Nikon AF-S DX 16-85mm f/3.5-5.6 G ED VR Review

kaesve
21 juli 2009, laatste update op 21 juli 2009, 7.839 views

Nikon AF-S DX 16-85mm f/3.5-5.6 G ED VR

Ik heb deze lens als kitlens bij een d90 body gekocht. Verder gebruik ik hem ter aanvulling van een sigma 30mm.
De lens wordt compleet gelevert met zonnekap en lederen lens-zakje. De lens voelt erg stevig aan en op de bouwqualiteit kan ik niets aanmerken. Aan de zijkant van de lens zitten drie schuifknoppen om te switchen van focus-modus (af/m of m), vibration-reduction (aan of uit) en VR-modus (active of normal). verder heeft de lens 2 draai-ringen. 1 om scherp te stellen en de ander om mee in en uit te zoomen. Hierbij moet ik zeggen dat het zoomen best stroef verloopt. Ik ervaar dit niet als onprettig.

Pluspunten

• bouwkwaliteit
  • berijk

Minpunten

• beetje soft bij full-open

Meestal fotografeer ik binnen zonder flitser en daar is deze lens duidelijk niet voor bedoelt. De lens is niet erg lichtsterk, wat dus gecompenseert moet worden met een hogere iso-waarde of een langere sluitertijd. Daarbij komt dat de lens wide-open voor mij eigenlijk te soft is, wat ik als grootste nadeel ervaar van deze lens.

Buiten is deze lens echter geweldig. Op f/8.0 zijn mijn foto's rete-scherp en het berijk van de lens is zeer prettig voor bijvoorbeelt portret, maar ook landschap-fotografie. Ook presteert de autofocus zeer goed. de autofocus is net sneller dan de sigma 30mm en veel accurater. Bovendien is hij nauwelijks te horen.

Al met al ben ik erg te spreken over deze lens. Hoewel hij bij weinig licht niet zo goed presteert (vergeleken met een prime dan wel) is het voor buiten/goed belichte situaties een heerlijke lens. Het berijk maakt hem geschikt voor veel soorten fotografie en hij voelt stevig aan. De goede autofocus en VR voegen veel waarde toe aan deze lens.

Heb jij ook een Nikon AF-S DX 16-85mm f/3.5-5.6 G ED VR?

Vraag & Aanbod

Hoi,
Ik heb ervoor gekozen om niet deze lens maar de 18-105 variant te nemen. Ten eerste omdat goedkoper was en ten tweede beter bereik had dan 16-85. Ik vind hem meer all-round lens.

Voor wat bereft de review, beetje summier. Wellicht paar voorbeeld foto's zou het leuker maken.
bedankt voor je reactie,
Ik mis zelf die laatste 20mm eigenlijk nauwelijks (het komt iig zelden voor dat ik op 85mm foto's maak), maar je hebt inderdaad gelijk dat het niet echt een allround lens is.

wat betreft de foto's, die zal ik vanmiddag nog even toevoegen. als er verder nog iets is dat in deze review mist moet je het vooral zeggen, zodat ik het kan verbeteren of toevoegen.
Zou jij deze foto's er ook eens op willen zetten? ik ben er wel beniewd naar.
En je wilt met een lens van een diafragma van max 5.6 een foto maken met een max diafragma van 8.0?
Zelf ben ik wel benieuwd hoe hij is nu je hem al ongeveer 1 jaar hebt. Bevalt de lens nog steeds, of heb je een andere aanrader die ik misschien beter kan nemen?
Die 5.6 is het maximale diafragma in z'n 85mm stand. 5.6 betekent natuurlijk niet dat je daarna niet meer 'kleiner' (dus hoger F-getal) kan ;).

5.6 betekent hier dus puur dat ie niet wijder open kan als je brandpuntsafstand 85mm is.
Anoniem: 405217 2 mei 2011 14:19
Ik gebruik deze lens zelf ook op een D90, absoluut de 16-85 boven de standaard kitlens verkozen. Deze 16-85 lens is van betere kwaliteit qua bouw maar zeker ook qua scherpte. Je hebt naar mijn mening meer aan 16 dan aan 18, het lijkt weining maar dit scheelt voor mij meer dan de stap tussen 85 en 105.
De 16-85 heeft ook een stalen vatting en een rubberen afdekring tegen stof, maar goed, de investering is dan ook wel aanzienlijk groter dan bij de 18-105 die een kunststof vatting heeft. Alle waarde naar zijn geld maar ik vindt deze degelijkheid belangrijk want het komt ten goed aan de levensduur van je materiaal.
Deze lens gebuik is verreweg het meest als standaard lens, aangevuld met een 70-300 van Nikon. Ik overweeg nog wel een 35 met vast brandpunt en lage lichtsterkte voor binnenopnamen of wellicht een lichtsterke ultra groothoek objectief voor binnenopnamen.
De review op photozone.de aangaande deze 16-85 klopt helemaal. Het is voor mij een superlens en ik kan hem ondanks de wat hogere aanschafprijs toch iedereen aanraden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 405217 op 24 juli 2024 13:37]

Ik heb sinds kort mijn eerste DSLR (D3200), en heb deze Nikkor 16-85 lens er als basis-lens bij genomen. Hij bevalt tot nu toe erg goed. Zeker met inzoomen is de iets mindere lichtsterkte wel te merken, maar met goed stilhouden en VR, of statief, kun je toch hele leuke foto's maken. Softness hou ik ook niet van, maar vind, zeker gezien de prijs/(zoom)prestatieverhouding betreft, dit een erg goede lens. Zeker als ik ook vergelijk met andere lenzen doet deze het erg goed. Ja er is beter te krijgen, maar daar betaal je ook voor. En je moet wel realistisch blijven. Veel megapixels zijn hierin ook een voordeel (de D3200 heeft 24MP). Je kan de foto een heel eind verkleinen, wat scherpte (en ruis) erg ten goede komt, en je houdt dan nog steeds een flink formaat foto over. Dus eventuele softness vind ik in dit geval ook niet zo'n probleem.

Mijn hoofdreden om voor deze te gaan ipv de Nikkor 18-105, die ik ook overwogen heb, is juist het wide-bereik van 16 vs 18. Equivalent komt dat neer op 24 vs 27. Voor het tele-bereik heb ik er nog een Nikkor 70-200 2.8 bij. Juist voor opnames van dichtbij, en binnen, heb je erg veel aan die paar extra mm. De iets mindere lichtgevoeligheid neem ik voor lief en verzin ik wel wat op.

@ jasper623: stort je even in de materie van diafragma's :P Deze lens gaat van maximaal f3,5-5.6 tot minimaal f22-36.
Anoniem: 895281 9 maart 2017 21:36
Handige review. Ik heb alleen nog een vraag over flares/ghosting. Heb je daar veel last van?
Op verschillende forums heb ik gelezen dat als de zon net niet in beeld is of een klein beetje dat er dan veel flares/ghosting in beeld komen, voornamelijk grote groene vlekken.
En is er dan ook een verminderde kleur van de lucht (een witte lucht in plaats van blauw)?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 895281 op 24 juli 2024 13:37]