Met 4 GB geheugen en een gloednieuwe Sapphire Radeon HD5450 videokaart is het tijd voor een update. Wat werd er beter, wat is de moeite waard? De X3200 is opgevolgd door een op punten verbeterde X3300. Er zijn veel overeenkomsten, misschien kan dit herziene review ook daarom anderen van enig nut zijn.
Pluspunten
- Goede prijs-kwaliteisverhouding
- Gigantisch veel aansluitmogelijkheden
- Een echt buget mediacenter met Dolby
Minpunten
- Net iets te magere grafische- en videoprestaties
- Teveel meegeleverde overbodige software
- Ietwat knullige bediening aan/uit en dvddrive lade
- Overbodige (goedkope) muis en toetsenbord
Er bestaan veel versies van de X3200. Ik heb een 98.3BE7Z.T7P dualcore 2,6 Mhz AMD X64 5000+ met een (verouderde) NVIDIA nForce720a chipset plus Geforce 8200 grafische processor. De harde schijf (320 GB) is van Hitachi. Er zit een Acer WMCP78M moederbord (nadere specs ontbreken) in en een leeg PCIex16 hp) slot. Het besturingssysteem is een OEM versie 64 bits Vista Home Premium. Standaard zit er een(Samsung) geheugen van 2x1 GB DDR2 800Mhz. (CL6), de 2 slots zijn uitbreidbaar tot 4 GB. Mijn X3200 heeft veel aanluitmogelijkheden: 9 USB 2.0, Esata, HDMI, Firewire, S/PDIF, 7.1 minijack audio, Gigabit LAN.
Het is mijn eerste desktop sinds jaren en ik was dus weinig gewend maar ben onder de indruk van de goede prijs-kwaliteisverhouding. Veel meegeleverde software heb ik direct verwijderd (games, trial office 2007, een soort Acer mediacenter). Het handige Windows Mediacenter komt met Vista, er zit ook een Dolby hometheaterchip op het bord. Ik beschik niet over uitgebreide kennis en apparatuur en toets de prestaties aan mijn indrukken, PC Wizard 2010, een performance meter van NVIDIA en de Windows Vista scoremeter. In die laatste test telt de laagst behaalde score, dus zeg maar beneden gemiddeld. Ik geef hier alle cijfers.
De X3200 komt tot een basisscore van 3,2. Dit door 3,2 voor Aero. Overige grafische toepassingen halen 4,0, de processor 5,1, het RAM 5,8, de harde schijf 5,9. Niet echt indrukwekkend voor veel Tweakers maar mi. toch niet slecht voor een prijs van slechts 349 euro (incl. bezorging). Er zitten ook nog een 'plastic' toetsenbord en een muis bij.. Vista Home Premium draait probleemloos, misschien bij multitasking soms of Windows Mediacenterwat trager. Bij zwaardere belasting hoor je de vrij stille CPU fan wat harder gaan, soms ook wel een beetje 'jengelen'. De kleine ventilator van de voeding (220 watt) hoor je niet.
De uitvoering is heerlijk compact. In combinatie met mijn BenQ G2220HD 21,5 inch low budget HD scherm heb ik een prachtige kwaliteit en op het eerste gezicht weinig extra's te wensen. Ik ben geen gamer, de X3200 is ook geen gamecomputer. MS Office 2007 (home) draait probleemloos, ook DVD's met dolby 5.1. In een resolutie van 1920x1080 komt deze X3200 qua grafische kwaliteit en (dus) soepelheid helaas iets tekort. Het beeld en de kleuren lijken wat flets, worden soms even wat schokkerig, de details en de beeldkwaliteit vallen wat tegen. De CPU fan wilde bij echt hoge belasting ook nog weleens 'aanslaan'. Hier viel dus duidelijk nog iets te verbeteren! Toch vind ik de X3200 en nu zijn opvolger X3300 een interessant model als je een redelijk volwaardig en low budget mediacenter zoekt. Ik kocht mijn X3200 in de zomer van 2009 mede vanwege recht op een upgrade naar Windows 7. De 'avonturen' die ik met Acer's klantenservice meemaakte om die upgrade ook besteld te krijgen zal ik u hier maar besparen (zie Radar of Kassa)..
De Vista benchmarks verbeterden met 0,2 met het nieuwe 4GB geheugen, twee standaard 'handpicked' Mushkin PC6400 bankjes van 2GB DDR2 en 800Mhz (CL5). De Vista score voor het RAM werd nu 5,9, grafisch ging het naar 3,4 (eindscore), voor spellen naar 4,1, de rest bleef hetzelfde. Niet wereldschokkend maar alles draaide merkbaar soepeler. Het gedeeld geheugen steeg fors, DVD's speelden zichtbaar beter af, ik kreeg ook een betere mulititasking. Het totaal grafisch geheugen werd 1919 MB (was 895).
Voor Tweakers het meest interessant zijn de resultaten met mijn nieuwe videokaart, een Sapphire Radeon HD5450 DDR3 512MB, HDMI/DVI. De Vista score ging maar liefst van 3,4 naar 5,9! De laagste score is nu voor mijn Athlon X64 dualcore CPU met 5,1, het cijfer voor het RAM bleef 5,9, grafisch kwam ik nu op 5,2, voor spellen op 5,3, de HD bleef hetzelfde. Die iets meer dan 4 tientjes lijken dus prima te renderen..
Belangrijk in mijn kleine systeem zijn temperatuur en het energieverbruik met de kleine SFF case en een voeding van 220 watt heb je duidelijke lage grenzen. De pc gebruikt gemiddeld zo'n 80 watt, de kaart zou de 40 watt mi. liever niet moeten overstijgen. Het is ook een harde eis dat de kaart weinig hitte produceert omdat ie in mijn kast bijna helemaal bovenin zit. Gelukkig met nog wel koelgaten aan de 'koude kant' maar verder niets. Een extra fan zou te storend zijn en er is dus ook geen plaats voor. Een videokaart moest dus een low budget, zuinige en passief gekoelde half profile worden.
Al zoekend kwam ik op een Sapphire HD4550 van 512MB. En toen verscheen dus de Sapphire Radeon HD5450 DDR3 512MB. Voor enkele euro's meer ineens weer 'helemaal bij de tijd'.. Meer dan die 512MB lijkt me overigens zinloos voor mijn soort toepassing. het kan de kaart zelfs trager maken. Sapphire levert hem met gemonteerde bracket inclusief VGA en met twee extra korte varianten (lp), dus de hp verving ik door een lp met HDMI en DVI maar zonder VGA. De kaart en lowprofile koeler (beter want lager dan AMD) zien er netjes uit. Alles past, alleen zit er aan de korte bracket een beugeltje dat aan de printplaat geschroefd moet worden maar waar dan geen van de meegeleverde boutjes in passen. Oppassen dat dit 'losse' stukje metaal niet in aanraking komt met onderdelen op de printplaat. De mee geleverde installatie cd (driver versie 13-014) heb ik braaf gebruikt en weer snel gewist, inmiddels staat er bij ATI/AMD sinds 02-02-10 een nieuwere. Overigens wordt op de cd de HD5450 als kaart nog niet eens genoemd, men had blijkbaar veel haast..
Rebooten vanuit de (nieuwe) software ging niet vanzelf, ik moest dat dus 'nabootsen'. Dat opstarten gebeurde dan in een veilige modus van 600x800. Na aanpassing tot 1920x1080 werd het snel een probleemloos en soepel draaiend geheel. In hoeverre nu ook iets van een SLI modus met het moederbord draait weet ik niet, misschien weet iemand hoe je dit optimaliseert? Er is nu 2303MB beschikbaar grafisch geheugen. De temperatuur van het moederbord blijft stabiel op ca. 56 graden, de CPU komt 'office' op 35 tot 40 graden, met DVD op 41-43 (max. 30% load) tot ca. 55 (bij 100% load). Gemiddelde load is 10 tot 19%, de temperatuur van de kaart varieert van 61 tot 69 graden met bv. het afpelen van DVD's en streamen tegelijk. De kast voelt bij office gebruik niet warmer aan (weinig stroom idle werkt dus), de fan draait ook bij hogere last weinig met 'pieken' en bij gemiddeld gebruik nauwelijks merkbaar iets harder. Stabiel dus.
Met deze Sapphire Radeon HD5450 heb ik nu al heel veel meer plezier van mijn kleine mediacenter. Alles draait veel soepeler en sneller. Ik zie ook meer kleurdiepte en nuance, heb (nog) veel betere contrasten, haal ook duidelijk meer uit soepel draainde DVD's. Mijn systeem is daarnaast ook nog iets stabieler (rustiger) geworden zonder meer lawaai te produceren. Het gebruik van energie en de produktie van warmte blijven ver onder de (lage) kritische grenzen van mijn nu helemaal kleine en fijne X3200.