Toshiba Satellite S50-B-15Q Review

cinisi
20 april 2016, laatste update op 20 april 2016, 309 views

Toshiba Satellite S50-B-15Q

Gunstige prijs/kwaliteit wat betreft geleverde hardware. Bouwkwaliteit laat echter te wensen over bij een product in deze prijsklasse.

Pluspunten

• 16gb RAM
  • Hybrid-HDD
  • Prijs/kwaliteit

Minpunten

• Toetsenbord
  • Schermreflectie
  • Enkel HDMI-out

Dit is een van mijn eerste reviews op Tweakers. Ik heb mijn best gedaan er een duidelijk verhaal van te maken, maar als iemand tips en/of kritiek heeft op mijn review, comment dan of stuur mij een berichtje!

Eerste indruk

Gekocht als werklaptop. De eerste indruk die ik kreeg bij deze Toshiba laptop is dat het een mooi vormgegeven product is, met een boel hardware voor een redelijke prijs. De afwerking lijkt mooi, echter zodra je het product in handen hebt merk je dat er toch wat is bespaard op stevige materialen. Zo voelt het scherm bij openklappen wat fragiel aan, en voelt het geheel toch vrij plastic aan.

Hardware

Intern
Ik ga niet te veel in op de hardware die Toshiba biedt in dit model. Belangrijk voor mij was de 16gb RAM en een voldoende sterke processor. De ingewanden van de laptop, daar is niet op bezuinigd.
Extern (behuizing)
Waar op bespaard is zijn de onderdelen waarmee je als gebruiker letterlijk in aanraking komt. De behuizing is goedkoop te noemen voor een laptop van rond de 1000 euro.
Extern (toetsenbord)
Het meest problematische onderdeel van (deze) Toshiba is het toetsenbord. Ik heb nog nooit eerder problemen gehad met laptop toetsenborden, maar deze Toshiba heeft het wel heel bont gemaakt. Mijn spatietoets heeft een connector precies in het midden van de toets. Aangezien ik met 10 vingers typ druk ik meestal de toets aan een van de zijkanten in. Dit werd door de Toshiba niet geregistreerd. Na wat zoekwerk op het net bleek dit vaker het geval bij Toshiba laptops. Om erge frustratie te voorkomen heb ik mbv een tutorial deze spatietoets zelf aangepast om hem beter te laten reageren op mijn toetsaanslag. Dit is niet iets dat ik verwachtte bij een laptop in deze prijsklasse. Dit is zelfs niet iets dat ik zou verwachten bij een laptop van maar 400 euro.
Extern (scherm)
Het beeldscherm van de Toshiba is prima. Er zit een gloss overheen waardoor het vrij veel reflecteert in lichte ruimtes. Dit is echter bij veel laptops zo (volgens mij zijn er nog steeds meer laptops met een glossy scherm dan met een mat scherm), en ik moet zeggen dat wanneer je geen last hebt van reflecties, het scherm echt heel mooi is en fijn leest.
Aansluitingen
Het is niet echt een aansluiting, maar ik heb wat problemen gehad met mijn WiFi connector. Ik heb op sommige draadloze verbindingen niet kunnen aansluiten, waar mijn collega's dit wel konden.
Een minpunt vind ik dat er alleen een HDMI-out zit op deze laptop. Ik heb thuis meerdere schermen staan en sloot normaliter een HDMI- en een DVI of VGA monitor aan op mijn laptops. Luxe probleem, en had ik van tevoren kunnen weten. Maargoed, niet echt op gelet bij aanschaf.

Software

Windows
Toshiba heeft helaas net als veel concurrenten de neiging om veel eigen software mee te leveren met hun laptops. Een van de eerste acties die ik heb gedaan was het volledig wipen van de harddrive, en Windows 7 hier opnieuw op installeren.
Ik heb na installatie de upgrade naar Windows 10 gedaan om nog te profiteren van de kosteloze upgrade. Dit heeft mij verder geen compatibility problemen opgeleverd.
Ubuntu
Naast Windows heb ik Ubuntu 14.04 in dual-boot op deze Toshiba gezet. Ook dit draait zonder enig probleem. Ik ben nog geen compatibility issues tegengekomen. Ik gebruik Ubuntu slechts sporadisch, maar so far so good.
Games
Ik heb in het verleden veel gegamed, maar zoals ik al eerder in deze review meldde is dit mijn werklaptop. Wel heb ik een LAN-party gehad vanuit mijn werk, waarin ik de spellen CounterStrik 1.6 (jawel, 1.6) en Flatout heb gedraaid. Zonder enig probleem natuurlijk. Maar dat was met mijn laptop van 10 jaar geleden ook ;)

Overall

Overall is dit een prima werklaptop. Toshiba biedt veel hardware voor je geld. Denk er wel aan dat de mooie prijs/kwaliteitverhouding eigenlijk alleen op de interne hardware geldt. Qua behuizing en interface met de gebruiker lijkt het wat behelpen.

Requests

Mocht iemand graag willen weten of specifieke software goed draait op deze laptop, zij het onder Windows of onder Ubuntu, reageer dan op deze review met je request. Ik ben bereid e.e.a. voor mensen uit te voeren als ze twijfelen over deze laptop.

Heb jij ook een Toshiba Satellite S50-B-15Q?

Anoniem: 128416 20 augustus 2016 00:07
Werkt Hibernate bij deze in Ubuntu? Ik overweeg deze aan te schaffen, maar Hibernate in Ubuntu is voor mij een deal-breaker namelijk.. Wel raar van dat toetsenbord, heb je het nu naar tevredenheid kunnen oplossen? Met 10 vingers typen en spatie exact in het midden moeten raken is inderdaad niet erg realistisch.