Canon PowerShot A95 Review

Stray
29 oktober 2007, laatste update op 29 oktober 2007, 1.484 views

Canon PowerShot A95

Ik heb de Canon PowerShot A95 gekocht als een Point-and-Shoot toestel. Het feit dat ik da A95 heb gekocht is omdat ik ook verwacht dat de foto's van zeer goede kwaliteit zouden zijn vergeleken met andere toestellen van dezelfde prijsklasse. Tevens sprak het kantelbaar scherm mij ook wel aan. De kwaliteit van de foto's is zeer goed in automatische modus en indien je wil kan je manueel een deel opties instellen, afhankelijk van de gekozen modus. Zo heb je een volledig manual modus alsmede modi waar een deel van de instellingen automatsch zijn en een deel manueel. Van het kantelbare scherm heb ik al meermaals goed gebruik kunnen maken. Het is nu kinderspel om foto's boven je hoofd te nemen, of heel laag bij de grond zonder dat je zelf op de...

Pluspunten

• Stevig
  • Veel opties, maar toch makkelijk te bedienen
  • Kantelbaar scherm
  • Goede bijgeleverde software

Minpunten

• Beperkte zoom
  • Onduidelijke (missende) batterij status
  • Geen Nederlandstalig handleiding te downloaden bij Canon.

Van het kantelbare scherm heb ik al meermaals goed gebruik kunnen maken. Het is nu kinderspel om foto's boven je hoofd te nemen, of heel laag bij de grond zonder dat je zelf op de grond moet gaan liggen.

Het feit dat er in de hoogste kwaliteit slechts 30s opgenomen kan worden vindt ik niet echt een nadeel omdat ik dit toesel heb gekocht om foto's mee te nemen. Niet om te filmen.

Wat me wel onmiddelijk opviel is het ontbreken van een goede batterij-indicatie. Soms ben je foto's aan het maken en voor je het door hebt schakjelijkt het toestel zichzelf uit omdat de batterijen bijna leeg zijn. het is wel zo dat je met een set 2300 mAh batteijen toch tussen de 200 en 300 foto's kan maken met het LCD schermpje aan. Dan moet je natuurlijk wel niet iedere keer de foto's opnieuw bekijken op het schermje.

Wat me niet zo snel opviel is dat er zoom beperkt is in 6 stappen. Soms wil je zomen en is de ideale zoom net tussen 2 stappen in en moet je jezelf maar verplaatsen. Dit viel me wel pas op toen ik het toestel meer ging gebruiken.

Als laatste wil ik nog even vermelden dat het toestel ook nog features heeft zoals het zelf instellen van een opstartscherm, de klik-geluiden kunnen geupload worden naar het toestel, enz...
Niet echt nuttig, maar voor sommige wel leuk.

[Update] Na wat meer in detail met de foto's zijn bezig geweest, lijkt de beeld kwaliteit niet zo goed als ik in eerste instantie dacht. Hij is nog goed genoeg voor de gewone kiekjes, maar als je de foto's wil gaan bewerken valt het toch op dat de kleuren niet 100% OK zijn, de camera lijkt wat last te hebben van chromatische aberratie in het blauwe spectrum. Zie de randen van de hendels en de voetsteunen van bijgevoegde foto.

Heb jij ook een Canon PowerShot A95?

>> Geen Nederlandstalig handleiding te downloaden bij Canon.
Waar heb je dit toestel dan gekocht dan? Als je het in NL gekocht hebt, MOET er een NLse handleiding beschikbaar zijn (ik neem aan dat het apparaat CE gekeurd is, dat moet als het in Europa verkocht wordt).
Als je hem op een vakantiereisje buiten de EU gekocht hebt, dan kan het zijn dat het geen Europees model is. Dan is een NLse handleiding niet noodzakelijk (als ze het model niet in NL uitbrengen).

Ik heb ook een Canon, niet deze maar een IXUS-70 en daar ook hetzelfde batterij indicatie probleem. Pas heel laat komt er een waarschuwing en even later schakelt hij onverbiddelijk uit. Maar dat weegt niet op tegen de kwaliteit van de foto's.
Nope. Ik deze gewoon online bij Pixmania in België gekocht.