) zie je duidelijk in de resultaten dat de CPU letterlijk uit de laptop wilt springen, de gtx970m neemt zijn tijd... Als je deze laptop vooral voor goed gamen koopt en het budget hebt zou ik hem zeker kopen.

De accu gaat ook lang mee! Een paar uurtjes gamen kan gemakkelijk zonder oplader of een dag video’s kijken / word kan ook zonder veel gezeur.

Van deze laptop heb ik goeie verwachting, aangezien het goede hardware heeft. Nu nog zien als dat ook zo is!

Benchmarks:

Zoals je kan zien heeft deze laptop een firestrike score van 6638, een Heaven score van gemiddeld 33.8 en Valley 37.1. Deze tests zijn allemaal op de hoogst mogelijke benchmark gedaan die er is, dus extreme HD en FireStrike (niet 4k). Je kunt dus ieder spel op 30fps minimaal horen te spelen.

Warmte- & Geluidsproductie::

Op dit schema zie je duidelijk dat de CPU maximaal 96 Graden Celsius wordt (zonder extra fan). Na een beetje research te hebben gedaan kwam ik op de conclusie dat deze temperatuur nog doenbaar zijn. Wel onthouden dat deze temperaturen alleen staand worden als je op de maximale kracht van de computer 20 min speelt. Wat meestal niet overkomt.
De fans van de laptop waren vaak zacht. Wat wel soms overkwam is dat ze opeens veel harder gingen draaien, en het geluid was irritant zonder headset… Iets groots dat mist op deze laptop is een manier om de fan speed aan te passen. De BIOS stond dit niet toe en er was ook geen software, misschien in de toekomst een mogelijkheid de fan speed op bepaalde temperaturen aan te passen met een schema?

Beeld
Het beeld is erg groot, wat erg fijn is voor gamers. Het scherm is qua techniek mat en kan alleen worden gekocht op 1080P. Dit is een van de dingen die aangepast zou moeten worden. Ik zie persoonlijk de reden niet in om een GTX980M te kopen met een full-HD scherm… De kleuren op het scherm na een beetje kalibreren zijn ook prima voor gamen. Niet iets wat ik zou aanraden voor echte 3d art maar wel meer dan genoeg voor gamen.

Bouwkwaliteit
De laptop voelt erg stevig aan en voelt rubberachtig aan, wat ik persoonlijk veel beter vindt dan een plastic behuizing. Het enige nadeel van dit materiaal is dat er snel vingerafdrukken op zitten. Een beetje onhandig zijn de hoeken aan de zijkant onder het scherm. Die worden erg stoffig en zijn lastig schoon te maken.

Nadat ik deze prachtige review heb mogen schrijven ben ik er over een paar dingen zeker: de laptop zelf heeft van binnen prachtige hardware, de software is niet in een kwartiertje gemaakt en het materiaal is fijn om aan te voelen.

Natuurlijk (en helaas) heeft deze laptop ook nadelen, waaronder de BIOS (waar ik het verder niet in de review over gehad heb 8)7) die uit het jaar 2000 lijkt te komen en het materiaal dat vingerafdrukken achterlaat. Ook zitten er in de software nog wat kleine flaws, zoals de fan speed die niet aangepast kan worden.

Mijn uiteindelijke conclusie is dat de laptop price/performance een prima aanschaf is, en ik het ook zeker aanraad deze te kopen als je een gaming laptop zoekt!

Heb jij ook een Acer Predator G9-791-71PK?