HP Proliant ML10 v2 (814483-421) Review

H00GiE
12 maart 2016, laatste update op 12 juni 2017, 3.955 views

HP Proliant ML10 v2 (814483-421)

Een Server, speciaal voor diegene die een server wil voor thuis (of op kantoor)
Een server die voldoende resources heeft voor virtualisatie, maar een die je niet direct je banksaldo breekt.

De ML10 v2 een serieuze betaalbare oplossing naast de Microserver lijn,
zelfs wanneer er behoefte is aan groeimogelijkheden.

Pluspunten

• Snel/Krachtig - (sneller en meer resources dan de gen8 microserver)
  • Stil - Nagenoeg niet te horen in een kantoor en/of huiskamer.
  • Prijs - voor het geld een ideale server.
  • Staat op de ESXi supported lijst.
  • zeer goed uit te breiden (max 32GB + Xeon 4core 4GHz turbo CPU)
  • "normale" tower afmetingen voor een kleine server.
  • Zuinig - 54W idle 101W full load (Xeon e3-1270 V3)

Minpunten

• Geen interface om de Raid controller in te stellen, moet via CD.
  • ILO4 heeft wederom (net als de gen8 microserver) een licentie nodig om bruikbaar te zijn.
  • hardeschijf rek is een vierkante bak zonder sledes.
  • geen interne SD / USB aansluiting
  • geen optische drive (terwijl die wel nodig is om je raid controller in te stellen)
  • B120i Smart Raid controller is traag en niet echt ondersteund door ESXi.

Servers
In dit huis zijn tot nu toe 5 servers gebruikt, 2 zelfbouw en 3 HP Proliant servers.
Ik kon korte tijd geleden een DL380 G6 overnemen, maar een HP DL (rack server) bleek achteraf toch te luid om in de huiskamer te draaien, daarom heb ik deze hier aan een andere tweaker doorverkocht, en vervangen voor een ML10 v2.
Achtegrond / Wensen / Huidige server
Ik wil graag thuis voor ik een Virtuele Machine in productie omgeving ga gebruiken testen opbouwen, updaten, configureren etc. Maar ik wil daarvoor niet te diep in de buidel tasten.
ESXi is voor mij de ideale virtualisatie omgeving dus de server moet ESXi kunnen draaien.
en mijn G8 Microserver heeft onvoldoende mogelijkheden voor upgrades (1200 v2 xeons zijn moeilijk aan te komen en anders zeer prijzig.)
Maar waarom dan een ML10 v2?
Simpel, ik zag een aanbieding voor de ML10 v2 met een prijs van €170 Inclusief bezorging en dat voor een server nieuw in de doos, met garanties etc. Ik las verder op een ander forum een stuk over deze server. (een van de gebruikers op dat forum is de bekende Gen8 Microserver gebruiker en modder "Schoondoggy")
En volgens dat forum waren de criteria (mijn wensen) vrij simpel vervult:
-Xeon processor die niet te duur is en gemakkelijk is aan te komen
-Meer dan 16GB ram ook niet te duur of te moeilijk aan te komen
-ESXi support
-Niet te duur in eerste aanschaf.
Eerste impressie:
Op het eerste gezicht is de ML10 v2 een standaard mid tower pc te noemen.
2 x 5¼" ruimte voor 2x DVD/Blueray/CD spelers/branders.
Iconische gen8 / gen9 design voorkant.

Wat direct opviel was het sleutelgat aan de zijkant.
dit slot houd het te openen voorpaneel (de hele plastic voorkant) gesloten en zet het zijpaneel op slot zodat er niemand in de server kan zonder sleutel.
design en model is een kopie van de ML310e (v2) Gen8, maar in deze server mist (helaas) de drive bay met verwisselbare hardschijf sledes maar voor €170 kan ik dat ook niet echt van deze server verwachten.

Opstarten gaat even snel als de Gen8 Microserver.
En meteen (omdat er geen schijven zijn meegeleverd) krijg je de foutmelding van de raid controller dat er geen schijven/logische volumes zijn gedefiniëerd.
Probleem #1
Op de gen8 Microserver kun je dan direct de raid controller software opstarten en een volume aanmaken. (nadat je een harde-schijf hebt geplaatst)
Bij de ML10 v2 is dat anders, hier is de hele functie weggelaten en moet je een CD gebruiken om de raid controller te configureren.
Maar bij de basis versie van de server zit er geen optisch station ingebouwd.
Dan moet je dus direct, of een usb stick maken met de raid software, of een cd/dvd branden met dezelfde software en een optisch station inbouwen.
Oplossing #1
Gelukkig zit er standaard er wel een ILO4 module "ingebakken" dus kon ik na de licentie te hebben ingeladen (had er voor mijn gen8 Microserver al een nodig dus heb ik direct een 2e gekocht voor deze server.) virtueel de iso van de raidsoftware inladen en de controller configureren.
Probleem #2
Normaal installeer ik daarna direct ESXi op een interne USB schijf of Interne SD kaart.
Maar de ML10 v2 mist beide.
Dus na aanschaf van een micro USB disk (ik wil niet ~5cm usb stick uit de voorkant of achterkant van een server laten steken.) kon ik eindelijk beginnen met de installatie van ESXi
Probleem #3
ESXi 6.0 HP heeft 4GB ram nodig, na het opstarten blijft echter van de meegeleverde 4GB maar 3.8GB over en hield de installatie direct op.
Gelukkig had ik dit al zien aankomen en had al 2x 8gb ECC Unreg DDR3 @ 1600MHz besteld. wil later wel 32GB installeren maar dat is NU nog niet noodzakelijk. Zie upgrades.
EIndelijk ESXi draait.
Na al deze "tegenslagen" met 20GB (4gb meegeleverd + 2x 8GB module upgrade)
ESXi op de usb stick geinstalleerd en meegekeken met alleen de Stroomkabel en netwerkkabel in de server.
Wat me direct opviel is dat de ML10 v2 veel sneller door de opstartsequentie van ESXi heen vliegt dan de Gen6 en de Gen8 servers die ik ook met ESXi heb gebruikt.
Upgrades
Zoals ik al had gemeld heb ik na aanschaf direct 16GB ram besteld.
en Inmiddels weer het KVR geheugen vervangen voor een Kingston proliant kit van 32GB @ 1600MHz ECC non reg (HP HCL voor ILO)
En via serverhome.nl heb ik een Xeon e3-1270 v3 besteld voor ~€210 inclusief verzenden.
(4c 8t @ 3.5GHz - 3.9GHz turbo)
Hiermee heb ik bijna evenveel resources als mijn Gen6 DL380 Xeon X5660 6c 12t server.
En heb een LSI Megaraid 9271CV 8i overgenomen om een raid50 SAS array te maken met 1GB cache. (vergelijkbaar met de p420/1G)

Ik ben nog zelf op zoek naar een ML310e (v2) Gen8 hot swap drive rek...
Inmiddels het 4x LFF non-swap alternatief ingebouwd. (het was onzeker of de LSI kaarten wel kunnen omgaan met sidechannel communicatie met de backplane.)
Deze server is als een thuis machine en/of klein kantoor server ideaal.
De server is snel, en kan later nog zelfs meegroeien met de wensen (van het bedrijf).
De interne drive bay is niet makkelijk in gebruik, maar zowel de hotswap als NON-HS brackets van de ML30 en de ML310e v2 G8 passen in de ML10v2
De ontbrekende interne USB en SD kaart aansluitingen zijn voor mij echt een gemis, en voor een paar cent extra hadden deze makkelijk op het moederbord kunnen worden gelaten (het moederbord is wederom nagenoeg een kopie van de Gen8 ML310e server en daar zitten ze wel op)

Maar met €170 voor de ML10 V2 (vs €638 voor de ML310e v2 Gen8) gaf de prijs van de ML10 v2 echt de doorslag voor mij.
Achteraf, gezien mijn upgrades had ik beter kunnen wachten en een ML310 v2 Gen8 kunnen bestellen bij een volgende aanbieding.

Heb jij ook een HP Proliant ML10 v2 (814483-421)?

Duidelijke review, zeker de probleemomschrijving en ook de oplossingen.

Je had ook nog even kunnen wachten op de HPE ProLiant ML10 Gen9 Server.

Weer een prima "server" van HP, maar voor mijn wensen zou de gen9 niet hebben volstaan. (Geen ILO, en ik heb geen ervaring met de intel AMT Management en dus Intel KVM over ip oplossing, de Xeon e3-1270 v5 kost € 375.- of meer, en geen mogelijkheid tot hot swap bays..
En als ik eerlijk ben is de optie om er een hot swap bay in te zetten van de ML310e Gen8 is wel heel aantrekkelijk en het plan voor mijn server.)

Alle Sata aansluitingen zitten bij de gen9 op het bord zelf, en heeft een intel storage controller (geen B120i / B140i (ml30) + mini-sas > sata) maar dan dus (hoogst waarschijnlijk) geen gezeur met soft-raid controller configs enz.

Ik vraag me dan ook af of ESXi wel word support, want deze server staat (nog) niet in de ESXi HCL.

M.i. is de ML10 gen9 meer een pc met xeon proc dan een echte server...

[Reactie gewijzigd door H00GiE op 25 juli 2024 06:22]

De server wordt volgens mij ook nog niet verkocht, ESXi testen zal dan lastig zijn.

De ML10 is net wat je aangeeft een lastig te plaatsen product volgens mij:
Voor een PC met Xeon is het missen van een PCI x16 slot een groot gemis en voor een server mis ik eigenlijk dual lan en vind ik (2x) displayport een vreemde aansluiting voor een eventuele monitor tijdens setup.

Beide, PC of server, is het eigenlijk net niet.
Servers worden "in house" vaak al wel getest en/of al in HCL geplaatst, om zo de markt alvast te vertellen waar hun server allemaal voor gebruikt kan worden. Bovendien worden er vooraf keuzes gemaakt in:
-de layout van een machine
-gebruikte hardware
-gebruikte chipset
Om zo compatible te zijn met bepaalde software (zoals drivers voor virtualisatie software zoals ESXi)

Zo valt er op de pagina dit te lezen over de nieuwe ML10 gen9:
"Workstation Oriented Design for Better Performance"
En dat lastig te plaatsen product geldt dan alleen voor de ML10 Gen9,
zeker als blijkt dat er echt maar 8 lanes beschikbaar zijn per full length PCIe slot.

Ik moet zeggen als consument dat met deze benaming van HP Enterprise machines: ML10, ML10 V2 en nu ML10 Gen9 de lijn verwarring veroorzaakt.
Maar de ML10 (V2) heeft ILO, dual NIC, B120i met Mini-SAS connector, en is naar mijn mening behoorlijk duidelijk bedoeld als (thuis) kantoor server... Ook als je kijkt naar de marketing rondom de server (youtube filmpje van HP die de server in een kantooromgeving plaatst: https://youtu.be/i_QrIxccXbo)

Anoniem: 197658 2 april 2016 19:51
Ben me een slag in de rondte aan het lezen om ESXI te snappen en toen op jouw review terecht gekomen. Erg interessant en zeer uitgebreid geschreven, erg leerzaam, top !!

Ik zit er nu sterk aan te denken om ook een HP Proliant ML10 v2 te kopen. Zal dus mijn eerste ESXI-server worden en wil wat VMs draaien (Ubuntu server, ms FreeNAS, prut VMs) Ik heb alleen nog de volgende vragen en hopelijk kan/wil je ze beantwoorden:
  • Wat zijn de kosten van zo'n iLO4-licentie?
  • Wat is de functie of waarom heb je gekozen voor de RAID-controller
  • Ondersteunt de V2 VT-d
  • Hoeveel en welke VMs draai jij
  • Weet je ms hoeveel stroom de V2 gebruikt (niet XEON) ?
Gelukkig kun je de nog steeds oude ILO 2 sleutels invoeren en gebruiken in ILO4 (versie 2.4)
Dus kun je op Ebay makkelijk sleutels bestellen voor €26.- Klik HIer
(ik ken deze verkoper verder niet en kan dus geen garanties geven of ervaring delen, maar ebay heeft kopers bescherming...dus komt dat helemaal goed..)

Deze raid controller in specifiek heeft zowel 512MB aan ram cache, als dat je een SSD als cache buffer kan gebruiken en ik zag een voordelige aanbieding hier op Tweakers (mede tweaker verkocht deze kaart) dus heb 'm direct aangeschaft, en van een cache batterij voorzien. Voordeel van cache is vooral dat als je veel schrijf- of lees-handelingen hebt met kleine bestanden dat de kaart het aanwezige geheugen gebruikt voor de bestands bewerkingen... en de bestanden die veel gebruikt worden vanuit een snelle (enterprise) SSD worden gelezen (en naar toe worden geschreven) als tussenstop. je merkt duidelijk het verschil in de snelheid van opstarten/afsluiten van het (virtuele) besturingssysteem en het (in)laden of opslaan van bestanden
Daarnaast heb ik in ESXi niet bijster goede ervaringen met de ingebouwde B120i controller (rebranded intel chipset softraid)

VT-d is afhankelijk van je Processor, dus als de processor het ondersteund dan kun je inderdaad gebruik maken van direct-IO binnen virtualisatie met de ML10 v2.

ik draai op dit moment 1 xpenology Nas, 1 windows en 3 linux VMs + een BSD Virtuele firewall/router (pfSense) en het aantal VMs is afhankelijk van (de afwezigheid van) het werk geheugen. (nu 16GB geinstalleerd, binnenkort upgrade naar 32GB)

Ik zou met virtualisatie al heel snel overgaan op een Xeon processor ivm VT-d en cores/CPU snelheid. Ik heb zelf een e3-1270 V3 voor €199.- gekocht. zie dit ook als een investering als je de server weer verkoopt is de aanwezigheid van een xeon processor een bonus voor de vraagprijs.
En dus vind ik verbruik met een G3240 processor niet echt interessant (denk aan 53W tdp bij een G3240, veel meer zal 't elektrisch ook niet wezen ;) )

[Reactie gewijzigd door H00GiE op 25 juli 2024 06:22]

Ik ben nog zelf op zoek naar een ML310e (v2) Gen8 hot swap drive rek voor de SAS raid array. Maar dat komt vanzelf goed met de prima service van HP en leuke deals op Ebay etc...
Wat heeft de service van HP te maken met het kopen van een optie?

Maar goed, het zijn volgens mij deze parts:
HP 4U 4 Large Form Factor Hot Plug Hard Drive Backplane Kit 674839-B21
NOTE:
The LFF Kit is a backplane kit designed for going from NHP LFF to hot-plug LFF.

HP 4U 8 Small Form Factor Hot Plug Hard Drive Cage Kit 674841-B21
NOTE:
The SFF Kit is the cage plus backplane and designed to convert from any LFF configuration to SFF.
Ik heb inmiddels de cage al aangeschaft. Ik heb een LSI kaart in gebruik en volgens mij werkt het intelligente gedeelte van de backplane niet samen met een LSI kaart. (ik denk dat die functies voor de HP raid series zijn gereserveerd)

Ik ben er ook achter gekomen hoe (idioot) duur de losse brackets zijn... :P
4 losse hotswap brackets kosten de helft van de originele aanschafprijs v/d server... |:( :?

Anoniem: 166897 11 juli 2016 10:07
Mooie review. Hoe zit het met je CPU temperatuur na de upgrade naar de E3-1270 V3?

De server houd mijn cpu netjes op 40 graden precies.
Met het warme weer heb ik nog geen last gehad van een luide server.
Leuke review! Ik heb ongeveer een half jaar geleden dezelfde server aangeschaft, geupgrade naar een Intel Xeon E3-1270 v3, 32GB Kingston RAM. De hardeschijf bay is inderdaad een teleurstelling zoals jij al aangaf. Hetzelfde geldt voor de RAID controller, welke ik vervangen heb door een IBM ServeRAID M1015.

ESXi heeft inderdaad moeite met de drivers, ik heb destijds een ISO van HPE zelf gedownload welke alle nodige drivers bevat. http://www8.hp.com/us/en/products/servers/solutions.html?compURI=1499005#tab=TAB4.

Wat heb jij uiteindelijk aangeschaft om je drive bay te verbeteren? En hoeveel was jij hier ongeveer aan kwijt? :)
Die M1015 is in principe ook een LSI MR9xxx xi kaart, dus inderdaad behoorlijk wat overeenkomsten.

Ik heb de volgende HP service onderdelen aangeschaft:

674790-001 HDD CAGE, 4LFF, 4U GEN8 (686745-001) €50
(https://www.spareit.nl/se...rver/backplane/686745-001)
+ non-hotplug onderdelen:
686746-001 (non hotplug backplate) €35 (ebay)
652998-001 (non hotplug harddrive caddytray) x4* ("geleend" van MS Gen8, anders 10-20 per stuk)

OF hotplug (onduidelijk of het werkt met LSI MR of alleen met HP SA controllers):
686756-001 / 686756-002 - (Hot Swap backplane, geen kabel)
of
674839-B21 (Hot Swap backplane + HP miniSAS kabel)
651314-001(hotplug hardrive caddy/tray) x4*

OF als 8x 2.5" schijven toch meer je ding is:
686753-001 (hotswap SFF (2.5") sas cage.

*dit onderdeel kan ook andere nummers hebben, de microserver gen8 trays passen perfect
*²er zijn veel verschillende uitvoeringen, trays met dit nummer passen.

[Reactie gewijzigd door H00GiE op 25 juli 2024 06:22]

Update: Inmiddels zit er 32GB Kingston KTH proliant geheugen in en het non-hotswap rek.
Daarnaast word Dinsdag de MR9260-4i voor een MR9271VC-8i vervangen (pcie-3.0 8x vs pcie2.0, 1GB vs512 en CACHE-VAULT + supercap dus geen LI-ION die je moet vervangen)
UPTIME: 164 dagen