Speciaal geselecteerd voor de waterkoeling: Bij normaal werk heel stil en tegelijkertijd opgewassen tegen een stevige inspanning. Is hybrid genoemd, omdat er nog een aparte, in mijn ogen nutteloze fan op zit. Direct verwijderd, samen met de nutteloze cover. Airflow genoeg in de kast en nu ook echt stil.
Pluspunten
- Stil (zeker als je de airfan weghaalt)
- Qua snelheid goede prijs/prestatie
- Ruimtebeslag valt mee, radiator is compact
Minpunten
- Waarom hybride? airfan voegt niks toe en zit op de verkeerde plek
- De standaardfan op de radiator kan stukken beter
Prijs
Score: 5
Overklokbaarheid
Modbaarheid
Score: 4
Nadat mijn vorige, passief gekoelde GPU was overleden heb ik besloten mijn Silverstone Temjin TJ09-kast aan de binnenkant volledig opnieuw te bekleden. Dus nieuw mobootje, processor, flink wat geheugen en een mooie nieuwe Corsair CPU-watercooler. Met vernieuwe Noctua-fans, want lekker stil, maar ook krachtig qua luchtverplaatsing en drukvermogen en natuurlijk PWM. Want dat is wat ik wil: Een relatief krachtig systeem, maar dan wel zo stil mogelijk als het rustig aan gaat. En dat alles binnen een redelijk budget, dus niet per se high end.
Het zoeken van een nieuwe GPU die daar bij past leidde naar de EVGA GeForce GTX 970 Hybrid Gaming. In eerste instantie snapte ik niet waar dat 'hybrid' op sloeg, maar daar kwam ik na installatie achter: Naast de waterkoeling zit een fan die niet bijzonder luidruchtig is, maar toch een vervelende middellage fluittoon produceert. Druk in de weer met de radiator en het installeren van zo'n geval naast de CPU-watercooler, ...had ik er nog niet zo op gelet dat dat ding er zat. Maar bij het tunen van de kast kreeg ik het geheel maar niet stil genoeg naar mijn zin. Bleek er nog een gewone fan op de EVGA verstopt te zijn...
Nadat ik op een aantal reviewsites de kaart in z'n nakie had bewonderd, zelf direct de stap gezet om 'm uit te kleden. Tien nette schroefjes verder was hij van een lelijk plastic omhulsel en een nutteloze fan verlost. De fan zit namelijk ook nog eens aan de verkeerde kant. Aan de achterkant zitten de cooling sinks op het geheugen, terwijl de fan aan de voorkant zit. Met wat zielige luchtkanaaltjes zou er iets van een tochtje daar moeten belanden, maar dat slaat vrijwel dood aan de achterkant van de kaart, want de lucht kan bijna nergens heen. Omdat de Silverstone een prima airflow heeft met op een prachtige plek een fan die vol koude lucht op de PCI-e-kaarten kan blazen, maak ik me geen zorgen over oververhitting. Nu alleen nog even testen hoe goed het ding echt mee kan komen in het gamegeweld.