Inleiding
Dit product is nu in mijn bezit van vlak voor Kerstmis. Omdat ik van oordeel ben dat je een toestel niet genoeg kan testen door er een weekje mee te 'spelen', schrijf ik deze review nu pas. Mijn vorige mp3 speler was een Creative Zen V Plus. Deze viel me geweldig mee, maar bood helaas niet genoeg plaats voor mijn steeds groter wordende muziekcollectie. Ik heb vele reviews gelezen en na lang wikken en wegen voor de Ipod Nano 4th generation 16gb gekozen. Hij kwam steeds als beste uit de bus als het om gebruiksvriendelijkheid en degelijkheid ging. Dit was voor mij de doorslaggevende factor.
Specificaties:
-Dockconnector
-3.5-mm stereo- koptelefoonaansluiting
audio:
-Frequentiebereik: 20 Hz tot 20.000 Hz
-Ondersteunde geluidsstructuren: AAC (16 tot 320 Kbps), Protected AAC (van iTunes Store), MP3 (16 tot 320 Kbps), MP3 VBR, Audible (2, 3 en 4), Apple Lossless, AIFF en WAV
video:
H.264-video tot 1,5 Mbps, 640 x 480 pixels, 30 beelden per sec., H.264 Baseline Profile Low-Complexity met AAC-LC-audio tot 160 Kbps, 48 kHz, stereogeluid in .m4v-, .mp4- en .mov-bestanden; H.264-video tot 2,5 Mbps, 640 x 480 pixels, 30 beelden per sec., Baseline Profile tot niveau 3.0 met AAC-LC-audio tot 160 Kbps, 48 kHz, stereogeluid in .m4v-, .mp4- en .mov-bestanden; MPEG-4-video tot 2,5 Mbps, 640 x 480 pixels, 30 beelden per sec., Simple Profile met AAC-LC-audio tot 160 Kbps, 48 kHz, stereogeluid in .m4v-, .mp4- en .mov-bestanden
batterij:
-Muziek: tot 24 uur bij volledig opgeladen batterij
-Video: tot 4 uur bij volledig opgeladen batterij
-Snellaadtijd: circa 1,5 uur (80% van capaciteit)
-Volledige laadtijd: circa 3 uur
Featureset (voldoende)
De ipod komt in een erg kleine doorzichtige verpakking. Deze bevat:
-de ipod(duh)
-witte ipod oortjes
-witte datatransferkabel
-erg beknopte snelstarthandleiding
-sticker in de vorm van het Apple logo
-dockconnector
Al bij al vind ik dit maar zeer magertjes. Ik begrijp dat Apple de verpakking zo klein mogelijk wil houden, maar ze hadden toch minstens een fatsoenlijke handleiding erbij kunnen voegen. Overigens is er geen mogelijkheid om iets op te nemen. Radio is niet aanwezig, maar kan wel toegevoegd worden door een extern apparaatje. Een klein minpuntje vind ik het feit dat het geheugen niet uitbreidbaar is. Voor mij vormt het geen echt probleem. Dit zou namelijk afbreuk gedaan hebben aan het design, en je koopt een Apple product toch oa. voor het design. Er is overigens een 3.5mm ingang, en een ingang voor met een pc te connecten of op een dock te zetten. That's it.
Dat is alles wat er in het onderstaande doosje zit
Shiny!
Beeldkwaliteit(zeer goed)
Het schermpje van dit apparaat meet 2 inch en heeft een resolutie van 240x320. Het is ook van uitzonderlijke kwaliteit. Als je de achtergrondverlichting voluit zet, heb je een werkelijk prachtig beeld. Dit verkort misschien de batterijduur, maar ik vind het de moeite waard. Zeker als je netjes alle hoezen bij je muziek heb gevoegd en coverflow gebruikt, ziet het er gelikt uit. Normaal gezien kijk ik geen films op het apparaatje, maar ik heb er toch een film opgezet 'om het eens te proberen' en dat is me goed bevallen, maar wordt toch vermoeiend naar het einde van een film toe. De resolutie is er hoog genoeg voor en 2 inch is nét genoeg. Het scherm blijft duidelijk onder alle omstandigheden, zelfs in de volle zon. Het is gemaakt van gebogen glas, wat erg mooi is voor het design, maar niet ten goede komt voor de duurzaam heid van het product. Als je de ipod op z'n voorkant legt, en je wiebelt er mee, komen er namelijk extreem gemakkelijk krassen op het scherm. Een hoesje of screenprotector kopen is dus de boodschap.
Het prachtige coverflow
Geluidskwaliteit(voldoende)
In vergelijking met mijn oude mp3-speler is de geluidskwaliteit hetzelfde gebleven. Deze is niet uitstekend, maar allesbehalve slecht. Alle nummers van mijn muziekcollectie zijn mp3-tjes @ 320kbps, en ism. met Bose In Ears of een Grado SR80i blijft de kwaliteit optimaal, ook met het volume volledig open. Het toestel geeft ook genoeg vermogen om de voorgenoemde koptelefoon aan te drijven zonder mini-amp. Het volume kan je tot een bepaald niveau beperken en dat niveau dan met een wachtwoord beveiligen. De ipod gaat hard genoeg, maar zeker niet harde als m'n Creative Speler of gsm(Nokia 5310). Ondertussen heb ik er een Fiio E5 aan gekoppeld, wat perfect functioneert. Als je niet beter weet kan de ipod een full size hoofdtelefoon gewoon aansturen, maar als je zo'n mini-versterkertje hebt weet je pas wat je mist. Het geeft net die extra punch aan je muziek.
Het duidelijke en mooie afspeelmenu (blokjesvorming komt door de foto)
Bouwkwaliteit en afwerking:(zeer goed)
Over de afwerking kan ik kort zijn: de perfectie nabij. Werkelijk alles ziet erg goed en degelijk uit. De speler heeft ook al enkele vallen van +/- 1meter hoogte overleeft zonder problemen. Weliswaar met hoesje, maar toch. Buiten het clickwheel dat overigens perfect functioneert bestaat de ipod volledig uit gebogen glas en metaal. Het clickwheel was een kleine aanpassing, maar na enkele dagen kon ik er al zeer precies mee werken. Ik heb er ook nog nooit problemen mee gehad. Klein minpuntje: (zoals hierboven beschreven) als je de ipod op zijn voorkant legt, komen er zeer makkelijk krassen op het schermpje, hier hadden ze misschien aan kunnen denken bij het ontwerpen. Vandaar gewoon goed bij beoordeling ipv zeer goed. Maar voor de rest zeer sterk en degelijk product. Edit: Het apparaat is nu meer dan een jaar in mijn bezit, ik heb het dagelijks gebruikt, en ben er nog steeds erg tevreden van. Er is geen krasje, barstje of blutsje te bespeuren, (mede door het gebruik van een hoesje, maar toch..) Daarom heb ik bouwkwaliteit en afwerking veranderd van 'goed' naar 'zeer goed'
De onderkant met line-out en 3.5mm out
De bovenkant met clickwheel-lock knopje
Het is een appel ipod, mocht je nog twijfelen
Ergonomie:(zeer goed)
De ipod wordt bedient met het alom bekend clickwheel. Dit gaat vlot en er is slechts een korte periode nodig eer je het gewoon bent. De bediening klopt gewoon als een bus. Alles staat op een zeer logische plaats en het menu is ten alle tijden duidelijk en overzichtelijk. Zoals altijd is er toch 1 minpuntje: je moet de ipod uit je zak halen en naar 'huidig nummer' gaan om het volume te wijzigen. Makkelijker zou zijn om een paar extra knopjes toe te voegen, maar dit is dan weer niet goed voor het design...Het afspeelmenu is ook duidelijk en geeft de albumhoes weer(mits toegevoegd). De speler wordt ook niet trager als je in een ander menu zit terwijl er een nummer afgespeeld wordt, m'n oude Creative had hier wel last van.
Duidelijk hoofdmenu
Uitbreidbaarheid en veelzijdigheid(goed)
Aan de speler zelf is niet zoveel uit te breiden. Het geheugen kan je niet vergroten, baterij kan je niet vervangen. Eigenlijk kun je dit wel, maar dan vervalt je garantie. Waarom geef ik het apparaat toch een 'goed'? Wel, het doet perfect wat ervan wordt verwacht, geeft perfect foto's weer, geeft ondanks het kleine schermpje ook zeer goed films weer. Spelletjes kun je vinden in de Itunes Store, en waarvoor hij eigenlijk dient, muziek afspelen, doet hij als de beste. Er is geen uitbreiding nodig. Omdat de ipod zowat het gadget van de eeuw is, gooien ze je bij wijze van spreken dood met accessoires.
Mobiliteit en accuduur:(goed)
In principe kan de ipod 24u non-stop muziek afspelen. In realiteit komt dit neer op 18-20u. Er zijn mp3's met langere accuduur te vinden, maar desalniettemin vind ik 18-20u zeer redelijk voor een dergelijk plat toestel. Volgens de specificaties heeft hij ook genoeg kracht voor 4u aan video weer te geven, ook hier wordt dit 2.30u tot 3u. Over mobili
tiet teit

valt niet veel te zeggen, hij is zeer licht en dun, past makkelijk in een broek-borstzak en is dus mobiel. Edit: na een jaar verbruik werkt de batterij nog steeds zoals in het begin, er is geen merkbaar verschil tussen accuduur nu en een jaar geleden. En zo hoort het ook!
Prijs:(goed)
Ik heb hem 7 maanden geleden voor €189 gekocht. De prijs is nog niet spectaculair gezakt, en ik verwacht ook niet dat dit zal gebeuren. €189 is natuurlijk geen koopje, maar je koopt een er degelijk en goed functionerend product voor. Ik vind het product z'n geld zeker waard, maar als je een beperkt budget hebt, kan dit misschien een probleem vormen. Edit: Met de release van de vijde generatie nano's is de prijs gezakt, je kan er nu voor 140€ eentje halen, voor die prijs is het een echte aanrader, want ik gebruik het apparaatje nog steeds dagelijks en ondervindt nog altijd geen enkel probleem...
Synchronisatie
Dit is geen 'officieel' kopje, maar ik vind de synchronisatie toch geen onbelangrijke factor bij de aankoop van een mp3-speler. Zoals iedereen weet, werkt de ipod met itunes, een programma zoals windows media player. Voor velen is dit een rede om geen ipod te kopen. Ik vind dit programma echter zeer geslaagd, het doet wat je ervan verwacht en heeft een voor mij erg geslaagde interface. De itunes store werkt ook zeer gemakkelijk en heeft ook een mooie interface. Ik heb wel enkele vastlopers gehad met m'n ipod, nadat ik hem heb geconnect met de pc. Dit komt waarschijnlijk door de combinatie van itunes-vista.
Wat ik wel jammer vind, is dat je niet gewoon de muziek kunt selecteren die je erop wilt zetten. Ofwel moet je alle muziek van je itunes bibliotheek erop zetten, ofwel afspeellijsten maken en deze dan selecteren. Makkelijker zou zijn om per album of artiest te kunnen selecteren. Met de release van itunes 9, is de interface lichtjes aangepast, maar het belangrijkste is toch wel dat je nu per artiest kan synchroniseren, ook de achtergrond van je bibliotheek is wit in de plaats van grijzig geworden.
duidelijke interface
Conclusie:
Zeer mooi toestelletje, doet wat je ervan verwacht met net dat ietsje meer, ik raad hem aan iedereen ten zeerste aan als je een mooi, goed functionerend toestel zoekt
-foto's volgen later, het is te donker om nog mooie plaatjes te schieten
-het is m'n eerste review, so don't shoot me
Changelog
Edit 1: foto's toegevoegd, enkele spelfouten verwijderd
(sorry voor lq phone pics, maar de batterij van m'n fototoestel weigert dienst)
Edit 2: ietwat fatsoenlijke foto's toegevoegd
Edit 3: nog een paar foto's toegevoegd, wat is hij toch mooi!
Edit 4: kopje synchronisatie uitgebreid en foto's van itunes toegevoegd
Edit 5: prijs, synchronisatie en geluidskwaliteit aangepast
Edit 6: bouwkwaliteit en afwerking + mobiliteit en accuduur geupdated + algemene indruk aangepast naar zeer goed