Ben al een tijdje lezer maar toen ik een review zocht van de Intel SSD-x25 Extreme (x25-e) was deze er niet. Hier is hij dan.
Reden van aanschaf.
Er zijn twee types x25 van intel. Een m serie en een e serie. De e serie is stukken duurder maar heeft paar voordelen. Er is in de e serie slc geheugen gebruikt terwijl de m serie mlc geheugen gebruikt en dat maakt de e serie sneller en gaat langer mee. Zie hiervoor deze link:
Ik wou echt de snelste en koos daarom de extreme versie. Omdat geld toch een beetje een rol speelt koos ik de 32 gigabyte versie.
Installatie.
De schijf wordt geleverd in een klein kartonnen doosje, het is goed zoeken of je wel het product hebt gekregen die je besteld hebt. Er staat nergens op de doos dat het om de x25-e gaat. Er zijn vele nummers en codes en 1 daarvan is de belangrijkste: SSDSA2SH032G1. Hier moeten we via google achterkomen dat het inderdaad om de x25-extreme gaat. Toen ik de doos open had, nog een verassing: ook op de schijf een hoop codes maar nergens dat het een x25-e is. De website van Intel heeft nog maar weinig informatie over de schijf die snel te vinden is. Als je bij
www.intel.com de products lijst bekijkt staan daar geen schijven tussen.
De installatie is erg makkelijk omdat de aansluitingen standaard zijn zoals iedere sata schijf uit mijn collectie en als 2e schijf hoeft de pc niet eens uit.
Praktijk en benchmarks.
Ik heb getest of de schijf werkte door hem als 2e schijf te installeren en daarna meteen hem als systeemschijf ingesteld met de stekkers van de andere schijven eruit. XP installeren is 13 minuten compleet! Oei dat is snel. Opstarten van xp duurt 32 seconden. Helaas kreeg ik een vastloper toen ik mijn sata drivers wou installeren die op mijn moederbord CD rom stonden. Even een benchmark gedraaid met hd tune (afbeelding 1 links).
Je ziet dat er vrij vaak een blauwe streep te zien is. Ik denk dat mijn moederbord (asus striker extreme) langzamer is dan de schijf. De schijf is zeer snel, ook in vergelijking met mijn WD raptor van 74 mb. Deze is niet sneller dan 70 mb per seconde gemiddeld en heeft 13 msec seektime.
Mijn werk heeft Office 2003 en installeren was binnen een minuut klaar. Openen van applicaties gaat zo snel dat het lijkt alsof ze nog in de cache zitten. Ik speel call of duty 4 en deze heb ik geïnstalleerd plus de update 1.7. Het laden van het spel gaat supersnel en het laden van een nieuwe map is 1 seconde!
Ik heb ook Vista geinstalleerd maar helaas is Vista met de service packs 18 gigabyte en heb ik te weinig over voor de andere dingen die ik er nog bij wil zetten.Onder vista werkt alles goed.
De eerste benchmark die ik deed was langzaam (figuur 2) maar het lijkt erop dat Vista iets op de achtergrond aan het doen is. Als ik Vista opstart met de sdd als 2e schijf is de benchmark prima. De benchmark onder vista is wel 6% langzamer dan xp. Figuur 3.
Mijn dank gaat uit naar de eerste reageerders, deze hebben paar zwakke dingen van de review gemeld. Met deze aanpassing heb ik hopelijk de review beter gemaakt. Het is ook dan mijn eerste review.
Update:
Na een paar maanden heb ik de SSD in een ander moederbord en is nog sneller zelfs en merk niets van de achteruitgang in snelheid. HD tune geeft een afname van 2 mb per seconde. 217 ipv 219.