Linksys DMA2200 Media Center Extender with DVD Review

H3CCH2OH
13 november 2009, laatste update op 13 november 2009, 5.105 views

Linksys DMA2200 Media Center Extender with DVD

Hoewel ik op deze site enkele (zeer) negatieve reviews had gelezen over de DMA2100, heb ik toch besloten de DMA2200 (want ook DVD-afspeelmogelijkheid) te nemen. De meest gehoorde klacht was een gebrek aan een stabiele draadloze verbinding. Ik heb een Linksys WRT160NL router, dus ik hoopte dat dat voor mij niet zou gaan gelden. In de pricewatch is te zien, dat er een groot prijsverschil zit tussen de verschillende winkels. Ik heb het ding gekocht via Dunnet.nl voor 75 euro excl. verzendkosten. Ik vind dat een prima prijs voor een dergelijk apparaat. Wat er in de doos zit: • DMA2200 (uiteraard) • installatiehandleing met addendum in verschillende talen (o.a. ENG en NL) • installatie-CD • 3(?) stekkers voor de...

Pluspunten

• makkelijke installatie
  • makkelijk in gebruik
  • goede prijs voor wat het kan
  • zeer compleet geleverd

Minpunten

• USB aansluiting niet te gebruiken voor USB drives
  • design is niet geweldig (subjectief uiteraard)

Wat er in de doos zit:
  • DMA2200 (uiteraard)
  • installatiehandleing met addendum in verschillende talen (o.a. ENG en NL)
  • installatie-CD
  • 3(?) stekkers voor de electriciteit (waarvan 1 voor UK)
  • SCART kabel
  • verschillende tulp-stekkers voor audio-video
  • UTP kabel
  • 3 antennes
  • afstandsbediening (incl batterijen)
De SCART kabel verraste mij, want op de foto's, die ik eerder online gezien heb (zoals op Tweakers), had ik nooit een SCART aansluiting gezien. Deze heeft er dus wel 1.

Installatie:
De installatie is supersimpel. De handleiding is summier maar duidelijk. Stap-voor-stap gevolgd, en alles verliep vlotjes. (Overigens heb ik de DMA2200 met een HDMI kabel verbonden met mijn TV en niet met 1 van de meegeleverde kabels.)
Het draadloze netwerk werd vlot herkend, en de verbinding (draft-n met WPA/WPA2 beveiliging) kwam direct en zonder problemen tot stand.
Vervolgens naar mijn computer (die al gezien had, dat er zich nu een media extender op het netwerk bevond) met de CD en ook daar verliep alles zonder problemen. Enig minpuntje was dat het programma een Windows Update uitvoert, en daarna hoe dan ook een keer opnieuw wilde opstarten, hoewel ik dat net een uur geleden ook al gedaan had.
Na installatie van Windows Media Center en het archiveren van mijn foto's en video's was alles gebruiksklaar.

Gebruik:
Het gebruik gaat makkelijk en snel via het Windows Media Center menu. Als je eenmaal weet waar de verschillende menu-items zich bevinden kun je snel overal naar toe scrollen. Dit verliep niet (zoals sommigen ondervonden bij de DMA2100) schokkerig op enige manier, maar zeer vloeiend.
Ik heb hem nog niet heel intensief gebruikt, maar heb er wel al inmiddels 3 films opgekeken. Nooit problemen gehad met verlies van verbinding op wat voor een manier en/of haperingen in de film dan ook.
Een nadeel in het gebruik voor mij is de beperkte ondersteuning van formaten, bijv. geen AVI. Ik moest dus wel eerst mijn AVI bestanden naar WMV converteren.

[update]
Hoewel het niet vermeld staat op de website van het apparaat (zie onder) en de handleiding, is het dus WEL mogelijk om AVI bestanden af te spelen. Na de comment van enveekaa (waarvoor dus mijn dank!) heb ik gezocht op enkele fora van Linksys. Het blijkt inderdaad aan de gebruikte codec te liggen. Blijkbaar had ik bij mijn eerste poging dus net het verkeerde bestand genomen, en aangezien dit (negatieve resultaat) samenviel met wat Linksys zelf zegt over dit apparaat, heb ik ook verder geen andere bestanden geprobeerd. Als gevolg valt mijn review dus nog wat positiever uit... ;)
[/update]

Ook het afspelen van een DVD gaat zoals verwacht en zonder problemen.

Tenslotte:
Ik heb dus tot dusver alleen maar positieve ervaringen met deze DMA2200. Het kan zijn dat Linksys inmiddels het een en ander verbeterd heeft, of het komt door gebruik van een Linksys router, maar ik heb nog geen enkel probleem gehad met de veelgehoorde klacht van een verbroken verbinding.
Mochten er zich toch op een gegeven moment problemen voordoen, dan zal ik deze hier ook melden.

[update 13-11-2009: Overstap naar Windows 7]
Inmiddels ben ik overgestapt van Vista naar Windows 7. In dit geval de Ultimate versie, omdat ik deze via de universiteit waar ik werk, goedkoop kon krijgen, dus waarom niet.

Installatie:
Voor de installatie moet je gebruik maken van de orginele installatie-cd voor Vista, want er is (nog) geen nieuwere versie te downloaden vanaf de website. Naar verwachting zou dit ook verder geen enkel probleem moeten geven en deed dit naar mijn mening ook niet.
De installatie verliep net iets minder soepel dan onder Vista. Ondanks dat ik de extender ingesteld had om met een nieuwe computer te verbinden werd deze niet meteen op het netwerk gedetecteerd als eerder met Vista het geval was. Op zich is dit geen probleem want Windows Media Center zoekt zelf naar de extender. Dit ging echter tot tweemaal toe niet goed: er werd geen contact gelegd. Bij de derde poging ging het wel goed. Ik heb geen idee waarom en/of ik iets anders deed.

Gebruik:
De interface van Windows Media Center is wat aangepast met de komst van Windows 7. Dit lijkt echter vooral van esthetische aard te zijn. De werking is in principe dus gewoon vrijwel hetzelfde. Het scrollen door de verschillende menu-opties lijkt iets soepeler te gaan, maar dat is meer een gevoel dan dat ik dit ook kan onderbouwen met cijfers.
Een beetje irritant was in het begin wel, dat als je via "Movies" een film wilt starten, dat alle videobestanden, die in alle folders staan, die je toegevoegd hebt aan de library, nu allemaal op alfabetische volgorde gerangschikt staan. Dus je evt. zelfgemaakt indeling met subfolders is weg, en dat is vrij irritant als je meerdere jaargangen van favoriete series (vriendin Gossip Girl & Friends, zelf vooral MASH) op je harde schijf hebt staan. Gelukkig blijft de indeling wel behouden als je via "Videos" browst, dus het is maar een kleine irritatie, en natuurlijk heeft dit te maken met Windows Media Center en niet met de DMA2200.

De conclusie is dus dat het gebruik met Windows 7 niet of nauwelijks verschilt van het gebruik met Vista en wat mij betreft is dat prima, want tot dusver bevalt het apparaat goed.

Heb jij ook een Linksys DMA2200 Media Center Extender with DVD?

Op zich een goede review.

Ik ben hierdoor wel geinterresseerd geraakt in dit ding.

Ik heb een beetje onderzoek gedaan en heb een paar vragen,
aangezien je er nu lekker mee aan t spelen bent.

-. Is het geluid 5.1 en welke kabel gebruik je hiervoor. ( ac3 codec, wil nog weleens
down mixen naar stereo had ik op een linksys forum gelezen )

-. Het opnemen en afspelen van tv programma's is dat alleen analoog en of ook digitaal
( denk aan digitale televisie met smartcard )

ben benieuwd, hoe het verder gaat

groet en succes
Ik heb alleen een HIFI set met twee boxen (ik had besloten om meer geld uit te geven aan 2 goede boxen, dan een surround set met mindere boxen), dus volgens mij kan ik dat niet testen. (Ik ben geen "super tweaker", en heb dus niet overal even veel verstand van. Mocht ik het wel kunnen testen, dan hoor en doe ik het graag. Ben zelf ook wel benieuwd. :) )

Ik gebruik het apparaat (nog) niet om tv programma's te kijken. Op dit moment is mijn pc nog niet aangesloten op de kabel. In de toekomst wil ik een echte HTPC aanschaffen en deze verbinden met deze TV en dan de DMA2200 verplaatsen naar de TV in mijn slaapkamer. Ik wil hier echter nog even mee wachten tot ik meer informatie heb over het hele nieuwe CI+ gebeuren van Ziggo.

[Reactie gewijzigd door H3CCH2OH op 23 juli 2024 02:51]

Ik wacht dan rustig af en hoe het hier in de gaten,
dank je voor je rappe reply

gr.
Bedankt voor je review.
De beperkte ondersteuning voor media snap ik alleen niet, dat ligt dan toch aan Windows Media Center en de geinstalleerde codecs en niet aan de extender?
Ik snap het eerlijk gezegd ook niet, maar het afspelen van (bijv.) een AVI bestand lukt gewoon niet.
Op het scherm geeft hij wel als tumbnail een frame uit de film, maar als je dan op 'play' klikt, krijg je de melding dat het bestand niet afgespeeld kan worden.
Op de website van Linksys (http://www.linksysbycisco.com/NL/nl/products/DMA2200) staat AVI ook niet vermeld als ondersteund formaat. Misschien dat dit met een firmware-update nog eens verholpen kan worden.

[update]
Na op enkele Linksys fora gezocht te hebben bleek dat het toch mogelijk zou moeten zijn om AVI bestanden af te spelen. Het lijkt idd afhankelijk te zijn van de codec.

Dit is mij nu ook gelukt en daarom review aangepast.

[Reactie gewijzigd door H3CCH2OH op 23 juli 2024 02:51]

Nee, het installeren van codecs op de hoofdmachine heeft niets te maken met welke media afgespeeld kan worden op de extender. Normaal gesproken worden de video files gewoon als file verzonden naar de extender en daar met de lokale decoders afgespeeld. De thumbnails worden waarschijnlijk wel gewoon uit de .thumbsdb gehaald die @ hoofdpc gegenereerd wordt.

Er zijn programmaatjes voor de hoofdpc te krijgen die @ hoofdpc transparant de videofiles decoden en vervolgens als bijv mpeg2 weer on the fly encoden. Geeft nogal wat extra belasting op de server, maar kan een oplossing zijn.
Anoniem: 399739 14 maart 2011 19:55
Heb bovenstaande ook aangeschaft en ben erg tevreden over het product. Voor mijzelf was het enige probleem het omzetten van verschillende videobestanden naar .avi. Had daar een handleiding voor gevonden op (http://www.videooverzettenopdvd.nl).
Hoe gaat het Live tv kijken met dit apparaat?
Geen haperingen?
Ik gebruik de DMA2200 nog niet om live tv te kijken. Echter, het streamen van HD films gaat zonder problemen en haperingen, dus ook via het draadloze (draft-n) netwerk.

Anoniem: 292740 @H3CCH2OH28 oktober 2009 16:09
Zijn dat dan ook 1080P films met bijv. DTS geluid en het beeld in de x264 of AVCHD codec?

Alvast bedankt voor je antwoord!
Om dit te testen heb ik de "beruchte" (?) vogelscene uit Earth gedownload, en deze speelde zonder problemen (voor zover ik kon merken) af. Ik merkte alleen wel, dat hij wel (even) een buffer opbouwde, terwijl ik dat eerder nooit had meegemaakt.

Details van de video:
Media type: video
Video size: 1920x1080
Aspect ratio: 16:9
Audio codec: AC3Filter
Video codec: DivX H.264 Decoder

Hopelijk beantwoordt dit je vraag.

[Reactie gewijzigd door H3CCH2OH op 23 juli 2024 02:51]

Is er ook een mogelijkheid om spotify te streamen? Of is het echt alleen media center?
Het is alleen een streamer. Hij biedt wel enkele andere mogelijkheden, zoals opgenomen TV programma's e.d. en sporttelevisie, maar die werken alleen in de VS. (Ik heb ze in ieder geval nooit aan de praat gekregen.)