Dell Latitude E6500 Advanced (L0865003) Review

21 juli 2009, laatste update op 21 juli 2009, 2.484 views Rapporteer

Het gaat hier om een laptop die ik sindskort ter beschikking heb gekregen van mijn werkgever.
Specs zoals de laptop hiervoor me staat:

• Intel® CoreTM 2 Duo-processor P9600 @ 2,66 Ghz
• 4 GB Dual Channel DDR2-geheugen
• Harde schijf 250 GB (7200 rpm) met valsensor
• NVIDIA® Quadro® NVS 160M6 256 MB DDR3
• 15,.4-inch WXGA+ LED-beeldscherm (1440x900) met brede kijkhoek
• 8x Dvd-rom
• Intel WiFi Link 5300
• Dell Wireless 370 Bluetooth® 2.1 (optioneel)
• 9 cell 84Wh-slice-batterij met hoge capaciteit
• Achterzijde en voet LCD uit magnesiumlegering
• Metalen scherm scharnieren
• Poorten: IEEE - 1394, dockaansluiting,...

Pluspunten

• Bouwkwaliteit voelt robuust
  • Goede beeldkwaliteit

Minpunten

• Beperkte accuduur
  • Warmte productie

Specs zoals de laptop hiervoor me staat:
  • Intel® CoreTM 2 Duo-processor P9600 @ 2,66 Ghz
  • 4 GB Dual Channel DDR2-geheugen
  • Harde schijf 250 GB (7200 rpm) met valsensor
  • NVIDIA® Quadro® NVS 160M6 256 MB DDR3
  • 15,.4-inch WXGA+ LED-beeldscherm (1440x900) met brede kijkhoek
  • 8x Dvd-rom
  • Intel WiFi Link 5300 [802.11a/g/n (3x3)]
  • Dell Wireless 370 Bluetooth® 2.1 (optioneel)
  • 9 cell 84Wh-slice-batterij met hoge capaciteit
  • Achterzijde en voet LCD uit magnesiumlegering
  • Metalen scherm scharnieren
  • Poorten: IEEE - 1394, dockaansluiting, USB 2.0 (x4), VGA, DisplayPort, RJ-11 (optioneel), RJ-45, eSATA, USB PowerShare, hoofdtelefoon-/luidsprekeraansluiting, microfoon
Ik gebruik de dell latitude e6500 nu een weekje of drie. Mijn algemene indruk is goed. Ik zal het toelichten met de volgende aspecten:

Features
Qua features stel ik niet al te hoge eisen. Het is en blijft een buisiness /office laptop voor mij. Enige minpunt vind ik nu dat er wel een DVD speler inzit maar geen DVD brander. Volgens mij is dat echter een keuze van mijn werkgever.

Prestaties
Ik ben tevreden over de prestaties. Voor gewoon gebruik als office laptop heb ik nog geen beperkingen van de prestaties ondervonden. Tenminste als het gaat om de hardware. Een kleine ergernis is dat IE7 regelmatig vastloopt. Zeer irritant, maar imo toe te rekenen aan IE7 en/of Vista.

Beeldkwaliteit
De beeldkwaliteit is goed te noemen. Ik werkt met een extra muis en toetsenbord en met een resolutie van 1440 bij 900 is prima te werken. De kleuren zijn goed, de helderheid is goed. In mijn ogen een sterke eigenschap van deze laptop. Het is geen glossy scherm. Ik heb een andere laptop met een glossy scherm en in vergelijking met deze Dell vind ik dat maar prut.

Bouwkwaliteit en robuustheid
Een ander sterk punt is de bouwkwaliteit. De laptop voelt zeer robuust aan de materiaal keuze is prima voor een dergelijke office laptop. Het scherm en de achterzijde zijn gemaakt van een magnesiumlegering De stevige uitvoering zorgt voor een vertrouwd gevoel. Zeker als je net als ik de laptop vaak meenemt. De scharnieren zien er niet heel erg stevig uit (redelijk klein qua omvang), maar het materiaal voelt wel stevig. Ze schijnen van een metaal gemaakt te zijn. Wwat voor metaal, weet iuk niet.

Ergonomie
Wat betreft de ergonomie scoort deze Dell weer wat minder. Over het algemeen vind ik touchpads al helemaal niets, maar deze is aan de gladde kant, waardoor het nog minder werkt. De trackpoint gebruik ik niet. De toetsen voelen stevig genoeg, maar ik heb laptops gebruikt waarbij dit beter was.

Warmte- en geluidsproductie
De geluidsproductie is laag en eigenlijk gewoon zeer acceptabel. Als je de Dell op schoot hebt kan hij echter erg warm worden. Redelijk irritant en vaak een reden om niet (avonds thuis) al zittend op de bank nog een beetje relaxed te werken.

Mobiliteit en accuduur
Mijn Dell e6500 is uitgevoerd met een extra grote accu. Zelfs hiermee vind ik de accuduur niet heel bijzonder goed. Een uurtje of drie á vier achter elkaar kun je makkelijk werken. Met een gewone accu denk ik dus dat de accuduur beperkt is, alhoewel het voor sommigen misschien wel voldoende is.

Prijs
Over de prijs kan ik niets zeggen, aangezien ik de laptop in bruikleen heb van mijn werkgever.

Heb jij ook een Dell Latitude E6500 Advanced (L0865003)?

@ prestaties:
Wat voor processor zit erin? Wat zijn de andere specs van de computer. Bij Dell is de computer naar eigen wens in te vullen, het is leuk dat jouw subjectieve opmerkingen enigszins gekoppeld kunnen worden aan objectieve zaken.
Ik weet niet of het vastlopen van IE7/Vista aan IE7/Vista ligt, dan zou dat op heel veel machines zo moeten zijn. Natuurlijk kan jouw machine, met sommige componenten, niet compatible zijn, maar dat is zeer ongewoon bij DELL(die dat uitvoerig testen). Ik denk eerder dat er bij de installatie een bitje is omgevallen, waardoor je dit soort problemen hebt.

@beeldkwaliteit
Is jouw computer uitgerust met een glossy scherm? Zo ja wat zijn je bevindingen daarbij? Zo nee, was hier een keuze mogelijkheid voor handen?

@bouwkwaliteit
Materiaalkeuze is uitstekend........ Wat is het materiaal, is er spraken van een unicase, die je steeds meer gaat zien, ook worden materialen als aluminium in steeds geodkopere laptops toegepast. Het zegt zo weinig, de materiaalkeuze is uitstekend; wat jij uitstekend vindt kan een ander "troep" vinden, maak het wat concreter.Scharnieren zie ik bijna nooit op laptops, dat is meestal weggewerkt en pas na verloop van tijd kun je echt zeggen of ze voldoen, het zou te gek zijn als het bij een nieuwe laptop al zo-zo eruit ziet/aanvoelt.

@ergonomie
Is de touchpad het enige waardoor je de ergonomie niet goed vindt, of zijn er (tal van) andere zaken die je hier niet noemt, zoals de toetsaanslag, plaatsing en/of uitvoering van de diverse toetsen (bijv. grote of kleine shifttoets, enz.).
De touchpads worden inderdaad tegenwoordig van steeds gladder materiaal gemaakt. Meestal is dat een vooruitgang. Als de touchpad niet adekwaat reageert is dat waarschijnlijk ook in te stellen aan jouw behoefte. In ieder geval op mijn Latitude (een ouwetje van 3 jaar geleden) kan ik de kracht waarmee ik de touchpad moet bedingen gewoon via een programmaatje instellen, net zoals tikzones (uit/aan, grootte).

@warmte en geluidsproductie
Als de laptop zo warm wordt, blijft hij dan nog steeds stil? Mijn Latitude is nl. zeer stil (af en toe slaat fan aan), maar als hij te heet wordt zit ik naast een hinderlijk aan-/uitschakelende turbine. Gelukkig komt dat maar zelden voor en is het door wat extra luchttoevoer (computer even optillen) snel te verhelpen. Als hij dan weer tot rust is gekomen, blijft hij meestal ook wel rustig.

Dat was het zo'n beetje, je kunt de antwoorden ook in de review zetten, misschien wel zo handig :).

Bedankt voor je review en veel succes met je laptop.
Er had wat meer informatie ingekund :)

wellicht een paar foto's ook. Het is wel een overzichtelijke review en je hebt de meeste belangrijke punten wel behandeld, al is het dan beknopt....
Als IE7 vast loopt is het misschien een goed idee up te graden naar IE8. Persoonlijk gebruik ik liever Firefox maar dat terzijde.
De review op een paar punten aangepast (had nu iets meer tijd). belangrijkste toevoegingen zijn de specs. Ook heb ik wat foto's toegevoegd.

Helaas kan ik IE7 niet vervangen door firefox of IE8. Ik zal het eens op woorden gooien met de ICT afdeling.

Bedankt voor jullie opmerkingen!

[Reactie gewijzigd door Zewatanejo op 22 juli 2024 15:43]

Leuke review, ik heb de zelfde laptop met bijna de zelfde specs, in tegenstelling tot die van jou heb ik wel de dvd brander, ik heb deze laptop nu bijna een half jaar, maar eigenlijk nooit gebruikt. Je kan deze modules, als je wilt, ook gewoon los bestellen.

Als je de laptop in de spaarstand zet kan de accu het wel +- 5 uur volhouden bij gewoon gebruik (geen games, film noem maar op). Verder is het beeldscherm echt een plaatje zo helder. In vergelijking met een ccfl beeldscherm zie je het pas echt goed.

Dat van de warmte is echt slecht inderdaad, en omdat de casing inderdaad van metaal is blijft het daarna ook nog best lang warm.

De laptop is zeker stil, dit is erg fijn, en was helemaal wennen na mijn inspiron 9100. Daar zat je in een wervelwind! Wel een nadeel vind ik de videokaart keuze opties (tenminste toen ik deze laptop kocht)
Komt die 9-cellige accu uit de laptop kijken, of zit die netjes weggewerkt?
Eventueel eigen foto's van de laptop?
Ja hij steekt ongeveer 2 a 2.5 cm uit, ik wil het nog wel een keer voor je nameten. Maar ik ervaar het niet als hinderlijk. Het voegt wel een beste tijd aan je accuduur toe.