TP-Link Touch P5 Review

pclinde
9 maart 2016, laatste update op 30 mei 2017, 10.163 views

TP-Link Touch P5

Nu ook al een touchscreen op een router? Jazeker! De Touch P5 van TP-LINK bewijst dat het concept wel degelijk werkt. Daarnaast zijn de prestaties in zijn prijsklasse meer dan voldoende.

Pluspunten

• Eindelijk een router die het écht even anders doet met een touchscreen.
  • Het touchscreen is zeker een toegevoegde waarde en niet zomaar een gimmick.
  • Draadloze performance (snelheid, dekkingsgebied en stabiliteit).
  • De meegeleverde software steelt niet de show, maar is inhoudelijk gewoon prima.
  • Spant momenteel de kroon als het om installatiegemak gaat (zeer eenvoudig via het touchscreen).
  • Nette USB 3.0 prestaties voor zijn prijsklasse.

Minpunten

• Geen DFS-ondersteuning (4 kanalen op 5.0GHz).
  • Er zijn weinig apparaten die momenteel TurboQAM ondersteunen, wat het gebruik van 600Mbps op de 2.4GHz frequentieband niet mogelijk maakt. Dit is niet direct een beperking van de Touch P5.

Review: TP-LINK Touch P5

- Inleiding
- Specificaties
- Uitpakken
- In de Praktijk
- Software
- Conclusie

Extra:
Een klein sprongetje naar de reacties

Links:
TP-Link Touch P5 productpagina

De router is ondertussen in de Nederlandse volksmond een bekend apparaat. Veelal staat het apparaat in de meterkast of huiskamer, of zo dicht mogelijk bij de binnenkomst van je lijn. Mijn vader en moeder herkennen ondertussen de router ook als netwerkapparaat. Het kastje met soms interne, maar steeds weer vaker externe antennes is dus geen onbekende speler meer. De afgelopen jaren waren de ontwikkelingen vooral intern te vinden. Voor het menselijke oog niet interessant. De kenners onder ons weten natuurlijk dat er meer speelt, en qua vormgeving zijn er zeker wat opvallende routers op de markt gekomen.

De TP-LINK Touch P5 is een opvallende router als het om vormgeving gecombineerd met features gaat. De router heeft namelijk een 4,3 inch touchscreen om de router te besturen. Een interessante ontwikkeling van TP-LINK, zeker omdat het dit maal beschikbaar is voor het grote publiek; de consument. Naast deze metamorfose gaat het hier gewoon om een stevige AC1900 router. Overige specificaties houden jullie tegoed in het volgende hoofdstuk. De TP-LINK Touch P5 is momenteel verkrijgbaar voor circa 153 euro.

Een overzicht van de specificaties van de officiële TP-LINK website:

Het is erg aanlokkelijk om lekker te prutsen met het touchscreen, en om jullie hier mee over te vertellen. Toch zijn de specificaties even belangrijk in deze review, want prestatiegericht moet de Touch P5 ook gewoon presteren. Intern komen we dan ook een ARM Cortex A9 dual-core processor tegen op 1GHz. In mijn laatste router review besprak ik de Linksys EA6900, waarin een BCM4708 (Broadcom) processor te vinden is van 800MHz. In de Touch P5 zit het wat grotere broertje van deze processor; de BCM4709 die dus 200MHz sneller is. Naast de processor is er 256MB aan werkgeheugen beschikbaar.

De Touch P5 ondersteunt de TurboQAM van Broadcom. Hierdoor is het mogelijk om een theoretische snelheid te behalen van 600Mbps op de 2.4GHz frequentieband. De 5.0GHz frequentieband loopt op tot 1300Mbps. Verder is de Touch P5 uitgerust met vier gigabit poorten, 3 externe antennes en een USB 2.0 en 3.0 poort. Verder aansluitingen zie je dadelijk tijdens het uitpakken.

Het touchscreen mag ook zeker niet ontbreken in dit hoofdstuk. Het gaat hier om een capacitief scherm met een beelddiagonaal van 4.3 inch en een pixeldichtheid van 128 ppi. Voor de aansturing van het scherm is een aparte ARM Cortex-M4 aanwezig. Het gaat hier 32-bit architectuur microcontroller geklokt op 180MHz. Het is fijn om te zien dat er twee processors aanwezig zijn met ieder een taak, zodat de Broadcom processor geen prestaties hoeft in te leveren voor het scherm.

De Touch P5 komt in een kleurvolle verpakking met veel aanduidingen. Dat er een touchscreen aanwezig is wordt al snel duidelijk door de productafbeelding, extra naamaanduiding en het touchscreen icoontje. Ook de achterzijde van de verpakking is toegewijd om het touchscreen verder te specificeren.

De inhoud van der verpakking bestaat uit de Touch P5 zelf en losse accessoires. Deze zijn netjes verpakt en voorzien van extra bescherming door het kartonnen verpakkingsmateriaal. We vinden maar liefst vijf boekjes. De snelle gebruikershandleiding is natuurlijk een vereiste, maar totaal niet nodig om een idee te hebben waar je moet beginnen. In de praktijk is de setup zeer eenvoudig met het touchscreen, idem dito via de meegeleverde software / WEB UI. Ook komen we een witte netwerkkabel tegen.

De Touch P5 maakt gebruik van externe antennes. De antennes kun je zelf verstellen om zo de gewenste positie te bepalen. Speel hier vooral lekker mee als je een router hebt, want de richting kan nog wel eens bepalend zijn voor extra prestaties. De antennes zijn keurig afgewerkt en voorzien van het woordmerk TP-LINK.

Als laatste accessoire komen we de power adapter tegen.

Door naar de Touch P5. De bovenzijde van de router heeft een opvallend uiterlijk, dan heb ik het niet over het touchscreen maar het gekozen patroon. Dit zijn een soort van kleine glossy spiegeltjes. Op een speelse manier vallen de openingen voor de warmteafvoer weg in het patroon. Het 4.3 inch touchscreen is gecentreerd op de bovenzijde. Het rechthoekige vlak komt een klein beetje omhoog waardoor er een rand ontstaat. Aan het vooraanzicht is hier subtiel een blauwe LED verwerkt. Onder het scherm bevindt zich een ‘home’ touchknopje. Eenmaal ingeschakeld kun je deze gebruiken om weer terug naar het startscherm van de router.

De bovenzijde van de behuizing loopt door tot op de randen met een glossy afwerking. Draaien we de Touch P5 dan zien we dat de achterzijde wegvalt in de voorzijde. Een grootdeel van de achterzijde is voorzien van sleuven voor de warmteafvoer. Verder zien we vier rubberen voetjes, en twee oogjes om de router aan de muur te bevestigen. Zoals gewoonlijk zien we ook een sticker met seriecode, MAC-adres en de fabriek ingestelde SSID gegevens.

Op de achterzijde zijn vrijwel alle aansluitingen te vinden, bestaande uit een aan- en uitknop, USB 2.0 poort, een Wan-poort, vier Gigabit LAN-poorten en een reset knopje. De USB 3.0 poort ontbreekt hier, deze zit op de rechtervoorzijde van de Touch P5.

Met de antennes op hun plek ziet de Touch P5 er strak uit. De blikvanger is natuurlijk het touchscreen. Gelukkig zijn we nu bij het hoofdstuk in de praktijk aangekomen om hier dieper op in te gaan.

Tijdens het hoofdstuk in de praktijk ga ik altijd eerst in op de prestaties. We gaan het bij de Touch P5 even anders doen door te beginnen met het touchscreen. Nieuwe generaties aan routers boeien mij ontzettend, het is altijd leuk om nieuwe generaties te verwelkomen op de markt. Dat TP-LINK dit met de Touch P5 net even anders doet spreekt mij wel aan.

Het is vooraf naar mij idee handig om te groeperen. Ben je een kenner, iemand die graag dieper graaft in gegevens, dan bestaat de kans groot dat het touchscreen een extra voor je is. Ik zou niet gelijk willen zeggen dat het touchscreen een gimmick is, want het beheren gaat verder dan alleen een optie aanpassen. Er zit zeker wel wat diepgang om specifieke instellingen te wijzigen. Zelf heb ik al wat router reviews op mijn naam staan, en zelf ben ik erg te spreken over het touchscreen. Je bent volledig onafhankelijk van externe apparaten. Zeg maar gerust dat de Touch P5 onderscheid maakt met deze feature.

Onze pup van 9 weken zou zelfs nog de Touch P5 kunnen installeren. Het is pure eenvoud, aansluiten op het modem, inschakelen en de setup start automatisch. Vervolgens heb je vijf stappen en klaar is Kees. De Touch P5 spant momenteel de kroon als het om installatiegemak gaat. Naar inschatting ben je klaar binnen 1 tot 2 minuten en draait de volledige verbinding. De consument die geen verstand heeft van netwerk-dingetjes en geen idee heeft hoe je met een IP adres in je browser je router moet installeren heeft een goede vriend aan de Touch P5. Dan wil ik nog even terugkomen op het categoriseren. Hier heb ik het over twee groepen: de consument die inhoudelijk minder kennis of interesse heeft in de diepgang van een netwerk, en de consument die inhoudelijk hier juist wel wat dieper op ingaat. Voor de consument met minder interesse kan de Touch P5 een vriendelijke ervaring leveren. Het touchscreen heeft veel weg van moderne apparaten die we dagelijks gebruiken. Dit verlaagt de drempel om op een vrije ‘hippe’ manier je router te besturen. Ik moet even bijkomen dat ik het woord hip gebruik. Voor de gebruiker die wat dieper ingaat op informatie, hiërarchie en gegevens levert het touchscreen net te weinig. Dan zal je sneller verlanger naar de software / WEB UI. Toch is de diepgang via het touchscreen nog erg verassend. Instellingen zoals DHCP, QoS, draadloze instellingen, gastnetwerk en het beheren van apparaten gaat gewoon erg goed. Het touchscreen van de Touch P5 levert een extra dimensie op een succesvolle manier. Het is even iets anders dan de zoveelste app op je smart phone of tablet. Het volledig beheer is letterlijk te vinden bij de bron.

Het touchscreen reageert erg goed op het invoeren van gegevens, vegen en selecteren van opties. Dit maakt de gehele ervaring nog fijner. Het schilletje van de software komt erg bekend voor en leent zeker erg veel van iOS. Vooral het vergrendelscherm, achtergrond en het toetsenbord zijn vrijwel een identieke kopie. Ik kan niet ontkennen dat de volledige interface fijn werkt.

Door naar de prestaties van de Touch P5. Vooraf is het altijd handig om te melden dat resultaten kunnen schommelen afhankelijk van een aantal variabelen. Dit verschilt per woning denk hierbij aan de muren, isolatie, apparatuur en woonniveaus, de omgeving met actieve netwerkapparaten, huishoudapparaten en bevolkingsdichtheid. Als laatste is de volledige setup van je eigen netwerk, tot hoever deze een-op-een is gefinetuned is met je modem / aansluiting.

In dit hoofdstuk deel ik altijd wat achtergrondinformatie over de testomgeving. Het betreft een woning op 263m2 eigen grond, waarvan 138m2 woonoppervlak. De woning heeft een totale inhoud van 335m3, met gedeeltelijk dak- muurisolatie. De netwerktesten worden uitgevoerd op eigen grond, in de woning en tuin. Een mix van apparaten wordt gebruikt om de testen te realiseren. We beginnen met een bekabelde test gevolgd door draadloze testen op 2.4GHz en 5.0GHz. Ik ben aangesloten bij Ziggo en maak gebruik van het Ziggo Max pakket met 200Mbps download en 20Mbps upload. De meegeleverde modem (Technicolor TC7200) staat ingesteld op bridge modus.

We starten met een LAN-test, opvolgend met een paar WiFi testen op 2.4 en 5.0GHz. Als vergelijkingsmateriaal gebruik ik de Linksys EA6900, een AC1900 router die ik in februari reviewde. We sluiten af met een USB 3.0 doorvoersnelheid test.

We starten met de LAN-resultaten, waar de maximale snelheid behaald wordt die mogelijk is met het Ziggo Max pakket.

Voor de volgende test gebruik ik een iPhone 6 Plus die voorzien is van 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/5.0 GHz). Beide frequenties: 2.4GHz en 5.0GHz worden getest. De 5.0GHz tabellen lopen maximaal op tot 200Mbps om het overzichtelijk te houden, voor de 2.4GHz tabellen hanteer ik maximaal 100Mbps. Zo zijn de tabellen onderling makkelijker te vergelijken.

Voordat de resultaten weergeven worden in de tabellen, is het ook handig om inhoudelijk te weten hoe omgeving er verder uitziet. Tussen de router en woonkamer zit een muur van 40cm met isolatie. Tussen de badkamer zitten drie muren variërend van 20 tot 30cm, en bij de slaapkamer moet het signaal door het plafond heen, en nog eens drie muren van 20 tot 30cm.

Voor de volgende test gebruik ik mijn laptop: de MSI GE620DX. Deze is voorzien van een Wireless-N 130 / Intel Centrino - 802.11b/g/n Wi-Fi chip.

Als laatste test ik mijn iPad generatie 3 (Retina). Dit model kan net als de MSI-laptop een 2.4GHz frequentie aan.

Voordat we de resultaten nog inhoudelijk bespreken eerst nog de USB 3.0 resultaten. Deze is getest met een Silverstone Raven RVS02 behuizing in combinatie met een Kingston HyperX Savage SSD van 240GB. Als test heb ik een zip bestand gebruikt van 10,3GB met meerdere 1080p films. Hieronder de resultaten via een Gigabit verbinding.

Ik heb in deze review de Linksys EA6900 tegenover de Touch P5 gezet. Na de EA6900 is de Touch P5 direct in het stopcontact gegaan, vanaf dit moment wat het draadloze netwerk op de 5.0GHz frequentieband merkbaar sneller. Daarentegen was het draadloze netwerk op de 2.4GHz frequentieband wat langzamer geworden. Dit verschil was vooral aanwezig bij gebruik van mijn iPhone. Bij de overige apparaten was het 2.4GHz draadloze netwerk vrij vergelijkbaar. De EA6900 had binnenshuis net wat meer power op de 2.4GHz band, waar de Touch P5 duidelijk koning is op de 5.0GHz frequentieband. Dit gaat over grotere marges, vooral in de huiskamer waar ik naast mijn computerkamer veel aanwezig ben. Een verschil van 102,21Mbps (Touch P5) en 59,65Mbps (EA6900) is groot. Op langere afstanden was de 5.0GHz frequentieband ook een stuk stabieler, dan heb ik het niet alleen over snelheid, maar over stabiliteit als het om dekking gaat.

De USB 3.0 resultaten van de Touch P5 laten een goede indruk achter. De 1GHz processor van de Touch P5 tegen over de 800MHz processor van de EA6900 heeft zijn vruchten afgeworpen. De schrijfsnelheid ligt al dik hoger met een verdubbeling over de EA6900.

Naast al het touchscreen geweld mag de software zeker niet ontbreken. Hier zien we ook gelijk dat er meer diepgang is dankzij de twee schilletjes; basic en advanced. De naam zegt het al. Laten we eens beginnen met het basic overzicht, een kort gewiekte versie waar complexere zaken achterwegen worden gelaten. De basic software bestaat uit individuele pagina’s per optie en een versimpeld navigatiemenu in de linkerzijbalk.

Het statscherm is opgebouwd uit iconen die aangeven of de router verbonden is, welke verbindingen er actief zijn en welke apparaten er verbonden zijn. Een helder verhaal.

Opties als het draadloze netwerk, het gastnetwerk, printserver en het koppelen van externe apparaten zijn te vinden in de basic software. Je kunt gebruikers die verbonden zijn binnen het netwerk toegang geven tot externe media. Dit valt ook te beheren voor je gastnetwerk. Zo blijven de familiefoto’s buiten bereik “giggle”.

Door naar de advanced schil wat een stuk interessanter oogt. Het startscherm is drukker en bevat meer informatie. Een leuke optie is performance. Je kunt hier de CPU Load en het geheugengebruik uitlezen, best leuk om tijdens testjes mee te experimenteren. De advanced software voelt ook alsof deze echt af is. In de basic software zit enorm veel witruimte om alles zo simpel mogelijk te houden. Als leek is dit erg fijn. Ben je een ervaren gebruiker dan mis je toch veel inhoud.

Onder de menu items zijn nu extra submenu’s te vinden. Gangbare instellingen zoals DHCP, advanced / static routing en DNS.

Voor de draadloze instellingen zijn er op de 2.4GHz frequentieband 13 kanalen aanwezig. Op de 5.0GHz frequentieband zien we vier kanalen, er is dus jammer genoeg geen ondersteuning voor DFS, terwijl de BCM4709 chip dit wel zou moeten ondersteunen.

Het gastnetwerk is vrij eenvoudig te beheren, we zien hier weinig diepgang. Het volledige beheer is dan ook te vinden onder de parental controls optie. Hier kun je tot in detail toegang en restricties opleggen. Voor de echt donkere content van het web kun je een blacklist aanmaken, en al het moois mag op de white list. Is het na 21:00 bedtijd en zit ze toch nog te klooien met hun iPad in bed? Verbannen die handel! Met de tijdoptie kun je per apparaat de netwerkverbinding blokkeren, of je echt vrienden maakt is natuurlijk de vraag.

De externe schijf die ik eerder gebruikte tijdens de USB 3.0 is netjes zichtbaar in de software. Het aanmaken van een gebruiker is kinderspel. Gebruikersbeheer is hier ook van toepassing, mocht je alleen toegang willen verlenen tot de mediaserver, en niet de FTP-opties.

De optie QoS (kwaliteit van service) is ook aanwezig. Met deze optie kun je prioriteiten instellen voor het netwerkverkeer. Wil je bijvoorbeeld dat je PC voorrang krijgt op alles, dan stel je dit in met QoS. De Touch P5 werkt met drie prioriteiten waar jezelf je weg in kunt vinden.

Opties zoals de beveiliging (firewall), het bijwerken van de firmware, het maken van een back-up wat ik iedereen aanraad zijn uiteraard ook standaard aanwezig. De eindeloze systeemlogs kun je ook nakijken, mocht er onverhoopt iets misgaan.

Dat de TP-LINK Touch P5 net wat anders is dan de gemiddelde router is nu wel duidelijk. Het touchscreen geeft een nieuwe dimensie in het gebruik, en maakt het gebruik van een router duidelijk aantrekkelijker. Persoonlijk vind ik het een mooie toevoeging en is het goed uitgewerkt door TP-LINK. In het begin was ik sceptisch of het wel een toevoeging zou zijn, maar in de praktijk bewijst het een fijne ervaring. Daarbij komt ook nog eens dat een eenvoudige installatie gegarandeerd is. Het installatiegemak is dus zeker een pluspuntje.

Momenteel haal je de Touch P5 voor circa 153 euro in huis. Hoe verhoudt zich die prijs met de featureset en prestaties? Naar mijn bevindingen erg goed. De resultaten op de 5.0GHz frequentieband liegen er niet om. In mijn omgeving met verschillende variabelen doet de Touch P5 het duidelijk beter dan de EA6900. Waar de EA6900 net wat meer punten scoort op de 2.4GHz frequentieband. Wel is het zo dat beide routers elkaar niet veel ontlopen, het verschil is dus bijna nihil. De betrouwbaarheid van een router is ook zeker niet onbelangrijk. De Touch P5 heeft mij geen enkel moment laten fronsen, zuchten of schreeuwen als het om stabiliteit gaat. Sinds het apparaat aangesloten is ben ik geen moment offline geweest, al moet zoals vaker de echte stabiliteit zich op de lange termijn gaan bewijzen. De USB 3.0 resultaten is ook zeker iets om aan te halen in de conclusie. De Touch P5 doet dit prima met een leessnelheid van 49,2MB/s en 25,5MB/s schrijven voor een router in zijn prijsklasse. Je kunt met een gerust hart bestanden uitwisselen of video’s streamen binnen je netwerken.

De meegeleverde TP-LINK software ziet er netjes uit. Het uiterlijk is vrij rechttoe rechtaan, wat enerzijds begrijpelijk is omdat de nadruk op het touchscreen ligt. Er is een basis en geavanceerde schil voor ervaren gebruikers. De software heeft voldoende diepgang en komt met features die we van een moderne router gewend zijn. Om nog even terug te komen op het touchscreen. Je kunt belangrijke opties zoals het beheren van je draadloze netwerk, parental control, DHCP en QoS.

De Touch P5 is een interessante AC1900 router. Er zijn goedkopere AC1900 te vinden met vrijwel gelijkwaardige specificaties, maar meer dan een tientje of twee scheelt het niet. Alleen één ding ontbreekt bij deze alternatieve routers: het touchscreen, en gezien de uitvoering van die feature is dat prijsverschil prima te accepteren. Ben je opzoek naar een router welke je in de huiskamer wilt zetten, iets unieks of een keer wat anders, dan wel het gemak van een router beheren zonder app of vanuit je computer in te hoeven loggen? De Touch P5 levert deze ervaring zonder te moeten inleveren op specificaties of prestaties. Wat mij betreft heeft TP-LINK het concept goed uitgewerkt tot een succesvol stuk hardware.

tweakers - nomineer voor review van de maand

Heb jij ook een TP-Link Touch P5?

Anoniem: 28912 10 maart 2016 10:10
Mooie uitgebreide review!

Ik heb zelf sinds kort de TP-Link Modem/Router Archer VR900 WiFi AC1900 en wat mij tegenvalt is dat er geen SSH interface optie op zit. Ook een vreemde ontwikkeling dat er nu Touch op de router zit, terwijl er bij jouw waarschijnlijk ook geen SSH toegang aanwezig is.

Bij mij hangt mij modem/router in de kast. Ik wil soms nog wel eens een port-forwarding aanpassing op afstand doen, maar dit gaat dus niet. Dus dan moet dat wachten totdat ik thuis ben.

Touch is leuk als je het apparaat net hebt, maar hoe vaak ga je op die interface drukken?

Ik bedoel het is een leuke optie, maar waarom leg TP-Link prioriteit op dit soort gimmick dingen terwijl elementaire dingen niet aanwezig zijn?

Ik zal je even punten geven voor je review trouwens, puik gedaan!
Hoeveel routers hebben een ssh interface standaard open staan? Bijna geen denk ik. Maar op een hoop tp links kan je OpenWrt installeren en dan kan je alles zelf instellen. Of dat bij deze ook kan weet ik niet.
En als je ssh naar je Wan open zet is het wel handig om iets als fail2ban te hebben. Dit was vroeger te zwaar voor de routers. Maar deze zal het waarschijnlijk wel trekken.
Anoniem: 28912 @Mr_gadget11 maart 2016 12:38
Nog even verder gezocht en kennelijk ondersteund mijn modem wel intern telnet voor management. Dit was ook hetgene dat ik zocht. In tekstmode dingen kunnen aanpassen ivm een ssh verbinding naar mijn raspberry.
Hoi Elite,

Bedankt voor je uitgebreide reactie. Mijn routers staan direct in mijn computerkamer, dus ook de modelletjes zonder touchscreen. :D Er is inderdaad bij mij ook geen SSH toegang aanwezig. :(

Met de modellen van Linksy, Sitecom en AVM / FRITZ kon ik dit op afstand doen met de app. TP-Link heeft jammer genoeg geen app. :(

De focus met de Touch P5 ligt meer op de 'innovatie' wat ik anderzijds ook een leuke benadering vindt. Consumenten zullen SSH niet zo snel missen. :)
Dat je geen port forwarding op afstand kan doen, lijkt me een security verhaal. Als je een linux server thuis hebt (al is het maar een raspberry pi), zou je wel een tunnel kunnen bouwen naar je router, op die manier kan je wel je port forwarding instellen op afstand.
Mooie review. Ik moet zeggen dat ik heel gecharmeerd ben van de desktop UI - zeer strak en clean :)
Maar met "al" die power en touchscreen, wat is het verbruik van deze router in idle mode (voor zover je een situatie kan vinden wat op idle lijkt - 's nachts?). Zou je dat kunnen meten?
Dat lijkt me ook interessant :) Power is leuk als je het nodig hebt, maar hij zal veel vaker in idle staan.
Uit betrouwbare bron; http://nl.hardware.info/r...resultaten-stroomverbruik

Hardware.info geeft aan dat als het scherm aanstaat de Touch P5 gemiddeld 1 watt meer verbruikt. Je kunt in de software zelf instellen wanneer het scherm in rustmodus gaat. (van 1 minuut oplopend tot 5 minuten of nooit).

Sorry, ik heb zelf geen meetmateriaal liggen om dit te testen. :( Bedankt voor je reactie trouwens! :D
Anoniem: 372172 9 maart 2016 11:27
Wederom een zeer gave en uitgebreide review van deze tweaker :) +3 natuurlijk.
Dankjewel! Alcy.. Repr! :D Weer een router, maar dan toch net wat anders. :)
Kicke routertje! :D Leuk design, en dat scherm ziet er goed uit.

En een top review pimmy :D
Thanks! :D Het aanraken van een router was nog nooit zo leuk. xD ;)
Mooie strakke review Pim !
Bam! Weer een top review! Een dikke +3. _O_
Thanks! Op naar de volgende BAM! :D

[Reactie gewijzigd door pclinde op 22 juli 2024 17:12]

Mooie review,

Jouw laptop de GE620DX kwam bij bekend voor (die heb ik zelf ook namelijk).
Ik heb deze zelf vervangen door een 7260AC chip waarmee je meer uit deze laptop haalt.
Dan heb je ook gelijk 5GHz ondersteuning.
Kosten: ongeveer 25 euro.
Jep! Ik heb al eerder overwogen om dit te doen. De laptop heeft al een upgrade gehad (SSHD, werkgeheugen en pas de koelpasta vervangen). Ik zie momenteel nog geen reden om de laptop te vervangen, volstaat nog prima. Goede tip om de laptop nog wat 'meer' te geven. :D
Mooie router, heb hem zelf recent ook aangeschaft. Ben zeker te spreken over de draadloze performance. Binnenkort ga ik verhuizen (van appartement naar woonhuis) en ben benieuwd hoe het bereik dan zal zijn!
De router draait hier ook nog lekker. De draadloze performance is inderdaad erg stabiel en krachtig. :D Ik zit ook in een woonhuis, op de bovenverdieping in uithoeken is het soms wat lastiger. :)
Hoi!

Mooie review! Misschien overheen gelezen.. maar is het scherm geen lichtbaken? :P
Hij zou bij ons in de woonkamer komen te staan.. vandaar.

Dank!
Hoi!

Hij zou bij ons in de woonkamer komen te staan.. vandaar.

Dank!
Rustmodus / stand-by modus. :D Instelbaar van 1 tot 5 minuten. Bedankt! :D
Goede review!

Ik heb deze router nu en werk met alleen maar Macs thuis. TP-link heeft een aparte printer utility nodig (waarom?!) en die is (nog steeds) niet geschikt voor OS X 10.11 El Capitan. Voor mij is deze router, ondanks de goede prestaties, niet bruikbaar. Hij gaat dus terug.

Iemand een tip voor het beste alternatief?