Aanschaf
Nadat mijn audio-uit van mijn laptop het had begeven, ging ik op zoek naar vervanging. Omdat ik student ben heb ik een tight budget en zo veel was 'audio out' voor mijn laptop me niet waard, ik kan mijn meeste muziek wel via mijn mobieltje op een speakerset aansluiten. Echter wilde ik ook graag voor weinig Xbox 360 spelen met een koptelefoon op. Toen ik de directe audio feed uit de xbox aansloot op mijn koptelefoon was het geluid veel te zacht om echt bruikbaar te zijn. Toen viel mijn oog op deze spotgoedkope oplossing,
met S/PDIF in & out! Ik was gelijk verkocht.
Bouwkwaliteit
De 'geluidskaart' voelt stevig aan, hoewel het vederlicht is. Echter, als je een van de knoppen gebruikt die op het apparaat aanwezig zijn, klinkt het geluid dat dit maakt het heel hol en plastic. Ik had geen aluminium chassis verwacht natuurlijk

maar dit had naar mijn idee vrij simpel voorkomen kunnen worden. Nu fungeert het hele kastje als klankkast. De audio in- en uit-gangen hebben een tight fit, je audiokabels zitten goed vast, die van de S/PDIF heb ik nog niet getest. Over de S/PDIF gesproken, de S/PDIF-out lekt licht. Dit heb ik nog nooit gezien in een dergelijk apparaat en is slordig, maar omdat je het uit kan zetten via de meegeleverde software hoeft het niet te storen en het is zo weinig licht dat ik me er nooit aan geërgerd heb.
Uiterlijk
Voor iets van 18 euro is het de mooiste geluidskaart die ik heb gehad. De voor en achterkant, samen met een streep bovenop zijn van pianolakzwart plastic. De rest is mat zilver plastic. Verder zitten bovenop nog 2 blauwe leds. De 2e hiervan maakt duidelijk of de microfoon gemute is,
maar wat de 1e aangeeft is mij echt een raadsel. Zoals Marco12 in zijn reactie duidelijk maakt geeft het lampje aan of het wordt gebruikt door een programma, of het geluid uitzend of niet is niet van belang. Kan voor sommigen handig zijn maar hij ligt tegenwoordig bij mij onder een kast dus ik zie hem het liefst zo min mogelijk.
Featureset
Deze kaart beschikt over bijzonder veel aansluitmogelijkheden. Mijn hoofddoel was mijn Xbox 360 Audio versterken via deze kaart. Dit doe ik nu met de standaard audio kabel, maar zou ook kunnen met de optical S/PDIF. Dit lukte met de sweex zonder ook maar 1 ding in te stellen. De line in stond standaard op 'monitor' en dus speelde de Xbox audio door mn koptelefoon. Voor de rest gebruik ik hem eigenlijk alleen om muziek te luisteren van mijn laptop, iets wat ook prima gaat met deze kaart. Ook skypen en ingame voice (alleen getest met steam-games maar zou me verbazen als bij andere spellen een ander resultaat behaald wordt) gaat goed.
De software die er bij zit werkt prima. Er zijn veel aanpassingsmogelijkheden voor een 5(7).1 set, zoals locatie correctie en de grootte van je kamer . Er zijn ook een hoop equalizer pre-sets maar ze voelen een beetje overdreven aan. Hier maar ik liever via een ander programma gebruik van. De Virtuele 7.1 doet geen wonderen, maar ik kan nu met Team-Fortress 2 wèl onderscheid maken tussen voor of achter me, hoewel geluidsrichting van voor
veel duidelijker is. Toch, nu kan ik weten of die voetstappen achter of voor mij zijn (met mijn koptelefoon op) en dat kan het verschil zijn tussen leven en dood

*EDIT* 27-02-10
Sindskort draai ik Windows 7 en ook daar werkte het apparaat (en de meegeleverde software) prima op.
Installatie
De bijgeleverde cd bevat alle drivers. Na een simpel installatie menu te hebben doorlopen was het apparaat geïnstalleerd. Hier zit ook een Sweex audiocontrol centre programma bij. De opties hiervan lijken redelijk uitgebreid, maar ik heb hier maar enkele momenten naar gekeken. Als ik de geluidskaart unplug komt alle audio weer via mn laptop speakers en neemt windows volume control de zaak weer over. Sommige programma moeten herstart worden om het geluid weer via de gewenste output te laten gaan.
Audiokwaliteit
De audiokwaliteit is prima, voor de niet-audiofiel zelfs goed te noemen denk ik. Voor een externe geluidskaart had ik minder ruis verwacht, omdat het dan verder is van al die stoor elementen in je pc/laptop. De ruis is echter praktisch hetzelfde als een normale (on-board) audiokaart. Mijn muziek klinkt er prima door en de Xbox ook.
Ik heb onlangs direct kunnen vergelijken met een Realtek HD onboard audio chip en was blij verrast dat het geluid uit deze externe geluidskaart meer diepte had. De bassen klonken beter maar het was niet dat er ineens bass was op plekken waar dit niet zou horen te zijn. De mid- en high-range waren ongeveer vergelijkbaar.
Processor-belasting
Na een test voor processor belasting ben ik tot de conclusie gekomen dat dit apparaat ongeveer 2 % meer processor-vermogen gebruikt bij het spelen van een mp3 in VLC Mediaplayer. Met dit apparaat aangesloten en muziek over de Front Out was mijn processor-belasting rond de 4%. Zonder dit apparaat en met geluid over interne speakers was de processor belasting gemiddeld 2%. Dat leek mij niet verkeerd. Dit is getest op een Intel Core 2 Duo T7100 @ 1.80 GHz.
Door de belachelijk lage prijs van dit apparaat is de prijs/kwaliteit verhouding echt super. Hij doet wat ik wil, voor weinig, zonder lelijk te zijn en zonder dat het moeilijk is. Daarnaast is het USB, en hoewel dat qua prestaties niet heel gunstig is, is het wel heel praktisch.
P.S.
Zoals John aankaart is dit een Sweex product, welke niet bekend staan om hun kwaliteit. Daarom zal ik, zodra het apparaat kuren begint te vertonen, deze review direct updaten.
*EDIT*
Onder Windows 7 werkt deze geluidskaart ook prima, ik hoefde niet eens de installatie CD te gebruiken. 6 maanden probleem vrij gebruik.
*EDIT 2* 27-02-10
Als je last hebt van het lekkende S/PDIF licht kun je dit uitschakelen in het programma dat sweex meelevert.
*EDIT 3* 05-06-14 (zo oud al deze review!)
Volgens een reactie van " Die Bruine " werkt speaker fill niet onder Windows 8.1 . Als je 6 kanalen kan geven dan speelt hij ze ook alle 6 af, maar heb je een stereo source dan krijg je dus alleen audio uit je 2 front speakers.
*EDIT 4* 11-05-15
Afgelopen weekend is deze geluidskaart met mijn jas meegestolen in Nunspeet! Hij heeft een week hiervoor nog werkend aan een systeem gehangen. Hiermee komt er helaas een einde aan de durabilitytest :-) .