Sony A DSLR-A200K + DT 18-70mm Zwart Review

Treedo
18 mei 2010, laatste update op 18 mei 2010, 5.274 views

Sony A DSLR-A200K + DT 18-70mm Zwart

Inleiding. Na een tijdje jaloers te hebben gekeken naar de Canon 400D van een vriend van me, wilde ik ook wel zo’n mooie spiegelreflexcamera. Ik had ook veel plezier met het fotograferen, anders dan bij de compact camera van mijn vader. Maar om nou meteen een dure fotocamera aan te schaffen, daar was ik nog een beetje sceptisch over, omdat ik bang was dat ik hem te weinig zou gebruiken. Maar na een jaar te hebben getwijfeld en het GoT fotografieforum te hebben bestudeerd kon ik het niet laten om toch maar opzoek te gaan naar een betaalbare DSLR. Ik kwam al snel op de Sony a200 uit of een tweedehands Canon 400D. De Sony was ongeveer even duur als de tweedehands Canon, en bij de Canon kon ik ook nog eens lenzen lenen van twee...

Pluspunten

• Prijs/kwaliteit
  • Beeldkwaliteit
  • Houd lekker vast

Minpunten

• Kitlens

Inleiding.

Na een tijdje jaloers te hebben gekeken naar de Canon 400D van een vriend van me, wilde ik ook wel zo’n mooie spiegelreflexcamera. Ik had ook veel plezier met het fotograferen, anders dan bij de compact camera van mijn vader. Maar om nou meteen een dure fotocamera aan te schaffen, daar was ik nog een beetje sceptisch over, omdat ik bang was dat ik hem te weinig zou gebruiken. Maar na een jaar te hebben getwijfeld en het GoT fotografieforum te hebben bestudeerd kon ik het niet laten om toch maar opzoek te gaan naar een betaalbare DSLR. Ik kwam al snel op de Sony a200 uit of een tweedehands Canon 400D. De Sony was ongeveer even duur als de tweedehands Canon, en bij de Canon kon ik ook nog eens lenzen lenen van twee vrienden van me. Maar al gauw kwam ik er achter dat mijn vader nog oude Minolta MF lenzen had liggen die ik eenvoudig met een adapter op mijn Sony kon monteren en een nieuwe camera is natuurlijk ook wel fijner dan een gebruikte. Ook waren de recensies van de Sony erg positief, vooral vanwege de uistekende prijs/kwaliteit verhouding. Dit alles bij elkaar heeft mij doen besluiten om voor de Sony te gaan.

Specificaties.

• CCD-sensor voor 10,2 effectieve megapixels plus geoptimaliseerde BIONZ-processor voor een betere beeldkwaliteit, minder ruis en een betere bediening
• Hoge gevoeligheid tot ISO3200 met ruisonderdrukking (met hoge ISO-waarde) voor het maken van opnamen bij weinig licht en zonder flitser
• De optimaliseringsfunctie uit de D-serie past de helderheid en het contrast aan, zodat de opnamen goed worden belicht
• Verbeterde Super SteadyShot-beeldstabilisatie gaat bij alle lenzen met α-bevestiging
• Groot 2,7-inch Clear Photo LCD-scherm met gebruiksvriendelijke functies en een indicatie voor de levensduur van de batterij in percentages
• Verbeterde 9-punts AF-kruissensor met EyeStart-activering voor een snelle en nauwkeurige scherpstelling
• Continu opnamen maken met 3 beelden per seconde (modus JPEG Fine (fijn), afhankelijk van de capaciteit van de geheugenkaart)
• Met de krachtige InfoLITHIUM-batterij kunt u tot wel 750 opnamen maken tussen de oplaadbeurten van de batterij door (CIPA-meting)
• Tweevoudig antistofsysteem beschermt de sensor tijdens het verwisselen van de lenzen

Eerste indruk.

Toen ik al het geld binnen had heb ik de camera besteld via internet. Hij kwam binnen in een grote doos en ik kon mijn enthousiasme moeilijk verbergen. In de doos zat:
• De Sony a200
• De 18-70mm f/3,5-5,6 kitlens
• Een shoulderstrap
• Een NP-FM500H accu
• Een BC-VM10 accu lader
• Een zoekerkapje
• De schouderband
• USB- en videokabel
• Installatie CD voor bepaalde programma’s die ik nog niet gebruikt heb

Na eerst de batterij 3 uur lang opgeladen te hebben kwam het moment suprême: het eerste keer aanzetten van de camera, dit liep iets minder soepel dan gehoopt. De lens werd namelijk in eerste instantie niet herkend, ik raakte hierdoor bijna in paniek. Maar blijkbaar maakte de contactjes in de lens niet goed genoeg contact met de body. Na een beetje duwen zat alles op zijn plek en kon ik beginnen met foto’s maken. Het eerste wat opvalt is de grootte van de camera die groter is dan ik dacht. Maar daar was ik wel blij mee, want dat geeft een stuk betere houvast. Het menu is makkelijk te bedienen en er is genoeg in te stellen voor de beginnende fotograaf.
Ergonomie
Ik zei hierboven al dat de grootte van de camera voor een goede houvast zorgt. De knopjes zitten ook op plekken waar ze makkelijk te vinden zijn. De besturing van de camera is logisch en komt overeen met de meeste DSLR’s. Met het wieltje boven de sluiterknop stel je de sluitertijd in en als je de AEV knop indrukt kan je met het wieltje de diafragma veranderen. Verder zit boven op het toestel 2 knoppen om de ISO en de drive modes aan te passen. Voor flits, witbalans, lichtmeting, autofocus, autofocus gebied en de D-RangeOptimizer moet je wel een menu induiken en daarvoor zitten geen sneltoetsen op de camera zelf. Op de grote draaiknop links bovenop het toestel zitten de standaard modes zoals diafragma aanpassen(A), sluitertijd aanpassen(S), Sluitertijd en diafragma aanpassen(P), Manual mode(M), en natuurlijk autostand voor bijvoorbeeld nachtfotografie en dergelijke. Hier heb alleen tot nu toe bijna geen gebruik van gemaakt want ik schiet bijna alles in Manual.

Snelheid.

Op de snelheid van de camera is niks af te rekenen. Hij is natuurlijk niet super flitsend snel maar dat mag je ook niet verwachten voor het geld wat je ervoor betaald. Maar hij is ook niet zo langzaam dat je je eraan gaat irriteren. De autofocus reageert accuraat en snel, hij is soms net te langzaam bijvoorbeeld bij een wegvliegende vogel, maar zoals ik al eerder zei: voor het geld is hij gewoon fantastisch. Maar ook menu’s openen en foto’s bekijken gaat lekker snel, dus je hoeft geen secondes te wachten voordat een menu of foto geladen is.

Bouwkwaliteit.

De bouwkwaliteit is heel degelijk: het heeft een stevige plastic body en is spatvrij maar niet waterbestendig. De knopjes voelen solide aan en klikken niet, wat voor mij altijd een goedkoop gevoel geeft. De knoppen reageren precies zoals je verwacht. Over de bouwkwaliteit van de kitlens ben ik wat minder te spreken, die is toch wel heel erg plastic maar hij voelt ook weer niet zo aan dat hij in mijn handen uit elkaar dondert. Al met al ben ik zeer tevreden met de bouwkwaliteit.
Batterijduur.
Sony zegt zelf dat je 750 foto’s kan maken op 1 acculading, dit is natuurlijk onder ideale omstandigheden. Maar 500 foto’s maken gaat makkelijk, ook met terugkijken op de LCD display. Dat vind ik een heel redelijke batterijduur. Wat ook heel fijn is, is dat de accu een infolithium accu is, want daarmee kan ik in procenten zien hoever de accu nog vol zit, wat toch wat fijner is dan 5 streepjes die aangeven hoe lang je nog hebt tot je accu het begeeft.

Beedkwaliteit.

Hier gaat het natuurlijk uiteindelijk allemaal om, hoe is de beeldkwaliteit van de camera. Over de beeldkwaliteit ben ik erg te spreken, de kleuren zijn helder, de platen zijn scherp en er is weinig ruis tot iso 400. De ruis begint echt te storen vanaf iso 800, iso 3200 is eigenlijk niet bruikbaar. Ik vind deze functie dan ook overbodig.

Beeldstabilisatie.

Een erg handige functie in de camera is de ingebouwde beeldstabilisatie. Waar merken als Canon en Nikon de beeldstabilisatie in de lens hebben zitten heeft Sony die in de body zitten. Dat houd in dat elke lens die je gebruikt beeldstabilisatie hebben, dat is dus erg handig met de oude lenzen van mijn vader. Dit zorgt er namelijk voor dat ik 2 à 3 stops langer kan belichten zonder bewogen beelden dan zonder beeldstabilisatie. Er worden natuurlijk alleen je eigen bewegingen weg gefilterd en niet de bewegingen aan de ander kant van de lens.

De kitlens.

Bij deze camera zit ook een kitlens, dit is de Sony DT 18-70 f/3,5-5,6. Deze lens is erg plastic maar dat heb ik al uitgelegd bij het kopje: bouwkwaliteit. De optische kwaliteiten zijn aardig en het bereik is handig. Maar de lens mist toch scherpte en heeft volledig ingezoomd last van chromatic aberration. Maar de lens kost los ongeveer 80 euro, dat is natuurlijk een bedrag van niks. Ik vind dan ook als je het budget hebt, dat je dan beter meteen een goede vervanger voor de kitlens kan kopen. Maar als je daar geen geld voor over hebt is deze lens een redelijke lens waar je toch veel plezier van gaat hebben.

Conclusie.

De sony a200 is een heerlijke camera met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. De camera houdt lekker vast, heeft een overzichtelijk menu waar genoeg in te stellen is, maakt mooie platen alleen bij hogere iso waardes ontstaat er toch wel wat ruis. Alleen is de kitlens van wat mindere kwaliteit. Al met al ben heel erg blij dat ik deze camera gekocht heb.

Edit:

Een jaar later

Inmiddels heb ik deze camera meer dan een jaar in mijn bezit. Ik kan dan nu ook wat meer vertellen over de duurzaamheid. Deze kan ik op dit moment alleen maar erg goed noemen. Ik heb namelijk sinds mijn aankoop nog geen mankement kunnen vinden ook na de paar regenbuitje die hij over zich heen heeft gekregen.

Ik heb sinds de review ook een aantal nieuwe accessoires gekocht namelijk de minolta 70-210 f/4 telelens en de sony HVL-36AM deze aankopen hebben mijn ervaring met de camera alleen maar verbeterd. Ook merk ik nog niet dat de camera mij tegenwerkt als het gaat om instellingen. Ik ben al met al nog steeds heel erg blij met mijn Sony a200

Voor voorbeeld foto's ga dan naar mijn Flickr

Heb jij ook een Sony A DSLR-A200K + DT 18-70mm Zwart?

Mooie review! Zelf ben ik ook erg tevreden met mijn A300, die kwalitatief gelijk is aan de A200.

@Chinofreak: overweeg de A450 (is men op T.net niet lyrisch over, maar ik mis het filmen niet) of de A500, beide prachtcamera's!
Anoniem: 72938 29 juli 2009 21:59
Mooie review. Ben ook een tevreden gebruiker.
De foto's op Flickr. heeft u die met deze camera gemaakt?

Ik overweeg namelijk ook over om een spiegel reflex camera te halen ipv van compact camera
Ja al die foto's zijn met deze camera gemaakt.
Goede review Treedo, ik heb zelf deze camera ook. Ben zelf ook erg tevreden.

De macro foto's die je hebt gemaakt zijn erg mooi! Met welke lens heb je die gemaakt?
Zelf ben ik ook een grote liefhebber van macrofotografie.
De oudere foto's zijn gemaakt met een 50mm MF lens met tussen ringen. Die gebruik ik nu niet meer omdat ik laatst een Tamron 90mm f/2.8 macro lens gekocht voor mijn macro foto's.