Razer Blackwidow Chroma (Qwerty US) Review

7 maart 2016, laatste update op 7 maart 2016, 540 views Rapporteer

Voor een niet-gamer, helaas niet z'n geld waard.

Pluspunten

• RGB achtergrond verlichting
  • Mechanische toetsen
  • Stevig
  • Mogelijkheden met Razer software

Minpunten

• Prijs
  • Geen dedicated media toetsen
  • Geen polssteun
  • Toetsenbord ligt vrij hoog (polssteun noodzakelijk)
  • Afwerking erg gevoelig voor vingerafdrukken

3 van 5 sterren (Voldoende)
Inleiding
Nadat mijn Logitech K800 op de grond was gevallen, waren er een aantal toetsen los. Op dit toetsenbord kan je ze niet meer vastzetten, dus ik moest een nieuw toetsenbord.

Achtergrondverlichting en media/fn toetsen waren een must. Ik heb zeer veel goede dingen over mechanische toetsenbord gehoord en gelezen, dus ik wilde dit proberen.
Ik waardeer een draadloos toetsenbord erg, maar wilde dat dit keer opofferen voor een RGB verlicht en mechanisch toetsenbord.

Na wat filteren en de pricewatch door te zoeken ben ik op de Razer Blackwidow Ultimate Chroma terecht gekomen.
Unboxing
Zoals we gewend zijn hebben we de bestelling de daarop volgende werkdag in huis.
Mooie verpakking, zoals Razer dat zo mooi doet.
Het toetsenbord was goed verpakt, maar niet lastig uit te pakken, dus stond binnen enkele minuten aangesloten.
Waar wel om gedacht moet worden is dat het toetsenbord 2 USB poorten vereist (1 voor de USB aansluiting aan de rechterzijde van het toetsenbord zelf)
Daarnaast zitten er ook nog twee 3,5mm jacks voor een koptelefoon en mic.
In gebruik
Het gene waar ik direct mee begon was de verlichting. Ik was gewend dat mijn toetsenbord mijn handen detecteerde en dan de verlichting aan deed, blijkbaar kan de Chroma dat niet.
Dus de RGB instellingen. Hier heb ik wel een half uur mee zitten spelen, wat veel mogelijkheden en ontzettend mooi gedaan. Na dit half uur alle RGB mogelijkheden uitgeprobeerd te hebben heb ik de verlichting op wit gezet, want tsja, meer heb ik eigenlijk niet nodig.
Filmpje van de RGB Wave instelling: https://youtu.be/Z1S7VxjehxE

Eenmaal aan het typen viel mij op dat het ontbreken van een polssteun voor dit toetsenbord wel een groot nadeel is. Het toetsenbord ligt namelijk hoger dan mijn vorige en ik moet een niet ergonomische houding aannemen om te typen!
Hierover straks meer.

Wat mij ook opviel was dat ik nog geen 5 minuten het toetsenbord had gebruikt en ik al vingerafdrukken zag zitten. (nee, ik zat geen vette dingen te eten en mijn handen waren schoon).
[img]zYYpWoyj[/img]

Ook de LEDs van de num, caps en scroll-lock icoontjes zijn erg onduidelijk. Natuurlijk weet ik welke voor welke staat, maar bij een toetsenbord van €170,- verwacht ik hier toch minimaal een duidelijk icoontje en eigenlijk dat ik deze LEDs ook kan instellen.
[img]jaDgg3UW[/img]

Ik wist al dat het toetsenbord geen dedicated media toetsen heeft en dat ik de FN toetsen zou moeten gebruiken. Daarom had ik voor dit toetsenbord gekozen, omdat deze rechts nog eens een keer een extra rij toetsen heeft, die ik helemaal zelf kan instellen. Dit werk erg mooi en makkelijk met Razer's software.
Reden van retour
Het toetsenbord is retour gegaan, omdat ik deze niet ergonomisch vind. Sommige dagen zit ik meer dan 8 uur per dag te typen, dit werkt niet als ik continu spanning op mijn polsen moet zetten, om te kunnen typen.
Ik begrijp niet dat dit toetsenbord zo goed word ontvangen.
Nu ben ik een zeer plat toetsenbord gewend, met polssteun. Maar dan nog, een toetsenbord dat zo veel geld kost en zo goed aangeprijst wordt, moet toch echt meer zijn dan alleen een paar mooie RGB LEDs.
Misschien had het toetsenbord prettig kunnen werken, als Razer een goed passende polssteun erbij had gedaan.
Het toetsenbord is esthetisch absoluut 5 sterren, maar in functionaliteit een stuk minder. Misschien dat gamers anders met dit toetsenbord omgaan dan ik, maar ik ben bang dat voor iemand die het toetsenbord hoofdzakelijk gebruikt om te typen dit geen aangenaam toetsenbord is.

Heb jij ook een Razer Blackwidow Chroma (Qwerty US)?

Ik heb dit toetsenbord nu ongeveer één jaar in gebruik. Ik sluit me volledig aan bij je punten van kritiek.
Het is geen toetsenbord voor kantoorwerk, echter voor gamen is hij wel zeer geschikt, en ondervind ik geen enkel probleem met ergonomie.
Hoi, bedankt voor je reactie. Ja, ik ben totaal geen gamer en heb me laten verleiden door de ontzettend gave features (RGB led) waar ik echt van onder de indruk was.
Alleen toen ik 'm ging gebruiken om te typen merkte ik wat ongemakken.

Ik heb geprobeerd om in mijn review te benadrukken dat ik als 'niet-gamer' het toetsenbord dus anders ervaar dan een gamer zou doen.
Ik hoop dat mensen die minder gamen en meer typen hier mee geholpen zijn. Uiteraard is dit enkel mijn mening en zou iedereen het voor zichzelf moeten proberen.
Voor deze prijsklasse zou ik voor meer degelijkheid gaan en een Corsair K70 RGB kopen, heb deze zelf ook. Echter de functie knoppen ontbreken hierbij.. En eens USB poort om nog een extra apparaat op aan te sluiten :)
Wat bedoel je precies met 'het toetsenbord mijn handen detecteerde'? Er zit een 'follow' functie op, als je een toets indrukt licht het ledje op, maar ik denk dat je dat niet bedoelt..
Het draadloze toetsenbord dat ik had (de K800 van Logitech) doet z'n toetsenbord verlichting uit, als je het toetsenbord niet gebruikt. Net voordat je gaat typen, detecteert het toetsenbord mijn handen en dan gaat de toetsenbord verlichting aan. Een functie die ik erg fijn vind en aan gewend ben geraakt.

Bij de Razer kon ik deze optie niet vinden. Ik kon wel handmatig de verlichting aan en uit zetten met een profiel op FN+1 en FN+2 waarbij het ene profiel licht had en het andere niet, maar in het donker zoeken naar de FN en 1 toets valt dan toch tegen.