Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

- Reviews

Specificaties 13,3" (1280x800), 320GB (hdd) - Bekijk alle specificaties
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Apple MacBook Pro 13" 2.3GHz (voorjaar 2011) Review

+2
jopieteams 13 februari 2016, laatste update op 23 december 2016, 5.907 views

Apple MacBook Pro 13" 2.3GHz (voorjaar 2011)

Afgelopen maand een Early 2011 Macbook Pro '13 gekocht. Na wat kleine problemen met de WIFI (AirportCable was aan vervanging toe) en een upgrade van de laptop is hij echt verbazingwekkend snel. Eerste Macbook en ik ben direct verkocht. Upgrade; 256gb SanDisk SSD en 16gb Corsair RAM. Lees volledige revi...

Pluspunten

  • Strak Design
  • Integratie andere Apple producten
  • Mogelijkheid tot Upgraden
  • OSX compatible
  • Interne DVD-Drive
  • Lichtgewicht
  • Robuust
  • OS Sierra ondersteund

Minpunten

  • Geen USB-3
  • Geen HDMI-poort (via Mini-Displayport)
  • Resolutie

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Mobiliteit en accuduur Score: 4
Warmte en geluid Score: 4
Ergonomie Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 4
Beeldkwaliteit Score: 3
Prestaties Score: 4
Featureset Score: 5
Prijs Score: 4
Een MacBook Pro '13 uit begin 2011 kopen in 2016. Niet veel mensen zullen dit doen, maar voor vrij weinig geld heb je uiteindelijk een hele mooie MacBook Pro.
Voordeel van dit model is de aanwezigheid van een DVD-drive (SuperDrive), dit betekend dat ik ook nog gewoon DVD's kan afspelen zonder een externe drive mee te moeten nemen. Wat voor mij in de dagelijkse routine toch wel erg prettig is.
Het enige wat er ontbreekt aan de laptop is een HDMI-en USB 3 port. Verbinden met een beeldscherm via HDMI is dus alleen mogelijk via het mini-display port. Het is prima, maar prettiger was toch direct een HDMI, zoals de nieuwe MacBook Pro ook heeft.
Af en toe zou ik toch een iets hogere Resolutie willen hebben, maar dit heb ik alleen wanneer ik in split-screen werk. Dan merk je toch dat er wat pixel-vorming ontstaat.
Dit is echter wel slechts een klein minpuntje, dat is ontstaan door de splitscreen-functie van OSX, maar dit kunnen is echt heel fijn.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1AuGB27x8It2sV1.jpeg

Aankoop

Ik heb mijn Macintosh via marktplaats gekocht, dit betekend wel dat je het product tijdens de aankoop toch wel extra goed moet testen. Na goed contact met de verkoper deze MacBook gekocht.
In de koop heb ik er rekening mee gehouden dat ik een model zonder SSD wilde, want ik had zelf nog een SSD over en het grote voordeel van deze modellenreeks is de mogelijkheid van het zelf kunnen knutselen binnen je laptop.

Upgrade

Allereerst wil ik even verklaren waarom ik mijn MacBook Pro ben gaan upgraden.Het betreft hier een simpele upgrade. Een andere HardDrive en een RAM swap.
De MacBook Pro is met de HDD al een vrij snelle laptop, maar hier en daar duurt het opstarten wel wat lang. Een SSD is de nieuwe standaard voor een OS harde schijf. Omdat ik het apparaat graag de komende jaren intensief wil gaan gebruiken heb ik besloten de laptop binnen een klein budget toch zo snel mogelijk te maken.
Begin Specificaties
  • Processor, 2,3 GHz Intel Core i5
  • RAM, 4GB DDR3
  • Beeldscherm, 13,3-inch (1280 x 800)
  • Video, Intel HD-video 3000 512 MB
  • HDD, 320 GB
  • DVD, SuperDrive
Monteren
Het upgraden van de MacBook Pro uit 2011 is uiterst simpel, een vereiste is wel het hebben van het juiste gereedschap. Ik heb genoeg gehad aan een klein schroevendraaiersetje en mijn nagels (om connectoren los te peuteren).
Harddrive
Ik heb de 320 GB harde schijf vervangen voor een Sandisk Ultra Plus 256GB SSD.
Als eerste raad ik je aan om een DiskClone uit te voeren. Ik heb dit gedaan met het programma SuperDuper. Dit werkt erg gemakkelijk en is tevens gratis in de trial. :D
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1AuTLsrpMRbstYo.jpeg
SuperDuper
Bottomplate verwijderen, HDD bracket losschroeven, connectoren los maken, pins van de oude naar nieuwe omzetten zodat de SSD ook weer in de bracket wil. Alles weer vast maken en dan is het werk alweer gedaan.
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1AuGmp3ER322QRW.jpeg
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1AuGmpxmhdHszOv.jpeg
RAM/werkgeheugen
4GB RAM is aan de krappe kant en ik werkte dat met minimale belasting mijn MacBook toch al meer dan 2GB gebruikt. Ook houdt het systeem een marge van zo'n 800 MB RAM vast voor de interface zodat alleen programma's traag worden maar je wel altijd door de programma kan swypen. Dit betekend dat je al snel aan de max zit bij 4GB.
Er is amper een verschil in prestatie tussen 8GB en 16GB bij de algemene gebruiker. Toch heb ik gekozen voor 16GB omdat er het maar een tientje scheelde in de aanschafprijs.
Het omwisselen van de RAM modules is erg gemakkelijk, de bracket kan de modules met behulp van 2 lipjes aan de zijkant omhoogduwen, hierdoor kan je ze er gemakkelijk uitpakken. Hierna plaats je de module in de houder en duw je ze naar beneden totdat je een zachte klik hoort.
Eind Specificaties
  • Processor, 2,3 GHz Intel Core i5
  • RAM, 16GB DDR3
  • Beeldscherm, 13,3-inch (1280 x 800)
  • Video, Intel HD-video 3000 512 MB
  • SSD 256 GB
  • DVD, SuperDrive

Wifi-Probleem fixen

De MacBook bleek uiteindelijk een probleem te hebben binnen de WIFI, ik ben ongeveer 2 weken bezig geweest met het analyseren van het probleem. Uiteindelijk bleek het de flexcable van de airportcard te zijn. Door deze flexcable te vervangen met een nieuw exemplaar verdween het probleem meteen.

Totale kosten

MacBook 450,-
RAM 80,-
SSD 80,- (vergelijkbaar in de pricewatch)
FlexCable 30,-
Totaal 640,- euro
Dit is de helft van een instap nieuwe MacBook Pro, ik denk dat dit daarom een prima idee is geweest om op deze manier op een goedkope manier een goede laptop te hebben.
Uiteraard ben ik geļnteresseerd in jullie visie

Accu-Capaciteit

De originele accu zit nogsteeds in deze MacBook met CoconutBattery heb ik de status van de accu bekeken en deze is verassend goed. Ik werk er zeker 3 uur op zonder hem op te laden. Meestal ben ik dan aan het browser, bezig in Word en luister ik muziek.
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1AuGmp39ud6lm9D.png
Status van de Accu
Zoals te zien is de accu al 950 cycles gehad en heeft hij nog 76% van zijn oorspronkelijke batterij capaciteit. Dit laatste varieert af en toe een beetje omdat dit slechts een indicatie is.
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1AuGmpFT0vMfrbo.png
Historie van eerdere analyses van de accu, hierin is de fluctuatie van de capaciteit te zien.
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1BMInC3krFtzR7z.png
Update van Accu op 21/09/2016

Conclusie

Ik ben erg tevreden over de snelheid en de bruikbaarheid van mijn MacBook. Ondanks dat hij nu bijna 5 jaar oud is doet hij het erg goed en werkt vlekkeloos. Hij kan lang op een volledige accu werken. De upgrade heeft de laptop zeker klaargemaakt voor een plezierig gebruik in de toekomst.

Update 28/11/2016
Mijn MacBook liep vast in de trein en wilde ook niet meer verder dan het 'laadscherm'
Ik heb de SSD proberen opnieuw te formatteren, maar dit hielp niet. Ik kon hem nog wel gewoon uitlezen en ik ben dus geen bestanden verloren. Die avond direct naar de Mediamarkt gegaan om een Samsung 850 erin te kunnen zetten. Nu doet de MacBook het weer, naar mijn gevoel is hij echter langzamer dan met de Sandisk. Af en toe duurt het even voordat de letter verschijnt nadat de toets hiervan is ingedrukt.

Update 23/12/2016
Het probleem van de vastlopen blijkt uiteindelijk niet in de HDD/SSD te zitten maar in de Cable van de SSD naar het moederbord. Deze Flex-cables staan erom bekend dat ze na een bepaalde tijd minder worden. De Flex-cable van de HDD/SSD heeft ook een connectie voor de bracket waarin de IR-sensor zit als de LED verlichting voor het indicatielampje. Deze connector is zogenaamde ZIF connectie naar ervaring is het een erg intensieve en lastige klus de kabel opnieuw in het 'gleufje' te krijgen. Een advies als je een nieuwe cable besteld, kijk dan of er een optie is om de bracket er bij in te bestellen, dit scheelt moeite en frustratie. Mijn macbook draait momenteel weer als een zonnetje i.c.m. de Samsung 850 SSD. Voor 40 euro heb ik via MacDemolition een nieuwe Flex-cable besteld, hier heb ik eerder ook een ventilator en een nieuwe airport module besteld. Het is een bedrijf waar ik altijd graag mijn onderdelen bij bestel.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1Ckts01k6MWgBpz.jpeg
Foto van de oude HDD/SSD Flex-cable

Mocht je nog vragen hebben, neem gerust contact op

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Apple MacBook Pro 13" 2.3GHz (voorjaar 2011)?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (61)

Wijzig sortering
Over een goede deal kunnen we discussieren. Als je een nieuwe macbook pro had gekocht en daarmee 5 jaar gaat doen en dan voor de helft van het geld weer verkoopt heb je een betere laptop voor het zelfde geld. (Dat gaat er vanuit dat je niet langer dan 5 jaar met de laptop die je nu gekocht hebt doet, en dat je het extra geld wat je uitgeeft 5 jaar kan missen, anders wordt de berekening ingewikkelder)

Maar dat is allemaal theorie. In de praktijk heb je gewoon een goede laptop waar je blij van wordt gekocht voor een leuke prijs.
Het risico dat je loopt is dan echter wel groter.

Je hebt namelijk geen enkele garantie dat je ook daadwerkelijk 5 jaar met die laptop doet. 1 keer een glas Cola er overheen en het is einde verhaal.

En dat is dan toch minder erg bij een laptop die sowieso minder heeft gekost.

Dat is mijn probleem met Apple producten iig. Ik vind ze heel mooi, maar dingen gaan nou eenmaal stuk omdat het gebruiksvoorwerpen zijn. Een ongeluk zit in een klein hoekje en dan baal je bij een duur artikel toch behoorlijk als het gebeurt.
Apple spul kost wat. Daar is geen ontkennen aan. Mag iedereen voor zichzelf uitmaken of het dat waard is. Ik zit nu op een project waar het BYOD is en ik geniet elke dag van mijn macbook. (en zakelijk zijn ze een stuk goedkoper ;) maar ik kan jouw redenatie ook volgen.
Tja, maar hij heeft nu ook geen enkele garantie dat deze laptop jaren mee zal gaan en zelfs als hij een nieuwe had gekocht, had hij geen 5 jaar garantie gehad. Dan kun je nooit wat behoorlijks kopen want er kan altijd wat mee gebeuren. Als je daar bang voor bent kun je een computerverzekering nemen. Als je al een inboedelverzekering o.i.d. hebt, is het vaak goedkoper die uit te breiden.
Ik heb een nieuwe gekocht (begin vorig jaar 2014 model) en heb 5 jaar garantie.
AcesDirect levert voor 5 a 6 tientjes 5 jaar garantie :) (verzend-/arbeids-/onderdeel kosten zijn gedekt).
Nadeel is dat ze alleen zakelijk leveren.

[Reactie gewijzigd door eL_Jay op 16 maart 2016 14:08]

Lijkt me een hele goede prijs :) is dat alleen voor zeg maar spontaan falende hardware of ook voor zelf laten vallen, diefstal etc?

Ik heb in 2001 een eerste versie van de Titanium Powerbook gekocht voor zo'n ¤ 4.500 incl btw. Een enorm bedrag, des te meer 15 jaar geleden. Die heb ik voor zo'n ¤ 150 voor drie jaar all-risk kunnen verzekeren.
Moet je echt als uitgebreide garantie zien en geen verzekering.
User-error is dus gewoon voor rekening van de user.
Dat ligt dan grotendeels aan jezelf en slechts een klein deel is ongeluk. Ik heb een (nieuw gekochte) Macbook Pro13"uit 2010. Net als de reviewer er na een tijd een SSD ingezet en deze van 4 naar 8Gb gebracht. Tot op heden is hij nog als nieuw en eigenlijk heb ik niet eens de behoefte om een upgrade te doen.

Wat dat betreft een prima investering. Maar je kunt het ook doen zoals deze revieuwer en een wat oudere kopen.
Allereerst bedankt voor je visie, ik vind het leuk dit soort dingen te bespreken.
Want op verschillende aspecten kijk ik er nu ook vooral tegenaan. Het is allemaal relatief, maar ik hoop deze laptop misschien nog wel langer te houden. Zo heb ik ook nog een G3 liggen, het is ook soort van nostalgische waarde. En zeker met de WIFI, al met al een interessante ervaring geweest.
Tot nu toe zijn bijna alle apparaten tot het bittere eind gebruikt :Y)
volgens mij zie ik nog een 'foutje' in je redenering; een nieuwe Macbook Pro brengt na 5 jaar toch niet de helft van zijn nieuwwaarde meer op? De TS heeft die van hem voor 450,- gekocht; ik weet zo uit mijn hoofd niet wat die MBP in 2011 gekost heeft, maar het was meer dan 900,-. Ik denk eerder richting de 1500,- toch?
Top review! Heel erg interessant voor de degene die geen ¤1200,- voor een macbook over heeft maar toch een fijn werkend product wil voor een zachte prijs. Een vriend van me heeft ongeveer dezelfde configuratie (alleen geen SSD). Hij draait zware programma's als Logic Pro en heeft nog wel eens last van een traag systeem. Wellicht interessant voor hem om deze review eens te lezen!
Hartelijk dank, ik heb Logic Pro X ook in gebruik. Nu weet ik niet in hoeverre hij het zwaar belast, maar als ik er mee bezig bent loopt alles weer vloeiend. 8-)
Stuur hem dan graag een linkje en laat de persoon in kwestie zich dan niet bezwaard voelen om een berichtje te sturen. :9
Bij hem wil logisch nog wel eens erg traag worden. Er komt regelmatig een project met 60 tot 90 sporen voorbij en dan begint hij toch wel een beetje te piepen.
Ja kijk dat is inderdaad wel stevige andere koek, een SSD zou het iets beter maken. Of het echter helemaal smooth is kan ik moeilijk zeggen. Ik vind 10 lagen al behoorlijk. :D
Uitgebreide review! Leest prima weg.
Je zou de tweede foto nog 90 graden kunnen draaien voor het gemak. ;)
Dankjewel, dat is erg fijn om te horen.
Ik heb direct even het puntje aangepakt, alleen opnieuw uitsnijden was de optie.
Leuke review maar ik weet het niet. Voor 650 meer heb je een nieuwe met: top retinascherm, overal ca. 20% sneller, moderne aansluitingen, 2 tot 3x meer accuduur. Afschrijving daavan is ws maar iets hoger dan op je oude.
Ja daar heb je zeker een punt, maar dan heb je het wel over een verdubbeling van het budget. Dat was nou net niet de bedoeling natuurlijk ;)
Leuk artikel om te lezen!

Vooral leuk omdat ikzelf een vergelijkbare Macbook heb om te verkopen (maar dan 15" en zelf al uitgebreid met een SSD & 16GB aan RAM).
Ikzelf heb er weinig meer aan; ik vind hem te traag en te lage resolutie. Maar leuk om te lezen dat er nog mensen zijn die zulke apparaten nog goed kunnen gebruiken!
Vriendelijk bedankt,

Oh wat je zegt qua traagheid herken ik dan weer niet. Heb je ook een 2,3 i5. Of draait u zware applicaties?
Ik heb deze week nog 2 van de 2012 15" variant verkocht. Waarom? Omdat hier ruim 4TB aan storage in kan worden gezet door de DVD drive te verwijderen. Totaal heb ik nu 4 van deze machines verkocht aan een producer die ze allen volledig maxed out overneemt. Dus 16GB ram, 512-1TB SSD en 2TB HDD. Apparaten gaan zeker nog een jaartje of wat mee en aan opslag (snel of bulk) geen tekort.
Het is inderdaad ideaal dat je binnen deze versies van de PRO nog een beetje ruimte hebt om hem naar eigen voorkeuren aan te passen. Dit zonder al te veel van de laptop te demonteren, alles is gewoon goed bereikbaar! :D

[Reactie gewijzigd door jopieteams op 15 maart 2016 19:29]

Leuk om te zien dat de oudere beestjes het ook nog prima doen. Een windows laptop uit 2011 is vaak niets meer maar ik zie toch nog vaak mensen met het vorige type Pro rondlopen. O+
Ja MAC OS doet dus wel iets goed in het algemene gebruik. Natuurlijk worden op windows meer nevenapplicaties geinstalleerd naar mijn gevoel dan op een mac (zoals Norton ect.). Hij is namelijk sneller dan ik eigen had verwacht.
Het factor die hierin vooral een rol speelt is de aan- of afwezigheid van een SSD. Een 2011 Windows machine met SSD werkt normaliter nog uitstekend. Zit er een non-SSD HDD in, dan wordt vooral opstarten een ellende. En ja, Windows gaat niet altijd goed om met gewoon dichtklappen en de volgende dag weer verder.

Ik werk ook op een late 2011 MacBook Pro, vorig jaar oktober vers geinstalleerd. Als je die nooit uitzet en dus effectief alles laat draaien is e.e.a. inderdaad goed te doen. Sluit je de MBP echter af, dan veranderd e.e.a. enorm. Ik durf gerust te stellen dat elke qua hardware gelijkwaardige Windows laptop uit 2011 die oktober vorig jaar vers is geinstalleerd sneller boot dan mijn MBP. Wat een ramp.

Dus hulde voor de manier waarop OSX omgaat met de sleep mode, verder weinig lof...
Ik vond toen ik de eerste keer de MacBook wilde opstarten het niet langer duren dan een HDD laptop (uit hetzelfde jaar) met daarop een versie van Windows10.
Echter ik raad bijna iedereen tegenwoordig aan die vaak met een laptop verplaatst om een SSD te nemen. HDD's zijn namelijk echt erg kwetsbaar wanneer ze schrijven en in beweging zijn.
Dus ik zou als ik u was zeker een SSD plaatsen in de MacBook, SSD's kosten nog maar weinig en de baten zijn enorm. ODE aan de SSD _/-\o_
Ik heb bijna dezelfde configuratie draaien. Ook early 2011 met ssd en upgrade van RAM.
Heb er tevens Win7 pro op draaien. Ben na deze jaren (gekocht half 2011), nog altijd dik tevreden met het apparaat. Batt net als bij jou ongv nog 70 %.

In de praktijk werkt het gewoon prima en ik ben het dan ook helemaal met je review eens. :)
Heer erg fijn om te horen. Ik hoop dat we beiden dan nog lang van onze macjes kunnen genieten. Voor Windows gebruik ik voornamelijk mijn Desktop ook i.c.m. Gamen is dit wel zo geschikt. Terwijl macOS naar mijn mening weer super is voor multitasken met tekstverwerken browsen ect. ;)
Fijn te horen dat je de review erg waardeert!
Ik heb eigenlijk precies hetzelfde gedaan, SSD vervangen en 8GB geheugen erin. Wat ik echter nog op mijn lijstje heb staan is om de oude 500GB HDD in een DVD-drive cradle te hangen als extra opslag. Hiermee verwijder je alleen de DVD functionaliteit, maar dat gebruik ik toch nooit, en heb ergens in de kast nog een externe slimline USB DVD brander liggen.

Enige wat ik me afvraag is de herrie, heeft iemand hier ervaring mee. Nu zit er alleen een SSD in mijn Macbook en dit zorgt ervoor dat hij helemaal stil is. Als ik die extra schijf erin hang ben ik bang dat hij weer herrie gaat maken.
Hierin dien je wel rekening te houden met de balans van de macbook, de DVD drive is een nog vrij zwaar onderdeel en origineel is het gewicht van de macbook goed verdeelt. Bij het vervangen van de DVD-Drive door een HDD kan dit balans nog verder verstoord worden.
De DVD drive is helemaal niet zo zwaar hoor. Een HDD met caddy is net zo zwaar dan niet zwaarder.
Is het ook. Heb al tientallen van die caddies verkocht.
Groot voordeel van deze 2011 editie is dat er nog een DVD drive ingebouwd zit. Mijn vriendin heeft pas een nieuwe MB pro gekocht maar mist haar DVD drive zo erg dat ze nu wil ruilen met mijn 5 jaar oude beestje... Voor sommigen wellicht iets om rekening mee te houden :)
Ik ben ook erg blij met mijn DVD-Drive, af en toe krijg je toch materiaal aangeleverd op DVD's en dan is het inderdaad prettig dit direct af te kunnen spelen zonder extra handelingen.
Vind ik totaal geen voordeel (ik heb een MBP Mid-2010). Gebruik het niet. Alles kan via USB/WiFi/Ethernet. Me vriendin en ik hebben een DVD brander gekocht voor haar PC om CD en DVD te rippen, voor de oorverdovende prijs van 22 EUR.

Weet je wat ik wel het grote voordeel vind van deze MBPs? Het feit dat je de RAM en SSD kunt vervangen. Dat kan bij nieuwere MBPs niet. En als je dan een goede RAM en SSD wilt, kom je flink te betalen, en kun je het ook nog 'ns niet zelf later upgraden.

Met RAM kan dat tot 2012. Ik zou dus nu voor een tweedehands 2012 gaan.

http://www.everymac.com/s...o-upgrade-ram-memory.html

De MBPs hebben overigens wel nadelen. De Nvidia GPU is gaar en die wil je niet gebruiken. Ten tweede heb ik een dode pixel, en een kleine beschadiging in scherm die lijkt op een dode pixel (sleutel, oops). Maar behalve dat gebruikt hij 8 GB RAM, een 256 GB SSD, en een goede i7.
En zo heeft iedereen een andere situatie. In ons geval is juist de PC al jaren niet meer gebruikt, en de DVD drive wel ;)

Ik ben met je eens dat het een nadeel is dat componenten vrijwel niet geupgrade kunnen worden in de nieuwe MBP (iFixit repairability score van 1 out of 10). Hopelijk staat er een bedrijfje op dat hierop gaat inspelen?
De 13 inch modellen hebben toch geen dedicated GPU? Alleen de 15 en 17" toch?
Ik heb ook zoiets gedaan met een Macbook Pro 2008. Extra geheugen er in gezet en de DVD drive vervangen door een SSD (ssd zit nu op de harddisk sata poort en de oorspronkelijke hdd harddisk aangesloten op voormalig dvd drive sata poort). De HDD is nu het Timemachine backup volume van de SSD. Draait als een zonnetje op de laatste OS X!
Dat is inderdaad ook een interessante setup, dan hebben we het dus al over een machine van 8 jaar oud die nog steeds heerlijk draait. Echt super Vet!


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*