Mja, ik vind het alleen een beetje jammerlijk dat de reviewer een aantal dingen die toch echt essentieel te noemen zijn van deze set niet eens begrijpt.
-Bvb. het feit dat dit ding SP-DIF over COAX of optical ondersteunt, wat inhoud dat het zijn eigen decoders heeft voor DTS en DD.
Dit is een van de definiërende punten van deze set (samen met het THX certificaat) en deze set kopen om hem vervolgens enkel via 6 kanaals direct aan te sturen vind ik hetzelfde als een omatje die een ferrari koopt om boodschappen mee te doen bij de appie die 4km verderop ligt in de nieuwbouwwijk.
Even een rundown voor de leken hier (die er blijkbaar toch echt zijn):
De controle-pod van deze speakerset heeft 3 inputs:
- 6 kanaals direct / 5.1 analoog via standaard 3.5" jack aansluitingen (dit is met een kop op de achterkant om te zetten in 3x 2 kanaals voor aansluiting van 3 stereo geluidsbronnen)
- SP-DIF via COAX (digitaal over koper):
- SP-DIF via TOSLINK (digitaal over optisch):
zoals
hier te zien valt met van boven naar beneden:
1. (groen): 2 kanaals stereo / front LR
2. (zwart): 2 kanaals stereo / rear LR
3. (oranje): 2 kanaals stereo / center+LFE (subwoofer)
4. (zilver/zwart): SP-DIF COAX
5. (zwart vierkant): beschermplug over SP-DIF TOSLINK
6. (zwart schakelaar): switch tussen 6 kanaals direct en 3x 2 kanaals direct voor analoge imput (1, 2 en 3).
Je pod heeft 3 input standen (ervan uitgaande dat je je 3 analoge inputs voor surround gebruikt), en deze zijn (zoals weergegeven op de afstandsbediening):
1. Direct: dit gebruikt het geluid van de analoge jack inputs
2. Optical: dit gebruikt het optisch signaal van de TOSLINK
3. Coax: dit gebruikt het signaal van de COAX kabel
De instellingen (effects, zoals genoemd op afstandsbediening) voor deze inputs zijn als volgt:
1. Voor direct kun je kiezen tussen:
- stereo: neemt alleen input van front LR en geeft weer over front LR speakers + sub
- stereo x2: neemt alleen input van front LR en geeft weer over front+rear LR speakers+sub
- Dolby Digital Pro Logic II Movie: neemt alleen input van front LR en gooit hier het DD PLII algoritme over heen om 'fake' 5.1 te creëren en stuurt dit vervolgens naar alle 6 je speakers.
- DD PLII Music: zelfde als hierboven, maar dan met ander algoritme
- 6 Ch Direct / 6 Channel Direct: neemt input van alle 6 analoge kanalen en stuurt dit zonder aan te passen door naar de betreffende speakers. Dit is de meest nuttige stand voor direct, aangezien dit de stand is die je MOET gebruiken voor surround games (tenzei deze een digitaal signaal kunnen uitsturen (DD/DTS codering), maar dat kunnen maar enkele games).
Ook voor muziek luisteren is deze stand het beste, want het geeft je de mogelijkheid om je EIGEN muzieksindeling te kiezen als je AC3Filter gebruikt (wat je echt zou moeten doen, het is geniaal icm een surround set als deze) voor al je audioweergave handling. In AC3 filter kan je makkelijk, snel en simpel een mixer opzetten om ervoor te zorgen dat jou SACD mooi over alle 5.1 kanalen afgespeeld wordt zonder dat daar een lijp algortime ding van Dolby over gaat wat het geluid totaal vervormt.
2. Voor Optical werkt het net iets anders. In Optical modus herkent de pod of hij een PCM (analoge) stereo stream via de optisch kabel binnen krijgt òf of hij een digitaal (DD/DTS) signaal binnen krijgt. Het zou naast deze 2 mogelijkheden ook mogelijk moeten zijn een 6 kanaals PCM signaal door te kunnen sturen maar dit is mij tot op heden (nog) niet gelukt (ik denk dat dit alleen via COAX mogelijk is?).
Indien je dus 2 kanaals PCM (stereo) over de optische voert dan heb je beschikking over alle settings die bij vorige onderdeel genoemd wordt behalve de 6ch direct uiteraard.
Indien je echter jou PC (en geluidskaart, lol) niks laat doen met een ruw DD/DTS stream die je uitleest en deze direct doorstuurt naar je pod dan wordt deze automatisch herkent en decodeert de pod dit automatisch in voor deze speakerset geoptimaliseerd geluid voor elk kanaal. Je krijgt dan inderdaad mooi op je LCD display DD of DTS te zien.
3. Coax, dit type aansluiting heb ik nog niet gebruikt en hier weet ik dus niks van, ik ga ervan uit dat het hiermee hetzelfde geld als met TOSLINK.
Oke, dat is alles met de speakerset zelf, nu op naar de computer!
Het probleem met een set als deze die alles kan is dat jou PC òòk alles kan en wil doen. Het instellen van je favoriete mediaspeler(s) om correcte output aan je Z-5500 te geven kan heel lastig zijn als je er weinig verstand van hebt.
Het heeft mij ca. 2 maanden gekost om alles uit te vogelen en ingesteld te krijgen, dit is natuurlijk ook deels omdat ik een control-freak ben en dus elk decodeer/processing stapje wou weten en aanpassen/tweaken van hardeschijf uitlezen tot aan mijn speakers toe.
Ten eerste, ik gebruik deze set in combinatie met vista/w7 en heb geen ervaring met andere OS'en en dit product.
Om je Z-5500 correct op je (vista/W7) computer aangesloten te krijgen moet je zorgen dat je 'speakers' geconfigureerd staan als 5.1 met alle sattelites als full-range speakers (dit is belangrijk, het zijn namelijk ook echt full-range speakers!)
en uiteraard de SP-DIF moet aan staan. Voor de SPDIF moet je zelf aangeven wat hij allemaal ondersteunt, en hier kan je dus DD, DTS, alles t/m 24bit en t/m 96khz aanvinken. Deze 2 moeten allebei 'enabled' zijn, en alhoewel het niet veel verschil zou moeten maken heb ik de 'speakers' (analoge output dus) als primair audio apparaat staan.
Vervolgens heb ik alle instellingen op mijn creative X-FI xtreme gamer ingesteld om geen enkel sound-processing effect toe te passen, en hem in theater modus gezet (voor beste geluidsweergave, volgens creative dan in ieders geval).
Als laatste (en dit is de tricky stuff) is ervoor zorgen dat je programmas het juiste geluid produceren en doorsturen naar je speakers (en het controleren hiervan):
- Voor games wijst dit zichzelf, als ze 5.1 PCM (analoog) ondersteunen zet je ze gewoon hierop, en je speakerset op direct -> 6ch direct en je hebt surround.
- Voor dvds/blue-rays wijst het meestal ook zichzelf aangezien een goed dvd-afspeel programma ook echt DD/DTS output geeft als je dit in het DVD menu selecteert.
Als het dit echter niet doet, raad ik je aan over te stappen op Zoomplayer Pro of Mediaplayer Classic Home-Cinema in combinatie met AC3Filter:
Stel je windows instelling in zodat hij AC3Filter prefereert over ingebouwde filters etc. zodat AC3Filter mooi automatisch laad wanneer je je multimedia speler opstart.
Wanneer je eenmaal goed gekeken hebt naar alle instellingen die je in het AC3Filter configuratiescherm kunt vinden garandeer ik je dat je verkocht bent.
Met een paar drukken op de knop zet je je stereo signaal om in 5.1 geluid, andersom, of wat dan ook! Je kunt ook direct de decoderchain bekijken en volgen zodat je precies weet waar iets fout gaat wanneer je bvb maar stereo geluid uit je speakers krijgt terwijl je surround wilt hebben. (dit gebeurt in mijn geval vaker dan me lief is)
Ik hoop dat (sommige van) jullie iets met deze informatie kunnen, en moge het je luister-ervaringen ten goede komen!
- Frank.
[Reactie gewijzigd door Ayporos op 25 juli 2024 01:55]