Nokia 5800 XpressMusic Rood Review

24 januari 2010, laatste update op 24 januari 2010, 898 views Rapporteer

Gebruikt onder/met:
-Windows Vista (alles werkt)
-Windows 7 (alles werkt)
-Ubuntu 9.10 (alleen overdracht van bestanden (bluetooth en USB), geen tethering geprobeerd)
-Samsung R510 (bluetooth en USB)
-Vodafone (+datebundel)
Waarom een nokia 5800
Na 2 jaar een Sony Ericsson W850i gehad te hebben, was mijn abbonement afgelopen. Lekker zoeken naar een nieuwe telefoon, natuurlijk met een touchscreen want dat is "hip". iPhone was geen optie, en Andriod was pas net nieuw. Na veel goede verhalen over Nokia en Symbian gekozen voor de "Tube" als opvolger van mijn SE.
Het pakket
Het pakket wat ik vervolgens thuis gestuurd kreeg bevatte het volgende:
-De telefoon
-Oplader
-USB-kabel
-8GB micro-SD kaartje
-TV-out
-Oortjes...

Pluspunten

• Goede camera overdag
  • Goed beeld, hoge resolutie
  • Standaard mee geleverd micro sd kaartje
  • 3.5mm aansluiting
  • Veel mee geleverde accessoires
  • Lange batterij lading
  • Goede geluidskwaliteit (zelf de boxjes zijn aardig)

Minpunten

• Slechte foto's in het donker
  • Symbian s60v5 is niet helemaal lekker voor touch
  • Resistive touchscreen
  • Voor playlists moet je elk nummer apart selecteren (geen albums)
  • Browser is niet echt het

Gebruikt onder/met:
-Windows Vista (alles werkt)
-Windows 7 (alles werkt)
-Samsung R510 (bluetooth en USB)
-Vodafone (+datebundel)

-TV-out
-Oortjes met afstandbediening
-Soort dock

Symbian s60th5

Op de nokia draait een touchscreen versie van Symbian 60 een veel gebruikte telefoon OS.
Als gevolg van het porten van een oudere OS in plaats van het maken van een nieuwe OS heeft nokia een paar dingen over het hoofd gezien. Zo moet je afwisselend 1 of 2 keer tappen om iets te openen. Daarnaast miste Nokia in het begin wat belangrijke features die nu met firmware versie 40 zijn opgelost. Nu heeft de Nokia kinetisch scrollen, een nieuw homescreen en wisseld hij van toetsenbord als je de nokia horizontaal draait. Wat mij betreft is S60v5 niet het OS voor een touchscreen telefoon vanwege kleine te kort komingen. Zo mist S60V5 de hoeveelheid apps die de iPhone/Android telefoon wel heeft en de browser heeft nog welleens de neiging te crashen.

Het scherm

Het scherm is waar deze telefoon echt op uitblinkt. Een relatief hoge resolutie van 640x360 maakt het echt een genot om films te kijken. Met de juiste settings tijdens het converten kan je films in uitstekende kwaliteit bekijken. Ook de response van het touchscreen is erg goed vergeleken met de SmartQ5 (mijn enige vergelijk middel).

Ontwerp en bouw

De telefoon is gebouwt rond een 16:9 scherm, hierdoor is de hele telefoon langwerpig en smal, daardoor past de telefoon prima in je broekzak. Wat wel een onhandigheid is die ik niet begrijp, het randje rondom de telefoon. Deze dient, denk ik, om het scherm te beschermen van een tafel. Ik leg nooit mijn telefoon onderste boven op een tafel dus vind dit een beetje een nutteloze feature. Vooral ook omdat dat randje het schoonhouden van je scherm bemoeilijkt. Ook hebben sommige mensen last van een spleet tussen de telefoon zelf en dat eerder genoemde randje. Dit schijnt met wat tape te kunnen worden verholpen.

Features

Omdat dit toch een Nokia Xpressmusic is moeten we ook het geluid behandelen. Ik ben geen audio expert maar als de muziek die erop staat van degelijke formaat is is het geluid incombinatie met een sennheiser koptelefoon uitstekend! De camera daarintegen werkt niet zo lekker, overdag zijn de foto's prima. Maar zodra de schemering invalt zijn de foto's van slechte kwaliteit. Al met al zou ik de telefoon niet aanraden als je hem wilt gebruiken voor foto's.

Het is een prima telefoon, en voor de prijs moet je het zeker niet laten. Alleen Nokia heeft op het gebied van de software nog veel te doen, er zijn zoveel kleine dingetjes die net niet zo lekker werken als bij bijvoorbeeld mijn oude sony ericsson.

Heb jij ook een Nokia 5800 XpressMusic Rood?

"Ubuntu 9.10 (alleen overdracht van bestanden (bluetooth en USB), geen tethering geprobeerd)
Tethering werkt perfect op ubuntu 9.10 met Blueman. :-)
resistief touchscherm kan voor sommige mensen juist als pluspunt dienen, bijvoorbeeld het kunnen werken met nagels.
iets waar ik me mateloos aan irriteer is bijvoorbeeld op de samsung p520(capacitief), ik druk zo vaak verkeerd dat ik zo lang bezig ben om een klein dingetje te doen zoals sms-sen of een mp3speler opstarten, gewoon omdat ik niet weet welke gedeelte van me vinger die nou registreert, alhoewel de iphone dat toch veel beter doet.
Je zou eens Playlist DJ moeten proberen voor Playlists. Werkt namelijk best goed :)

[Reactie gewijzigd door Verwijderd op 24 juli 2024 01:53]

Wow bedankt voor alle tips :D