Lenovo ThinkPad T500 (NJ28WMH) Review

Peran
18 december 2009, laatste update op 3 januari 2014, 9.989 views

Lenovo ThinkPad T500 (NJ28WMH)

EDIT20140104 (1500 Page views(?) en Windows 8.1) Dit is meer een 'indruk' dan een objectieve review. Als je vragen hebt mail, post of bel als mijn nummer hebt . Meer volgt. Meer heeft kennelijk op zich laten wachten. Intussen heb ik een bedrijf en gebruik de ThinkPad als parade paardtje. Op dit moment geniet er vooral van dat de C2D P8700 net aan de trage kant voelt maar dat klanten dat NIET merken. ..SSD. Er zit nu een extra 3 cel batterij in de UltraBay. Met de totaal 12 cellen haalt hij onder volledig gebruik (dat gebeurd sneller onder 'High Performance', 2,5 uur. Naar mijn idee komt het door de 'scalling' van oa Windows 8 + hardware support dat onder 'Power Saver' 3 en soms 4 uur gehaald kan worden. Ik heb een ThinkPad gekozen...

Pluspunten

• zeer robuuste laptop
  • ThinkPad (3 jaar garantie, sterke community, ThinkVantage)
  • Goede Apps
  • GPU aanwezig
  • Geruisloos
  • ThinkVantage UltraBay

Minpunten

• Uitstekende batterij (9 cell) (hij steekt uit :))
  • Display Port ipv HDMI (Display poort nog nooit gebruikt)
  • GPS doet het niet in Windows 8(.1)

EDIT20140104 (1500 Page views(?) en Windows 8.1)

Dit is meer een 'indruk' dan een objectieve review. Als je vragen hebt mail, post of bel als mijn nummer hebt :). Meer volgt.
[EDIT] Meer heeft kennelijk op zich laten wachten. Intussen heb ik een bedrijf en gebruik de ThinkPad als parade paardtje. Op dit moment geniet er vooral van dat de C2D P8700 net aan de trage kant voelt maar dat klanten dat NIET merken. ..SSD.

Ik heb een ThinkPad gekozen vanwege de hoge duurzaamheid die ik associeer met het merk 'ThinkPad'. Ik gebruik heb nu een dik half jaar en ga er niet zuinig mee om. Hij gaat tussen de boeken mee op reis, in koffers/tassen tussen de kleren en hij staat tussen de rommel ergens op het bureau.
[EDIT] Op dit gebied is vooral veranderd dat hij nu ook mee op zee gaat en dat ik er nog minder voorzichtig mee ga.

De CPU is ruim voldoende. Ik kan zo geen programma's indenken waarvan ik zou zeggen dat het een betere CPU nodig heeft. De GPU daar in tegen is niet krachtig in vergelijking met een Geforce 9600M wat ik zelf als minimum zie wil je het komende jaar de nieuwste spellen nog redelijk kunnen spelen. Dit zou voor mij een reden zijn om geheel van een Lenovo af te zien voor mijn volgende laptop. De prijs per 'GPU' :) is veel te hoog. Dit wist ik echt bij aankoop.
[EDIT] De aanwezigheid van de GPU heeft in hoofdzaak de future proof -heid gegarandeerd. Super blij dat ik dit nu kan onderbouwen met een praktijk voorbeeld.

Ik heb de laptop ongeveer een week gebruikt met met het standaard geheugen en harde schijf. Ik heb nu 4 GB DDR3 RAM en WD Black (7200 rpm). Dit zie ik zelf als minimum voor goede 'Windows Experience'. (Het is dus geen nodige upgrade!).
[EDIT] upgrade~201302: Intel SSD 180 GB, 8 GB RAM

Een groot voordeel van Lenovo vind ik helaas ook meteen een nadeel en dat is de verschillende programma's die Lenovo gebruikt om bijvoorbeeld de GPS, HD Shock Protector, wisselen van GPU, wisselen van GPU en de draadloze verbindingsmanager. Allemaal erg goede programma's maar ze zorgen er voor dat de laptop 2 min nodig heeft om op te starten.
Ik ben zelf (was) veel bezig met het zoeken naar betere drivers of latere versies van programma's (in de veronderstelling dat deze beter zijn), Lenevo heeft een tooltje die dit doet.
Top vind ik dit. Ik hebt het idee dat Lenovo zich realiseerd wat mond op mond reclame precies inhoud en dat er kans is dat je als klant later misschien nog meer van Lenovo wil kopen. Wat ik bedoel is dat het lijkt dat Lenovo extra energie steekt om er voor te zorgen dat je een zo goed mogelijk ervaring hebt op je PC. Ook na je aankoop. Van de andere kant mag dit ook wel als je kijkt naar de toch erg hoge aankoopprijs.

De T500 heeft twee GPU's, van Intel en ATI. Deze schelen een klein uur in batterij (100%) duur. de accutijd op 'Low Performance' (CPU op 30 %) tijdens het schrijven van deze review en Intel Graphics; 5:05 en op ATI 4:23. (Alle draadloze verbinding uit, 104 processen, gemiddeld CPU gebruik van 9 % (Low Performance)).

Er zit een Intel WiFi Link 5300 in. Deze heeft 2 antennes en kan daarmee 300 Mbit over het draadloos n te pompen en, het belangrijkste, heeft een beter bereik. Groot voordeel in gebouwen die niet altijd een naadloos draadloos netwerk hebben.
[EDIT] Ik heb zwaar onderschat hoe belangrijk dit is. Nog altijd passeren laptops de revu die gewoon slecht bereik hebben. Beter 7 jaar eerder meer geinvesteerd te hebben.. :)

De laptop is geruisloos. Ik hoor de laptop zelden koelen. De DVD speler is dit niet.
[EDIT] DVD speler kwijt geraakt 2 maanden nadat ik mijn SATA UltraBay adapter had. De laptop is nog steeds geruisloos.
Hij maakt genoeg geluid om een film(DVD) te kijken op de laptop storend te laten zijn. Dit ervaar ik persoonlijk als geen probleem. DVD schrijven is nog steeds een onzekere wetenschap, om er zeker~ van te zijn dat als ik een DVD schrijf deze ook leesbaar is, gebruik een een externe DVD brander die ik met het huis deel. Het is zelf zo dat ik over denk om de DVD drive er uit te halen (Lenovo Ultra Bay) en te vervangen voor een 'ding' waar ik nog een harde schijf in kan doen, daar mijn WD in te doen vervolgens als primere HD een SSD te gebruiken. Maar dat is toekomst muziek verteld mijn portemonnee me..

Ik heb in September de recentste Ubuntu er op gezet. Dit gebruikten we om Linux te leren kennen, te leren te werken in de console en met Latex. Het draaide zonder enkel problemen. De ATI 3650 zou echter problemen opleveren (op de Elite Books die door de Universiteit werden gedistribueerd), ze zouden erg warm worden. Hier heb ik weinig van gemerkt maar dat komt misschien omdat je de koeling niet hoort en er geen voelbare warmte concentratie op een bepaalde plek is. Voor de grap heb ik ook de Intel rommel geprobeerd en deze worden zonder problemen herkend. Als je met de Intel zooi een venster versleept kan hij dit niet goed renderen. Als je het venster dan loslaat dan ziet het er weer goed uit.

Jammer dat dit model in tussen niet meer leverbaar is en deze review dus nog weinig waarde heeft. Misschien kan het beter omdopen tot Lenovo reclame.
[EDIT] Ook nu twijfel ik aan de waarde van deze pagina op Tweakers.net. Ik ben echt trots op m'n baksteen. Het enige wat ik wel moet opmerken is dat mijn interne GPS en bijbehorende hardware in 8.1 niet herkend wordt. Op zee was is een GPS op een degelijk laptop met 5 uur batterij duur echt genieten.

Ik hoop dat AMD eens wakker wordt op de Mobiele GPU markt en eens wat leuks laat zien. Als dat gebeurd, als Lenovo's GPU bakker betere GPU gaat aanbieden is Lenovo misschien geneigd deze ook te gaan gebruiken en krijgen we grafisch krachtigere ThinkPads. Anders koop ik een Asus als volgende.
[EDIT] Naar mijn idee nu is dat exact wat AMD op de markt heeft en ik heb nog geen nieuwe laptop gepermiteerd.

[EDIT] De fingerprint reader ben ik vergeten bij het opstellen. Deze heb ik met de wifi het meeste in waarde onderschat. Voor zover ik me herinner heb ik de fingerprint reader altijd gebruikt als een soort ' direct login' functie. Ik gebruik mijn wijsvinger als bootpassword, fingerprint reader geeft dit door aan Windows, Windows logt de bij behoren gebruiker in.
Helaas lijkt het er nu op dat Enkel ik de laptop nog kan aanzetten. Windows 8 en bijbehoren drivers vinden dat voldoende. De laptop is echter in 20s gestart en in 1 s uit slaapstand, kort: hij gaat niet uit bij de klant. Probleem opgelost. Back BIOS password zonder 'mijn wijsvinger' is ook altijd mogelijk.

----
Om het extra geheugen er bij te prikken moest ik de laptop open schroeven. Prachtig ziet het er uit van binnen. De degelijkheid straalt er van uit. Helaas heb ik toen geen foto's gemaakt |:( .
[EDIT] HP Elitebooks komen -naar mijn ervaring- in de buurt..

Handige links
Driver en Apps http://www-307.ibm.com/pc...mind=466746&validate=true

Heb jij ook een Lenovo ThinkPad T500 (NJ28WMH)?

Ik heb altijd de software van Lenovo top gevonden.

Ik had laatst een laptop die kaal geinstalleerd was met alleen XP erop. Even de ThinkAdvantage update laten lopen en alle drivers worden automatisch geinstalleerd zonder maar 1 vinger uit te steken netals de overige software (via Internet). De Thinkadvantage gaat zo ver dat die Windows al bij de bios 2 weken, 4 weken wat je ook wil kan terug zetten zonder verlies van data. Backup gaan perfect. Soort systeemherstel maar wel 10 keer beter. Kijk naar netwerklocatie zoals Lenovo erin zet zo kan niemand er aan tippen. Ga je op het draadloze netwerk op je werk kan je automatisch proxy, andere startpagina etc gebruiken en ben je thuis dan kan je alles op standaard laten staan zonder maar 1 ding te veranderen. Profielen kan je keurig toevoegen. Echt super.

Zelfs de GPS functie werkt als een trein, netals de simkaartlezer etc. Dat werkt allemaal zo soepel en start de pc wel iets langzamer op maar het werkt als een trein.
Precies :)
Nu de GPU nog :| ..

Maar deze gaat nog wel even mee. Ik denk dat ik de zwaardere dingen ga outsourcen naar de PC. en deze wat meer ga gebruiken voor school enz.. experimenteren met de Ultabay ga ik zeker wel doen ;)
Het is een business laptop en geen gaming laptop. Een goede GPU is dus echt niet nodig.
Business ?= Future Proof
dus
Business == GPU!!!! 8-)

Review geupdate
All heil my ThinkPad 'ThinkTank' _/-\o_
Daarom gaf ik aan dat mijn volgende een ASUS wordt (waarschijnlijk).

Waarschijnlijk is de redenering van Negaiido het zelfde als die van Lenovo, jammer want ik denk dat ThinkPads met een betere GPU best te verkopen zijn. Jammer genoeg zullen ze wel aan de prijs zijn verwacht ik.
haha Ik las als negatief punt 'uitstekende batterij' en vroeg me af hoe dat een slecht ding was? Maar on second thought... je bedoeld vast dat ie uitsteekt, niet dat ie dik in orde is ;)
Anoniem: 334795 15 december 2009 19:15
Een 9-cells accu als nadeel? Kan je dat verder uitleggen? Voor de rest een mooie beschrijving,
Je stelt dat je hem gebruikt i.c.m. o.a. Linux, maar ik zie daarvan niks terug in je review. Bijvoorbeeld dat de power management module tp_smapi tegenwoordig niet meer in de kernel zit (zelf builden) en dat je niet zomaar meer gebruik kan maken van de accelerometer (hdaps). Daarnaast ben ik benieuwd naar switcheable graphics in Linux, want dat lijkt me erg spannend met X.
Je hebt wel verloopstekkertjes om van DisplayPort naar HDMI / DVI te gaan :)

Kun je op www.dealextreme.com wel vinden voor een paar dollar denk ik.

Alleen ik zie op internet dat de T500 geen geluid over de DisplayPort stuurt.
Bedankt voor de reacties!

Linux:

Ik heb Ubuntu gedraaid om met de console te leren werken. Het draaide zonder enkel problemen. De ATI 3650 zou echter problemen opleveren (op de Elite Books die door de Universiteit werden gedistribueerd), ze zouden erg warm worden. Hier heb ik weinig van gemerkt maar dat komt misschien omdat je de koeling niet hoort en er geen voelbare warmte concentratie op een bepaalde plek is. Voor de grap ik ook de Intel rommel geprobeerd en deze worden zonder problemen herkend. Als je met de Intel zooi een venster versleept kan hij dit niet goed renderen. Als je het venster dan loslaat dan ziet het er weer goed uit.

Over de HDMI:
Dank! Ik dacht dat ze er niet waren, al heb ik nog niet echt mijn best gedaan om ze te vinden.
Maar ik vind het juist raar dat Lenovo voor een Displayport heeft gekozen terwijl HDMI het meest gebruikt word nu. Dat valt op bij het idee dat Lenovo heel erg 'Constumer Minded' is.

Accu:
Ik vind een 9 cell accu top! Ik vind het idee dat hij uitsteekt minder. Als je met een laptop gaat wandelen dan leg je hand onder de laptop en houd je hem van achter vast. Als je dan een duw krijgt duw je hem dicht met die hand, je knijpt dan het scherm dicht. Nu die accu er zit is hij daar te lomp voor geworden.
Als je de laptop van voren optilt omdat er iets onder ligt, elk keer dat hem van voren optilt is de batterij die al het gewicht van de laptop draagt.
Hij zit in de weg. Ik vind de 9 cells batterij (uitstekend ;-) ) daarom geen toegevoegde waarde, niet nadelig of voordelig.
Laatste 5 alinea's toegevoegd en een link toegevoegd.