Update, inmiddels heb ik deze macbook ingeruild tegen een Macbook Pro 2017
Een MacBook Pro '13 uit begin 2011 kopen in 2016. Niet veel mensen zullen dit doen, maar voor vrij weinig geld heb je uiteindelijk een hele mooie MacBook Pro.
Voordeel van dit model is de aanwezigheid van een DVD-drive (SuperDrive), dit betekend dat ik ook nog gewoon DVD's kan afspelen zonder een externe drive mee te moeten nemen. Wat voor mij in de dagelijkse routine toch wel erg prettig is.
Het enige wat er ontbreekt aan de laptop is een HDMI-en USB 3 port. Verbinden met een beeldscherm via HDMI is dus alleen mogelijk via het mini-display port. Het is prima, maar prettiger was toch direct een HDMI, zoals de nieuwe MacBook Pro ook heeft.
Af en toe zou ik toch een iets hogere Resolutie willen hebben, maar dit heb ik alleen wanneer ik in split-screen werk. Dan merk je toch dat er wat pixel-vorming ontstaat.
Dit is echter wel slechts een klein minpuntje, dat is ontstaan door de splitscreen-functie van OSX, maar dit kunnen is echt heel fijn.

Aankoop
Ik heb mijn Macintosh via marktplaats gekocht, dit betekend wel dat je het product tijdens de aankoop toch wel extra goed moet testen. Na goed contact met de verkoper deze MacBook gekocht.
In de koop heb ik er rekening mee gehouden dat ik een model zonder SSD wilde, want ik had zelf nog een SSD over en het grote voordeel van deze modellenreeks is de mogelijkheid van het zelf kunnen knutselen binnen je laptop.
Upgrade
Allereerst wil ik even verklaren waarom ik mijn MacBook Pro ben gaan upgraden.Het betreft hier een simpele upgrade. Een andere HardDrive en een RAM swap.
De MacBook Pro is met de HDD al een vrij snelle laptop, maar hier en daar duurt het opstarten wel wat lang. Een SSD is de nieuwe standaard voor een OS harde schijf. Omdat ik het apparaat graag de komende jaren intensief wil gaan gebruiken heb ik besloten de laptop binnen een klein budget toch zo snel mogelijk te maken.
Begin Specificaties
- Processor, 2,3 GHz Intel Core i5
- RAM, 4GB DDR3
- Beeldscherm, 13,3-inch (1280 x 800)
- Video, Intel HD-video 3000 512 MB
- HDD, 320 GB
- DVD, SuperDrive
Monteren
Het upgraden van de MacBook Pro uit 2011 is uiterst simpel, een vereiste is wel het hebben van het juiste gereedschap. Ik heb genoeg gehad aan een klein schroevendraaiersetje en mijn nagels (om connectoren los te peuteren).
Harddrive
Ik heb de 320 GB harde schijf vervangen voor een Sandisk Ultra Plus 256GB SSD.
Als eerste raad ik je aan om een DiskClone uit te voeren. Ik heb dit gedaan met het programma SuperDuper. Dit werkt erg gemakkelijk en is tevens gratis in de trial.
SuperDuper
Bottomplate verwijderen, HDD bracket losschroeven, connectoren los maken, pins van de oude naar nieuwe omzetten zodat de SSD ook weer in de bracket wil. Alles weer vast maken en dan is het werk alweer gedaan.

RAM/werkgeheugen
4GB RAM is aan de krappe kant en ik werkte dat met minimale belasting mijn MacBook toch al meer dan 2GB gebruikt. Ook houdt het systeem een marge van zo'n 800 MB RAM vast voor de interface zodat alleen programma's traag worden maar je wel altijd door de programma kan swypen. Dit betekend dat je al snel aan de max zit bij 4GB.
Er is amper een verschil in prestatie tussen 8GB en 16GB bij de algemene gebruiker. Toch heb ik gekozen voor 16GB omdat er het maar een tientje scheelde in de aanschafprijs.
Het omwisselen van de RAM modules is erg gemakkelijk, de bracket kan de modules met behulp van 2 lipjes aan de zijkant omhoogduwen, hierdoor kan je ze er gemakkelijk uitpakken. Hierna plaats je de module in de houder en duw je ze naar beneden totdat je een zachte klik hoort.
Eind Specificaties
- Processor, 2,3 GHz Intel Core i5
- RAM, 16GB DDR3
- Beeldscherm, 13,3-inch (1280 x 800)
- Video, Intel HD-video 3000 512 MB
- SSD 256 GB
- DVD, SuperDrive
Wifi-Probleem fixen
De MacBook bleek uiteindelijk een probleem te hebben binnen de WIFI, ik ben ongeveer 2 weken bezig geweest met het analyseren van het probleem. Uiteindelijk bleek het de flexcable van de airportcard te zijn. Door deze flexcable te vervangen met een nieuw exemplaar verdween het probleem meteen.
Totale kosten
MacBook 450,-
RAM 80,-
SSD 80,- (vergelijkbaar in de pricewatch)
FlexCable 30,-
Totaal 640,- euro
Dit is de helft van een instap nieuwe MacBook Pro, ik denk dat dit daarom een prima idee is geweest om op deze manier op een goedkope manier een goede laptop te hebben.
Uiteraard ben ik geïnteresseerd in jullie visieAccu-Capaciteit
De originele accu zit nogsteeds in deze MacBook met CoconutBattery heb ik de status van de accu bekeken en deze is verassend goed. Ik werk er zeker 3 uur op zonder hem op te laden. Meestal ben ik dan aan het browser, bezig in Word en luister ik muziek.
Status van de Accu
Zoals te zien is de accu al 950 cycles gehad en heeft hij nog 76% van zijn oorspronkelijke batterij capaciteit. Dit laatste varieert af en toe een beetje omdat dit slechts een indicatie is.
Historie van eerdere analyses van de accu, hierin is de fluctuatie van de capaciteit te zien.
Update van Accu op 21/09/2016
Update van Accu op 01/09/2017Conclusie
Ik ben erg tevreden over de snelheid en de bruikbaarheid van mijn MacBook. Ondanks dat hij nu bijna 5 jaar oud is doet hij het erg goed en werkt vlekkeloos. Hij kan lang op een volledige accu werken. De upgrade heeft de laptop zeker klaargemaakt voor een plezierig gebruik in de toekomst.
Update 28/11/2016
Mijn MacBook liep vast in de trein en wilde ook niet meer verder dan het 'laadscherm'
Ik heb de SSD proberen opnieuw te formatteren, maar dit hielp niet. Ik kon hem nog wel gewoon uitlezen en ik ben dus geen bestanden verloren. Die avond direct naar de Mediamarkt gegaan om een Samsung 850 erin te kunnen zetten. Nu doet de MacBook het weer, naar mijn gevoel is hij echter langzamer dan met de Sandisk. Af en toe duurt het even voordat de letter verschijnt nadat de toets hiervan is ingedrukt.
Update 23/12/2016
Het probleem van de vastlopen blijkt uiteindelijk niet in de HDD/SSD te zitten maar in de Cable van de SSD naar het moederbord. Deze Flex-cables staan erom bekend dat ze na een bepaalde tijd minder worden. De Flex-cable van de HDD/SSD heeft ook een connectie voor de bracket waarin de IR-sensor zit als de LED verlichting voor het indicatielampje. Deze connector is zogenaamde ZIF connectie naar ervaring is het een erg intensieve en lastige klus de kabel opnieuw in het 'gleufje' te krijgen. Een advies als je een nieuwe cable besteld, kijk dan of er een optie is om de bracket er bij in te bestellen, dit scheelt moeite en frustratie. Mijn macbook draait momenteel weer als een zonnetje i.c.m. de Samsung 850 SSD. Voor 40 euro heb ik via MacDemolition een nieuwe Flex-cable besteld, hier heb ik eerder ook een ventilator en een nieuwe airport module besteld. Het is een bedrijf waar ik altijd graag mijn onderdelen bij bestel.
Foto van de oude HDD/SSD Flex-cable
Mocht je nog vragen hebben, neem gerust contact op