Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Gebruikers

- Reviews

Prijs
Specificaties Multi prot. + app - Bekijk alle specificaties
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

KlikAanKlikUit ICS-2000 Review

+3
Arjenc 21 april 2016, laatste update op 2 augustus 2017, 39.929 views

KlikAanKlikUit ICS-2000 (Product gekocht)

Eindelijk is daar de aanvulling die ik zocht voor mijn Klik-Aan-Klik-Uit. Bedienen van scene's vanaf mijn afstandsbediening of APP is mijn reden van aankoop en dat werkt prima. Eenvoud (gevolg beperkt) maakt het een doelgericht voor schakelen van licht scenes met opties tot automation (rules/regels)

Pluspunten

  • Zenders ondersteuning (scenes aansturen)
  • Simpele programering
  • Uitbreiding onderweg zoals rgbw lampen
  • Simpel goedwerkende App
  • Eenvoudig te installeren
  • Scenes kunnen definieren
  • Regels kunnen maken
  • Activeren zenders & ontvangers eenvoudig

Minpunten

  • Alleen KaKu onderdelen (nu nog)
  • Beperkt in regel voorwaarden (geen AND, alleen OR)
  • Vertraging na klikken als zender trigger is
  • Netwerk nodig bij opstarten
  • Geen beheer via de PC

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Featureset Score: 3
Gebruiksgemak Score: 4
Prijs Score: 4
Kwaliteit Score: 4
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1ATdAk3UeecTeuT.png
Thuis staan we op het punt het huis verder te verbouwen en steeds meer klik-aan-klik-uit (KaKu) zit in mijn standaard oplossing voor het schakelen van licht. Met de komst van rolluiken die ook aangestuurd kunnen worden via KaKu en de mogelijkheid om scenes te maken op de ICS-2000 die vanaf een zender te bedienen zijn, is dat mijn kantelpunt om over te gaan op aanschaf.

Aanvullende redenen tot aanschaf puntsgewijs:
- Reeds al veel KaKu aanwezig
- Scenes kunnen maken
- Zenders kunnen koppelen aan de ICS-2000
- Met de zenders scenes kunnen aansturen
- Regels maken voor schakelen op basis van tijd & hoeveelheid daglicht
- Bediening via de smartphone

Ervaring
Op moment van plaatsen van de review: 2 maand ervaring.
Elke wijziging & aanvulling is na eerste plaatsing terug te vinden in het kopje 'updates'

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1AV4vF3055olOmk.png
Model: ICS-2000
Codesysteem: Automatisch
Aantal kanalen: 256
Zendbereik: Tot 30m binnenshuis, tot 70m open veld
Voeding: 5V power adapter
Afmetingen (HxBxD) HXBXD = 12.6 x 12.7 x 3.3 cm
Lichtscènes: Ja
Procentueel dimmen: Ja
Schemerfunctie: Ja

Inhoud verpakking bestaat uit:
- Octopus control station
- Voedingsadapter
- LAN-/netwerkkabel
- P1-kabel (werkt met slimme energiemeters met P1-aansluiting)
- Nederlandse gebruikershandleiding

Verder belangrijke eigenschappen
- Ondersteuning van zenders
- Opstellen van regels (triggers & acties) op basis van condities
- Capaciteit voor max 16 kamers, 200+ apparaten, 100 timers en 100 scenes
- Kopieert de signalen van de zenders
- IP camera in de App met push notificatie

Software
- Alleen via de table of telefoon (IOS en of android)
- Niet mogelijk via de pc

Wat is het verschil tussen de ICS-1000 en de ICS-2000
Dit staat heel mooi verwerkt op de webiste van KaKu onder deze link:
http://www.klikaanklikuit...ergelijk-controlstations/

Adviesprijs
Op 20 april 2016 besteld voor de advies prijs van 129 euro. De bezorging was 1 dag later op gewenst tijdstip. Later zag ik hem ook bij de Gamma liggen voor dezelfde prijs.

Op het moment van plaatsen van de review (15 juni 2016) is de ICS-2000 te vinden voor rond de 100 euro. In mijn ogen een nette prijs.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1ATdAkZ2Mt4ydd9.png
Verpakking
De verpakking qua doos aan de buitenkant is netjes, de plastic ophangsysteem om hem in het schap te hangen maakt het weer een goedkoop gevoel. Tevens de verpakking aan de binnenkant voldoet (praktisch), maar geeft niet een gevoel dat je een bijzonder product koopt. Het oogt rommelig.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1ATw7m3ZJBZkmIb.png

De Octopus Control Station
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1ATwdu2a1rutTwP.png

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1AUBsG3D7uVXD4x.png
Voordat ik hem helemaal echt in gebruik kan nemen, eerst even een korte test gedaan om te kijken of hij eenvoudig in gebruik is. Uitgangspunt is om een paar lampen te kunnen schakelen op basis van scenes over meerdere kamers verdeeld. De zenders dienen dan aangemeld te zijn van de ICS-2000 en deze schakelt dan de ontvangers. De zenders morgen niet meer direct met de ontvanger praten, de ICS-2000 komt daar volledig tussen. Zenders schakelen dan geen ontvangers meer, maar geven aan welke scene gestart moet worden.

Aansluiten en aanzetten
Om te beginnen moet je een netwerkkabel en stroom aansluiten. De Octopus Control Station zal dan beginnen met een firmware update (rond draaien van de leds). Wanneer de groene ring volledig brand is deze klaar.

Installeer de App op je smart telefoon
Uit de app-store heb ik de KlikAanKlikUit app gedownload en gestart. Bij het opstarten vraag hij om je type control-station. En vervolgens kan je een nieuw account aanmaken en verbinding maken met de ICS-2000.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1AV4vF3EdxmaP6m.png

Zorg wel dat je in hetzelfde netwerk zit, anders zul je deze melding krijgen

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1AV4vFXdbFp4Ppn.png

Kamer maken
Na registratie kan je eenvoudig kamers aanmaken. Elke kamer kan je weer voorzien van ontvangers of zenders.

Update:
Vanaf R21 is het mogelijk om een bestaande zender/ontvanger (software matig) te verplaatsen naar een andere kamer. (Een erg fijne optie, heb een voorraad kamer om dingen te testen en het is handig om deze te kunnen verhuizen).

Ontvanger aanmelden
Het aanmelden ging eenvoudig op de volgende manier:
1. Maak een apparaat in een kamer aan
2. Kies type ontvanger
3. Druk knop van de ontvanger in om aan te melden (1 sec) en kies verbinden.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1AV4vF1OUnzY1bg.png

In mijn situatie wil ik niet dat de ontvangers nog reageren op oude aangesloten zenders. Daarom wis ik alle ontvangers op de volgende manier:
1. Druk 8 seconden op de knop van de ontvanger. De ontvanger gaat knipperen en aangesloten lampen knipperen twee keer.
2. Druk 1 seconde op de knop van de ontvanger. De ontvanger gaat nu weer normaal branden (led) en de aangesloten lampen knipperen twee keer.

De ontvanger is nu leeg qua geheugen adressen van zenders.

Zender aanmelden
Een zender aanmelding ging eenvoudig op de volgende manier:
1. Maak nieuw apparaat aan in de gewenste kamer
2. Geef het een naam
3. Kies type zender
4. Kies verbinden
5. Drop op aantoets van de zender

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1AV4vF26uO1VSRy.png

Scene maken
Een scene is een verzameling van instellingen van ontvangers in een bepaalde kamer. Het aanmaken van een scene gaat eenvoudig op de volgende manier:
1. Selecteer + om een nieuwe scene aan te maken
2. Geef het een naam
3. Voeg actie of vertraging toe
4. Elke actie of vertraging is een keuze van een apparaten met gewensten instellingen

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1AV4vF2QVJ5oDHB.png

Triggers / regels maken
Er zijn twee manieren om regels aan te maken. De eenvoudige of de advanced methode. Met de eenvoudige methode kan je alleen maar kiezen uit timers.

Met de advanced methode kan je ook kiezen uit de zenders. In mijn situatie wil ik een dubbele wandschakelaar van het type AWST-8802 gebruiken om scene's aan te sturen. Het mooie van dit verhaal is, dat elke knop op de wandschakelaar gebruikt kan worden voor een scene. De oorspronkelijk UIT hoeft dus niet meer UIT te zijn. TOP !

Het aanmaken van een regels voor een wandschakelaar ging als volgt:
1. Selecteer Timer/Regels
2. Selecteer + om een nieuwe regel aan te maken
3. Geef het een naam
4. Kies een of meerdere triggers
5. Kies een of meerdere acties

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1AV4vF1x2YcdAfQ.png

Triggers kunnen ook uit meerdere trigger bestaan, echter je kan ze niet defineren als AND. Alles wordt (nu nog) gezien als OR, dit is wel een beperking van het apparaat :(. Ik hoop dat ze dit later software matig gaan updaten, dat zou wel erg wenselijk zijn !

Acties kunnen zowel uit een of meerdere scene's bestaan als losse apparaten. Tevens kan je als actie ook een vertraging toevoegen en die plaats je voor een volgende actie. De actielijst wordt gelezen van boven naar beneden.

Update 23 november 2016
[i]Vanaf firmware R18 is het mogelijk om binnen een trigger/regel ook een push berichten te versturen. Tevens kan je binnen de regels/triggers dan ook scenes selecteren en tot slot ook nog een regels/trigger aan en uit zetten. Dit geeft weer leuke nieuwe opties :)

Configuratie scherm
In de App zit ook een scherm voor de instellingen. Hier kan je heel handig ook de groene bak licht uitzetten. De status indicaties blijven wel gewoon knipperen.

Teven is hier de versie van de app & de fimrware van de ICS-2000 terug te lezen in de App. Daarnaast kan je ook zien of je verbonden bent via LAN of de cloud.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1ATvn4gP8eEXkoB.png
Het product liet zich enorm makkelijk installeren. Mijn ligging van de box gaat na de verbouwing exact naar het midden in het huis voor zowel boven als beneden verdiepingen. Daarbij verwacht ik geen last dat ontvangers en zenders het niet doen. Nu staat hij beneden en kan daarmee makkelijk naar de boven verdieping komen.

De tijd schakelingen zijn fijn, zo kan alles op bepaalde tijdstippen alles uit (vergeten licht uit te doen bij verlaten pand), of juist aan.

De tijd triggers kan je per dag van de week maar ook maand bepalen.
Daarnaast kan je ook willekeurig afwijking aangeven. Erg handig in de vakantie periode.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1AV4MlNHzWwjRib.png

Om scene's te kunnen aansturen was mijn hoofdreden van aankoop en dit werkt geheel naar wens. De App is in opbouw eenvoudig en liet zicht zonder handleiding direct gebruiken.

De inbouw dimmer die ik reeds had (type ACM-100) blijft bij het aanzetten van een scene altijd via 100% aan naar de gewensten resultaat gaan. Dit ligt denk ik niet aan de ICS-2000 maar aan de dimmer zelf. Ik had gehoopt dat het nu mogelijk was om van nul naar gewenst te gaan. Mocht de dimmer reeds in een stand staan (anders dan uit), dan gaat hij wel netjes omhoog of omlaag.

Zoals verwacht (en aangegeven) werken de oude afstandsbedieningen die niet beginnen met een A. Eigenlijk alles wat niet met een A begint kan je niet koppelen aan de ICS-2000.

De netwerkkabel is alleen nodig voor het instellen van de ICS-2000 en de bediening vanaf de telefoon. Wanneer de netwerkkabel wordt verwijderd dan werken alle aangesloten Zenders wel via de ICS-2000. In de groene ring zal een rode led gaan branden ter indicatie dat de netwerk verbinding mist.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1ATCjdt93IsSgEG.png
?HELP? De stemming sloeg helemaal om :(.

Mijn eerste indruk was geweldig, alles leek te werken met een paar beperkingen die in de toekomst te overzien zijn. Maar na het verplaatsen van de ICS-2000 op een nieuwe locatie zonder netwerkaansluiting, kon ik mijn lichten niet meer schakelen. Alle zenders gaan via de ICS-2000, maar deze geeft vervolgens niets meer door.

Het lijkt dat de regels die zijn aangemaakt, niet meer actief zijn na het uit en aan zetten van het product zonder netwerkkabel (met internet).

Nu opnieuw verplaatst en aangesloten op het netwerk. Wederom werken de zenders niet (wandschakelaars) die een scene of apparaat aansturen. De scene selectie vanaf de telefoon werkt verder prima. Maar dan moet je wel netwerk hebben.

De dimmers (als apparaat) in mijn woonkamer kan ik wel bedienen vanaf de App. De schakelaars (als apparaat) op een slaapkamer kan ik niet meer bedienen vanaf de App.

Mijn hele stemming rond een leuk/mooi product is even geheel verdwenen. Het uitschakelen van de ICS-2000 voor een 5-tal min+ heeft geen verschil in werking.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1AUBsG2o2QXRs9Z.png
De volgende dag (op een vrijdag ochtend) contact proberen te leggen met KlikAanKlikUit. De nummers staan netjes op de website, maar volgens mij zijn ze nog niet echt ingericht om telefoontjes te ontvangen. Wanneer het te druk is, dan komt er stem die verzoekt om later weer te bellen of te mailen. Daarna wordt de verbinding verbroken.

Vervolgens een mail gedicht met de uitleg over het probleem zoals ook hierboven beschreven. Deze is verzonden op vrijdagochtend (22 april 2016) rond 11:30.

Dezelfde dag (vrijdag) - geen reactie
Maandag - geen reactie
Dinsdag - geen reactie
Woensdag - geen reactie (Koningsdag)
Donderdag - geen reactie
Vrijdag - geen reactie

Week 2 geen reactie..
Week 3 geen reactie...
Week 4 geen reactie....

Update:
Op 12 mei 2016 is een reactie met excuses binnengekomen voor de verlate reactie. Hierin wordt aangegeven dat de AWST-8802 problemen kunnen hebben met het bereik en dat hier softwarematig nog naar gekeken wordt. Daarnaast is op de ICS-2000 te zien aan de status led of het signaal binnen komt (één keer blauw knipperen). Mocht een regel worden uitgevoerd, dan is dat ook te zien aan de blauwe status led (3x knipperen). Tot slot werd nog netjes aangeboden om de regels te controleren mocht het niet aan de zender liggen.


Tot op heden (15 juni 2016) heeft KaKu nog geen contact met mij opgenomen.
Update: De mail van 12 mei heb ik niet (of over het hoofd) gezien in mijn inbox. De ongewenst&verwijderde mappen waren reeds opgeschoond. Dit is aan het licht gekomen doordat ik gisteren een nieuwe klacht & vraag had verzonden over het wegvallen van een zender na de update van 6 juni 2016. Met een response tijd van 1 dag kwam er een nette mail retour om vervolgens een aantal keren vandaag via de email contact te hebben. Dit verloopt lekker vlot en duidelijk. De niet werkende AWST-8802 kan ik retour sturen en zal daar een nieuwe voor ontvangen. (nette service)

Samenvatting van mail uitwisseling:
- de eerste die rapporteerde dat een ontvanger (dimmer) is weggevallen na update van 6 juni
- op de vraag roadmap, niet beschikbaar.
- op de vraag logfiles uitlezen, alleen foutcodes via de app.
- op de vraag inlog functie aanwezig op ssh of http(s), niet beschikbaar
- op de vraag uitlezen foutcodes, status indicatie gaan via de leds op de ICS-2000.


Ondersteuning KaKu valt wel onder een min-puntje.
Ondersteuning KaKu valt weer onder een positief-puntje na de snelle response (binnen 1 dag). Volgens de website streven ze na een response tijd van maximaal 3 dagen.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1AUBsG2HgHC8YBy.png
Een dag later (zonder bericht van KaKu af te wachten) opnieuw gekeken naar het product en extra zenders & ontvangers aangesloten op het systeem. Echter, het probleem van 'niet werkende regels' was niet reproduceerbaar.

Wel werd me duidelijk dat het in elk geval niet in de regels zat.

De zender van beneden heb ik uiteindelijk vervangen en deze blijft ook na opnieuw aansluiten problemen houden. Mijn vermoeden zit het hem meer in de zender dan in de ICS-2000 omdat ik het niet kan reproduceren. Een hele lijst met testen opgezet en uitgevoerd, maar geen van de handelingen gaf hetzelfde ongewenste resultaat.

Wat me wel blijft opvallen is dat de ICS-2000 wel blijft werken met de regels als het systeem eenmaal opgestart was met netwerkkabel en deze later verwijderd wordt. Maar bij het opstarten zonder netwerkkabel, werken de regels niet.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1C9z2mL5RYdr958.png
Pushberichten (zonder bewaking ALSET-2000) - Update
Vanaf de nieuwe firmware versie R18 zal het mogelijk zijn om pushberichten te maken binnen een regel/trigger. De meldingen komen dan binnen op het device waar de app op is geïnstalleerd.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C9zJW2zJ50gnRi.png

P1-poort (Update)
Vanaf 5 december 2016 is er functionaliteit aanwezig om de P1-poort uit te lezen (Vanaf firmware versie R18). Het laat de actuele verbruik van gas, water en licht laten zien inclusief meterstanden. Er wordt geen onafhankelijk meting gedaan tussen opbrengeten van zonnepanelen en het huidige verbruik. De weergave is altijd een som van beiden (opbrengst + verbruik).

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C9zw32uE2zdSS9.png

Vanaf R21 is de versie van de slimme meter DSMR (Dutch Smart Meter Requirements) in te stellen. De opties zijn nu automatisch, of DSMR 2.2 welke handmatig gekozen kan worden.

Smart Home 433/868 MHz
De range van SmartHome zou steeds verder worden uitgebreid. De bestaande klik-aan-klik-uit modules behoren gewoon te werken.

Zigbee HA/LL
Zelf nog geen ervaring mee. Vanaf R21 is het mogelijk om ook Zigbee RGB lampen e.d. aan te sturen. Zie voor de complete lijst die ondersteund wordt www.trust.com/zigbee.

Z1 Control station
Vanaf R21 is er ondersteuning voor Z1 Control Station. Zelf geen ervaring mee.

Alarmsysteem ALSET-2000 (cm ICS-2000)
Update: Vanaf mei 2016 is de software voor ondersteuning van alarmsysteem toegevoegd. .

Zelf heb ik hier geen ervaring mee omdat deze niet op de planning staan om aan te schaffen. Hieronder de bevindingen van 'Braintox' welke ik met je mag delen:

- Max 6 melder aan te sluiten op de ICS-2000 (terwijl stand-alone 16 kan)

UpdateIn de nieuwe firmware R18 dat er aan zit te komen is ondersteuning voor 9 melders.

- Een alarmmelding wordt slechts eenmaal als pushmelding gemeld en is nergens in de app terug te vinden in een logfile. Er wordt ook niet gemeld welke alarmmelder het alarm heeft veroorzaakt. Dit soort aspecten zijn heel handig om op te nemen in de app

- Regelmatig is het contact met 1 of meerdere melders verbroken. Dit kan alleen opgelost worden door het alarm achtereenvolgens uit- en daarna weer in te schakelen. Ik check elke dag helaas een aantal keer de status van de melders om te zien of alles nog goed functioneert. Het verbreken van het contact heeft daarbij niks te maken met de afstand tussen de melder en de ICS-2000, want sommige melders bevinden zich op dezelfde verdieping op een afstand van ongeveer 3 meter van de module;

- Een heel kwalijk punt is het absurde batterijenverbruik van de sirene en de melders. Binnen een periode van 1 tot 2 maanden moet ik alle batterijen weer vervangen (gebruikte voorheen Duracell Ultra, maar ben nu overgestapt op Duracell Industrial batterijen). Laatst heb ik echter even gebruik moeten maken van longlife Philips batterijen en deze gingen maar 3 weken mee...weird !! Dit probleem heb ik 2 maanden geleden gemeld bij KAKU, en zij zijn er achter gekomen dat de ICS-2000 te vaak de status van de sensoren test. Een oplossing voor het probleem is echter nog niet gerealiseerd;

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1ATdAktrDDf5Ay0.png
Hieronder volgt een lijst met producten die ik gebruik met aanvullende informatie over het gebruik. Daaronder een lijst met producten die ik verwacht te gaan gebruiken en zal later (als de tijd daar is) een update op de review plaatsvinden.

De volgende KaKu producten zijn reeds in gebruik
- AWST-8800 Wandschakelaar. Werkt prima. Alleen aangesloten op de ICS-2000 met als gevolg een korte vertraging (acceptabel).
- AWST-8802 Wandschakelaar dubbel. Werkt prima. Alleen aangesloten op de ICS-2000 met als gevolg een korte vertraging (acceptabel).
- AC-300 Dimmer. Werkt prima voor halogeen of gloeilamp. (vaceert uit)
- ACM-100 Dimmer. Werkt prima voor halogeen, gloeilamp, dimbare filament led, dimbare led.
- ACD-200 Dimmer. Werkt prima voor halogeen, gloeilamp, dimbare filament led, dimbare led.
- ACM-300 Dimmer, Werkt prima voor halogeen, gloeilamp, dimbare filament led, dimbare led.
- AWMD-250 Mini Dimmer, werkt prima voor halogeen, gloeilamp, dimbare filament led, dimbare led.
- ACM-1000 Schakelaar - Werk prima. Max 1000W.
- ASUN-606 (zonwering schakelaar, 230V of 12/24V schakelen)
- ACM-LV10 Sturing van 0-10V voor bijvoorbeeld een LED driver. Werkt prima.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1ATdAkR6S3HRbsI.png
Ja & Nee. Het product voldoet aan mijn verwachtingen en is qua installatie & bediening is eenvoudig. Alle zenders en ontvangers wat ik reeds in gebruik heb genomen is ook van KaKu en werken direct (op het ene niet reproduceerbaar issue na).

Het ontbreken van de AND functie in de regels en het ontbreken van PUSH functies sturen, vind ik wel vervelend dingetje.

De ontvangers zijn allemaal 1 weg types. Er is geen terugkoppeling of bijvoorbeeld een apparaat al aan of uit staat. Dit had wel een mooie toevoeging geweest in het product, maar daar is de prijs dan ook naar.

Misschien dat het nog komt, want op de dozen van de schakelaar staat een duidelijke 1-way logo :)

Verder is er geen website interface of logfiles beschikbaar, alles loopt via de app van de telefoon of tablet. De werking daarvan is eenvoudig en werkt allemaal mooi snel.

Alleen de versie van de App is uit te lezen, maar die van de firmware niet.
Update: Vanaf V3.0.4.1 is nu ook de firmware uit te lezen

Voordelen:
- scenes bedienen via de afstandsbediening
- regels opstellen (eenvoudige vorm)
- bediening vanaf de App
- eenvoudige installatie
- eenvoudig in gebruik (gebruiksvriendelijk / gemak)
- pushberichten (in nieuwe firmware R18 verwacht)

Nadelen:
- de programmering van regels is beperkt. Geen AND functie, alleen OR functie beschikbaar.
- Geen pushberichten kunnen instellen (Gefixed in firmware versie R18)
- Voornamelijk gericht op KaKu. Wil je meer dan alleen licht schakelen en feedback hebben van de huidige standen van de schakelaars, moet je (voor nu) een andere oplossing zoeken. (misschien toekomst muziek voor KaKu?)
- Geen andere input ondersteuning voor detectie of je thuis bent op en triggers te maken op basis als bijvoorbeeld je telefoon gaat.

Conclusie:
Het apparaat kan standaard al veel en is eenvoudig in gebruik. Er zijn nog wel een paar beperkingen die ik graag zou zien en volgens mij ook software matig aangeleverd kunnen worden. Voor deze prijs en gezien dat hij net gereleased is, is het een leuk ding.

Ik hoop dat hij na wat uitbreidingen in de software hij later van de status 'leuk' naar 'serieus' gaat.

Mijn wensen lijst voor uitbreiding zou zijn:
- AND fucties ondersteuning
- log files kunnen lezen
- zender & ontvanger ID's kunnen uitlezen
- zender & ontvangers op basis van ID's kunnen toevoegen (stel de zender zit weggewerkt achter een plaat, bij verlies - lees verbinding verloren gegaan - zou ik de ontvangen op ID weer actief willen maken)
- backup van de database (laatste update van begin juni 2016 heeft een dimmer zicht ontkoppeld van de ICS-2000)
- restore van de database
- meerder gebruikers met toewijzing van functionaliteit
- dimfunctie binnen een bestaande scene kunnen aanpassen. (nu moet de huidige ontvanger worden verwijderd en een nieuwe worden toegevoegd)
- Een werkende ICS-2000 na opstarten zonder netwerk aansluiting
- Beheer ook vanaf de PC mogelijk maken

Veel zaken zijn software gerelateerd. Als ze de komende tijd hier nog veel liefde een aandacht aan weten te geven kan het een zeer leuk apparaatje worden.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1ATdAkmkitDd8es.png
Mocht je aanvullingen of suggesties hebben om de review te verbeteren dan hoor ik dat graag. Alle updates die gedaan worden zullen hieronder ook benoemd worden.

Update van de app naar V3.0.4.1 - 6 juni 2016
- firmware kunnen uitlezen
- dim standen in de app worden onthouden
- tijdzonde en locatie bepaling in de instellingen

22 juni 2016 - Review aanpassing
- Update op klantenservice ervaring.
- Correctie in tekst aanpassing in het wensenlijstje (Stond OR, moest AND zijn)

Update van de app naar V3.0.4.3 - 5 juli 2016
- Bugfix voor zomertijd

Update van de app naar V3.0.4.5 - 21 juli 2016
- Uitbreiding op beveiligingssysteem om ook regels te triggeren
- Optie om regels aan of uit te zetten (werkt handig)
- Automatisch inlog op de app van de telefoon (werkt handig)
- Bugfix voor gps locatie oude iphones

Update van de app naar V3.0.5.3 - 18 augustus 2016
- Ondersteuning voor IP Camera (IPCAM-2000)
- Verbeterde stabiliteit
- Firmware blijft op versie R17

Update informatie over de te verwachten firmware R18 icm nieuw app - 23 november 2016
- De nieuwe firmware R18 is nog niet gereleased, maar hier alvast wat je kan verwachten verwerkt in de review.
- (R18) pushberichten,
- (R18) P1-poort ondersteuningn
- (R18) een toename in aantal melders voor ALSET-2000 van 6 naar 9.
- (R18) binnen een trigger/regel ook een scene te selecteren en een regel/tirggen aan of uit te zetten.

Verder tekstueel een aantal kleine verbeteringen en een aantal titel afbeeldingen verwijderd om plaats te maken voor nieuwe foto's. Nieuwe screenshots van de push berichten en P1 poort ondersteuning :).

Update op review (1 december 2016)
- toevoeging in specificaties en min punten dat de software alleen draait vanaf een telefoon of tablet. Geen software op de PC of iets over http(s).

Update op firmware & App (6 december 2016)
Gisteren is de nieuwe firmware (R18) met bij behorende app update (3.0.6.2 (Build 3081) IOS of 3.3.0 (Build 169) Android).

ICS-2000 release notes:
- Energiegegevens van Slimme Meter (via P1 aansluiting)
- Zelf instelbare push notificaties in Regels
- Uitbreiding beveiligingssysteem tot 18 sensoren (9 contact + 9 beweging)
- Scenes en Regels kunnen andere regels in- en uitschakelen
- Scenes kunnen nu ook andere scenes starten
- Ondersteuning voor de AYCT-202 afstandsbediening
- Nieuwe iconen in de menu balk
- Andere kleine fixes

- iOS: Fix voor sporadische crash op Instellingen tabblad
- iOS: Fix voor het toetsenbord dat in de weg zat bij het hernoemen van apparaten, scenes en regels

- Android: Optimalisaties voor Android 7

ICS-2000 Firmware release notes:
- Fix voor sporadische rode LED van ICS-2000
- Fix voor sporadische disconnect iconen bij sensoren van beveiligingssysteem
- Fix voor combineren van timers met andere triggers in regels

Tekst aangepast in de review met betrekking tot deze update :)

Update op firmware & App (27 juli 2017)
Gisteren heb ik de nieuwe firmware (R21) met bij behorende app update (3.0.7.1 (Build 3111) IOS of 3.4.0 (Build 186) Android) voorbij zien komen op mijn telefoon.

Belangrijkste aanpassingen zijn:
- Ondersteuning voor de Z1 control station
- Ondersteuning voor ZigBee lampen (zie compatibiliteit op trust.com/zigbee)
- Ondersteuning voor buiten wandschakelaars (AGST-8800 en AGST-8802)
- Ondersteuning voor slimme meters met DSMR 2.2 (in instellingen)
- Je kunt nu zien op welke dagen een timer actief is
- Je kunt nu de status van regels verversen
- Geïntegreerd wachtwoord vergeten formulier
- Nieuwe informatieve teksten bij scenes, regels en beveiliging
- Verbeterde listen-before-talk, resulteert in sneller schakelen van 433 MHz bij veel omgevingsstoring
- Fix voor slimme meter (energie grafieken waren soms niet zichtbaar)

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een KlikAanKlikUit ICS-2000?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (106)

Wijzig sortering
In hoeverre klopt de 30 meter bereik? Gaat het signaal door beton heen bijvoorbeeld?
Het bereik blijft een lastig ding.

Het signaal gaat prima door een betonvloer van 12 cm.
Het signaal gaat ook door 2x een betonvloer van 12 cm, maar daar heb ik wel het idee dat het wel eens hapert. Dat laatste kan ik nog niet uitsluiten, of het nu aan de zender en of batterij ligt.

Over een paar weken verhuis ik de ICS-2000 precies naar het midden van het huis. In theorie zou er dan nergens meer vertraging in mogen zitten. Maar ook daar heb ik nog wel mijn bedenkingen over zo door de tijd heen. Zelfs vanuit de app is de aansturing soms vertraagt. (lees: echt soms). Het zou me niets verbazen dat de gebruiker afhankelijk is van zijn netwerk verbinding met zijn ICS-2000 naar KAKU toe...

Aangezien ik alles op basis van scenes doe, ben ik helemaal afhankelijk van de ICS-2000 geworden voor het schakelen van licht. Of dit een verstandig is, moet de tijd leren. Als de verbouwing meer en meer klaar is, hoop ik mijn review hier nog eens verder op uit te bereiden.

groet,
Arjen !
Bedankt! Ik wil graag mijn KaKu lampen bedienen vauit de Logitech Hub app. Dan heb ik namelijk alles in app (IR, Hue, 443Mhz). Nu heb ik inmiddels best wat Kaku spul (5 ontvangers, 3 drie zenders) verspreid over twee verdiepingen. Qua bereik verwacht ik dan weinig problemen en de scenes zal ik niet gebruiken. Nu alleen nog even verifieren dat logitech dat ding ook kan aansturen.
Als het bereik wat lastig is en het soms hapert, kun je misschien het signaal voor de zekerheid een 2de keer programmeren.

Bij het oude systeem kon je ook een 2de keer een "aan" signaal sturen (gebeurde verder niets, als het eerste singaal toch bereikt had)...

Mooier is als het in 1x werkt (dat snap ik)... maar sommige situaties zijn niet altijd te overzien.

[Reactie gewijzigd door jayjay_seal op 1 december 2016 21:07]

Mooie review. Ik vind het spijtig dat KaKu niet voor HomeKit ondersteuning heeft gezorgd. Nu heb je wéér een app, en ik heb er al zo veel.

Met een onlangs verstuurde e-mail met dit verzoek aan KaKu blijkt dat ze het ook nog niet helemaal begrijpen: ze denken dat overal (!) een chip van Apple in moet, terwijl een oplossing als Hue voldoende is: een bridge met chip die vervolgens met de schakelaar communiceerd.
Dank je.

Ik snap wat je bedoeld met de diverse apps. Uit voorgaande reviews van de ICS-1000 heb ik gelezen dat ze een API ondersteuning hadden, dat zou voor dit device ook wel leuk zijn geweest. Dan kan je alles zelf in de hand houden of iets kiezen wat alles ondersteund.

Volgens mij staat Zigbee als eerste op het programma om aan te kunnen sturen. Geen idee of HomeKit op de lijst staat. Mocht je het weten, wil je me dan update ? Dan wil ik het hier graag vermelden in de review.

Thanks,
Arjen !
Snap ik. Als ik meer weet zal ik het melden. Andersom, als je behoefte hebt aan HomeKit is het misschien ook slim om KaKu even te mailen met dit verzoek. Mailen kan hier: info@klikaanklikuit.nl.
Overigens, ga ik langzaamaan over op een ander systeem waar HomeKit wel in is geintegreerd. Heb nu een app voor WeMo, Nest en Hue + de afstandsbediening van KaKu.
Prachtige review, hou ons a.u.b. op de hoogte van Uw test.. :)
Zelf twijfel ik nog een beetje om hem te kopen.
Dank je wel.

Mijn plan is wel om de komende updates die uitkomen als firmware & app te monitoren en deze gegevens hier verder te delen. Ik hoop dat ze de ontwikkeling niet snel stil zullen gaan zetten want het kan echt wel een serieus ding worden.
Mooi review! Erg fraai dat je de review frequent bijwerkt met nieuwe ervaringen. Ik ben voornamelijk geïnteresseerd wanneer eventueel Philips Hue lampen aangestuurd kunnen worden via het Zigbee protocol.
Dank je wel.

Tot op heden is er nog geen ondersteuning voor het Zigbee. Via de klantenservice laten ze niets los over mogelijke aanvullingen die gaan komen en wanneer (roadmap niet aanwezig voor publiek). Het is wachten op de volgende updates, want het kan best een heel leuk product worden door de eenvoud.
Eens! Ik twijfel om deze zender aan te schaffen, naar zou dan ook graag gelijk mijn hue kampen willen kunnen schakelen/dimmen/van kleur licht aten veranderen. Ik begrijp dat hiervoor dus nog (steeds) geen update voor is? Anders dan dat, wel een mooi ding om mijn huidige simpele knoppenzendertje te vervangen...
Bedankt voor de mooie review. Ik ga 'm zeker aanschaffen voor m'n nieuw te bouwen woning, voor licht, stopcontacten en zonwering.
Ik ben benieuwd hoe het product zich verder ontwikkeld de komende maanden.
Wat ik nog mis is de mogelijkheid om een bestaande hotelschakeling te kunnen uitbreiden met een ontvanger.
Graag gedaan, hoop dat het je gaat bevallen.

Tot op heden lijkt er elke maand een update te komen en zal dat proberen te blijven updaten in de review.
Mooie review! Heb er zelf 1 aangeschaft. Hopen dat de verbetering/uitbreidingen snel doorgaan!

Iemand ervaring met de ics2000 en Somfy zonwering (de draadloze RTS motors)?

Wil deze aanschaffen maar wil t graag ook via de app kunnen bedienen.
Ik heb mijn Somfy zonnescherm AB wel uitgeprobeerd maar niet weekend gekregen op de 2000. Het protocol is anders, mijn Pi met 433mhz ontvanger kon het protocol ook niet identificeren. Zou wel mooi zijn als het werkte...
Is inderdaad mooi spul,

zit nu op versie R17, app 3.1.1 (android)

Helpdesk was even op vakantie geloof ik, nu snelle reactie.
Vandaag is net een nieuwe update van de app uitgekomen. Voor de iphone is het 3.0.5.3 (build 3061) .

Gezien de versie nummers, lijkt android er een andere variant op na te houden. Ik heb nog geen overzicht of dit synchroon met elkaar loopt of dat een van de platvormen voor of achter loopt.

We zitten in elk geval wel op dezelfde firmware versie :)
Ipad zit nog op build 3059, geloof dat het 3.0.4.5 is
Vrij kansloos om Zigbee te adverteren als future feature... Is hier al iets over bekend?
Nee, daar is nog niets over bekend.

Ik heb contact gehad met de helpdesk maar die konden of wouden niets los laten over de roadmap. Tot nu toe zit er een regelmaat in de update releases, die zal ik nog wel een tijdje monitoren en verwerken in de review.
top, dan houd ik deze in de gaten! Ik ben nu bezig met raspberry pi er voor in te richten met domoticz, nep kaku van de action en een receiver/transmitter setje van 3,- van Ali. Maar dit is een veel nettere oplossing.
handig deze review zal het apparaat in de gaten houden


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*