Sinds enkele weken ben ik in het bezit van een Antec P183 kast en ik ben er zéér tevreden over mag ik wel zeggen.
Algemene beoordeling: ik ben heel tevreden met deze kast. Het is niet de goedkoopste, maar dan heb je ook wat. Er is goed over deze kast nagedacht, en daar heb je alleen maar profijt van.
Bouwkwaliteit en afwerking
De kast zit goed in mekaar. Lekker degelijk en stevig, maar ondanks dat valt het gewicht me nog mee. Leeg 14kg, maar dat is minder dan het lijkt. Met alle hardware erin vind ik de kast nog goed te tillen; in elk geval goed genoeg om zo nu en dan naar een LAN te verslepen.
De zijpanellen van de kast zijn gelaagd; het is in feite een plastic deur die aan de buitenkant geheel en aan de binnenkant gedeeltelijk met een laag aluminium bedekt is. Dit zorgt voor goede geluidsisolatie, en bovendien hangt hij dus met plastic klemmen in de kast, waardoor er geen resonantie wordt doorgeven.
In feite is alles in deze kast er op gericht om het geluid zo min mogelijk te houden bij zo goed mogelijke prestaties en airflow. Ook de montage van de HDD's (zie verderop) en de zacht-rubberen voetjes van de kast zorgen ervoor dat er in de praktijk niet of nauwelijks iets trilt, zoemt of resoneert. De voeding ligt op een soort tafeltje waar ook weer zacht rubberen strips op zitten, zodat ook de voeding geen resonantie aan de kast doorgeeft (zie
foto 2). Het enige wat ik hoor als de computer aan staat is het gesuis van de luchtstroom van de fans en de videokaart. Hoe hard dat is hangt er vanaf op welke stand je die 2x outtake aan de achterkant heb staan, welke fans je uitzoekt om aan de voorkant in te bouwen, hoe hard je videokaart moet werken (ik heb een HD 4890 en die blaast redelijk hard) en hoe warm het is natuurlijk... nu in de zomer moet alles redelijk hard blazen, maar ik vind het allemaal behoorlijk acceptebel. Dat gesuis daar wen je aan, en dat blijf je natuurlijk toch altijd houden tenzij je met waterkoeling gaat werken, maar in elk geval hoor je geen gezoem, getril en geresoneer, wat érg fijn is.
Inbouwmogelijkheden
Er past meer dan voldoende in de kast, en bovendien is alles erg makkelijk in te bouwen. Er is ruimte voor 4x 5,25" bays, en 1x 3,5" voor een floppy-drive of een fan-controller ofzo. Die zit wat naar onderen, tussen de twee 120mm fan-bays (
zie foto 5 een eindje naar onder).
Foto 1
Daarnaast is er ruimte voor maximaal 6 HDD's, verdeeld over twee trays (zie
foto 1), een tray in het onderste compartiment (ruimte voor 4 stuks) en een tray in het bovenste compartiment (ruimte voor 2 stuks). Die trays kun je er helemaal uithalen. De HDD's kun je vervolgens met de bijgeleverde schroefjes tussen 4 zacht-rubberen ringetjes vastschroeven waardoor ze geen resonantie aan het rekje en aan de kast doorgeven. De handleiding raadt aan om als het kan de HDD's allemaal in het onderste rek te monteren. Dan kun je de bovenste tray er helemaal uit laten, zodat de bovenste 120mm fan helemaal vrij lucht naar het moederbord kan blazen (
zie foto 6 een eindje naar onder).
In het onderste compartiment zit ook de voeding. Mijn voeding (Corsair HX520W) heeft de fan aan de onderkant zitten, dus heb ik hem ook met de fan naar de onderkant gemonteerd. Hij ligt op een soort rekje, waardoor er aan de onderkant nog een gleuf open blijft die groot genoeg is voor luchtaanvoer (zie
foto 2 en 3. Maar in theorie kun je hem ook op zijn kop monteren, zoals je op
foto 3 ziet blijft er dan nog voldoende ruimte over aan de bovenkant van de voeding; tussen de voeding en het horizontale paneel dat de kast in 2 compartimenten verdeelt. Die ruimte kun je echter ook gebruiken om je kabels zoveel mogelijk weg te werken om ook in het onderste compartiment de airflow zo efficiënt mogelijk te houden.
Foto 2, foto 3
Verder een groot pluspunt van deze kast: er is voldoende ruimte achter het moederbord-paneel om de meeste kabels weg te werken. Zoals je op
foto 4 ziet heb ik zowel de voedingskabel van het moederbord, alle SATA-kabels als de kabeltjes die vanaf het front-paneel komen (power, reset, LED-jes) zoveel mogelijk achterlangs geleid waardoor het binnenin de kast lekker leeg blijft. Het enige wat er nu door mijn kast loopt zijn de voedingskabeltjes van de twee 120mm intake fans, en van de videokaart, dat ging helaas niet anders.
Foto 4
Ook worden er standaard wat tie-ribs en klemmetjes bij de kast geleverd om kabels te bevestigen. Ik vond normale tie-ribjes fijner, maar op zich goed dat ze er aan denken om wat mee te leveren natuurlijk! Verder zit er een hele zak met allerlei verschillende schroefjes bij waarmee je alles kan inbouwen.
Koelingsmogelijkheden
De koelingsmogelijkheden zijn wat mij betreft prima.
Standaard zit er een 120mm fan aan de achterkant, en een 120mm aan de bovenkant (zie
foto 1). Deze fans blazen hete lucht naar buiten, en zijn afzonderlijk via 2 schakelaartjes aan de achterkant van de kast op 3 snelheden in te stellen.
Aan de voorkant is zoals op
foto 5 te zien is, ruimte voor 2x 120mm fan; het is wel aan te raden om deze in te bouwen voor een goede airflow door je kast. Deze twee fans laat je dan uiteraard naar binnen blazen voor aanvoer van verse lucht. Verder fungeren ook de niet-in-gebruik-zijnde 5,25" en 3,5" bays als luchtinlaat (half open roosterstructuur aan de voorkant). Dus als de 2 fans aan de achterkant harder naar buiten blazen dan de twee fans aan de voorkant het kunnen aanvoeren is er geen probleem; de rest van de lucht wordt toch gewoon aangezogen. Zelfs als het deurtje dicht is, zitten er in het deurtje (zie
foto 7) en aan de zijkanten van de deur (zie
foto 1) flinke gaten, waardoor de lucht toch goed richting de 2x 120mm fans en de roosters aangezogen wordt.
Ook erg fijn is dat alle openingen aan de voorkant voorzien zijn van een fijne ijzeren gaasstructuur als luchtfilter; deze zijn er erg makkelijk uit te halen om ze even schoon te maken. De covers van de 5,25" en 3,5" bays haal je er gewoon uit via de klemmetjes aan de zijkant van de cover. En voor de twee 120mm intake fans zitten twee losse deurtjes die je openmaakt door er op te drukken.
Foto 5
Ik vind het een groot voordeel, maar dat is gelukkig bij steeds meer kasten het geval, dat je dus uiteindelijk alleen maar 120mm casefans hebt draaien. Die leveren in verhouding meer luchtverplaatsing met minder herrie, en doordat ze in verhouding minder toeren hoeven te maken dan 92mm en 80mm fans slijten ze ook minder hard waardoor ze stil
blijven. Wat mij betreft een goede ontwikkeling, wat mij betreft mogen ze 92 en 80mm helemaal afschaffen. (Nu de CPU-koelers en videokaart-koelers nog, waar vaak wel kleinere fans op zitten. Vooral bij videokaarten... die krengen slijten veel te hard.)
De kast is zoals op
foto 6 te zien is door een horizontale scheiding verdeeld in twee compartimenten. In het onderste compartiment zit je voeding en probeer je zoveel mogelijk alle HDD's te stoppen (maximaal 4 HDD's dus). Daardoor gaat er geen hete lucht door je voeding heen. De lucht wordt in dit compartiment dus aangevoerd door 1 van de 120mm fans aan de voorkant, en afgevoerd door de fan die in de voeding zit.
In het bovenste compartiment zit alle overige hardware. Als je zoals bij mij die HDD compleet er uit laat, kan de lucht beter naar je moederbord, videokaart, geheugen en processor stromen, en bovendien is het verse lucht doordat hij niet al half door HDD's wordt opgewarmd. Je kan er echter ook voor kiezen die bovenste tray er in te laten zitten, met meeleverde klemmetjes kun je daar dan aan de binnekant nog een extra 120 mm fan op monteren, zodat hij zeg maar in het verlengde komt de staan met de bovenste 120mm fan aan de voorkant van de kast, en deze fans samen voor een dubbel push-effect zorgen. Maar volgens mij is dat niet echt nodig.
Prestaties:
(Naar aanleiding van de reacties hieronder nog even een stukje hierover toegevoegd.)
Mijn CPU zit constant op ca. 50 graden, en mijn CPU-koeler kan dat makkelijk trekken. Ik hoor hem in elk geval niet of nauwelijks.
Mijn GPU (Sapphire HD4890) zit constant zo tussen de 65 en 68 graden, ook tijdens het gamen. Dat is de temperatuur waar de videokaart zichzelf op houdt doordat hij zonodig zelf het toerental aanpast. Als ik de twee outtake fans op de middelste snelheid zet, blijft het toerental van de videokaart automatisch redelijk laag, waardoor hij zichzelf op die 65 a 68 graden houdt met weinig geluid. Als ik die 2 outtake fans op laag zou zetten, of wanneer tijdens het gamen de videokaart meer belast wordt, dan gaat de videokaart natuurlijk gewoon zelf harder blazen waardoor hij toch op 65 a 70 graden blijft, maar die kleine fan maakt natuurlijk veel meer lawaai dan de 120mm casefans.
Het voordeel van de goede koeling in deze kast is dus naar mijn mening dat de casefans genoeg lucht verplaatsen om de CPU- en videokaarkoelers een beetje rust te gunnen. Die hoeven dan niet al te hard de blazen om genoeg hitte snel genoeg af te kunnen voeren, waardoor het geluidsniveau redelijk laag blijft.
Foto 6
De lucht in het bovencompartiment wordt dus aangevoerd door de bovenste 120mm fan, en afgevoerd door de standaard ingebouwde 2x 120mm fans aan de bovenkant en achterkant, en natuurlijk bij de meeste videokaarten door de fan op de videokaart zit en die via een airduct direct naar buiten blaast. Dat lijkt een beetje uit verhouding, maar zoals ik al zei zitten er aan de voorkant voldoende openingen, dus die outtake fans zorgen er wel voor dat er automatisch aan de voorkant voldoende lucht wordt aangezogen.
Zoals ik bij inbouwmogelijkheden al zei, is het een groot voordeel dat je bijna alle kabels achter langs het moederbord kunt leiden, waardoor de airflow in de kast zelf optimaal blijft.
Vormgeving
Het is een kwestie van smaak, maar ik vind het een stijlvolle en subtiele kast; het metaal heeft zoals op
foto 7 te zien is aan de buitenkant een soort "brushed" effect wat er wel stoer uit ziet, maar verder is het een hele stijlvolle en strakke kast, met name als het deurtje dicht is.
Foto 7
Installatiegemak
Ik vind dat er goed over de kast nagedacht is waardoor alles redelijk makkelijk in te bouwen is.
- De HDD tray's kunnen er helemaal uit, waardoor je de HDD's er makkelijk in kunt zetten en daarna de tray in zijn geheel weer terug schuift.
- Op de 5,25" en 3,5" drives schroef je aan de zijkant de meeleverde plastic rails vast, waarna je elke drive heel makkelijk erin schuift en vastklikt.
- De 2x 120mm fans aan de voorkant kun je redelijk makkelijk inbouwen.
- Om het moederbord heen zitten een aantal gaten in het paneel waar je hem opschroeft, waar je kabels die je langs de achterkant leidt weer doorheen kunt halen (zie
foto 4).
Al met al is alles erg makkelijk in te bouwen en te monteren.
Modbaarheid
Niet echt een mening over aangezien ik hier niet mee aan de gang ga.
In elk geval zitten er aan de achterkant vast 2 gaten voor waterslangen.
Mocht je in de zijkant een gat willen maken bijv. voor een raam, dan moet je er dus wel even rekening mee houden dat de deuren uit 3 lagen bestaan; twee hele dunne lagen brushed aluminium met daartussen plastic.
Voeding - zit er standaard niet in.
Prijs
De prijs is wat hoger dan sommige andere kasten van dit formaat. Maar dat is niet voor niks. Zowel qua airflow, qua anti-resonantie maatregelen als qua installatiegemak is dit één van de betere kasten die je kan kopen denk ik.